Over mijn blogplanner / bullet journal / lijstjesschriftje

Stephanie van Miss Pixie’s blog lanceerde een tijdje geleden een nieuwe bloguitdaging: de Perfect?-challenge. Gebaseerd op het gelijknamige programma van Karen Damen wil Stephanie, samen met andere bloggers of instagrammers, op zoek gaan naar hoe we onszelf en ons leven nog een beetje perfecter kunnen maken. Aan de hand van een enquête die ze opstelde, werd voor elke week van juli en augustus (7 in totaal) een (vooraf vastgezet) thema gekozen. Tijdens de week (startend op maandag) geef je je eigen invulling aan de challenge, en op zondag kan je erover bloggen.

Ondertussen is gebleken dat niet elke challenge mij ligt, maar dat is niet erg. Graag wil ik ook nog even benadrukken, naar aanleiding van een reactie van Prinses, dat het ‘perfecte’ voor mij niet het belangrijkste is. Dat ik een perfectionist ben, is een feit, maar met de challenge ga ik op zoek naar manieren om het leven gemakkelijker, georganiseerder, … te krijgen. Niet perfect is ook goed :-).

De eerste challenge, die in het teken stond van opruimen, heb ik vrij goed afgerond. Opruimen geeft rust, en ik ga er na die ene week zeker ook mee door. Zo ruimde ik gisteren alle kasten en laden van de keuken op, en gaf ze een poetsbeurt. Enkele restjes eten belandden in de vuilnisbak, en er staan wat spullen klaar voor het containerpark.

De tweede challenge, een hele week yoga doen, liet ik aan me voorbij gaan. Ik denk wel dat yoga iets voor mij kan zijn, maar op dit moment heb ik weinig zin en tijd om ermee te beginnen. Op naar challenge drie!

Challenge 3: Lastige klusjes en uitstelgedrag

Toen ik in het overzicht van de challenge zag dat deze challenge pal in onze vakantieweek viel, dacht ik dat ik ‘m weer voorbij zou laten gaan. Maar dan had ik een idee. Op vakantie zou ik wel wat tijd hebben tijdens de dutjes van Juliette. Tijd die die week niet gespendeerd moest worden aan kuisen, wassen, strijken, afwassen, … Ik had al wat boeken en tijdschriften klaargelegd, maar nam ook mijn nieuw boekje voor mijn blogplanner mee, samen met wat stiftjes en washi-tape. Het boekje, waar ik al wekenlang elke woensdag (mijn vrije dag) een beetje aan werkte, maar dat maar niet af geraakte.
Geen lastig klusje dus, maar wel een beetje uitstelgedrag. Tijd om aan te pakken!

Bullet Journal – de handleiding

Vroeger (lees: de afgelopen twee jaar ongeveer) gebruikte ik de blogplanner van Kathleen. Heel erg handig en leuk om mee te werken, maar de losse A4-papieren stoorden mij. Ik had ook overal losse blaadjes en ideeën liggen, waardoor het een beetje een boeltje was. Dus dacht ik: ik maak er een boekje van, een beetje gebaseerd op het Bullet Journal-principe, maar dan op mijn eigen manier (want dat is de hele clue van Bullet Journalen: dat je het hele systeem naar je eigen hand kan zetten). Als alles in één boekje zou staan, zou ik het ook veel makkelijker overal mee naartoe kunnen nemen.

Tegenwoordig is het heel hip om een Bullet Journal bij te houden. Ik las er eerst over bij Stephanie, maar ook Renilde, Kelly en Kelly zijn (onder andere) grote fan. Deze laatste schreef er een heuse handleiding over. De sneak peeks op Instagram zagen er veelbelovend uit, dus ik bestelde het boekje snel op bol.

Online las ik al heel wat, maar overal stukjes en beetjes. Dit boek bundelt álles wat je wil weten over het hoe en wat van een Bullet Journal. Ik vond het een heel complete handleiding, al had ik er wel graag foto’s in gezien als voorbeeld / inspiratie, of verwijzingen naar bujo-bloggers of bujo-instagrammers (het boek is volledig zwart-wit, met enkel tekst en (heel leuke!) tekeningen).
Er staan wel enorm veel voorbeelden, tips en toepassingen in, voor heel wat verschillende doelgroepen.

Ik ga hier verder geen superuitgebreide review schrijven over het boekje (koop het (of leen het), lees het, en pas toe wat je wil toepassen, want is écht de moeite!), maar ik zal hieronder wat foto’s tonen van hoe ik alles zo’n beetje heb toegepast.

