Mijn leesgewoontes (2)

Vandaag was zo’n zeldzame dag verlof zónder kleuter. Zo’n dag waarop ik ongestoord kon lezen, want geloof me: dat komt niet zo vaak meer voor. Ik luisterde ook al naar enkele podcasts (is er interesse in een blogpost met leuke podcasts waar ik naar luister?), maakte verse wortelsoep, begon aan het schrijven van onze kerstkaartjes, en daarnet scoorde ik nog enkele leuke boeken in de bib. Want het ging hier over boeken, toch?

Een jaar of drie geleden verscheen hier al eens een blogpost over leesgewoontes. Alles in dat lijstje klopt nog, en ik lees nog altijd minstens even graag. Het is mogelijks misschien zelfs een klein beetje erger geworden. Booknerd for life!

Een tijdje geleden zag ik bij Evi en Sanne een tag passeren over leesgewoontes, en laat ik nu lezen over lezen of schrijven over lezen ook heel erg leuk vinden. Ik hoop jullie ook :-). 

Wanneer en hoe lang lees je?

De dagen waarop ik niét lees, zijn enorm zeldzaam. Eigenlijk kan je stellen dat als ik een dag niét lees, het niet goed met me gaat. Meestal lees ik ’s avonds voor ik ga slapen (gemiddeld een halfuurtje), maar evengoed ’s avonds in de zetel als Juliette even op de tablet kijkt. In het weekend of op vakantiedagen wordt er soms ook overdag gelezen, al is dat meestal niet met volle aandacht.

Waar lees je?

Meestal in bed, of in de zetel. Als ik de trein of tram neem, lees ik ook. Maar het afgelopen jaar is dat – om de voor de hand liggende reden – heel weinig gebeurd.

Koop je vaak boeken?

Vroeger kocht ik vooral en bijna uitsluitend kookboeken, maar de voorbije jaren heb ik vaak andere boeken gekocht: fictie, non-fictie, kinder- en prentenboeken, … Onze boekenkast raakt stilaan vol, maar zo’n boekenkast is echt een teken van gezelligheid vind ik.

E-reader of papier?

Tot een jaar of vier geleden had ik het niet zo voor digitaal lezen, maar sinds ik mijn Kobo heb, ben ik van mening veranderd. Lezen op het scherm van een e-reader is zo aangenaam, en ik vind ‘m vooral handig om mee te nemen op reis. Zo heb je tientallen boeken bij, zonder dat je veel moet sleuren.
Het afgelopen jaar wisselde ik af: in het begin van het jaar, tot de bib nog gesloten was, las ik vooral op mijn Kobo, de voorbije maanden zijn het vooral papieren boeken (vooral uit de bib).

Favoriete kinderboek

Hm, hier maak ik kinder- en jeugdboek van: Matilda van Roald Dahl! Toevallig ontleende ik het vandaag in de bib, want ik wil het heel graag eens herlezen.

Favoriete genre

Het liefste lees ik romans, met een lichte voorkeur voor chicklit, maar zeker niet altijd. Afwisseling werkt voor mij het beste! 

Van welke schrijver lees je elk boek?

Hier moet ik niet over nadenken: Bart Moeyaert! Ik ben al fan sinds ik een jaar of 8 was, en ik denk dat ik bijna al zijn boeken heb gelezen. De laatste jaren koop ik de nieuwste boeken ook, want het zijn stuk voor stuk pareltjes. 

Welk boek moet iedereen gelezen hebben?

Elk jaar deel ik mijn favoriete boeken van het afgelopen jaar, maar hier even een opsomming van mijn all time favorieten:

Welk genre zou je nooit lezen?

Ik heb het niet zo voor horror en science-fiction.

Fictie of non-fictie?

Beide! ’s Avonds voor het slapengaan (= wanneer het lezen ontspannend moet zijn) lees ik fictie, overdag lees ik meestal non-fictie. Dit jaar heb ik vooral fictie gelezen, maar een overzicht volgt nog later dit jaar (of begin volgend jaar).

Is er een boek dat je leven veranderd heeft?

Bij deze vraag moet ik spontaan aan ‘Hoogsensitieve personen‘ van Elaine N. Aron denken. Dit boek heeft veel losgemaakt, maar vooral heel veel puzzelstukjes op hun plaats laten vallen.

PS: de oplettende lezer zal misschien gezien hebben dat hier – eindelijk! – een nieuwe profielfoto staat. Dat mocht ook wel, nu onze baby al een flinke kleuter geworden is. Enkele maanden geleden boekten we een fotoshoot, en het resultaat kan je dus hiernaast zien. Alle lof en eer en credits voor de foto’s gaan naar Kelly Steenlandt. Op de pagina ‘over fieke‘ kan je nog enkele extra foto’s vinden!

Wat zijn jullie leesgewoontes? 

