5 april 2015

‘Kom terug’

Als ik die woorden eens zó zacht kon zeggen
dat niemand ze kon horen, dat niemand zelfs kon denken
dat ik ze dacht…
En als iemand dan terug zou zeggen
of desnoods alleen maar terug zou denken,
op een ochtend:
‘Ja’

(Toon Tellegen)

– overgenomen van de blog van Haaike

5 april 2015, een datum die ik niet snel zal vergeten.
Die dag, Paaszondag, waren we bij Kelly om te werken aan het geboortepakket voor Tiebe, toen ik ’s avonds een berichtje kreeg van mama: je was overleden. Vrij onverwacht, en ik was toen vooral blij dat ik omringd was door mijn man en vrienden. We hebben toen veel gebabbeld, omdat babbelen net dan het beste is dat je kan doen.

Het afgelopen jaar heb ik heel veel aan je gedacht. We hadden een goeie band en ik kwam – ook al woonden een eindje uit elkaar – zo vaak ik kon bij je op bezoek. Bijpraten met een tasje thee, over ons huis, handwerken en Kasper. Je zei niet altijd veel, maar je genoot van alle verhalen en was altijd benieuwd naar hoe het ging. Ik liet je vaak foto’s zien, en er waren altijd lichtjes in je ogen van trots. Trots op wat ik bereikt had, en dat ik gelukkig ben. Want jij weet dat het voor mij niet altijd even makkelijk is geweest.

In het begin zijn er veel tranen gevloeid, en nog heb ik vaak een triest gevoel. Maar nu koester ik vooral de mooie herinneringen.
Zo denk ik elke dag – tijdens het eten – een beetje aan je, dankzij dat leuke bloemetjesservies dat je aan mij hebt gegeven. Het stond toch maar in de kast, maar je weet niet half hoe blij ik ermee ben. In ons huis staan nog wat spullen van je, en die hebben hier een mooi plekje gekregen. En ook heel wat van je plantjes hebben hier een nieuw leven gekregen: ze hebben het hier ongelofelijk naar hun zin.

Nu ik zelf mama word, sta ik nog meer stil bij de warmte van familie, en wat het is om afscheid van iemand te moeten nemen. Want mijn mama, jouw dochter, is haar mama verloren. Ik koester elk moment met mama, en probeer er vaak voor haar te zijn. Samen blijven we terugdenken aan alle mooie momenten met jou en genieten we van de kleine dingen in het leven.

Lieve mémé, mémé Lieve, ik had je nog zo veel willen vertellen.
Hoe lief en stoer en schattig je eerste achterkleinkindje Tiebe is (wist je dat hij zijn eerste stapjes al zet?), en dat hij er deze zomer een neefje of nichtje bij krijgt.
Je zou zo trots zijn geweest…

 

48 gedachtes over “5 april 2015

 1. Praten is inderdaad het beste wat je kan doen.
  En er over blijven praten. Zoals je zelf zei, het ergste verdriet ebt weg, en de mooie herinneringen blijven.
  Wat leuk dat je wat spulletjes van haar een nieuw plekje hebt kunnen geven!

  Like

 2. Ach Sofie, wat een mooi en triestig berichtje tegelijk!
  Ik postte dat gedicht toen mijn grootvader twee jaar overleden was en goh, wat zou ik graag willen dat het kon, dat hij nog eens zou terugkomen. Want ook al mogen we onszelf gelukkig prijzen dat we onze grootouders zo lang gekend hebben, dat we er een goede band mee hadden en dat ze zo oud zijn kunnen worden, uiteindelijk doet het gewoon verdomd veel pijn om iemand kwijt te raken.

  Like

  • Helaas hoort het bij het leven, en het is altijd te vroeg… Ik denk altijd dat ze een lang en gelukkig leven heeft gehad, en dat er zo veel mensen zijn van onze leeftijd die een broer/zus of ouder moeten afgeven. Dat is nóg oneerlijker…

   Like

   • Absoluut! Wij gaan dit weekend naar België voor een samenkomst van de beste vrienden van Johan naar aanleiding van het overlijden van een van hen één jaar geleden. Die vriend is amper 36 geworden, mijn grootvader 86… En hoewel het verdriet om mijn grootvader daarom niet minder is, kan je zoiets “makkelijker” een plaats geven omdat hij inderdaad een lang en gelukkig leven heeft gehad. 36, dat is zo belachelijk vroeg dat het onbegrijpelijk is.

    Like

   • Dat is zo triest… Vorig jaar verloor ik ook een vriendin, ze was ook amper eind de 30. Veel sterkte in het weekend, jullie zullen mekaar hard nodig hebben!

    Like

   • Pfff, lieve Fie… de tranen rollen over mijn wangen nu ik dit bericht lees. Het is met zo veel gevoel en respect geschreven. Ik betrap mezelf er op dat het nog altijd niet goed door dringt dat ze er niet meer is. Ze had ongetwijfeld ontzettend graag haar (tweede) achterkleinkind in haar armen gehouden, maar ze weet ook dat jij een fantastische moeder zal zijn. Een warm nest creëren voor jullie kleine spruit en de herinneringen levendig houden, dat is het beste wat je kan doen. Ze zou zo trots zijn.

    Like

  • Het is niet dat ik me slecht voel, maar als je iemand hebt verloren waar je een goeie band mee hebt vergeet je dat helemaal niet snel. Ik had zo graag ons kindje in haar armen kunnen leggen, maar het idee dat ze ongetwijfeld zó trots zou zijn geweest geeft ook wel troost…

   Like

   • inderdaad 🙂 gelukkig heb je heel wat mooie herinneringen en verder kun je je zeker inbeelden hoe ze over iets zou denken, of hoe zij zich erbij zou voelen.
    zelf denk ik dat ook nog heel vaak ‘oh, dit zou opa echt geweldig gevonden hebben’ terwijl hij er nu toch al 5 jaar niet meer is. we kunnen gelukkig die momenten koesteren die het zo waard waren van er te zijn. nog veel sterkte fieke!

    Like

   • Het is nu nog vaak dat ik denk: dat moet ik aan mémé vertellen, of dat moet ik aan mémé laten zien. Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar het kan niet meer. Tja, het leven zeker?

    Like

 3. Sterkte meid! Opa’s en oma’s zijn zo ontzettend waardevol. Ik denk nog altijd aan die van mij. Jarenlater na hun overlijden. Ook spreken we er nog steeds over. Vertellen grappige verhalen. Weet je nog toen opa…. Ze zal altijd bij jou zijn.

  Like

 4. […] Twee jaar geleden al, dat we afscheid moesten nemen van onze lieve mémé. Verdriet slijt, zeggen ze, en dat klopt ergens wel een beetje. Feit is ook dat afgelopen jaar enorm druk voor ons is geweest: ons eerste jaar als ouders was een behoorlijke rollercoaster. Maar ik heb nog héél vaak aan mémé gedacht. Het verdriet heeft plaats gemaakt voor de mooie herinneringen, want die zijn er met hopen. […]

  Like

 5. […] Juliette vond het geweldig om te helpen bakken. Nu, ze vond het vooral leuk om chocoladedruppels te proeven, voor ze in de bain-marie gingen. Een tijdje geleden zei ik haar eens: “Vandaag gaan we leuke dingen doen. Wat wil jij graag doen?” Haar antwoord: “Taartje eten!”. Dat moet wel in de genen zitten, met zo’n mama, oma en overgrootmoeder (dat zou echt een geweldig taartjes-viergeslacht geweest zijn, helaas heeft het niet mogen zijn). […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.