Mijn leesgewoontes

Dat ik graag (héél graag!) lees, zal jullie niet ontgaan zijn. De voorbije twee jaar heb ik volop boeken gelezen, vooral dankzij de Verbeelding Book Challenges van Kathleen (zie mijn lijstje van 2015 en 2016).

Vandaag deel ik met jullie graag enkele van mijn leesgewoontes en -weetjes!

leesgewoontes-2-fiekefatjerietjes

 • Ik gebruik al-tijd een bladwijzer. Je hebt zo van die mensen (o.a. mijn man) die zomaar kunnen onthouden waar ergens in een boek ze gebleven waren, maar ik kan dat dus niet. Ik vind het ook leuk om in één oogopslag te kunnen zien of je vb. in een derde of al in de helft van een boek bent geraakt.
 • Midden op een bladzijde stoppen lukt mij ook niet. Dat kan mijn man dus ook. Het liefst lees ik een volledig hoofdstuk uit, voor ik het boek opzij leg.
 • In meerdere boeken tegelijk lezen, dat lukt mij meestal niet. Wat wel lukt is een fictie- en non-fictieboek tegelijk lezen.
 • De laatste bladzijde van een boek lezen, om te weten hoe het eindigt, dat doe ik nooit.
 • Ik hou een leeslijst bij, met alle boeken die ik graag zou willen lezen. Die lijst is in categorieën onderverdeeld: fictie, non-fictie, kinderboeken, poëzie, graphic novels, … Aan het begin van dit jaar ben ik door de lijst gegaan en heb ik een korter lijstje voor 2017 gemaakt, met alle boeken die ik dit jaar graag zou willen lezen. Veel meer dan ik ooit kán lezen, maar de keuze is zo iets beperkter.
 • Als ik naar de bibliotheek ga, bereid ik me vaak voor met behulp van de online catalogus en mijn leeslijst. Gewapend met een lijstje kan ik zo heel snel vinden wat ik wil lezen. Natuurlijk ga ik ook soms onvoorbereid naar de bib, om gewoon even wat te snuisteren tussen alle boeken die er te vinden zijn.
 • Goodreads is een tool waar ik niet meer zonder zou kunnen. Reviews opzoeken, bijhouden wat je gelezen hebt, inspiratie voor nieuwe boeken opdoen, …
 • Ik lees overal zo’n beetje. In de zetel, in bed (voor het slapengaan), onderweg op de bus, tijdens het wachten bij vb. de dokter of kinesist, … Hashtag nevernotreading en al!
 • Vroeger zei ik altijd dat ik papieren boeken geweldig vond. Dat is ook zo, maar sinds een tijdje ben ik ook verknocht aan mijn e-reader (Kobo).
  Voordelen: je hoeft op de bus niet te sleuren met een boek van 700 blz. of meer, je hebt altijd en overal toegang tot het boek dat je wil lezen en het is nooit op dat moment net uitgeleend, je kan er in het donker mee lezen, …
  Nadelen: e-readen kost meer dan naar de bib gaan, en de batterij kan al eens plat zijn net op het moment dat je bus vertraging heeft…
 • En nog over bladwijzers: enkele jaren geleden maakte ik er zelf. Ik verknipte een artikel over nieuwe behangpapiertjes en plastificeerde de stroken. Nu heb ik altijd leuke, kleurrijke bladwijzers in voorraad. De twee meest rechtse bladwijzers op de foto kreeg ik bij bestellingen die ik plaatste bij The Book Depository. Mooi hé?
leesgewoontes-1-fiekefatjerietjes

En nu ben ik benieuwd: wat zijn jullie leesgewoontes?

51 gedachtes over “Mijn leesgewoontes

 1. Net als jij lees ik graag op mijn e-reader tegenwoordig. Het is zo makkelijk mee te nemen en ook vlak voor het slapen gaan is dat ideaal, zo stoor ik mijn slapende echtgenoot niet.

  Like

 2. Ik heb ook sinds kort een e-reader. Eigenlijk ben ik nu op zoek naar de goedkoopste manier om daar boeken op te kopen. Ik zie hier en daar abonnementen passeren maar meestal zijn die niet van die aard dat ik er direct wil opspringen.
  Mocht jij ideeën hebben : shoot!

  Like

  • Ik wacht nu meestal acties af bij bol.com, en heb ook al enkele keren een kortingscode gekregen. Een tijdje geleden kreeg ik een mailtje over hun abonnement, maar ik moet nog even uitzoeken of dat interessant is (als in: bieden zij de boeken aan die ik graag wil lezen?). Ideaal zou zijn als bibliotheken e-boeken aanbieden die je kan uitlenen hé…

   Like

   • Ik kom net van de Bib. Heb er daar naar gevraagd. Ze zijn bezig met een proefproject in Oostende, maar het zou nog niet direct voor alle bibliotheken zijn. In Nederland hebben ze een e-book-abonnement voor €42/jaar en daarvoor kan je elke maand 10 boeken lezen (die weer van je e-reader verdwijnen eens de ontleentijd verstreken). Helaas is dat niet toegankelijk voor buitenlanders.

