Vanille-extract

De gevorderde bakker/bakster werkt graag met verse vanille. Als je goed vanille-extract wil kopen kost dit al snel veel geld en is het ook niet zo makkelijk te vinden. De vanille die je in de supermarkt vindt is vanille-essence, dit is chemisch. Daarom is hier de oplossing: zelf vanille-extract maken! En zeg nu zelf, wie houdt niet van de vanillepuntjes in pudding, ijs of gebak?

Vorig jaar kreeg ik een flesje zelfgemaakt vanille-extract cadeau van een vriendin voor mijn verjaardag. Ik moest een tijdje wachten vooraleer ik het kon gebruiken, maar sinds ik het gebruik wil ik niets anders meer! Nu is dat flesje leeg en werd het hoog tijd om zelf aan de slag te gaan.

NODIG:

(voor 1 flesje)

een mooi flesje
een leuk label
8 à 12 vanillestokjes
250 ml vodka (vb. Smirnoff) of rum
een scherp mesje

WERKWIJZE:

Snijd de vanillestokjes open, schraap de zaadjes eruit en doe ze in de fles. Snijd de stokjes in stukjes van 2,5 cm en doe ze ook in de fles. Vul aan met vodka; de stokjes moeten volledig onder zitten. Sluit de fles af, schud enkele malen en plaats ze op een koele, donkere plaats.

Schud de eerste week dagelijks krachtig met de fles. Daarna is enkele keren per week schudden voldoende. Om een optimaal resultaat te bekomen moet je het extract een 6-tal maanden laten staan. Na 6 maand kan je het extract zeven om de stokjes eruit te halen. Als je geen zaadjes in het extract wil kan je een koffiefilter gebruiken.

Je kan ook een klein flesje gebruiken om het gezeefde extract in te doen en de grote fles met de stokjes bewaren om steeds verder aan te vullen met vodka. Op die manier gaat het extract jaren mee, tot wel 10 jaar!

TIPS:

 • Ik kocht vanillestokjes online bij VanillaMart. Ik koos voor Gourmet Madagascan Bourbon Vanilla Pods. Per 50 stuks kosten ze ongeveer 20 € (inclusief verzendingskosten). De website biedt een goeie service (besteld op zondagavond, geleverd op woensdag) en de vanille is van goede kwaliteit (ik denk dat de hele gang rook naar vanille toen het pakje was aangekomen!).
 • Het is belangrijk om een goed sluitende fles te kiezen. Ik koos voor een bierflesje (bijvoorbeeld ‘Hopus’, te vinden bij de gespecialiseerde drankenhandel). Etiket eraf weken, goed uitspoelen en 10 minuten in kokend water zetten om volledig te steriliseren. Het beste is een donkere fles, maar ik koos ook voor een doorzichtige fles (te koop bij Dille en Kamille) om het proces goed te kunnen volgen.
 • De labels maakte ik aan de hand van deze template.  Je kan zelf de naam van je product invullen. Ik heb er ook de datum van productie op gezet. Print de labels op etiketvellen, knip ze uit en kleef ze op de fles(sen).
Advertentie

11 gedachtes over “Vanille-extract

  • Ik had vroeger wel zo’n flesjes uit het Bakkershuis, die waren al beter dan de essence uit de supermarkt maar kunnen toch niet tippen aan het pure extract!
   Het is leuk om er mooie flesjes van te maken, dat staat mooi in de kast en is ook leuk om cadeau te doen, ik kreeg het in een kookpakket van een vriendin: alles zat erin om kokoschocolademousse te maken. Origineel!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.