Mijn #kookboekweek van november kaderde in de ‘november suikervrij’-uitdaging. Ik besloot de twee uitdagingen te combineren en koos voor het boek ‘Lisette in Luilekkerland’. Omdat dit een boek is met allemaal zoete gerechten leek het mij een beetje te veel van het goeie om minstens drie recepten in één week uit te proberen, dus ik veranderde uitzonderlijk de spelregels en mocht de hele maand november uit het boek koken.
Ik ga meteen eerlijk zijn: deze #kookboekweek is niet geslaagd. Er werden maar twee recepten uit het boek getest. Ik hoor jullie al denken: allé nu, al die lekkere gebakjes, en maar twee keer gebakken? Daar zijn twee grote redenen voor:
- De recepten in het boek zijn niet allemaal suikervrij (ik dacht dat dat wel zo was). Heel wat recepten bevatten toch nog vb. rietsuiker. De recepten in het boek hadden soms ook heel rare verhoudingen, en je hebt vaak grote hoeveelheden van suikervervangers nodig waardoor het geheel wel vrij duur wordt.
- Om heel eerlijk te zijn: door met véél minder suiker te leven is mijn drang naar zoet voor een groot stuk verdwenen. Ik werd niet meer blij van een gebakje, en het smaakte me ook niet écht. Ik genoot veel meer van een stuk fruit!
Maar goed, ik testte toch twee recepten uit het boek!
Double Fudge Chocolate Brownies, p. 40
Dit was een recept dat Bart uitkoos en het was echt heel lekker. Je proeft natuurlijk wel dat het zonder suiker is, en vooral Bart merkte dat verschil op. Een heel goed alternatief voor de klassieke brownies die vol suikers en vetten zitten!
Autumn Fall Ginger Bread, p. 85
Deze cake was heel kruidig, ik hou enorm van herfstige specerijen. Ook de gember zorgde voor een verwarmende toets. De cake was wel iets te lang gebakken waardoor hij vrij droog was. Ik gebruikte de baktijden uit het boek, maar volgende keer bak ik deze cake iets minder lang.
Momenteel ben ik aan het schrijven aan de update van ‘november suikervrij’. Binnenkort kunnen jullie dus lezen hoe het is geweest. Nog even geduld! 🙂
December wordt een nieuwe maand voor #kookboekweek en dat wordt leuk want er staan heel wat feestjes gepland. We koken voor onze ouders met oudejaarsavond, dus het lijkt me leuk om hiervoor een kookboek uit mijn kast te kiezen. Ik denk er nog even over na welk boek het zal worden…
Ondertussen reageerden al heel wat mensen op onze challenge, en enkelen onder hen deden al van#kookboekweek!
Volgende bloggers postten afgelopen tijd een update:
- Greet koos in oktober voor ‘De Vegetarische Ontdekking’
- Opgewekte Kapucijnaap scoorde ‘Vegadutchie’ bij de bibliotheek en kookte er de hele week uit
- La Jungfrau maakte er een heuse kookboekmaand van en kookte uit ‘Jeroen Meus’ en ‘500 soepen’
Doen jullie mee met #kookboekweek? Laat gerust een linkje naar je blog in de comments als je al meegedaan hebt, dan vul ik dit aan in het lijstje hierboven!
Oei. Ik doe niet mee. ik heb nochtans tig kookboeken, maar in feite kook ik nooit uit een boek. Zelfs met mijn wilde ideeën van feestelijk fingerfood voor met kerstavond heb ik geen flauw benul waar ik dat zou kunnen vinden!
LikeLike
Net daarom begonnen Silke en ik met deze uitdaging: te veel kookboeken die ongebruikt in de kast stonden. Misschien kan je het eens proberen, en wie weet bevalt het je wel? 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Momenteel niet zo. Volop bezig met een dieet zonder koolhydraten en geen fut om een heel kookboek te lezen om eruit te filteren wat ik mag klaarmaken. Het is al moeilijk genoeg om twee gerechten op tafel te toveren.
LikeLike
Ai, dat is niet eenvoudig! Misschien kan je bij de bib leuke kookboeken vinden waar gerechten zonder koolhydraten in staan? Dan kan je wat inspiratie op doen en kan je zelf ook heerlijke gerechten eten met de feestdagen!