Verder benieuwd naar het systeem? Dit filmpje legt het volledig uit! En dit filmpje vind ik nog leuker.

Mijn blogplanner / bullet journal / lijstjesschriftje

Schriftjes genoeg in huis, dus ik koos er een leuk exemplaar uit. Een blanco schriftje, want lijntjes en ruitjes, dat leek me niet zo handig. Ik had gelukkig wel een sjabloon met lijntjes dat ik onder het papier kon leggen, zodat ik toch recht kon schrijven. Ik probeerde eerst in een kladschriftje wat lay-outs uit, en begon toen voor echt in mijn mooie schriftje. Maar het papier bleek echter niet zo dik te zijn, waardoor er de inkt door het papier scheen. Bah! Ik las hier en daar wat tips van ervaringsdeskundigen, en al snel bleek de Leuchtturm1917 hét boekje der boekjes. Een Leuchtturm bestaat in veel verschillende formaten en kleuren, en heeft een dotted grid (dus stipjes in plaats van lijntjes of ruitjes) en een harde kaft met elastiek. Het papier is niet wit-wit, maar heeft wel een goeie kwaliteit en dikte. Ik bestelde er één online, maar vervolgens lag het een tijdje op mijn bureau.

Uitstelgedrag? Misschien een beetje. Vooral durven beginnen was het probleem. Schrik om fouten te maken. Hallo, perfectionisme!
Ook zag ik overal mooie voorbeelden op Instagram en Pinterest, en was al snel ontmoedigd omdat ik zoiets moois nooit zelf zou kunnen maken. Tijdens het lezen van het boekje van Kelly werd nog eens benadrukt dat het geen kunstwerkjes moeten zijn, en dat het vooral een werkinstrument is, dat je leven gestructureerder moet maken.

Zoals ik hierboven dus al schreef, heb ik er zo’n beetje mijn eigen toepassing van gemaakt. Het is geen boekje met uitgebreide to-do-lijstjes of bullet points of weeklies of dailies. Voor ik voor echt begon te schrijven en tekenen, telde ik in mijn hoofd ongeveer uit hoeveel bladzijden ik overal voor nodig zou hebben, en maakte ik met post-its al een voorlopige onderverdeling. Er is veel denkwerk aan vooraf gegaan :-). Het boekje heb ik in twee grote delen opgesplitst: vooraan mijn blogplanning en achteraan lijstjes.

DEEL 1 – BLOGPLANNING

DEEL 2 – LIJSTJES

Wat ik nog verder wil aanvullen in mijn blogplanner:

 • de index – ik ben er nog niet over uit of ik álles in de index ga opnemen, omdat ik voorlopig nog niet zo veel wil / moet opzoeken. Er zitten twee lintjes in het boek, en ik heb ook een magnetische bladwijzer, dus voorlopig doe ik het daar even mee en zie ik hoe dat vlot
 • in het eerste deel wil ik naast de maandelijkse planning, ook nog een brain dump maken met allemaal losse blogideeën, en pagina’s met o.a. blogdoelen voor dit en volgend jaar, cijfers van mijn sociale media, …
 • in het tweede deel moet o.a. nog een lijstje komen met de lettertypes, kleurcodes, lettergroottes, … die ik voor mijn blog en foto’s gebruik

Voor mij hoeft het niet met tekeningen en krullen en toeters en bellen te zijn; geef mij maar een eenvoudige, minimalistische stijl. Hier en daar een beetje kleur mag dan weer wel. Vlak voor mijn verlof volgde ik een workshop handletteren bij Mino Paper Sweets, en ik heb de smaak te pakken gekregen. Handletteren is ontspannend, creatief, en ideaal om mijn nieuwe boekje mee op te fleuren! En eigenlijk is het behoorlijk leuk en bevrijdend, om weer volledig analoog te werken in deze steeds digitalere wereld…

Nog een leuke extra: een vriendin maakte voor mij een gepersonaliseerde sticker in vinyl. Supermooi, alleen heb ik een beetje schrik als ik het boekje in mijn tas zal stoppen, dat de sticker er snel af zal gaan. Ik heb wel een hoesje van rond een schriftje uit de Hema, maar dat is groter dan het boekje dat ik nu heb, en dan kan de elastiek ook niet meer dicht. Iemand gaf me ook al de tip plastificeren, maar ik weet niet of dat mooi zal zijn… Tips zijn welkom!

Mijn nieuwe blogplanner telt nu 249 bladzijden, dus ik ga er wel enkele jaren verder mee kunnen. Doorheen de weken/maanden/jaren zal ik wel ondervinden wat werkt en wat niet, en het leuke van een niet-voorgedrukt boekje is dat je alles naar eigen wens en behoefte kan bijsturen :-).

