#kookboekweek | oktober 2020 | Flavour

De boeken van Yotam Ottolenghi zijn en blijven een groot succes. Dat ik ook een grote fan van deze kok ben, kan ik moeilijk verbergen: ik deelde al eerder een #kookboekweek van de boeken Plenty, Sweet en Simpel, en de Israëlisch-Britse chef krijgt ook een plekje in mijn lijst van favoriete kookboeken.

Eind september verscheen zijn nieuwste kookboek: Flavour. Voor dit boek werkte hij samen met de Braziliaans-Mexicaanse Ixta Belfrage. Ook in dit boek staan groenten centraal; ze krijgen een glanzende hoofdrol! Maar het gaat hem niet enkel om de groenten op zich, maar om de verwerkingsprocessen die de groenten verbeteren, of bepaalde combinaties waardoor de smaken en texturen van de groenten nog beter naar boven komen. Dat groenten veelzijdig zijn wisten we al, maar dit wordt met dit boek nog eens extra benadrukt. ‘Heel veel groente, nog meer smaak‘ zegt de ondertitel, en dat is niks gelogen!

De recepten van Ottolenghi staan erom bekend speciale en moeilijker vindbare ingrediënten te bevatten, en vrij veel tijd in beslag te nemen qua bereidingstijd. Dat is in veel van de recepten inderdaad zo, maar ik vond veel recepten in dit boek heel toegankelijk.

Alle recepten in het boek zijn vegetarisch, enkele zijn vegan en voor veel recepten kan je een vegan variant bedenken.

In de inleiding van het boek staat er een hoofdstuk met 20 veel voorkomende ingrediënten. Heel handig voor wie voor het eerst met Ottolenghi kennismaakt! Ondertussen zijn veel van deze ingrediënten (o.a. kardemom, rozenharissa, tamarindepasta, …) al in supermarkten beschikbaar, en ook online kan je ze makkelijk vinden. Voor wie meer wil lezen hierover: Laurie schreef er een heel leuke blogpost over.

De verdere indeling van het boek is niet volgens ‘gang’ of ingrediënt, maar als volgt:

  • bereidingswijze: blakeren, bruinen, infuseren, rijpen
  • combinaties: zoetheid, vetheid, zuurheid, chili-hitte
  • producten: paddenstoelen, lookfamilie, noten en zaden, suiker (fruit en drank)

Op het einde volgen nog maaltijdsuggesties en feestmaaltijden.

De gerechten die ik er heb uitgekozen voor deze #kookboekweek waren stuk voor stuk smaakbommetjes:

Reuzencouscous en pompoen met tomaten-steranijssaus (p. 137)

Een minpuntje aan dit boek: er staat nergens een bereidingstijd vermeld. Uit ervaring wist ik dat ik voor deze recepten best wat tijd kon uittrekken, maar al bij al viel het heel goed mee.
Dit heerlijke gerecht kon mij zeker bekoren, want ik heb een zwak voor hartige gerechten met een zoete toets. Ik bakte er nog kikkererwten bij, want dit gerecht bevatte helaas geen eiwitbron.

Eenpans-Orecchiette Puttanesca (p. 139)

Hier liet ik de kikkererwten dan weer weg, omdat man en dochter daar niet zo’n fan van zijn. Daardoor was de portie een stuk kleiner, maar dat deed niks af aan de smaak. Dit is een voorbeeld van een gerecht dat snel klaar is!

Geroosterde-wortelsalade met chamoy (p. 187)

Geroosterde groenten, daar scoor je altijd mee! Chamoy kende ik niet, dat is een sausje op basis van abrikozen, sumak, limoen en chili. Het gerecht wordt afgewerkt met een berg groene kruiden. Love it!

Aubergine met kruiden en krokante knoflook (p. 251)

Ook hier: veel groene kruiden. Dit gerecht at ik samen met bovenstaande, samen met een bietenburger, couscous en nog wat gestoofde spinazie uit de tuin.

Korma met tofu-gehaktballetjes (p. 268)

Voor dit gerecht spendeerde ik wat meer tijd in de keuken, en er was ook behoorlijk wat afwas :-). Het resultaat maakte alles goed, want dit was ook heerlijk. De volgende keer voeg ik nog wat extra groenten toe, want dat had ik pas door toen alles op tafel stond.
De balletjes waren heerlijk van smaak, maar plat van textuur. Ik heb dan liever wat meer ‘bite’, want de balletjes vallen ook makkelijk uit elkaar als je het gerecht omroert (of als je het de volgende dag wil opwarmen). Een speciale vermelding voor de gemarineerde rode ui, mmm, zo lekker!

***

Disclaimer: ik kreeg dit boek toegestuurd als recensie-exemplaar. Ik kocht het boek dus niet zelf, maar alles wat hierboven geschreven staat is mijn eigen, eerlijke mening. Mijn persoonlijke regel is dat ik alleen boeken of producten review die ik zelf ook zou kopen, en dus een plekje in mijn (boeken)kast verdienen.

Flavour
auteur: Yotam Ottolenghi en Ixta Belfrage
uitgeverij: Fontaine Uitgevers
317 blz.
€ 32

***

Kookten jullie onlangs uit een leuk boek?

13 gedachtes over “#kookboekweek | oktober 2020 | Flavour

  1. Ik heb de puttanesca ook al gemaakt (niet zo’n fan moet ik toegeven) en de laab met noedels (héérlijk). Zoals we gewoon zijn van Ottolenghi zijn het weer meestal geen recepten die je snel even op tafel zet, maar ik was wel blij verrast met dit boek: ik hou van de Aziatische & Zuid-Amerikaanse invloeden!

    Like

  2. Ik heb hem hier ook staan, maar moet er nog uit koken. Simpel vond ik geweldig want is ook echt simpel naar zijn normen (wij eten wel vlees en vis dus dat is ook al een verschil).
    Ook Plenty kon mij bekoren. Vorig jaar ging ik eten in een van zijn restaurants in Londen en het blijft voor mij een van de beste restaurantervaringen ooit.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.