De moestuin van 2017

Half mei dit jaar begon mijn papa in onze moestuin, en elke week dacht ik wel eens: ik moet daar dringend over bloggen!
Er was altijd wel wat anders te doen, en ik bleef het maar uitstellen. De afgelopen weken las ik heel graag de moestuinupdates van Leen en Silke, dus ik kan niet achter blijven…

Ik ben geen moestuin-newbie, want het is al de derde zomer op rij dat we een eigen (moes)tuin hebben. In 2015 was het vrij succesvol eigenlijk, maar 2016 was een beetje magertjes. We hadden toen wel een moestuin, maar het was heel basic: enkel courgettes en pompoenen. In het voorjaar van 2016 stond ik wel te popelen om te beginnen zaaien en planten, maar toen was er de platte rust en de baby, en de rest kunnen jullie wel raden.

Dan was er 2017. Een druk voorjaar, maar meer ritme en rust en tijd dan tijdens de zomer met pasgeboren baby. Vaak had ik mijn handen vol, maar gelukkig kreeg ik hulp van mijn papa. Papa, die al tientallen jaren een prachtige moestuin heeft, leert mij elk jaar nieuwe kneepjes van het vak. Ik liet hem dus eigenlijk een beetje zijn gang gaan, en ondertussen is er al behoorlijk wat opbrengst (geweest). Niet helemaal op onze maat (want ik had niet echt overlegd met papa van welke groente hoeveel gezaaid moest worden), maar gelukkig zijn er buren, collega’s en een diepvries. En ondertussen weet papa ook dat wij niet zo graag kropsla eten, dus dat 8 plantjes te veel van het goeie zijn :-).

Goed gelukt

  • courgette – Dat is eigenlijk altijd al een succes geweest. Twee plantjes is meer dan genoeg, soms zelfs te veel. Volgend jaar ga ik, nadat ik dat bij Silke heb gezien, twee verschillende soorten planten.

  • pompoen – Ik had geen pompoen voorgezaaid, dus ik dacht dat ik het ging kunnen vergeten. Maar papa zei: probeer dat eens direct in volle grond, je zal zien wat het doet. En ja hoor, twee van de drie zaadjes groeiden uit tot een plantje! Ze kwamen traag op gang, maar ondertussen nemen ze al een groot stuk van de moestuin in…

  • boontjes – Twee jaar geleden al een groot succes, en je hebt er weinig werk aan. Volgend jaar zeker opnieuw!

  • erwtjes
  • radijzen
  • uien
  • kropsla – Aan het opschieten ondertussen (maar ook wel mooi, toch?), wegens te veel plantjes ineens. Spreiding is een tip die ik zeker ga meenemen naar volgend jaar!

  • verse kruiden: kervel, koriander, platte peterselie, munt, … – Zo leuk om niet meer van alles plantjes te moeten kopen, die na twee dagen helemaal verlept zijn!

Minder goed gelukt

  • venkel
  • pastinaak
  • peultjes

Het moestuinseizoen is nog niet voorbij

Wat ik nog niet wist, is dat je veel groenten later op het jaar nog kan bij zaaien. Die tip kreeg ik van vriendin T. van de kruidenplantjes (zie hieronder). Zo gezegd, zo gedaan, en nu wachten we geduldig op spinazie en rucola.

Tijdens onze vakantie vorige week zijn mijn ouders op ons huis / de tuin / Kasper komen passen, en ze hebben alles goed bijgehouden. Want onkruid, dat is een never ending story in de moestuin. Al een geluk dat we dit jaar van de slakken gespaard zijn gebleven!

Mama en papa plantten ook een rabarberplantje. En ik kreeg ook een bijen- en insectenhotel. Joepie!

De kruidentuin

In de moestuin (achteraan in onze tuin) staan onder andere peterselie, kervel, koriander, … Maar in de plantenbak aan ons terras staan sinds enkele weken heel wat leuke plantjes te blinken. Met eeuwige dank aan vriendin T., die me niet alleen met de plantjes, maar ook met heel wat tips en tricks kwam verblijden.
Onder andere in de plantenbak: tijm, dragon, kerrieplant, lavendel (die ik in het voorjaar van mama kreeg), hyssop, citroenverbena, dropplant, … Op de foto vooraan zie je een grote pot met munt (die ik van mijn broer kreeg). Want naar het schijnt is munt een enorme woekeraar, en zet je die best niet in volle grond. Ik leer elke dag bij!

