Juliette trakteerde in de crèche voor haar eerste verjaardag

Twee weken geleden was het heel warm buiten, en binnen ook eigenlijk. Ik weet dat nog goed, want net toen was ik aan het knutselen aan de verjaardagstraktaties voor Juliette in de crèche, en ik had eerder het geweldige idee om bokaaltjes met granola te maken. Ja, zelf maken, want ik doe dat graag en ik maak daar graag tijd voor. Dat creatieve, dat heb ik van mijn mama. Het werd dus een avond nóg warmer in huis, dankzij de oven…

Misschien hebben jullie ook een baby of peuter, of misschien zijn jullie binnenkort zelf jarig en willen jullie trakteren op school of op het werk. Dus daarom deel ik hier met jullie hoe ik de traktatie maakte.

NODIG

  • glazen bokaaltjes (ik kreeg er van mijn mama, die ze een hele tijd geleden al eens had verzameld)
  • een restje stof (ik gebruikte een lapje wolkjesstof, die ik gebruikte voor het geboortepakket voor Juliette – waar ik dus ook nog eens moet over bloggen)
  • een kartelschaar en een gewone schaar
  • een potlood of balpen
  • elastiekjes
  • restjes touw/draad/wol/lint
  • een perforator
  • indien gewenst: (zelfgemaakte) labeltjes (meer hierover verder in de blogpost)
  • granola

WERKWIJZE

Granola maken kan je enkele dagen op voorhand doen. Nu hoor ik jullie al denken: jamaar, hoeveel moet ik er dan maken? Wel, ik heb eerst één bokaaltje gevuld, en gewogen hoeveel granola daar in kon: ongeveer 50 gram was dat. Die hoeveelheid kun je dan vermenigvuldigen met het aantal bokaaltjes dat je nodig hebt et voilà! Het recept voor granola dat ik gebruikte is trouwens goed voor zo’n 750 gram granola, afhankelijk van hoeveel gedroogde vruchten je achteraf toevoegt.

Stof in rondjes knippen kan je ook al vooraf doen. Ik knipte een testlapje; ik gebruikte een mok als mal en tekende die met balpen op de achterkant van de stof over. Uitknippen met een kartelschaar (tegen het uitrafelen), de pluisjes weg vegen, nog even strijken en klaar!

En ook de labeltjes kan je op voorhand maken. Die kan je kant-en-klaar kopen (vb. bij Dille & Kamille), maar aangezien ik de verjaardag van Juliette in het thema wolkjes wou doen, maakte ik zelf labels. Ik tekende ongeveer een wolkje na van haar geboortekaartje, knipte het uit, en tekende en knipte er zo nog een stuk of 40. Op het wolkje kwam een stempel met haar naam. Die stempel liet ik op maat maken door Mino Paper Sweets. Niet goedkoop, maar wel gemakkelijk en ook tijdloos, want eigenlijk kan ik nu elk jaar dezelfde stempel gebruiken. En later kan ze er ook haar eigen schriften of boeken mee personaliseren. Heel goeie kwaliteit trouwens, en ook een snelle levering!
In een 20-tal van de wolkjes maakte ik een gaatje met een perforator. De andere wolkjes bewaarde ik, om er caketoppers mee te maken. Daarover meer in een volgende blogpost!

De dag voor de verjaardag van Juliette zette ik alles op de tafel om af te werken, en op een dik uur waren alle bokaaltjes afgewerkt. Het is een beetje bandwerk, maar gelukkig waren het er ‘maar’ 22 :-).


Hoe ik te werk ging: bokaaltjes vullen met granola, lapje stof erover leggen, elastiek errond, stukje touw knippen, labeltje eraan vast hangen en rond het bokaaltje knopen en er een strikje in maken. Klaar!

Van de verzorgsters hoorde ik de volgende dag dat de traktatie in de smaak was gevallen, en dat veel ouders het origineel vonden. Juliette kreeg op haar beurt een mooie zelfgemaakte kroon. Zei ik al dat wij een geweldige opvang hebben? 🙂

Hebben jullie nog leuke traktatie-ideetjes?

Advertenties