4 x kerstkoekjes

Kerstkoekjes - fiekefatjerietjes - collage

Deze blogpost zit al sinds vorig jaar in m’n hoofd, maar door heel wat afwerkingen in ons huis en de verhuis is het er toen niet van gekomen.
Maar uitstel is geen afstel!

Afgelopen donderdag had ik een dagje verlof, en die dag werd volledig ingevuld met bakken. Vrijdag was er namelijk een Stockverkoop & Bake Sale bij EVA, dus het leek me het ideale moment om véél koekjes te bakken die ik dan weg kon schenken!

De recepten zijn niet allemaal nieuwe recepten, maar de bestaande recepten werden wel in een feestelijk jasje gestopt!

Gembersterretjes

Kerstkoekjes 1 - fiekefatjerietjes

Dit recept postte ik nog niet zo lang geleden. Ik liet de rozijntjes weg en gebruikte een stervormig koekvormpje. De rietsuiker als ‘topping’ maakt de koekjes extra sprankelend!

Chocolade-pistacheboompjes

Kerstkoekjes 2 - fiekefatjerietjes

De inspiratie voor deze koekjes vond ik HIER. Het recept paste ik een beetje aan.

Smelt 1 cup plantaardige margarine met 2/3 cup bruine suiker. Laat afkoelen tot op kamertemperatuur en meng er dan 1 tl vanille-extract door. Meng in een andere kom 2 1/4 cup bloem met 1/4 cup cacaopoeder en een snufje zout. Voeg het toe aan het natte mengsel en meng tot een stevig deeg. Als het deeg wat te brokkelig is kan je soja- of rijstmelk toevoegen.

Rol het deeg uit en steek er kerstboompjes uit. Leg de koekjes op een bakplaat bekleed met bakpapier en bak ze 9-10 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C.

De afgekoelde koekjes kan je afwerken met gesmolten chocolade en fijngemixte pistachenootjes.

Hazelnoot-chocoladehartjes

Kerstkoekjes 3 - fiekefatjerietjes

Nog een bestaand recept, ééntje dat hier regelmatig gebakken wordt. Alleen al omdat de combinatie hazelnoot-chocolade hemels is!

Speculooskristallen

Kerstkoekjes 4 - fiekefatjerietjes

Ook het recept voor amandelspeculoos postte ik al eerder. Voor deze koekjes liet ik het bakpoeder weg, zodat ze niet te veel uit zouden spreiden tijdens het bakken. De sneeuwster-koekvormpjes kocht ik bij Pipoos (8,95 € voor een set van 7 metalen koekvormpjes).
De afgekoelde koekjes werkte ik af met glazuur, met behulp van een handige ‘schrijfstift’ (deze kocht ik enkele jaren geleden al, om letters in chocolade op taart te kunnen schrijven).

Zo, heel wat inspiratie voor jullie!

Blijf zeker volgen de komende week, want dit bericht is het eerste in een reeks van drie. In deel 2 geef ik jullie enkele tips hoe je koekjes kan inpakken om cadeau te geven!

Welke koekjes vinden jullie ideale kerstkoekjes?