#kookboekweek | februari en maart 2021 | Vanavond vegan + WIN!

Het is weer tijd voor een #kookboekweekverslag! En wat voor één… Als grote fan van Angela Liddon / Oh She Glows (Kelly leerde mij haar kennen en haar eerste en tweede boek worden vaak gebruikt) was ik dolblij toen ze eind vorig jaar haar derde kookboek aankondigde: Oh She Glows for Dinner. Begin 2021 kwam er ook een Nederlandse vertaling: Vanavond vegan.

Dit boek van Angela Liddon richt de aandacht vooral op hoe we in onze drukke levens, al dan niet met kinderen in de buurt, toch snelle en gezonde, gevarieerde en voedzame gerechten op tafel kunnen toveren. Het kindvriendelijke treedt op de voorgrond, maar de gerechten zijn toegankelijk voor iedereen, en dus niet enkel voor jonge gezinnen.

De bedoeling van het boek was om vooral recepten voor avondmaaltijden te delen, maar heel wat recepten kan je ook als lunch eten, dus laat de titel je zeker niet misleiden!

Zoals heel veel kookboeken start het boek met een inleiding van de auteur over het boek, vervolgd door haar persoonlijke verhaal. Ook daar ligt de klemtoon op haar gezin en kinderen, omdat dit ook de insteek was voor dit boek.

Het boek gaat verder met ‘plan & glow’: een hoofdstuk over maaltijdplanning en voorbereiding, met heel wat kant-en-klare maaltijdplannen. Heel handig!
Er is ook een hoofdstuk ‘glamour & glow’ met speciale menu’s. Daarna volgen nog tips voor in de keuken.

De receptenhoofdstukken zijn als volgt ingedeeld:

  • Heerlijke hoofdgerechten
  • Lekker voor erbij en kleine hapjes
  • Maaltijdsalades
  • Stevige soepen en stoofpotten
  • Zoet geluk en dranken
  • Sauzen, dressings, kruiden, specerijen en meer

Na de recepten staan er ook nog hoofdstukken met meer info en tips over keukengerei en apparatuur, een kijkje in de voorraadkast van Oh She Glows en tot slot nog handige receptenlijstjes (met o.a. alle glutenvrije recepten samen, eenpansgerechten, makkelijk in te vriezen gerechten, …).

Bij elk recept staat bovenaan info over de ingrediënten, zodat je kan zien of er gluten of noten of soja of … in zitten. Ook heel handig is dat bij elk recept tips staan voor bewaring, hoe je ingrediënten kan vervangen, hoe je nog een extra ‘glow’ aan het recept kan geven, hoe je het recept mee kan nemen (vb. als lunch), …

Deze recepten heb ik getest:

Pasta pesto met groene glow (p. 55)

Pasta pesto is het lievelingsgerecht van onze dochter, maar deze versie is wat anders dan de klassieker. De pesto wordt gemaakt met pompoenpitten en peterselie en koriander, en de pasta zit bomvol groenten: broccoli, champignons, courgette. Een heerlijke frisse variant, die ook koud nog lekker is. Een klein persoonlijk minpuntje: de saus staat op een andere bladzijde, dus het is vaak bladeren tijdens het koken (dat is bij dit, en bij veel andere recepten, zo). Een echt minpunt is dit niet, maar ik vind het persoonlijk wel een beetje onhandig.

Thaise rode curry van aardappel en bloemkool (p. 65)

Een heerlijke curry, dat is altijd een goed idee. Ik verving de linzen hier door kikkererwten. En met véél verse koriander, uiteraard.

Boeddhabowl met alles behalve de gootsteen (p. 125)

Van dit gerecht at ik meerdere dagen als lunch, en je kan er eindeloos mee variëren. Het sausje (een soort avocadomayonnaise) is om duimen en vingers bij af te likken, ZO ZO ZO lekker! Ik ga alleen geen rauwe knoflook meer in de blender gooien, want mijn maag en darmen waren daar niet zo blij mee.