    Like

 3. Ik heb waarschijnlijk nog nooit zoveel boeken “gelezen” als in het afgelopen jaar. Gelezen staat tussen haakjes, want de meeste heb ik geluisterd via Storytel. Ik vind het heerlijk om te kunnen haken en tegelijkertijd te worden voorgelezen uit boeken. Daardoor heb ik veel boeken gelezen die ik anders toch niet heel snel zou kopen, maar ook qua aantal veel meer dan ik normaal gesproken aan boeken zou willen uitgeven. Ik lees overal: onderweg in de trein, op de bank, in bed en dan maakt het me niet uit of het echte, e-books of luister boeken zijn.

  Like

 4. Momenteel is mijn gewoonte dat ik in slaap val tijdens het lezen… maar dat heeft meer met mij te maken dan met het lezen 🙂

  Like

 5. Ik lees bijna nooit in bed. En ik vind het ontzettend jammer dat ik nogal snel reisziek word als ik lees in een auto of bus. Ik doe het soms wel, in de bus lezen, maar dat lukt toch alleen maar als er veel rechte stukken zijn en als ik af en toe eens een pauze neem.

  Like

  • Mijn eerste busrit met boek was ook hels, maar het beterde. Nu kan ik zelfs tegen de rijrichting in lezen. Alleen over de kasseien, dan neem ik ook even een pauze…
   Naar het schijnt – maar ik heb er geen ervaring mee – zou je minder reisziek zijn als je met een e-reader leest. Geen idee hoe of waarom, ik heb het eens ergens gelezen…

   Like

 6. Die boekenwijzers zijn echt leuk! Ik verlies de mijne helaas altijd 😦 Nu heb ik er eentje van Casa Batlló dat ik meebracht uit Barcelona en ik doe al anderhalf jaar heel hard mijn best om hem niet te verliezen. Soms denk ik erover om hem gewoon ergens op te hangen ipv te gebruiken zodat ik hem zeket kwijt raak, maar dan is het natuurlijk ook een beetje stom om daar een speciale boekenwijzer te kopen hé? 😉
  Ik gebruik trouwens ook heel vaak mijn e-reader, zeker als ik op reis ga. Ik heb een Tolino, daar ben ik wel content over.

  Like

 7. Zo herkenbaar, die leesgewoontes van je! Dat niet kunnen stoppen in het midden van een hoofstuk, laat staan een blz (tenzij het hoofdstuk daar eindigt) heb ik ook! Daarom dat ik doms twijfel om ’s avonds laat nog aan een nieuw hoofdstuk te beginnen, als het dan net zo’n heel lang is… (maar stiekem begin ik er toch altijd aan hoor! En bladwijzers, oh ja een must! Ik gebruik nu magnetische van hema, die vallen er nooit per ongeluk uit! Ik zwoer ook altijd bij papieren boeken, de geur brengt me nog altijd naar dat speciale ‘lees’ plekje in mijn hoofd maar mijn Kindle is toch een van mijn meest gewaardeerde bezittingen geworden, al had ik dat nooit verwacht!

  Like

  • Ohja, hier ben ik vaak al later gaan slapen dan gepland omdat ik toch nog één hoofdstuk wou lezen. In een gewoon boek valt dat vaker voor, met de e-reader zie je hoeveel bladzijden het hoofdstuk nog telt en dan is het ontmoedigender als je nog 70 blz moet :-).
   Magnetische bladwijzers heb ik ook, die gebruik ik in mijn agenda!
   En e-readen, ook nooit gehad dat ik daarvoor ging zwichten. Zeg dus nooit nooit!

   Like

 8. Ik had een e-reader maar die verkocht ik weer, geef mij maar papieren boeken 🙂 Nadeel is wel dat je er twee moet meesleuren als er eentje bijna uit is 😀
  Ik kan ook geen twee boeken tegelijk lezen, zelfs geen non-fictie en fictie. Want dan blijft er eentje liggen.
  Ik gebruik bladwijzers.
  Vroeger las ik de laatste zin van een boek, dat doe ik nu nooit meer.

  Leuk lijstje!

  Like

 9. Net als jij kan ik ook niet zomaar midden in een pagina stoppen en lees ik hoofdstuk per hoofdstuk. Ik kan het dan wel niet helpen om bij elk nieuw boek ook het einde te lezen en dan pas de rest van het boek. Een overblijfsel van mijn studies denk ik 🙂

  Like

 10. Ik heb het heel lang uitgesteld, maar ik ben zo hard fan van mijn Kindle! Ook hier: hoofdstukken afwerken, ik kan niet zomaar stoppen op een pagina (volgens mij is dit eigen aan een vrouw want mijn man kan wel zomaar op een pagina stoppen…).
  Leuke post!