Zeg eens, hebben jullie ook een blogplanner? Of een Bullet Journal? Of beide? Ik ben curieus!

Advertentie

54 gedachtes over “Over mijn blogplanner / bullet journal / lijstjesschriftje

 1. Het toeval wil dat ik vandaag ook een blogpost geschreven heb over mijn versie van een bullet journal 🙂 Ik herken heel veel van wat je schrijft. Die van jou ziet er alleszins al héél mooi uit vind ik. Keep it up!

  Like

 2. Zo grappig dat je schrijft dat het voor jou niet hoeft met tekeningen en krullen en toeters en bellen terwijl mijn eerste reactie op de foto’s daarboven was ‘amai, ze heeft er weer haar werk van gemaakt!’ 🙂 ’t Is maar hoe je ‘tekeningen en krullen …’ bekijkt, zeker? 🙂 ’t Is alleszins supermooi. ❤
  Ik ga binnenkort ook nog eens bloggen over mijn lijstjesschriftje, dat ik trouwens startte zonder iets over BuJo gelezen te hebben (ik heb pas later eens gegoogeld naar bullet journaling) en nu ik Kelly's handleiding aan het lezen ben (vandaag eindelijk gestart!) blijkt dat ik al enkele regeltjes volgde, zonder het te beseffen – grappig! :p

  Like

  • Welja, je hebt daar gradaties in hé, ik vind het bij mij nog redelijk sober. Het was ook omdat ik tijd had in de vakantie dat er zo veel gepruld werd, als ik ‘m eens volledig in gebruik heb zal het wel wat minder netjes zijn vermoed ik.
   Benieuwd naar jouw schriftje nu, want ik speelde al met het idee toen jij het jouwe deelde. Enkele weken daarvoor had ik mijn succesreceptenschriftje gemaakt, en dat was ook een beetje volgens dat principe. ’t Is een eigen systeem bedenken, en blijkbaar denken veel mensen op dezelfde manier. Dat officiële systeem geeft dan wat extra tips om het te finetunen, maar ik vind het vaak wat ver gaan voor wat ik ermee doe. Maar misschien bevalt het me nu zo goed voor m’n blog, dat ik er één wil voor niet-blog dingen of zelfs voor mijn werk. We’ll see!

   Like

 3. heel leuk! ik ben ook begonnen naar aanleding van kelly haar boek. ik heb een schriftje van 80 pagina’s (dus 160 blz) en denk dat ik er een drietal maanden mee zal kunnen doen
  wel leuk die sticker want dat vind ik wel zonde dat die leuchteurm niet zo’n vrolijke kaft heeft

  Like

  • Ja, dat vond ik meteen ook ‘jammer’, die effen kaft. Ik had nog even zitten kijken naar andere mogelijkheden, en de Nuuna boekjes zijn mooi, maar die zijn helaas in het leder. Ik ben in elk geval heel blij met de sticker 🙂

   Like

 4. Ik heb er geen, ik probeer al een tijdje zoveel mogelijk digitaal te werken. Ook omwille van polsproblemen waardoor ik niet meer zo vlot kan schrijven. Ik blijf het wel een ongelooflijk leuk concept vinden. Ik hou echt van stationery dus ik vind het ook wel een beetje spijtig dat ik meer en meer digitaal werk.

  Like

  • Het is hier al jaren zoeken naar een systeem dat werkt, zowel digitaal, analoog en een combinatie van beide. Het feit dat boekjes en stiftjes zo leuk zijn (heb ik altijd al gevonden), helpt er niet bij natuurlijk :-). Jammer dat je polsproblemen hebt, maar digitaal heeft ook zo’n voordelen vind ik. Zo moet je niet eindeloos schrappen of overschrijven, maar kan je alles gewoon verslepen. En vaak kan je in digitale to do planners ook leuke kleuren of achtergronden kiezen!