Noedels met knapperige groenten en pindakaasdroomsaus (p. 127)

Ook dit gerecht at ik als lunch. Heel lekker om rodekool eens op een andere manier klaar te maken, en ook dit sausje is een dikke vette blijver (maar dan ook zonder de rauwe knoflook).

Rokerige veggieburgers van zwarte bonen en zilvervliesrijst (p. 131)

Dit recept vraagt wat tijd (al is dat misschien relatief, voor een niet-burn-outer), maar van het resultaat (ik had een 8-tal burgers) kan je heel lang genieten want de burgers zijn ook makkelijk om in te vriezen. We aten deze burgers al twee keer, en het was telkens smullen. Wij zijn trouwens grote fan van de oven-Country-potatoes van McCain. Snel klaar én vegan, en heerlijk om bij deze burgers te eten.

Geroosterde aardappeltjes en sperziebonen met paprikasaus (p. 157)

Van dit gerecht waren we het minste overtuigd. Geroosterde ovenaardappeltjes eten we regelmatig, maar ik bereidde de boontjes zoals we gewoon zijn: eerst beetgaar koken en dan stoven met een sjalotje. De saus was wel oké, maar ik denk niet dat we die nog eens zullen klaarmaken eerlijk gezegd… Het zal een persoonlijke smaak zijn, want de combinatie aardappel-boontjes-paprika is wel een goeie.

Schandalig lekker vegan bananenbrood (p. 255)

Wij hebben vaak overrijpe bananen in huis, en dan komt zo’n recept als geroepen natuurlijk (en eerlijk: ik koop soms bewust te veel bananen om er dan cake mee te kunnen maken). Dit recept is ‘gezonder’ dan mijn go-to-recept, omdat er havermout in verwerkt wordt, en ook speltmeel, kokosbloesemsuiker en ahornstroop gebruikt wordt. Ik voegde er wel zelf nog chocolade en noten aan toe.

Deze recepten wil ik graag nog eens uitproberen:

  • Groene powerbowls met geroosterde groenten (p. 61)
  • Knapperige aardappelstapeltjes met Bam! Broccolipesto (p. 87)
  • Undercoverpasta met tomatensaus vol verstopte groenten (p. 93)
  • Hartige kikkererwtenpannenkoekjes met kruiden en groenten (p. 116)
  • Mediterrane salade van kikkererwtenmoes met tzatziki-aioli (p. 119)
  • Glow-rieuze Griekse pastasalade met parmezaan van oregano, basilicum en citroensap (p. 193)

Benieuwd naar meer over dit boek? Lees dan zeker ook eens de review van Sara van De Groene Keuken (en neus ook eens rond op haar vernieuwde blog, vol héérlijke vegan recepten)!

***

Disclaimer: ik kreeg dit boek toegestuurd als recensie-exemplaar. Ik kocht het boek dus niet zelf, maar alles wat hierboven geschreven staat is mijn eigen, eerlijke mening. Mijn persoonlijke regel is dat ik alleen boeken of producten review die ik zelf ook zou kopen, en dus een plekje in mijn (boeken)kast verdienen.

Vanavond vegan – Plantaardige gerechten uit de keuken van Oh She Glows
auteur: Angela Liddon
uitgeverij: 
Uitgeverij Spectrum
352 blz.
€ 
25,99

***

BONUS voor wie helemaal tot het einde heeft gelezen (of ja, als je de titel van het blogbericht goed hebt gelezen, kon je het natuurlijk ook al raden).
Ik geef de Nederlandstalige versie van dit boek weg aan één van jullie. Waarom, hoor ik jullie vragen? Wel, zeker niet omdat het een slecht boek is, maar omdat ik de originele Engelse versie van mijn neefje cadeau kreeg voor mijn verjaardag. Twee keer hetzelfde boek in de kast hebben staan is een beetje te veel van het goede, dus ik maak er graag iemand van jullie blij mee want het is dus écht een geweldig fijn boek (alleen al voor de overheerlijke sausjes!).

