November suikervrij

Dat suiker slecht voor je is, weet iedereen. Maar toch is het zo moeilijk om van het zoete goedje af te geraken, onder andere omdat het écht overal in zit…
Al een hele tijd wil ik eens proberen wat zonder suiker leven met je doet, maar ik had altijd wel een excuus. Tot ik bij Le petit requin (HIER en HIER) las over ‘een maand leven zonder suiker’. Haaike zei: ik doe mee met #kookboekweek, als jij meedoet met een maand zonder suiker. Dit was het extra duwtje dat ik nodig had! Oktober was toen al ver gepasseerd, dus ik besloot om november als suikervrije maand te kiezen.
Ook bij Loesje Zaakjes las ik al heel wat over suikervrij leven!

Ik startte op 2 november, omdat we op 1 november bij onze ouders waren en de verleiding daar altijd té groot is.
Op 2 november – ook wel gekend als ‘Bring A Vegan Cake To Work Day‘ – bakte ik een suikervrije cake voor de collega’s. De cake ging erin ‘als zoete broodjes’, en één van de collega’s vroeg zich af hoe ik dan de smaak in de cake kan krijgen, zo zonder eieren, melk, suiker, tarwe, … Ha!

Bring A Vegan Cake To Work Day
Voor de geïnteresseerden: de cake is gebaseerd dit recept. Ik verving de bosbessen door appel en voegde rozijnen, walnoten en gojibessen toe aan het deeg. De topping liet ik achterwege.

Maar goed, terug naar ‘november suikervrij’!

Wat wil ik schrappen?

  • geraffineerde suiker: witte suiker, bruine suiker, poedersuiker, …
  • niet-geraffineerde suiker: rietsuiker
  • chocolade, kant-en-klare koekjes en gebak (als daar zijn: pure chocolade, oreo’s, speculoosjes, …)
  • kant-en-klare producten waar suiker in verwerkt zit (als daar zijn: ketchup, …)
  • frisdrank en (vers geperst) fruitsap
  • chemische zoetstoffen (als daar zijn: aspartaam, …)

Wat blijf ik wel nog eten?

  • vers fruit
  • gedroogde vruchten
  • ahornstroop, agavestroop, …
  • zelfgemaakt gebak met natuurlijk zoetmiddelen

In november wil ik een maand met zo weinig mogelijk suiker leven. Na november probeer ik bewuster met suiker om te gaan, maar ik ben niet van plan om suiker volledig uit mijn eetpatroon te schrappen.

Eind november deel ik met jullie mijn ervaringen met de suikervrije maand.
Wat vond ik de voordelen? Wat vond ik de nadelen? Waren er effecten op mijn gezondheid? Welke zijn de valkuilen? Wat at ik dan nog wel, als vb. tussendoortjes? Heb ik gezondigd?

Omdat november ook weer een nieuwe maand is voor #kookboekweek, besloot ik deze twee uitdagingen aan elkaar te koppelen.
In november kies ik voor het boek ‘Lisette in Luilekkerland’. In dit boekje staat heel wat gebak zonder suiker. Voor één keer ga ik de spelregels een beetje veranderen, omdat (minstens) drie keer gebak in één week een beetje te veel van het goeie is. In de hele maand november ga ik dus minstens 3 recepten koken uit ‘Lisette in Luilekkerland’.

lisette in luilekkerland

Hebben jullie tips om makkelijk suikervrij te eten?
Wie doet mee met ‘november suikervrij’?