Over hoe opruimen rust in je hoofd brengt

Stephanie van Miss Pixie’s blog lanceerde een tijdje geleden een nieuwe bloguitdaging: de Perfect?-challenge. Gebaseerd op het gelijknamige programma van Karen Damen wil Stephanie, samen met andere bloggers of instagrammers, op zoek gaan naar hoe we onszelf en ons leven nog een beetje perfecter kunnen maken. Aan de hand van een enquête die ze opstelde, werd voor elke week van juli en augustus (7 in totaal) een (vooraf vastgezet) thema gekozen. Tijdens de week (startend op maandag) geef je je eigen invulling aan de challenge, en op zondag kan je erover bloggen.

Ik vind het een geweldig idee, want het groepsgevoel zorgt voor extra motivatie! Dat ondervond ik eerder al bij o.a. #40dagenbloggen!  Ik weet nu wel al dat ik niet elke week ga meedoen. Omdat niet elk thema mij ligt, en omdat er ook vakantie aan komt. Maar goed, you do you en al, en we beginnen bij het begin!

Challenge 1: Mini-Minsgame

Mini-wat? Deze uitdaging is er eentje gebaseerd op de Minsgame van The Minimalists. Tijdens de Minsgame ga je ‘ontspullen’. Op dag één doe je 1 item weg, op dag 2, enzovoort. De challenge van The Minimalists loopt gedurende 30 dagen, maar deze light versie liep de afgelopen zeven dagen en moest ervoor zorgen dat we vandaag 28 spullen hebben weggedaan. De spullen kon je zowel weggeven, weggooien, naar de kringloopwinkel brengen, …

Ik schreef me eigenlijk een beetje impulsief in voor de Perfect?-blogchallenge van Miss Pixie, vooral omdat ik benieuwd was naar de thema’s. Begin deze week startte ik er dus ook een beetje onvoorbereid aan. Ik kan nu al zeggen dat ik me niet strikt aan de aantallen per dag heb gehouden, maar dat ik wel heel wat dingen heb weggegooid / weggedaan. Eigenlijk heb ik niet alles geteld, want sommige dingen waren moeilijk te tellen :-).

maandag: Na een drukke dag op het werk, een afspraak bij BPost voor het werk, boodschappen doen, recepten testen voor het nieuwe kookboek van Mme Zsazsa, een baby eten geven en in bad stoppen had ik nog maar weinig weggegooid. Maar dan was daar de (moes)tuin, die behoorlijk overwoekerd begon te raken door onkruid. Toen Juliette in bed lag, begaf ik me naar buiten en werkte ik nog een uurtje in de tuin. Ik gooide dus onkruid weg, een volle emmer. Heerlijk ontspannend, en leuk dat je resultaat ziet van je werk.

dinsdag: Juliette had een ‘accidentje’ in de crèche, en haar body was behoorlijk vuil. De verzorgsters hadden ‘m in een zakje gedaan, dus alles was ingedroogd. Zo’n vlekken krijg je er moeilijk uit, dus ik besloot ‘m weg te gooien (het was al één met vlekken, en normaal gooi ik niet snel kleren weg).

woensdag: ’s Morgens werkte ik nog wat onkruid weg in de tuin, ik sorteerde Juliette haar kleren (kleren in maat 68 waar ze niet meer in kan gingen in een doos, en kleren in maat 74-80 werden aangevuld). Ik gooide één body weg, die ik tweedehands had gekregen, maar waarvan de drukknopjes doorgescheurd waren. Ook ruimde ik een lade in mijn bureau op, waar ik sinds mijn hogere studies alles van stiftjes en balpennen in bewaar. Meer dan de helft was uitgedroogd, en het was echt een boeltje. Ik gooide meer dan 28 stuks weg denk ik. Om het geheel te organiseren gebruikte ik een besteklade van Ikea (die ik vroeger in mijn witte kast had zitten, toen we geen lades hadden in de keuken van het appartement).

donderdag: De mangopit die ik enkele maanden geleden plantte, is helaas geen mangoplantje geworden, dus het ging in de compostbak. En mijn tandpasta was op, dus ik verving de tube, en ik verving meteen ook mijn tandenborstel.

vrijdag: Op vrijdag denk ik niet dat ik dingen heb weggedaan…

zaterdag: In mijn keukenkast stonden heel wat half geopende theedoosjes, dus ik sorteerde alle zakjes in mijn theedozen, en gooide de kartonnen doosjes in de papiermand in onze berging.

zondag: De week werd afgesloten met grote kuis: tijd om te dweilen! Ik ontvette ook de legplank in de keuken, en gooide een kapotte keukenwekker weg. De laatste stukken onkruid werden uit de moestuin verwijderd en ik ruimde ook eindelijk de doopsuikers van Juliette op, en maakte er een nieuw gezellig hoekje van in de plaats.

Eigenlijk vind ik opruimen best wel leuk. Niet persé voor de actie op zich, maar voor de rust die het met zich meebrengt. Ik ben iemand die rustiger wordt als mijn omgeving netjes is.

Heb ik dan de hele week alleen maar opgeruimd en geminimaliseerd? Nee hoor! Het doet deugd om vanalles op te ruimen, maar ik kocht onder andere ook kleren voor Juliette in de solden, en deze mooie handtas voor mezelf.

Voor mij is deze uitdaging dus zeker geslaagd, want het was een productieve week! Ik ga kritisch blijven over mijn spullen, maar zonder echt te tellen wat ik heb en wat ik weg (wil) doe(n). Afgelopen week las ik trouwens nog een interessante blogpost bij Geertruurzaam, over minimaliseren. De moeite!

Geeft opruimen jullie ook rust?

19 gedachtes over “Over hoe opruimen rust in je hoofd brengt

 1. Ergens wel denk ik. Ik word daar echt gelukkig van. En ik kan dan echt tevreden naar een opgeruimde ruimte kijken. Dan ben ik even best wel trots op mezelf!

  Like

 2. Voor mij brengt opruimen zeker ook rust. Ik heb mijn best gedaan en vooral hobbyspullen weggedaan maar ook een paar badhanddoeken, boeken en opbergdozen die ik toch niet meer gebruikte.

  Like

 3. Ik ervaarde afgelopen week absoluut dat opruimen rust brengt 🙂 Binnenkort hebben we vakantie en dan gaat er nog wat extra opgeruimd worden bij ons 😉

  Like

  • Zo werd het omschreven in de challenge, maar voor mij klinkt het ook een beetje ‘verkeerd’. Mijn leven is verre van perfect, en moet het ook niet worden. Al sta ik wel altijd open voor manieren – zoals deze opruimchallenge – om mijn leven ‘georganiseerder’ of ‘efficiënter’ of ‘rustiger’ te maken. Het is dus maar hoe je het omschrijft hé…

   Geliked door 1 persoon

 4. ja, dat effect heeft opruimen bij mij ook. Regelmatig ga ik door mijn dozen -en kasten heen en kijk ik of er zaken bij zitten die ik al lange tijd niet meer gebruikt heb. Op die manier hangen er enkel kleren in die kast die het hele jaar door gedragen worden en verlies ik geen ruimte aan spulletjes en knutselmateriaal dat niet gebruikt wordt. Ondanks die regelmatige opruimsessies zijn er toch nog steeds vrij veel zaken waar ik geen afscheid van kan nemen. (foto’s, brieven, kaartjes, …)

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.