Plannen voor de (moes)tuin van 2018

Binnenkort ga ik eindelijk Het Moestuinboek eens van voor naar achter lezen, om volgend jaar goed geïnformeerd en met een plan aan de moestuin te kunnen beginnen. Ja, een plan, waar ik alles volgens de regeltjes van de kunst kan doen, met bedden en al. Verder denk ik ook nog na over de indeling: kiezen we voor vaste paadjes of niet? Het is handiger als je niet telkens door de aarde moet om overal bij te kunnen, maar met vaste paadjes heb je ook wel beperkingen qua indeling.

Op mijn verlanglijstje voor de moestuin staan alvast al frambozen- en bessenstruiken, en ik wil er ook heel wat bloemen in planten, om vlinders en bijen aan te trekken.

De aandachtige lezer zal gezien hebben dat ‘moes’ tussen haakjes staat in de titel hierboven. Jaja, want er valt nog meer aan te leggen dan een moestuin! De plannen voor onze tuin hebben lang stil gelegen, maar stilaan begint het enorm te kriebelen om de rest aan te leggen. Van Sofie kreeg ik al een heuse plantenlijst toegestuurd (nog eens dankjewel!), en ik maakte eerder al een lijstje van de planten die ik mooi vind. Volgende stappen zijn: zien welke planten geschikt zijn voor de bodem die we hebben, en ook een plattegrond tekenen.
In het najaar plannen we de aanleg van de gazon in, en de vaste planten komen er dan misschien ook al, ofwel in het voorjaar van 2018. Wordt ongetwijfeld vervolgd, maar ik weet nog niet of ik er ook over ga bloggen, want misschien vinden jullie dat minder interessant.

Hebben jullie een moestuin? Of geen moestuin, maar een halve jungle in jullie huis?
Worden jullie ook zo blij van groen en bloemen en planten?

29 gedachtes over “De moestuin van 2017

  1. Leuk zeg zo’n moestuin! Ik heb zelf een mini moestuin aangelegd dit jaar, super leuk en tof om uit te proberen of ik t wat vind allemaal. Antwoord is ja, ik vind het super leuk! Ik leer ook elke keer iets bij en weet wat ik volgend jaar anders ga aanpakken. Ondertussen genieten van de bloemen en de groenten, tof!

    Like

  2. Prachtig! Leuk hé, zo allemaal zelfgekweekte groentjes en kruiden. Hier gaat het goed met radijsjes en (citroen)basilicum en zonnebloemen en boontjes. Ik wacht nog geduldig op een butternutpompoen, kleine ronde wortelkes en pluksla. Groei groei groei!

    Like

  3. Ik kweek hoofdzakelijk groenten in de serre maar breidde mijn moestuin dit jaar ook een stuk uit buiten. Al gegeten uit de serre: bloemkool, broccoli, wortelen, boontjes, sla. Nu is het wachten op tomaten en paprika (slecht jaar dit jaar) Buiten staan aardappelen, kolen (voor zover ze nog geen slakkenvoer geworden zijn), pastinaak, komkommer, butternut en andere pompoenen, Romeinse sla en warmoes. In de kruidenafdeling groeien munt, salie, ananassalie, bonenkruid, tijm, citroentijm, citroenmelisse, bieslook en rozemarijn. Hier worden vaak verse theetjes gezet.
    Gelijk hoe, met alles wat ik zelf puur biologisch kweek ben ik tevreden, het ene jaar lukt dit al beter dan het andere.

    Like

    • Een serre staat op de wishlist voor ooit… Daar kan je heel wat dingen kweken die buiten niet groeien! Heb je geen last van rupsen op de kolen? Mijn ouders hadden dat vroeger altijd…
      Mmm, verse kruiden zijn zo’n zaligheid! 🙂
      Hier zijn er succesnummers en missers, maar het kan niet allemaal perfect gaan. Ik ga ook voor biologisch! Twee jaar geleden had ik wel slakkenkorrels nodig, maar dit jaar waren er geen van die slijmerds te zien. Ik ga me wel eens verdiepen in ecologische slakken-op-afstandhouders!

      Like

  4. Mijn grootvader had een grote groententuin en mijn ouders hebben sinds vorig jaar een eigen moestuintje in de gemeente. Daar hebben we eerder dit jaar aardbeien van mogen smullen en daarstraks nog spaghettisaus met één van hun courgettes. Zelf hebben we geen moestuintje. Dat onderhouden zou te intensief voor me zijn. Als ons terras er ooit staat zou ik wel verse kruiden willen planten. Die van de supermarkt gaan doorgaans inderdaad vrij snel stuk. Behalve basilicum – daar heb ik blijkbaar een goede vensterbank voor.