   Geliked door 1 persoon

 5. Een bullet journal, een blogplanner, een notitieboekje en quotes… Ik vind het allemaal geweldig. Maar na een paar pagina’s ben ik alweer vergeten dat ik ermee gestart was. Ondanks de vele disciplines die ik heb, heb ik wat dat bijhouden betreft gewoon geen discipline. En eigenlijk vind ik dat heel jammer. Ondertussen ben ik overgestapt naar een app en dat blijkt bij mij beter te werken… Toch zou ik willen dat ik meer van het handwerk – in deze – was 🙂

  Like

 6. Ik zit ook wat te klooien met apps als Evernote en Todoist.
  Maar ik geloof ook in de kracht van bewust, motorisch schrijven. Je onthoudt het beter, je gaat bewuster aan de slag, je maakt bewustere keuzes, …
  Mijn handschrift trekt op niks meer (eigenlijk nooit gedaan)… zo’n cursus kan ik best wel gebruiken. Lijkt me ook erg rustgevend. Ik ben al zo weinig ‘creatief’ met m’n handen bezig.
  Hoe meer ik er over lees, hoe meer ik goesting begin te krijgen om het effectief te doen 🙂
  Bedankt voor je extra duwtje!

  Like

  • Hier zijn heel wat apps de revue gepasseerd, en er werd lang gezocht naar een systeem dat werkt. Ik ben er nog altijd niet uit, en het blijft een combinatie van verschillende dingen, maar dit boekje moet voor mijn blog alvast alles groeperen.
   Schrijven is inderdaad ‘echter’, maar wat voor handschrift je hebt, maakt toch niet uit? Zolang je het zelf kan lezen :-). Handletteren is zo’n beetje de moderne kalligrafie, en je kan er zo veel kanten op, en je kan zelf een eigen stijl kiezen. Ik kan het alleen maar aanraden! Het is inderdaad ook enorm rustgevend!
   ‘k Ben benieuwd of je ermee aan de slag gaat, met zo’n boekje. Als je dat doet, blog er gerust over!

   Like

   • Heb je per toeval via die link ook je schriftje besteld? Of heb je weet van (online) winkels die het in de buurt verkopen?

    Like

   • Het boekje dat ik heb (het blauwe) is een Leuchtturm, een a5-formaat met dots. Ik kocht het bij De Bijenkorf (online). Veel keuze, snelle service en gratis levering. Bij sommige vestigingen van Pippoos kan je het kopen (in de stenen winkels), maar dan heb je niet alle keuze qua kleuren. Wellicht bestaan er nog andere online winkels, maar ik kan er niet meteen opnoemen 🙂

    Geliked door 1 persoon

 7. Geen van beide, alleen een lijstjesapp om dingen te onthouden. Bloggen plan ik niet echt. Wel heb ik een aantal berichten in concept staan van toen de inspiratie toesloeg, maar die nog wat bijgeschaafd moeten worden.

  Like

  • Eigenlijk vraag ik me af of er mensen zijn die nergens lijstjes of apps voor hebben, en alles vanzelf kunnen onthouden. Ik zou het niet (meer) kunnen in elk geval…
   Echt plannen doe ik ook niet meer echt voor mijn blog, toch niet in die zin dat ik op vaste dagen berichten online wil. Het is meer van ‘ongeveer dan moet dat verschijnen’, en ik vul het aan in mijn maandelijks overzicht als ik het gepubliceerd heb. Anders zou het maar een boeltje worden :-). Hier ook tientallen halve concepten, voor ooit 🙂

   Geliked door 1 persoon

 8. Wauw! Hier ben ik toch wel jaloers op hoor: zo netjes & leuk aangepakt! Zelf heb ik ook een BuJo voor lijstjes, to do’s en privéplanning maar die ziet er bijlange zo leuk niet uit als de jouwe. Al geef je me wel tonnen inspiratie dus als ik nog eens een vrij moment vind maak ik er werk van! Voor mijn blogplanning gebruik ik ook die kalender van Kathleen, al zijn de losse papieren inderdaad niet altijd even handig.

  Like

  • De vraag is maar of het zo netjes zal blijven eens ik er in begin te werken :-). Ik begon deze bujo als test, om te zien of het wat voor mij is. Misschien ga ik er in 2018 ook één maken voor niet-blog-dingen, in plaats van mijn agenda (al blijven die van Flow wel heel mooi, en handig).

   Like

 9. Ik had paar jaar geleden een BuJo en nu sinds januari heb ik er weer eentje. Ik wou persé in januari beginnen dus ik had paar maand gewacht. Ik herken veel, ik heb ook schrik om fouten te maken en wil het heel netjes. Die van jou ziet er alvast heel mooi uit ❤

  Like

 10. Eigenlijk heb ik altijd al vanalles op papier bijgehouden. Dagboeken als prille tiener, notitieboekjes met quotes/lijstjes/ideetjes/… als twintiger en vervolgens ook nog eens weekmenu’s, Geluksmomentjes en dergelijke. Ik was al een tijdje aan het nadenken over hoe ik die samen kon bundelen want ook al geeft het me het perfecte excuus om veel notitieboekjes te kopen één handig exemplaar waarin alles terug te vinden is leek me iets dat ik nadien veel sneller zou doorbladeren.