44 gedachtes over “Mijn leesgewoontes (2)

 1. Het eerste wat ik dacht toen ik je post open klikte was: oh, schone foto! 🙂
  Ik heb de tag van bij Evi ook opgeslagen, maar nog niet ingevuld. Ik ben iemand die altijd en overal kan lezen. Voor gans de huidige toestand las ik vooral tijdens het pendelen en was het ’s avonds van tv. Dit jaar lees ik eigenlijk vooral ’s avonds ipv tv kijken.

  Like

 2. Oh leuk lijstje! Ga ik ook eens overnemen dan 😊. Ik las net ‘9 november’ van Colleen Hoover uit. Zalig boek! Heb je er nog van haar gelezen die je kan aanraden? Ja, Mathilde is een topper en ook de film is heel erg mooi. We bekijken die zelfs op school (daar gaat een thema over Roald Dahl). Hier ook alles van Harry Potter uitgelezen. Ik denk dat we dezelfde smaak hebben 😉.

  Like

  • Oh, ja, zeker overnemen!
   Wat fijn dat je ook hebt genoten van ‘9 november’! ‘Mijn belofte aan jou’ las ik ook, en ik kreeg ‘De waarheid’ ook als tip hier, maar dat is wel een thriller.
   Ik had er zelfs geen idee van dat er een film van Matilda bestond. Klinkt perfect om eens met J. te bekijken! Van Charlie and the Chocolate Factory heb ik in elk geval enorm genoten (zowel de film als het boek). Roald Dahl heeft zo veel pareltjes…

   Geliked door 1 persoon

   • Leuk, bedankt voor de tips! Ja, de film staat zelfs op Netflix. Hij is wel in het Engels met Nederlands ondertiteling, dus misschien nog iets te moeilijk voor je meid. Ja, Roald Dahl is echt een super schrijver. De griezels vind ik ook hilarisch. En de GVR was als kind mijn lievelingsboek (er is daar ook een film van trouwens 😉)

    Like

 3. Ik lees nog steeds enkel op papier, vooral boeken van de bib. Dat beklaag ik me enkel als ik met het vliegtuig op reis ga en mijn koffer met 6 boeken in moet dragen 😉 Ik las dit jaar verschillende boeken van jouw all time favorites: De boekendief, Het wordt spectaculair. Beloofd en Wonder. Wonder vond ik, hoewel eigenlijk een jeugdboek, echt prachtig en staat bij mij ook in mijn top 10 ooit. Zondagskind las ik vorig jaar en dit najaar kocht ik de opvolger Zondagsleven zodra hij uitkwam. Heb je die al gelezen? Ik lees ook vooral ’s avonds maar ook als ik alleen eet, zoals nu bij het thuiswerken, en soms lezen we in het weekend ook beiden bij het ontbijt of de lunch. Fictie neem ik meestal niet mee naar bed, daar lees ik eerder non-fictie of een stripverhaal, omdat ik anders om 2u nog aan het lezen ben 😉

  Like

  • Op reis is een e-reader wel makkelijk :-).
   ‘Zondagsleven’ heb ik gereserveerd bij onze bib, het ligt nog bij de boekbinder dus ik moet nog even geduld hebben. Heb jij ‘m al uit?
   Hier vallen mijn ogen na maximum drie kwartier echt toe; lezen tot midden in de nacht lukt me niet meer. Misschien maar best :-).

   Like

   • Ja, ik wilde Zondagsleven zo graag meteen lezen ipv er weken of maanden op te wachten in de bib, dat ik hem gekocht heb in oktober toen hij uitkwam. Ik vond hem net iets minder geweldig dan het eerste boek, maar nog steeds erg goed. Wellicht omdat het verrassingseffect dat een eerste boek heeft weg is bij een tweede, en ook omdat het extra bijzonder was dat ze zo gedetailleerd kon vertellen over haar kinderjaren. Maar zeker ook een dikke aanraden, hoor!
    Ik ben een avondmens (en heb geen kinderen), dus ik ben eigenlijk meestal niet echt moe als ik naar bed moet. Dus dan is iets slaapverwekkends lezen beter dan een fijn boek waarin ik niet wil stoppen. Dat lees ik dan ervoor in de zetel.
    PS: Ondanks dat ik geen kinderen heb, vond ik “Hoogsensitief ouderschap: zo blijf je als hoogsensitieve ouder in balans” van Bieke Geenen heel goed. Misschien ook iets voor jou, als je hem nog niet gelezen hebt?

    Like

   • In de bib moet je soms echt lang wachten hé, maar ik ga nu vaker eens een boek reserveren. Zo steun ik de bib ook nog een beetje extra :-).
    Hoogsensitief Ouderschap vond ik een geweldige aanrader, maar ik heb de non-fictieboeken eigenlijk niet in dit lijstje gezet. Maar het zal wel mijn lijstje ‘beste boeken van 2020’ halen!

