Juliette trakteerde in de crèche voor haar eerste verjaardag

Twee weken geleden was het heel warm buiten, en binnen ook eigenlijk. Ik weet dat nog goed, want net toen was ik aan het knutselen aan de verjaardagstraktaties voor Juliette in de crèche, en ik had eerder het geweldige idee om bokaaltjes met granola te maken. Ja, zelf maken, want ik doe dat graag en ik maak daar graag tijd voor. Dat creatieve, dat heb ik van mijn mama. Het werd dus een avond nóg warmer in huis, dankzij de oven…

Misschien hebben jullie ook een baby of peuter, of misschien zijn jullie binnenkort zelf jarig en willen jullie trakteren op school of op het werk. Dus daarom deel ik hier met jullie hoe ik de traktatie maakte.

NODIG

 • glazen bokaaltjes (ik kreeg er van mijn mama, die ze een hele tijd geleden al eens had verzameld)
 • een restje stof (ik gebruikte een lapje wolkjesstof, die ik gebruikte voor het geboortepakket voor Juliette – waar ik dus ook nog eens moet over bloggen)
 • een kartelschaar en een gewone schaar
 • een potlood of balpen
 • elastiekjes
 • restjes touw/draad/wol/lint
 • een perforator
 • indien gewenst: (zelfgemaakte) labeltjes (meer hierover verder in de blogpost)
 • granola

WERKWIJZE

Granola maken kan je enkele dagen op voorhand doen. Nu hoor ik jullie al denken: jamaar, hoeveel moet ik er dan maken? Wel, ik heb eerst één bokaaltje gevuld, en gewogen hoeveel granola daar in kon: ongeveer 50 gram was dat. Die hoeveelheid kun je dan vermenigvuldigen met het aantal bokaaltjes dat je nodig hebt et voilà! Het recept voor granola dat ik gebruikte is trouwens goed voor zo’n 750 gram granola, afhankelijk van hoeveel gedroogde vruchten je achteraf toevoegt.

Stof in rondjes knippen kan je ook al vooraf doen. Ik knipte een testlapje; ik gebruikte een mok als mal en tekende die met balpen op de achterkant van de stof over. Uitknippen met een kartelschaar (tegen het uitrafelen), de pluisjes weg vegen, nog even strijken en klaar!

En ook de labeltjes kan je op voorhand maken. Die kan je kant-en-klaar kopen (vb. bij Dille & Kamille), maar aangezien ik de verjaardag van Juliette in het thema wolkjes wou doen, maakte ik zelf labels. Ik tekende ongeveer een wolkje na van haar geboortekaartje, knipte het uit, en tekende en knipte er zo nog een stuk of 40. Op het wolkje kwam een stempel met haar naam. Die stempel liet ik op maat maken door Mino Paper Sweets. Niet goedkoop, maar wel gemakkelijk en ook tijdloos, want eigenlijk kan ik nu elk jaar dezelfde stempel gebruiken. En later kan ze er ook haar eigen schriften of boeken mee personaliseren. Heel goeie kwaliteit trouwens, en ook een snelle levering!
In een 20-tal van de wolkjes maakte ik een gaatje met een perforator. De andere wolkjes bewaarde ik, om er caketoppers mee te maken. Daarover meer in een volgende blogpost!

De dag voor de verjaardag van Juliette zette ik alles op de tafel om af te werken, en op een dik uur waren alle bokaaltjes afgewerkt. Het is een beetje bandwerk, maar gelukkig waren het er ‘maar’ 22 :-).


Hoe ik te werk ging: bokaaltjes vullen met granola, lapje stof erover leggen, elastiek errond, stukje touw knippen, labeltje eraan vast hangen en rond het bokaaltje knopen en er een strikje in maken. Klaar!

Van de verzorgsters hoorde ik de volgende dag dat de traktatie in de smaak was gevallen, en dat veel ouders het origineel vonden. Juliette kreeg op haar beurt een mooie zelfgemaakte kroon. Zei ik al dat wij een geweldige opvang hebben? 🙂

Hebben jullie nog leuke traktatie-ideetjes?

29 gedachtes over “Juliette trakteerde in de crèche voor haar eerste verjaardag

 1. Super dat je dat allemaal zelf doet!
  Mijn kleinkind viert vandaag ook zijn 1ste verjaardag. Proficiat voor jullie x

  Like

 2. Wat een leuk idee zeg! Wij waren totaal niet origineel vorig jaar en gingen voor een puzzel voor elk kindje 🙂 Maar wie weet laat ik me dit jaar wel inspireren door jou 😉

  Like

 3. Hieperdepiep hoeraaaaaaa voor Juliette!
  Wegens geen opvang hoefde ik geen traktatie te maken voor Felix, maar gelukkig kan ik me jaarlijks helemaal laten gaan voor de andere kinderen 🙂

  Like

 4. Leuk idee en heel mooi afgewerkt! Tot nu toe gaf ik altijd gewoon een boek, cd of speeltje voor de crèche omdat ik andere ouders niet wil opzadelen met extra rommel, maar dit zou ik ook wel leuk vinden om te geven (of te krijgen)!

  Like

 5. Eigenlijk zijn er hier niet zoveel gelegenheden waarbij we traktaties uitdelen. Manlief krijgt zelfgebakken koekjes/cakejes/muffins mee om op het werk te trakteren maar daar blijft het wel zo’n beetje bij. Wel probeer ik af en toe iemand te verrassen met een zelfgemaakt kaartje of een klein cadeautje (al dan niet per post) dat perfect bij hen past. Vroeger vond ik het ook leuk om cupcakes zo te versieren dat ze bij de persoon pastte voor wie ze bestemd waren.

  Like

 6. Wat is dat weer mooi gedaan Sofie! Echt af. Zelfgemaakte cadeautjes, daarmee geef je ook een stukje van jezelf weg. Alleen dat maakt het al ontzettend waardevol vind ik en het plezier van het maken natuurlijk. Van harte proficiat met Juliette’s eerste verjaardag.

  Like

 7. Zo mooi die potjes! En Juliette ook met haar kroon! 😊
  Lijkt me een heel werkje, maar iedereen zal er ongetwijfeld blij mee geweest zijn.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.