  Eerst heb ik enkele maanden een herinneringsdagboek bijgehouden. Dat zag er mooi uit maar er kroop veel te veel tijd in én het werd veel te omvangrijk. Ik dacht steeds dat een Bullet Journal niets voor mij was na het zien van al die prachtexemplaren op Pinterest. Want ook al vind ik die ontzettend mooi om te zien – ik kan zelf niet tekenen (handletteren heb ik trouwens ook nog niet helemaal onder de knie) en ik hou eigenlijk van een meer eenvoudige stijl.

  Tot ik me bedacht dat je natuurlijk zelf kiest of je voor een kleurrijke, drukke of sobere lay-out wil gaan. Sinds januari heb ik er eentje (tot nu toe een gewoon schriftje met lijntjes) en ik vind het heel leuk om er allerlei zaken in neer te pennen. Gelezen boeken, blogplanning, agenda, films -en series die ik keek, een maandmenu, hoogtepunten én minpunten van de maand, …

  Jouw lay-out vind ik trouwens prachtig. Sober maar tegelijkertijd speels en uitnodigend.

  Like

  • Boekjes en lijstjes zijn hier ook al een favoriet van toen ik nog kind was. Toen bestonden er (gelukkig?) wel nog niet zo veel mooie soorten als nu!
   Eén boekje voor alles heb ik ook niet, ik vind het handiger om alles per thema te kunnen verzamelen: zo heb ik een boekje voor mijn blog, ééntje met succesrecepten en binnenkort maak ik er ééntje voor de tuin ook. Lijkt me sterk dat ik ze allemaal tegelijk nodig zou hebben…
   In het begin liet ik me ook ontmoedigen door al die kunstwerkjes online, maar al snel heb ik dat proberen loslaten. Mijn versie vind ik zelf ook mooi, maar ik ben wel graag creatief bezig (ook altijd al geweest).
   Voor jouw gelezen boeken kan je maar best een dik boekje hebben :-).

   Geliked door 1 persoon

   • Ik kocht mijn notitieboekjes vroeger vaak bij Casa of bij een indisch winkeltje (daar hadden ze prachtexemplaren met handgeschept papier – die jammer genoeg niet zo handig te beschrijven waren met vulpen).

    Tja, het erge is dat ik nu met mijn BuJo een verzamel-exemplaar heb dat ik nadien bewaar maar ook een blogagenda, gewone agenda en meerdere notitieboekjes die ik ook nog steeds blijf gebruiken.

    Eerder deze week heb ik trouwens een heel mooi exemplaar gezien voor wie een tuin-dagboek wilde bijhouden. Het was wel een winkel in Nederland (Eindhoven) maar misschien hebben ze bij Dille en Kamille ook wel zoiets in hun collectie.

    Like

 11. Erg mooi, die personalisering! Blij dat ik hier nog eens langs kom, wat een leuke post alweer! Ik ben zelf momenteel ook nog volop aan het experimenteren met BuJo, het is echt een grote hulp. Binnenkort verschijnt mijn post met eigen ervaringen met èn zonder BuJo 😉 .

  Like

  • Dankjewel! Ik ben er nog maar net in begonnen, maar vind het zó leuk dat ik overweeg nog een tweede boekje te kopen om er volgend jaar mijn ‘agenda’ van te maken. En washi ja, die verzameling gaat geleidelijk aan hé 🙂

   Like

 12. Wauw, zo mooi! Ik heb me gewoon een notitieschriftje van de Hema aangeschaft, waarin ik alles noteer. Ik kan eeeecht niet tekenen/mooi schrijven, dus zo’n bullet journal lijkt me weggesmeten geld in mijn geval 😀 Wel knap hoe je de jouwe gebruikt!

  Like

  • Het werkt in eender welk schriftje hé, dat is net het leuke. Maar ik heb een zwak voor mooie dingen, oeps dus… En een Bullet Journal gaat ook niet om tekenen en handlettering, maar wel om het idee van productiever zijn en overzicht bewaren en rust in je hoofd. Die krullen en toeters en bellen zijn optioneel, maar ik vind ze zelf heel leuk om te doen, dus het is tegelijk ook een creatieve uitlaatklep…

   Like

  • Ja, die van mijn blog gebruik ik ook niet consequent. In 2018 begin ik ééntje voor alle andere dingen, en die wil ik toch dagelijks gaan gebruiken. ‘k Ben benieuwd of het me lukt, maar daar blog ik dan wel eens over 🙂

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.