    Like

   • Ik reserveer bijna alles wat ik ontleen in de bib. De boeken die ik wil lezen, zijn blijkbaar vaak uitgeleend, en anders moet je al veel geluk hebben dat ze er net zijn als jij in de bib bent. Daar betaal ik dan met veel liefde 90 cent voor. Het lidgeld in de bib is hier zo laag (ik betaal 6€ per jaar, in Nederland blijkt dat het 10-voud) en inderdaad: het is handig voor mij en de bib heeft wat extra inkomsten.

    Like

   • Deze week reserveerde ik pas voor het eerst boeken, maar ik ga het zeker vaker doen. Bij onze bib moet je geen lidgeld betalen, dus ik draag graag op een andere manier mijn steentje bij aan de werking ervan, want ik vind het – net zoals onze dochter – een geweldige plek om naartoe te kunnen :-).

    Like

 4. ’s Avonds fictie lezen, dat werkt hier ook niet. Vooral lastig wanneer ik op de e-reader een non-fictie-boek aan het lezen ben en op papier een fictieboek, want laat mij nu vooral graag op de e-reader lezen in bed 🙂
  Toffe tag, ik sla hem op om ook eens te doen (ja lap, weer een concept erbij 😉 ).

  Like

 5. Ik ben toch ook overstag gegaan voor een e-reader en daardoor lees ik vaak ’s avonds in bed, vooral als de slaap niet wil komen. Ik lees graag chicklit, vooral om mijn gedachten te kunnen verzetten.

  Like

 6. Matilda is ook mijn favoriet! Heb ‘m laatst op mijn Kobo gezet maar ooit koop ik het fysieke boek zodat mijn kind het kan lezen 🙂 Ik lees nu eigenlijk ook vooral in bed. Heb dat echt nodig om in slaap te kunnen vallen ook.

  Like

 7. Deze is echt leuk! Zag ‘m ook eerder bij Evi staan. Vroeg of laat zie je ‘m ook bij mij nog eens verschijnen. Een boek over HSP jawel. Ik las er ook zo een Puur lichter leven van Jolijn Hendriks. Geeft mooie inzichten/handvaten.

  Like

 8. Wat heerlijk dat je deze overnam 🙂 En fijn zeg dat je kan lezen als Juliette even op de tablet zit. Tegenwoordig wil Tuur dat ik dan echt samen met hem naar de tablet kijk, dus lezen dan lukt niet meer. Maar ook hier geldt wel dat als ik niet aan het lezen ben, er iets mis is 🙂

  En wat een mooie profielfoto! Ik ga meteen de rest ook eens bekijken 🙂

  Like

 9. Ik ben beetje bij beetje mijn blogfeed achterstand aan het bijlezen en jouw mooie nieuwe profielfoto viel me dus al op voordat ik bij de officiële lancering was terechtgekomen. 🙂 Als ik me niet vergis heb ik enkele jaren terug deze tag (of alleszins een gelijkaardige) zelf ook eens ingevuld. Leesgewoonten blijven meestal grotendeels hetzelfde hé. Al las ik toen wel veel meer dan nu maar wie weet misschien is dit jaar wel het jaar waarin dat terug gaat verbeteren. Ik hoop het. Hopelijk heb je volop genoten van het herlezen van Matilda. Dat boek haal ik vrij vaak eens opnieuw uit de kast om te herlezen. Je bracht me trouwens aan het lachen met die “(allemaal)”. Ik zou zelf immers ook geen favoriet willen kiezen. 🙂

  Like

  • Mijn leesgewoontes veranderen wel een beetje, maar mee met het leven. Nadat Juliette geboren is, was het lezen op een veel lager pitje, maar nu is dat weer in de positieve zin aan het veranderen :-).
   Ik hoop met je mee dat 2021 een beter leesjaar voor je wordt!
   En ondertussen is Matilda uit, en het was inderdaad genieten! Nog enkele jaren geduld, en ik kan het boek samen met dochterlief lezen. En die ene reeks van zeven ligt ook al klaar ;-).

   Geliked door 1 persoon

   • Ik ben heel benieuwd hoe ze daar op gaat reageren. De zoon van één van mijn vriendinnen is ondertussen helemaal fan van Harry Potter sinds zijn papa ze voor hem is beginnen voorlezen. Zo leuk om te zien hoe die boeken door een heel nieuwe generatie lezers worden ontdekt.

    Like

 10. Tussen je all time favorieten staan er veel die ik ook geweldig vond!
  Hele mooie foto, en met die herfstkleuren al helemaal. Die Kelly kan er wat van! (supertoffe madam ook)

  Like

 11. Awel ik ga ook wortelsoep maken se vandaag (’t is ook mijn babyvrije dag 😀 en lezen staat ook nog op de planning)! Van je favorieten heb ik alleen de HP’s gelezen en begonnen in Eleanor Oliphant maar in het Engels en dat vond ik wat moeilijk. Heb m nu in het Nederlands ook staan.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.