Verbeelding Book Challenge 2016 | gelezen in februari

01-bookchallenge

Ook in 2016 neem ik opnieuw vol enthousiasme deel aan de Verbeelding Book Challenge en zal ik hier maandelijks een overzichtje maken van de boeken die ik heb gelezen.

De bedoeling van de Verbeelding Book Challenge is dat je breder gaat lezen, en buiten je eigen comfort zone gaat lezen. Vroeger las ik bijna uitsluitend detectives en chicklits, maar sinds vorig jaar heb ik ontdekt dat vb. ook historische boeken me heel erg kunnen aanspreken.
Hopelijk ontdek ik in 2016 ook weer enkele pareltjes!

In februari las ik 6 boeken. Benieuwd welke dit waren? Lees dan snel verder!

Gelezen in februari voor de Verbeelding Book Challenge

7. Een debuut – PAAZ (Myrthe van der Meer) – ****

Paaz

Als Emma van de ene op de andere dag opgenomen wordt op de paaz, weet ze één ding zeker: hier is een fout gemaakt. Ze heeft namelijk een leuke baan, een geweldige vriend en een goed leven, dus dat ze dood wil kan dan toch geen probleem zijn?
Het is het begin van Emma’s zoektocht door de absurde wereld van de psychiatrische kliniek met al haar regels, pillen en diagnoses – een zoektocht naar de uitgang, maar boven alles een zoektocht naar zichzelf. Tijdens haar reis langs vreemde patiënten en nog vreemdere therapeuten, depressieve kerstballen en onverwachte vriendschappen, begint Emma te beseffen dat ze hier niet voor niets zit, en dat zij de enige is die kan bepalen of, maar vooral ook hóé ze ooit de paaz weer verlaat.

Dit boek stond al een hele tijd op mijn leeslijst, maar was altijd uitgeleend in de bib. Terecht, zo blijkt nu!
PAAZ is gebaseerd op de ervaringen van de schrijfster, die zelf enkele maanden in de PAAZ heeft doorgebracht naar aanleiding van een burn-out. Het boek vertelt op een realistische manier hoe alles eraan toe gaat op de PAAZ, maar er is ook wel een vleugje humor aanwezig. Het verhaal speelt zich ook af op een Nederlandse PAAZ, en Nederlanders zijn sowieso mensen die veel opener zijn dan wij vind ik.
Er is nog een vervolg op dit boek verschenen: UP. Ik ben er heel benieuwd naar om dit ook te lezen!
(Dit boek past ook perfect onder puntje 9, maar omdat ik daar al een boek voor had besloot ik puntje 7 te kiezen.)

8. Een boek waarin familie centraal staatTotaal door het dolle heen (Karen Joy Fowler) – ****

Opmaak 1

Met haar ouders, haar oudere broer Lowell en haar zusje Fern heeft Rosemary een in vele opzichten idyllische jeugd in een bouwvallige boerderij. Samen met Fern speelt ze in de velden en bossen rond hun huis en ze weet zich geliefd en gewaardeerd. Tot ze op een dag uit logeren wordt gestuurd en bij thuiskomst ontdekt dat Fern is verdwenen. Er wordt nooit meer over haar gepraat. Maar de verdwijning van Fern ontwricht de levens van alle gezinsleden blijvend. Het kost Rosemary jaren om te ontdekken wat er werkelijk is gebeurd en wat de relatie is met het werk van haar vader, een beroemde hoogleraar in de gedragspsychologie.

Voor puntje 8 las ik eerder al en boek, maar dit boek – dat al heel lang op mijn leeslijst staat – past het beste onder dit puntje. Daarnaast heeft het verhaal ook een psychologische en wetenschappelijke kant. Eigenlijk is het vooral heel moeilijk te omschrijven waarover het boek gaat, daarom moet je het gewoon zelf lezen…

11. Een boek waarin geloof / spiritualiteit centraal staatEen deken van sneeuw (Craig Thompson) – *****

een deken van sneeuw

Een deken van sneeuw is een autobiografisch, eerlijk en ontroerend liefdesverhaal, getekend in een eenvoudige maar effectieve stijl, die voor een groot publiek toegankelijk is. Craig Thompson werkte een aantal jaren aan deze imponerende beeldroman waarin hij in woord en beeld vertelt hoe hij opgroeide in de Amerikaanse plattelands-staat Wisconsin in een zeer christelijk gezin. In een wervelende stijl brengt Thompson zijn jeugd tot leven: de jongensspelletjes met zijn broertje, zijn strenge vader en de allesoverheersende kerk. Hij vertelt hoe hij zich langzaam losmaakte uit dit verstikkende milieu, wat in een stroomversnelling komt als hij tijdens een kerkkamp verliefd wordt op de mooie Raina. Ondanks de aanvankelijke tegenwerking van hun omgeving beleven ze een hevige romance die voor Craig een keerpunt in zijn leven zal betekenen. (tekst van Bol.com)

‘Een deken van sneeuw’ is de tweede graphic novel die ik lees. In de bib staat ‘dit soort boeken’ geklasseerd bij de strips, maar een graphic novel is zó veel meer dan een stripverhaal… Dit boek stond niet voor niets op mijn lijstje met boeken die ik zeker wil lezen in 2016. Een pareltje!
Met z’n 582 bladzijden komt dit boek nét niet in aanmerking voor puntje één, maar je mag je zeker niet laten afschrikken door de dikte van dit boek. Als je wil kan je ‘m op een dag uitlezen. Ik las het boek in stukjes, omdat ik niet wou dat het snel uit was en omdat ik wou genieten van de o zo mooie tekeningen.
Dit boek plaatste ik onder puntje 11, omdat religie toch wel een rode draad vormt doorheen het verhaal. Craig groeide op in een zeer christelijk gezin en leerde Raina ook kennen op een kerkkamp. Laat je zeker ook niet afschrikken door het ‘religieuze’ kantje aan het boek, het doet zeker en vast geen afbreuk aan het verhaal.
In 2016 ben ik strenger geworden met sterren op Goodreads, en ik geef enkel nog maar 5 sterren aan boeken die ik écht écht écht goed vond. Dit boek verdient zeker 5 sterren. En als ik kon, ik had er 6 gegeven…

