Kopenhagen | bezienswaardigheden en praktisch

Babymoon, dat is een concept dat de laatste jaren vrij bekend is geworden. Ook wij wouden nog één keer met ons tweetjes op reis, voordat we met drie zijn en we niet meer onbezorgd op vakantie kunnen.

Mijn man heeft, dankzij zijn werk, heel wat connecties in het buitenland. Een van die mensen (hi, Deani!) nodigde ons vorig jaar al eens uit in Kopenhagen, maar toen hadden we iets van ‘we zien wel’. Toen hij onlangs aankondigde dat hij wellicht dit jaar nog verhuist naar de Verenigde Staten besloten we gewoon meteen een tripje te boeken. Want geen hotelkosten, de luxe en het gemak van in een appartement te verblijven én een local om ons alle leuke plekjes te laten zien, dat zijn kansen die je niet mag laten liggen!
Het appartement waar wij verbleven lag in de wijk ‘Islands Brygge’. Een rustige wijk, maar op wandelafstand van het centrum.

Kopenhagen - Islands Brygge - Bryggebroen - fiekefatjerietjes

Over Kopenhagen

Ik heb een zwak voor Scandinavische landen. Niet enkel omdat ik niet zo goed tegen de warmte kan, maar ook omdat de natuur in het noorden prachtig is en ze een heel goeie smaak hebben qua design en interieur daar. Enkele jaren geleden reisde ik een paar keer naar Noorwegen (o.a. Trondheim) maar nu stond Denemarken hoog op mijn lijstje.

Kopenhagen, de hoofdstad van Denemarken, is een groene stad. In 2014 werd Kopenhagen zelfs verkozen tot ‘European Green Capital’.
Overal in het straatbeeld zag je bordjes opduiken met woorden als ‘sustainable, organic, …’, en het aantal fietsen en buggy’s was na een uur al niet meer bij te houden.

De Denen gaan massaal met de fiets naar het werk; het fietspadennetwerk in Kopenhagen is dus heel goed uitgebouwd. Brede, veilige fietspaden, over een afstand van meer dan 350 km doorheen de binnenstad (info van onze local). Als voetganger moet je wel uit je doppen kijken dat je niet door fietsers omver gereden wordt.
Waarom kiezen de Denen voor de fiets? Heel eenvoudig: auto’s worden enorm zwaar belast. Behalve Tesla’s, en die zie je dan ook massaal opduiken (ook hier ben ik de tel kwijt geraakt).

Kopenhagen - fietsen en openbaar vervoer - fiekefatjerietjes

Wat mij ook heel erg opviel was dat het water enorm helder is. Tijdens de zomermaanden is het toegelaten om te zwemmen in sommige stukken van het havengebied.

Meer lezen over het groene kantje van Kopenhagen? Deze brochure geeft heel veel info!

Bezienswaardigheden in Kopenhagen

Kopenhagen kan onderverdeeld worden in verschillende ‘wijken’, maar alles ligt vrij dicht bij elkaar (lees: op wandelafstand). Ik ga hier geen uitgebreide reisgids van maken, maar dit zijn enkele plekjes die wij leuk vonden:

 • De eerste dag wandelden we noordwaarts langs het water, door Christianshavn.

Kopenhagen - Christianshavn - fiekefatjerietjes

 • Ze hebben daar zelfs een straat met mijn naam! 🙂

Kopenhagen - Sofiegade - fiekefatjerietjes

 • Nog wat noordelijker is het bekende Christiania gelegen. Deze wijk, die een toegang heeft via de Prinsessegade, wordt vooral bewoond door hippies en is heel kleurrijk door de vele graffiti. Wij waren er vlak voor de middag, dus het was er enorm rustig en op ons kwam het een beetje verloederd over (dat zal ook voor een groot stuk door het weer komen). Maar volgens onze gastheer is het dé place to be op zonnige zomerdagen!

Kopenhagen - Christiania - fiekefatjerietjes

 • Rundetaarn – in deze toren in het centrum (Købmagergade 52a) kan je via een spiraalvormige helling van 209 meter lang helemaal naar boven lopen. Bovenaan heb je een geweldig uitzicht over de stad. Wij waren er in de late namiddag, en dat zorgde voor een mooie lichtinval.
  Toegangsprijs: 25 kronen (ongeveer 3 €) per volwassene.

Kopenhagen - Rundetaarn - fiekefatjerietjes

 • een boottochtje op de Kopenhagense wateren – wij kozen voor een boottocht met Netto Boats (prijs: 80 kronen voor 2 personen = ongeveer 10 €). De boten zijn overdekt en verwarmd, maar om het meeste te kunnen zien moet je buiten (vooraan of achteraan op de boot) staan/zitten. Dat was wel frisjes. De boottocht duurt ongeveer een uur, maar onderweg is er nog een stopplaats waar de boot een kwartier blijft staan. Leuk om eens te doen!
 • De boottocht vertrok in het bekende Nyhavn. Een van dé toeristische trekpleisters, maar toch onmisbaar als je daar bent!

Kopenhagen - Nyhavn - fiekefatjerietjes

 • Wandelen kan ook volop in parken zoals: Kongens HaveØrstedsparken en de Botanische tuinen. Al zijn wij ervan overtuigd dat deze parken nóg mooier zijn in volle lente / prille zomer. Nu was er, afgezien van hier en daar wat kleine gele bloemetjes, nog niet zo veel fleurigs te bespeuren…

Kopenhagen - Botanische tuinen - fiekefatjerietjes

 • Een prachtige kerk: Marmorkirken (Frederiksgade 4)! Zowel de buitenkant als de binnenkant.