Wat moet je doen om te winnen? Heel eenvoudig: deel hieronder in de comments jouw allerfavorietste (plantaardig) gerecht, en laat me weten waarom jij dit boek graag wil winnen.

Enkel de reacties in de comments gelden als deelname.
Deelnemen kan tot en met zondag 18 april. Op maandag 19 april wordt de winnaar gekozen; de winnaar krijgt het boek thuis toegestuurd (enkel binnen België, en er kan door Corona wat vertraging op het versturen zitten).

Deze give-away werd afgesloten!

***

Kookten jullie onlangs uit een leuk boek?

28 gedachtes over “#kookboekweek | februari en maart 2021 | Vanavond vegan + WIN!

  1. Als flexitariër sta ik hier met open mond op te kijken. Ziet er allemaal erg lekker uit, weliswaar als afwisseling in mijn eetpatroon.
    Ik heb hier zelf wel wat kookboeken staan – bij m’n favorieten horen die van Jeroen Meus – Sandra Bekkari (Nooit meer diëten) en m’n ‘Alle dagen soep’ kookboek. Vandaag nog een kookboek dat enkel gerechten omvat met asperges…njamie!

    Geliked door 1 persoon

  2. Ik heb dit boek al eens digitaal ontleend in de bib en ben grote fan can de snelle fajitas. Het enige probleem is dat ik nu met tex mex flavor bombs in de diepvries zit en het recept niet opgeslagen heb. Dus het boek is zeker welkom!

    Geliked door 1 persoon

  3. Dag Fieke!
    Het ziet er allemaal heel lekker uit! Wij eten met het gezin af en toe veggie of vegan. Ook af en toe vlees. Vorige week maakte mijn vriend zelf burgers. Als je daarna aan de pan ziet hoeveel vet daarin zit… Dan zou ik liever eens de vegan burgers uit het kookboek proberen 🙂
    Ik heb niet zoveel kookboeken in huis, gebruik meer websites, bv. Rens Kroes of Ottolenghi (al heb ik zijn ‘Plenty’ wel, alleen niet zoveel tijd om eruit te koken helaas). Mijn lievelingsrecept is ook van hem:Roast butternut squash and red onion with tahini and za’atar. We eten er libanees brood bij.

    Geliked door 1 persoon

  4. Ohja, dat lijkt een topkookboek, dus uiteraard waag ik mijn kans 🙂 Mijn favoriet plantaardig gerecht… wat een moeilijke! Maar ik ga voor gegrilde aubergine met tahin-yogurtsaus (een topper in de zomer – in de winter gelijkaardig recept met pompoen!). En aardappelpuree met groenten als ultimate comfortfood op koude winterdagen. Ik heb al veel gehoord Angela Liddon, maar helaas nog geen koekboek van haar, dus sta ik te popelen om het te ontdekken. Ottolenghi is een favoriet.

    Geliked door 1 persoon

  5. Allerfavoriet: Thaise rode curry met tofu/vegetarische kipstukjes en een heleboel groentjes. Zou ik echt elke dag kunnen eten!
    Een nieuw kookboek is altijd interessant: nieuwe inspiratie om er weer tegenaan te gaan en iets nieuws uit te proberen. En vooral mijn huisgenoten (man en twee jonge kindjes) mee te krijgen in het vegetarisch/veganistisch koken. Dat is hier niet altijd simpel 😉

    Geliked door 1 persoon

  6. Onze favoriet is noodles en tofu gewokt met veeeel groentjes. Welke groentjes is afhankelijk van het seizoen. Afwerken met sojasaus, sesamolie en wat sesamzaadjes. Ook de kindjes (8 en 5) vinden dat erg lekker.

    Ik ben zoekende naar wat vernieuwing tussen mijn klassieke gerechten, dus een nieuwe kookboek is zeker welkom!

