De gevorderde bakker/bakster werkt graag met verse vanille. Als je goed vanille-extract wil kopen kost dit al snel veel geld en is het ook niet zo makkelijk te vinden. De vanille die je in de supermarkt vindt is vanille-essence, dit is chemisch. Daarom is hier de oplossing: zelf vanille-extract maken! En zeg nu zelf, wie houdt niet van de vanillepuntjes in pudding, ijs of gebak?
Vorig jaar kreeg ik een flesje zelfgemaakt vanille-extract cadeau van een vriendin voor mijn verjaardag. Ik moest een tijdje wachten vooraleer ik het kon gebruiken, maar sinds ik het gebruik wil ik niets anders meer! Nu is dat flesje leeg en werd het hoog tijd om zelf aan de slag te gaan.
NODIG:
(voor 1 flesje)
een mooi flesje
een leuk label
8 à 12 vanillestokjes
250 ml vodka (vb. Smirnoff) of rum
een scherp mesje
WERKWIJZE:
Snijd de vanillestokjes open, schraap de zaadjes eruit en doe ze in de fles. Snijd de stokjes in stukjes van 2,5 cm en doe ze ook in de fles. Vul aan met vodka; de stokjes moeten volledig onder zitten. Sluit de fles af, schud enkele malen en plaats ze op een koele, donkere plaats.
Schud de eerste week dagelijks krachtig met de fles. Daarna is enkele keren per week schudden voldoende. Om een optimaal resultaat te bekomen moet je het extract een 6-tal maanden laten staan. Na 6 maand kan je het extract zeven om de stokjes eruit te halen. Als je geen zaadjes in het extract wil kan je een koffiefilter gebruiken.
Je kan ook een klein flesje gebruiken om het gezeefde extract in te doen en de grote fles met de stokjes bewaren om steeds verder aan te vullen met vodka. Op die manier gaat het extract jaren mee, tot wel 10 jaar!
TIPS:
- Ik kocht vanillestokjes online bij VanillaMart. Ik koos voor Gourmet Madagascan Bourbon Vanilla Pods. Per 50 stuks kosten ze ongeveer 20 € (inclusief verzendingskosten). De website biedt een goeie service (besteld op zondagavond, geleverd op woensdag) en de vanille is van goede kwaliteit (ik denk dat de hele gang rook naar vanille toen het pakje was aangekomen!).
- Het is belangrijk om een goed sluitende fles te kiezen. Ik koos voor een bierflesje (bijvoorbeeld ‘Hopus’, te vinden bij de gespecialiseerde drankenhandel). Etiket eraf weken, goed uitspoelen en 10 minuten in kokend water zetten om volledig te steriliseren. Het beste is een donkere fles, maar ik koos ook voor een doorzichtige fles (te koop bij Dille en Kamille) om het proces goed te kunnen volgen.
- De labels maakte ik aan de hand van deze template. Je kan zelf de naam van je product invullen. Ik heb er ook de datum van productie op gezet. Print de labels op etiketvellen, knip ze uit en kleef ze op de fles(sen).
Doe ik ook al een tijdje en wil niets anders meer 🙂 Ik kom er ook erg lang mee toe. Bij mij zit het wel niet in zo’n mooi flesje met etiket als bij jou, moet ik volgende keer werk van maken!
LikeLike
Ik had vroeger wel zo’n flesjes uit het Bakkershuis, die waren al beter dan de essence uit de supermarkt maar kunnen toch niet tippen aan het pure extract!
Het is leuk om er mooie flesjes van te maken, dat staat mooi in de kast en is ook leuk om cadeau te doen, ik kreeg het in een kookpakket van een vriendin: alles zat erin om kokoschocolademousse te maken. Origineel!
LikeLike
hier ook zelf gemaakt vanille extract!
De ‘basisflessen’ met de vanillestokjes (eentje met rum, eentje met wodka) gaan al een hele tijd mee en het ruikt nog steeds heerlijk 🙂
http://www.veggieleven.be/2012/zelfgemaakt-vanille-extract/
LikeLike
Op basis van jouw tip heb ik ook twee versies gemaakt: één met rum en één met vodka. Ben benieuwd of je verschil proeft!
LikeLike
Thanks, Sofie–I’m going to try this!
LikeLike
[…] cups kokosnootdrink 1/2 cup + 2 EL chiazaaadjes 1,5 tl vanille-extract 2,5 EL agavesiroop 0,5 tl kaneel een snufje […]
LikeLike
[…] consumeer, want we hebben wel Amaretto in huis (voor de tiramisu), en ook wodka of rum (voor het vanille-extract). Niet/weinig drinken: ik heb geen behoefte aan alcohol, en daar is niks mis […]
LikeLike
[…] 1 hoeveelheid chocoladecakedeeg (ik gebruikte het basisrecept uit Vegan Cupcakes Take Over The World) […]
LikeLike
[…] vermits ik al eerder dit jaar geslaagde vanilla extract maakte (dankzij haar) – en oké, we moeten eerlijk zijn, mislukte muntextract met rum – stond er hier toch […]
LikeLike
[…] gr zelfrijzende bloem 1 liter melk 60gr suiker (2 zakjes vanille suiker of een kletske vanille extract) maximum 8 eieren 1 fleske […]
LikeLike
[…] consumeer, want we hebben wel Amaretto in huis (voor de tiramisu), en ook wodka of rum (voor het vanille-extract). Niet/weinig drinken: ik heb geen behoefte aan alcohol, en daar is niks mis […]
LikeLike