Feest met lokaal geteelde sojaproducten

Het moet jaren geleden zijn dat ik nog eens bij Bio-Planet ging winkelen. Die ligt nu wat verder sinds we verhuisd zijn, en ik vind ook alles wat ik nodig heb in de plaatselijke supermarkten. Maar toen ik een tijdje terug te weten kwam dat Bio-Planet nieuwe producten gelanceerd had op basis van lokaal geteelde soja, besloot ik toch nog eens een langere fietstocht richting Gent te maken.

Belgische soja – het verhaal

Dat de Colruyt Group (o.a. Colruyt, Okay, Spar, Bio-Planet, …) zijn best doet om het aanbod vegetarische en veganistische producten van zijn huismerken uit te breiden, kan niet ontkend worden. De voorbije jaren steeg ook de vraag naar  biologische producten heel erg (bij Colruyt kan je al heel wat producten kopen met een bio-label), en is ook het duurzame aspect belangrijk geworden (bij Colruyt en Bio-Planet kan je nu ook herbruikbare zakjes voor groenten en fruit kopen).

Als gevolg van de steeds grotere vraag ging Colruyt Group op zoek naar een lokale eiwitbron, en zo werden ze pionier in het ‘Belgische soja’-project. Hiervoor werkten ze samen met biolandbouwer Simon Colembie uit Kruishoutem. In 2018 zaaide hij één hectare soja, wat een oogst van 2,5 ton sojabonen opleverde. Deze sojabonen werden door producent La Vie Est Belle (Oostkamp) verwerkt in twee soorten sojaburgers en twee soorten sojaspreads. Dit zijn de eerste producten van La Vie Est Belle waar soja in verwerkt wordt; zij werken enkel met lokaal geteelde producten.

De lokale teler en de lokale producent werden in dit project ondersteund door Inagro (Onderzoek en advies in land- en tuinbouw) en ILVO (Instituut voor landbouw-, visserij- en voedingsonderzoek). Soja is nu een importproduct, en deze instanties doen al een hele tijd onderzoek naar de mogelijkheden van lokale teelt.

Het proefproject kende een groot succes, en dit jaar werd er opnieuw 1 hectare soja ingezaaid door biolandbouwer Simon Colembie. Wordt dus zeker en vast vervolgd!

Belgische soja – de producten

Dit zijn de vier nieuwe – overigens volledig plantaardige! – producten op basis van Belgische soja:

Feest

Gisteren vierden we de derde verjaardag van Juliette. Starten deden we – uiteraard – met een aperitief. Dat houden we bewust eenvoudig: olijven, rauwe groentjes, chips, … Mijn energie steek ik liever in lekkere salades én in het dessert. Maar dat dessert, dat is voer voor een andere blogpost :-).

Bij de aperitief zette ik ook een doosje sojaspread met zeewier klaar. Zonder de verpakking, want de familie is vrij klassiek. Iedereen smulde ervan, en mama zei wel drie keer dat het echt lekker was. Ook Juliette en haar neefje smulden volop, en waren niet bij de chipjes weg te slaan!
De spread serveerde ik als dipsaus (de textuur is vrij dik, eerder bedoeld om te smeren, maar het lukt perfect als dip ook) met quinoacrackers en rozemarijncrackers.

Voor de derde keer op rij deden we een barbecue als hoofdgerecht. Klassiek – met vlees en vis – voor de familie, maar met mijn eigen twist: ik maakte heel wat verschillende soorten salades en bijgerechten.

Mijn man staat zelden of nooit in de keuken, maar het hele barbecue-gebeuren is zijn taak. We maakten eerst aardappelen in de schil klaar, en alle vegetarische snacks werden op voorhand gebakken – apart van vlees en vis – en warm gehouden op een elektrische barbecue die mijn schoonpapa mee had gebracht. Enkel de sesamburger werd getest, en deze was een schot in de roos! De textuur was vrij kruimelig in het bord, maar de burgers behielden goed hun vorm op de barbecue. Ik probeerde maar één soort van de burgers uit, want meestal eet ik veel meer van de groenten en bijgerechten. Benieuwd naar wat er allemaal op het menu stond? Lijstjes for the win!

  • aardappelen in de schil
  • koude aardappelsalade met bieslook
  • pasta pesto met gegrilde paprika en aubergine, en olijven
  • Griekse pasta met oregano, tomaat, komkommer
  • tzatziki
  • quinoa met gegrilde asperges, erwtjes, groene kruiden, pistachenoten en pijnboompitten
  • tabbouleh
  • rode bietjes
  • salade met spinazie, gegrilde venkel, appel en geroosterde zonnebloempitjes (en een mosterddressing) – een variant op dit heerlijke recept)
Noot voor de aandachtige lezer: het feestthema was ‘Minions’ 🙂

De andere soort burger proef ik komende week, wellicht met een salade en nog wat verse groenten uit de moestuin. De spreads zijn ideaal voor tussen de boterham, of in een wrap of pitabroodje. Het wordt een warme week, dus het wordt in elk geval zomers eten!

***

Disclaimer: dit bericht bevat gesponsorde producten. Alles wat hierboven staat is mijn eigen, eerlijke mening. Zoals jullie weten schrijf ik alleen gesponsorde berichten over producten die ik zelf ook zou kopen, waar ik achter sta en die binnen het kader van deze blog passen. En wij winkelen al jaar en dag bij Colruyt :-). 

Proefden jullie deze burgers en spreads al?

8 gedachtes over “Feest met lokaal geteelde sojaproducten

  1. Ik heb ze nog niet geproefd maar ben er wel benieuwd naar! Alleen hebben we niet meteen een Bioplanet dicht in de buurt (zelfs niet met de fiets) dus het zal nog eventjes duren voor ik ze ook echt kan proeven.

    Like

Geef een reactie op Anna Helena Reactie annuleren

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.