LikeLike
Dank je voor de tip!
LikeLike
Lisette in Luilekkerland is net een van de weinige boeken waarop ik terugval als ik op zoek ben naar geraffineerde-suikervrije desserts! Oké, ze zijn er niet allemaal vrij van (staat ook nergens zo vermeld, of herinner ik me dat fout?), maar toch heel veel wel, vind ik. Ik heb ze allebei ook al gemaakt en ben zwaar fan 🙂 – al haal ik de gember-kaneelcake dus ook sneller uit de oven.
Qua verminderde drang naar zoet, dat herken ik helemaal. Ik bak veel minder dan vroeger, niet alleen door de verminderde drang maar ook door de prijs. En voor bijvoorbeeld familie die niet geeft om gezond(er) eten ga ik écht geen dure ‘suikervrije’ taart bakken…
LikeLike
Het staat inderdaad niet vermeld dat alles zonder suiker is, maar dat zat zo in mijn hoofd en ik had het niet gecheckt voor ik aan de challenge begon.
Blij dat ik niet alleen ben met de mindere drang naar zoet na een suikervrije periode! Ik hoop het voor een groot stuk te kunnen blijven volhouden, en zoet/suiker met mate te eten…
LikeLike
Het meest recente kookboek-recept dat ik uitprobeerde was de Pasta al Forno van Janneke Philippi. Vandaag maakte ik wel gevulde speculaas maar dat is een A.Heijn-receptje waar héél wat suiker en amandel in verwerkt is.
LikeLike
Klinkt allebei lekker! Gevulde speculaas heb ik nog nooit gebakken. Dat is met marsepein in toch hé?
LikeLike
Ik heb zelf amandelspijs gemaakt, waarschijnlijk zal het iets te droog zijn wanneer je marsepein gebruikt. De collega’s van mijn echtgenoot hebben ze gisteren allemaal opgegeten dus ik kan er alvast niet meer van bijkomen. 😉
LikeLike
Haha, ideaal! Ik deel ook veel gebakjes uit, anders zou het helemaal fout lopen met mijn lijn 🙂
LikeLike
Mmm, doet mij eraan denken dat ik dat ginger bread eens moet proberen. Iets minder herfstig, maar de citroen/tijm cake in dat boek is ook superlekker.
LikeLike
Die probeerde ik nog niet, doe ik zeker nog eens!
LikeLike
#kookboekenweek staat nog steeds op de to do list 🙂
LikeLike
Joepie!
LikeLike
Mmm, die brownies zien er lekker uit!
Je las het al dat ik zonet ook een kookboekweek hield. Volgende op de planning is het vegetarische kookboek dat we begin november cadeau kregen, want daar wil ik al sinds we het kregen iets uit koken, maar aangezien we Smakelijk! in de kerstvakantie terug willen geven, kreeg dat eventjes voorrang 🙂
LikeLike
Perfect voor december dan hé :-). Ik moet nog een boek kiezen voor deze maand, het wordt een moeilijke keuze…
LikeGeliked door 1 persoon
[…] weken geleden konden jullie al lezen dat #kookboekweek van november niet zo’n geweldig succes was. Maar hoe ging het in de rest van november? Tijd voor een […]
LikeLike
Ik ga binnenkort (jaja, “morgen” :-)) volledig cold turkey gaan op suiker, omdat ik nu echt belachelijk veel snoep. Ben benieuwd of dat dan net zo zal gaan als bij jou op den duur: dat zoete dingen me zelfs niet meer zouden gaan smaken. Ik kan alleen maar hopen 🙂
Ik ga mijn kookboekenproject volgend jaar zeker doorzetten, uit Jeroen Meus 1 heb ik nu bijna alles gemaakt.
LikeLike
Ik hoop dat je hetzelfde ervaart :-). Het grote gevaar is dat je buiten die suikervrije periode weer suiker ‘mag’ eten, en dat het er gemakkelijk weer insluipt als je er niet op let…
Wauw, een heel boek uitgekookt? Super!
Succes met je suikervrijheid!
LikeGeliked door 1 persoon
Ik denk dat dat inderdaad mijn grootste uitdaging wordt: waar ligt de grens…
LikeGeliked door 1 persoon