    Geliked door 1 persoon

  7. Zoveel inspirerende boeken! Dus ik doe graag mee voor deze :). Mijn favo gerechtje is vaak iets met pasta. Dus ik ga voor wok met speltpasta, heel veel groentjes, beetje plantaardige room en curry!

    Geliked door 1 persoon

  8. Al die gerechtjes die je geprobeerd hebt zien er keilekker uit! Ik ben mega fan van noedels en wokdingen en curry’s. Ik eet heel graag chili sin carne met lekker veel bonen in (mijn vriend is minder grote fan maar omdat er bonen in zitten maar hij eet toch ook altijd zijn bordje leeg) en de dag erna ook super lekker ’s middags op een wrapke!

    Geliked door 1 persoon

  9. Vriend, kids en ik zijn pas veggie geworden. Maar wat een kale oninteressante borden. Wat groente en een aardappel erbij. Alles behalve gelukkig en blij 😦

    Dit heerlijke vegan boek zou ons gezinnetje transformeren. Met veel gejuich van de kleine dame en heren. Hoop er straks samen van te genieten voor tien. Want de recepten zijn geweldig lekker heb ik gezien!!! Noedels met knapperige groenten en pindakaasdroomsaus. Wordt vast ook een winner in our house 😀

    Zelf heb ik poppyseed popovers van Yvette van Boven. Gemaakt vandaag in onze eigen oven. Dat smaakte zeker naar meer. Dus ik probeer het eens een keer. Fieke, ik maak graag kans op dit prachtige boek. Precies de gezonde inspiratie die ik zoek 😀

    Geliked door 1 persoon

  10. Een vegan Pad Thai is altijd lekker! En voor zoete goesting zijn (een
    aangepaste versie van) de voedzame kokos-spelt muffins van madam bakster hier een topper.
    Reuze benieuwd naar dit boek! Ik ben altijd op zoek naar inspiratie voor gezonde en ‘snelle’ recepten.

    Geliked door 1 persoon

  11. Mijn absolute favoriet om vingers en duimen af te likken : de zoete kleverige tomaat – uien – aardappel – bonen ovenschotel van Anna Jones. Mmm, het water komt me in de mond.

    Geliked door 1 persoon

  12. Njammie, dat ziet er allemaal weer heel lekker uit. Zelf kook ik vaker vegetarisch dan veganistisch dus extra inspiratie is hier zeker welkom. Een van mijn favoriete vegetarische gerechten is gepofte aardappel met prei en brie. Qua veganistische gerechten is dat waarschijnlijk de Vegan Tandoori die ik een keer uit een magazine heb geknipt (ik dacht de Allerhande maar durf het niet met zekerheid zeggen).

    Geliked door 1 persoon

  13. Moeilijk om mijn dochter van 6, die zeer overtuigd vegetariër is, voldoende groenten te laten eten, een vegetarisch kookboek met kindvriendelijke gerechten zou daarom van pas komen. Ons favoriete gerecht is de kleurige taart met spinazie en tomaten van Mme Zsazsa.

    Geliked door 1 persoon

  14. Oh my god, ik wist niet eens dat ze een nieuw boek had!! Ik ben écht niet meer mee met wat er allemaal gebeurt in de vegetarische/vegan wereld :’) Als Angela-fan van het eerste uur (ooit dus toch) doe ik graag mee! Een van mijn favoriete gerechten blijft het avocado-asperge-aardappelgerecht uit haar eerste boek. Manman, liefde all the way voor die combinatie!

    Like

    • Eigenlijk ben ik ook niet meer zo goed mee, maar de blog van Angela zit in mijn blogreader en ik zag het daar passeren. En dan tipte een vriendin me ook nog eens, dusja :-). Dat gerecht met asperges en avocado, OMG yes! Ik weet nog héél goed wanneer ik het klaarmaakte: ik was zwanger van J. en we gingen die avond naar een comedyshow van Henk Rijckaert. Ik herinner me vooral nog héél goed dat ik toen écht veel te veel gegeten had omdat het zo lekker was, en er een beetje behoorlijk ongemakkelijk van was :-).

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.