    Like

    • Meer en meer lees je over samentuinen hé, of buurttuinen. Geweldig initiatief vind ik dat! Wij hebben de luxe van onze eigen moestuin vlak bij ons huis, maar zo’n initiatieven zijn super voor mensen die in de stad wonen, of die geen eigen tuin hebben. Kruiden kan je makkelijk in potten of bakken kweken hé. Basilicum is hier nooit een succes geweest. Voor in de kruidentuin ga ik wel op zoek naar andere plantjes dan die van de supermarkt, want die zijn van een héél andere kwaliteit. Gisteren maakte ik een Marokkaanse stoofpot, en het was zoo leuk om (veel!) koriander te kunnen gaan plukken in onze tuin. Geen verlept plantje, dat nog eens gekneusd kan raken in mijn fietstassen. Blij word ik daarvan! 🙂

      Geliked door 1 persoon

  5. Ik had dit jaar de fut niet om een moestuin te onderhouden. Maar verse kruiden hebben we wel nog. En die frambozen- en bessenstruiken, dat kan ik ook warm aanbevelen. Zalig is dat, ’s morgens mijn ontbijt gaan plukken :-). Als ik het opnieuw kon doen zou ik nog veel meer eetbare planten in de (sier)tuin zetten.

    Like

    • Je maakt het zo groot als je zelf wil hé! En veel dingen zijn amper werk, maar je hebt er veel opbrengst van. De bessen komen er zeker, lijkt me zalig!
      Bedoel je dan eetbare bloemen?
      (Leuk trouwens om je vanmiddag te ontmoeten, er was wel veel volk om met iedereen te babbelen… Zo’n events zijn altijd veel te kort!)

      Like

      • Ik bedoelde vooral fruitbomen en -struiken en veel kruiden. Maar eetbare bloemen lijkt me ook leuk. Ik merk dat ik de ‘nuttige’ planten in onze tuin veel liever verzorg dan diegenen die er alleen maar staan om mooi te zijn :-).
        Heel leuk inderdaad om mekaar eens in levende lijve te ontmoeten! Inderdaad, moeilijk om met iedereen te praten, maar dat is alvast een goede reden om eens vaker naar zo’n blogmeetup te gaan :-)!

        Like

      • Er is nog véél om te leren hier, qua planten en verzorging, maar het is heel leuk en ontspannend hé?
        Hopelijk tot op de volgende blogmeeting, dan zetten we ons eens samen!

        Like

  6. Goed gedaan hoor, die (moes)tuin van jullie! Wij hebben zelf (nog) geen tuin maar smullen maar al te graag van al het lekkers dat in de moestuin van mijn ouders staat. Ik heb niet meteen groene vingers maar wie weet komt dat wel nadat we volgend jaar verhuisd zijn en dan ook een grote tuin gaan hebben 🙂

    Like

  7. Wij hebben een moestuin, maar eerlijk is eerlijk: er groeit vooral onkruid.

    Gigantisch veel pompoenen en courgetten.
    Aardbeien hebben we geërfd van de vorige bewoners, dat is nu bijna gedaan.

    Heerlijke tomaten in de serre.

    Boontjes hebben we pas enkele weken geleden gezaaid en kunnen we nu al vrij veel van eten.

    Venkel, sla, selder en spinazie, bloemkool, wortels en brocolli gaan we niet zo massaal meer planten denk ik. Dat is niet bij te houden.

    Onze zoon eet geen groenten en fruit. Hij lust wel pesto. Wij hebben dus een gigabak basilicum en platte peterselie.

    Ik denk dat wij drie belangrijke lessen geleerd hebben:
    We moeten planten wat we graag eten
    We moeten niet zoveel tegelijk en van dezelfde soort zaaien.
    We kunnen betn bakken, want mijn rug doet ontzettend pijn van het onkruid wieden

    Succes !

    Like

    • Onkruid is ook hier een never ending story hoor…
      Ik droom nog even verder van een serre, die komt er wellicht ooit wel.
      Bij ons groeien knollen (venkel, bietjes, wortels, …) niet zo goed, jammer!
      Volgend jaar ga ik ook minder in één keer zaaien, en misschien zelfs in twee fases, want van sommige dingen heb je inderdaad echt te veel. Nu ben ik volop verse kruiden (peterselie, kervel, …) aan het fijn hakken om in te vriezen, zodat we er in de winter ook nog genot van hebben!

      Like

  8. Ziet er goed uit!
    Probeer eens wat pluksla. Vind ik zelf veel lekkerder en makkelijker dan kropsla (en je hebt er ook in verschillende kleurtjes). Kan je gewoon enkele blaadjes gaan plukken wanneer je er nodig hebt.

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.