  Like

 11. Ik gebruik ook een bladwijzers en lees één boek per keer (tenzij het ene fictie is en het andere non-fictie). Ik heb wel een e-reader maar die staat stof te verzamelen in mijn kast want ik lees vooral de papieren boeken.

  Geliked door 1 persoon

 12. Ik betrap mezelf er wel eens op dat ik in verschillende boeken (maar dan wel van een ander genre) begin te lezen. Ik lees ook liefst een bladzijde af, anders is het moeilijk terug te vinden bij welke zin ik precies gestopt ben 🙂 . Mooie bladwijzers! Ik heb er hier ook enkele liggen en daar hoort telkens een verhaal bij :-). Een e-reader heb ik ook maar toch nog meer verknocht aan papier boeken…

  Like

 13. Dit vond ik grappig, ik heb blijkbaar mijn leestweeling gevonden. Op de laatste 2 bolletjes na heel herkenbaar. Ik vind ook inspiratie op Librarything. Daar kan je op basis van boeken die je goed vindt gelijkaardige boeken vinden.

  Like

 14. Ik heb hier een ongebruikte Kindle liggen, enkel op fietsvakantie hebben we die echt gebruikt omdat het veel minder weegt dan een boek. Ik ben vooral fan van de bib want goedkoop en geen overvolle boekenkasten (ik heb eigenlijk niet zo graag boeken in huis want ze nemen veel plaats in en ik lees ze toch niet opnieuw). Ik hoop eigenlijk ook dat de bib begint met het uitlenen van e-boeken.
  Wat de bladwijzers betreft, die papiertjes die uit boeken steken hebben en enorm grote aantrekkingskracht op peuters, één onoplettend moment en ze zijn er tussenuit 🙂 gelukkig ben ik zo iemand die heel goed kan onthouden waar hij gebleven is.

  Like

  • Een e-reader is financieel gezien nog niet zo interessant, nee. Maar de handige aspecten wegen toch wel op vind ik. Ideaal zou dus inderdaad zijn als bibliotheken e-boeken aanbieden om uit te lenen :-).
   De grijpgrage handjes zullen de bladwijzers ook nog wel uit mijn boeken plukken denk ik…

   Like

 15. Ik gebruik een bladwijzer die ik gekregen heb van Zoetie, eentje met foto’s van ons. Als ik naar de bib ga, heb ik ook meestal een lijstje mee, want zonder lijstje is het echt een ramp!
  Nu lees ik boeken op de e-reader want de bib was gesloten door de verhuis, maar ik verkies toch de papieren boeken… binnenkort eens een kijkje gaan nemen in de nieuwe Bib De Krook, ik ben benieuwd!

  Like

 16. Ik denk dat ik mijn lijstje met leesgewoontes zo naast dat van jou kan leggen. Blijkbaar komen ze heel mooi overeen. Bladwijzers zijn hier een absolute must, ik hou er niet van om ergens halverwege te stoppen en wil dan ook liefst eerst een hoofdstuk uitlezen, fysieke boeken blijven favoriet maar mijn ereader is onmisbaar geworden door het gemak voor onderweg, …

  Like

 17. We hebben zo wat dezelfde leesgewoontes. Ik wissel e-reader en papieren boeken ook af. E-reader vind ik vooral gemakkelijk voor op vakantie, geen kilo’s boeken meesleuren. Maar ook past ie handig in de handtas en ik hou van lezen in bed, ik stoor er mijn slapende partner niet mee want er moet geen nachtlamp blijven branden. Ik ben een trage lezer, daarom koop ik de boeken die ik wil lezen omdat ik anders altijd moet verlengen in de bib. Toch wil in de toekomst vaker boeken uit de bib lenen om te lezen.

  Like

  • De combinatie e-boeken en papieren boeken werkt voor mij ook prima! Als we deze zomer op reis gaan neem ik zeker ook mijn e-reader mee. Maar eerst nog even uitzoeken welke boeken ik dan wil lezen 🙂

   Like

 18. Verschillende fictieboeken tegelijk lezen, dat lukt mij ook niet. In de leesgroep waar ik soms naartoe ga, is er een vrouw die in 23 boeken tegelijk bezig is; daar zou ik zot van worden! 🙂 Drie tegelijk is voor mij echt wel het maximum: 1 fictie, 1 non-fictie en 1 poëziebundel om af en toe een stukje in te lezen. Maar liefst minder 😉

  En ja, hoofdstukken willen uitlezen, dat wil ik ook! Al zorgt dat er soms wel voor dat ik nog héél lang lig te lezen in bed 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.