Kopenhagen - Marmorkirken - fiekefatjerietjes

 • Vlakbij: de Alexander Nevskij Kirke (Bredgade 53). Met gouden torentjes!

Kopenhagen - Alexander Nevskij Kirke - fiekefatjerietjes

 • Kastellet – deze vestingen, die er vanuit de lucht uitzien als een stervorm, zijn heel leuk om op en rond te wandelen.

Kopenhagen - Kastellet - fiekefatjerietjes

 • Als je al tot aan Kastellet bent gewandeld, is het niet ver meer tot de alom bekende Kleine Zeemeermin. Wij vonden het standbeeld(je) niet zo de moeite, maar vinden het altijd geweldig om toeristen foto’s te zien maken en dan maak ik altijd een foto van de fotograferende toeristen :-). Onderstaande foto is gemaakt vanop de boot.

Kopenhagen - Klenie Zeemeermin - fiekefatjerietjes

 • Wij vonden vooral de omgeving rond de Kleine Zeemeermin mooi!

Kopenhagen - buurt Kleine Zeemeermin - fiekefatjerietjes

 • Tivoli – een pretpark dat heel erg de moeite zou zijn, was helaas nog gesloten toen wij er waren. Jaarlijks worden er enorme budgetten besteed aan het onderhoud van het park en toen wij er waren, waren ze daar nog volop mee bezig. Meer geluk een volgende keer!
 • Een beetje uit het centrum, maar wel de moeite waard: het Museum of Modern art in Louisiana. We gingen er op zondag naartoe, en samen met ons had half Kopenhagen hetzelfde idee. Er waren heel wat leuke werken en tentoonstellingen te zien, en ook de tuin rondom het museum was heel fijn om door te wandelen. Iets wat ik normaal gesproken heel boeiend zou vinden: een tijdelijke tentoonstelling over optische illusie. Helaas had ik een aanval van misselijkheid / draaierigheid dus liet ik die maar aan mij voorbij gaan…

Kopenhagen - Louisiana MOMA - fiekefatjerietjes

Kopenhagen - Louisiana MOMA tuin - fiekefatjerietjes

Een daguitstapje naar Malmö

Malmö, grondgebied Zweden, is eigenlijk helemaal niet ver vanuit Kopenhagen. Met de trein sta je er op een klein uurtje. Zorg wel dat je je identiteitskaart bij de hand hebt, want er zijn strenge controles.

Wij namen van Islands Brygge de metro naar de luchthaven (Kastrup), en van daar de trein naar het centraal station van Malmö.
In totaal betaalden we 356 kronen (ongeveer een kleine 50 €). Handige tip: aan het ticketautomaat van de metro kan je meteen je treinticket aankopen, want metro en trein werken met hetzelfde systeem en zo hoef je niet onnodig aan te schuiven.

Wij trokken een hele dag uit voor Malmö, maar deze stad heeft op ons niet zo’n indruk gemaakt als Kopenhagen. Misschien lag het ook wel aan het weer, want het was er koud en er stond een stevige wind.

Leuke plekjes:

 • Lilla Torg – een gezellig pleintje met authentieke huisjes

Malmo - Lilla Torg - fiekefatjerietjes

 • Kungsparken / Slottsparken

Malmo - Kungsparken - Slottsparken - fiekefatjerietjes

 • De stadsbibliotheek. Enorm licht en ruimtelijk, én met een afdeling Nederlandstalige boeken!

Malmo - stadsbibliotheek - fiekefatjerietjes

 • Turning Torso in de wijk Västra Hamnen. Het weer was heel wisselvallig: veel mist en wolken, en dat leverde leuke foto’s op!

Malmo - Turning Torso - fiekefatjerietjes

Praktisch

 • Wij namen geen Deense en Zweedse kronen mee. De eerste dag haalden we wat geld uit de muur, en eigenlijk kan je op bijna alle plaatsen met de kaart betalen. Check wel even of er extra kosten verbonden zijn aan geld afhalen of betalen met de kaart in het buitenland, wat dit kan van bank tot bank verschillen.
 • We kochten ook geen Copenhagen Card voor het openbaar vervoer. Op reis houden wij veel meer van een stad te voet te ontdekken, en museumbezoekers zijn we ook niet echt. Op dag twee namen we wel de metro terug naar ‘huis’ (kostprijs: ongeveer 3 € voor een enkel ticket). Als je vaker de metro neemt, of van plan bent vanalles ‘indoor’ te bezoeken is zo’n kaart wel interessant.
 • Zorg voor goeie schoenen, als je net zoals wij de stad te voet wil verkennen :-).
 • Met het weer moet je een beetje geluk hebben. Wij gingen halfweg maart en hadden gelukkig geen regen. Het grootste deel van de dag was het er grijs en koud, maar toen de zon er telkens rond 14-15 uur door kwam was het best aangenaam om te wandelen!

Meer lezen? Ik vond heel wat tips bij Heidi (hier en hier).

Volgende week post ik deel 2: Kopenhagen | shoppen. En er komt ook nog een deel 3: Kopenhagen | eten. Daarop moeten jullie nog eventjes wachten, want het artikel verschijnt eerst nog in EVA magazine (de zomereditie).

Zijn jullie al in Kopenhagen geweest? Wat vonden jullie de leukste bezienswaardigheden? Of wat staat er zeker op jullie lijstje als jullie richting deze leuke stad trekken?