13. Een stiekem-wil-ik-niet-dat-iemand-weet-dat-ik-dit-boek-heb-gelezen-boek (van zelfhelpboeken tot stationsromannetjes)10.000 voornamen (Son Tyberg) – ***

10000 voornamen

Een naam kiezen voor je baby is een belangrijke beslissing. Sommige mensen weten al jaren hoe ze hun kindje willen noemen, maar voor de meesten onder ons blijft het een hele opgave. Er bestaan immers zoveel namen – hoe begin je daar nu aan? Dit boek kan je daarbij helpen. Hierin vind je maar liefst 10.000 voornamen uit de hele wereld, alfabetisch gerangschikt. Je leest waar de namen vandaan komen, wat ze betekenen en eventueel ook van welke basisnaam ze afgeleid zijn. Neem samen de tijd om door dit boek te gaan, maak favorietenlijstjes, volg je gevoel en ontdek zo die ene, bijzondere voornaam voor jullie baby.

Dit boek las ik eigenlijk in januari al, maar toen wou ik het grote/kleine nieuws nog niet bekend maken. Dus dit kan wel tellen als stiekem gelezen, toch?
Ik heb vooral gelachen met dit boek, sommige namen wil je je kind écht niet geven… We hadden al min of meer een shortlist voor ik aan het boek begon, en daar zijn enkele namen bij gekomen nu. Welke naam het zal worden weten we nog niet, en zal ik hier ook niet verklappen. Namen die de shortlist niet haalden: Bertrande, Eugenius, Isidoor en Valérienne :-).

18. Een boek geschreven door een auteur toen hij/zij al boven de 65 wasDe Poppendokter (Diane Broeckhoven) – *****

De Poppendokter

Als kleine jongen speelt de Amsterdamse Hendrik Roest huishoudentje met zijn Joodse bovenbuurmeisje Esther Levine. Op een kwade dag in 1942 is ze plotseling verdwenen. Hendrik ontfermt zich over haar pop Trui, hun kind. Twintig jaar later zien ze elkaar bij toeval terug. Wat al sinds hun kinderjaren tussen hen smeult, ontbrandt tijdens die ontmoeting. De vonkjes springen over. Maar de liefde krijgt geen kans om te bloeien, ondanks Hendriks vurige brieven en Esthers brandende verlangen. Door toedoen van Trui, nog altijd in zijn bezit, zegt hij zijn beroep van goudsmid vaarwel en wordt hij poppendokter. Zijn verloren droom blijft hem een leven lang achtervolgen. Op de dag dat hij voorgoed zijn eenmanszaak zal sluiten, komt een bejaarde dame het poppendokterswinkeltje binnen.

Na ‘De buitenkant van Meneer Jules’ was ik heel erg benieuwd geworden naar meer werk van deze schrijfster. De tip om dit boekje te lezen kreeg ik van Falderie. ‘De Poppendokter’ is – net zoals ‘De buitenkant van Meneer Jules’ – ook een dun boekje, maar o zo mooi. Ik heb dit boekje bewust heel traag gelezen, en ik heb er enorm van genoten. Diane Broeckhoven was 68 toen ze dit boek schreef, dus met dit pareltje kan ik puntje 18 afstrepen!

22. Een boek waarin het hoofdpersonage een kind jonger dan 12 isDe jongen die zijn vader zocht (John Boyne) – **** 1/2

De jongen die zijn vader zocht

Op de dag dat de Eerste Wereldoorlog begint, belooft de vader van Alfie Summerfield aan zijn zoon dat hij niet zal gaan meevechten – maar de volgende dag moet hij die belofte al breken. Hij gaat op een zeer speciale, geheime missie, en de hele oorlog lang heeft Alfie geen idee waar zijn vader zou kunnen zijn. Is hij inmiddels al gesneuveld?
Na de oorlog werkt de nu negenjarige Alfie als schoenpoetser op King’s Cross Station. Dan leest hij onverwachts zijn familienaam – op een vel papier dat toebehoort aan een legerarts. Zijn vader leeft nog, en ligt met een oorlogstrauma in een ziekenhuis ver weg. Alfie besluit dat het tijd wordt voor zijn eigen geheime missie: hij zal zijn vader in het ziekenhuis opzoeken en hem terugbrengen naar hun huis om Damley Road.

Op Instagram schreef ik: ‘Die John Boyne, die kan mensen raken met zijn verhalen…’. Vorig jaar las ik al ‘De jongen in de gestreepte pyjama’, en ook dit boek heeft me geraakt. Het is geen dik boek, maar zit toch boordevol emotie. Alfie, die in een deel van dit boek 5 jaar en in het andere deel 9 jaar is, zit vol naïviteit en is tegelijk heel volwassen (moeten worden) voor zijn leeftijd. Ik twijfelde tussen 4 en 5 sterren, en gaf dan toch 4 1/2.

***

In januari en februari las ik best al veel boeken. Eigenlijk komt dit vooral door het vele slechte weer, waardoor ik vaker met de bus ging werken dan andere weken.
Op goodreads zit ik al halverwege mijn challenge (ik las al 12 van de 24 boeken), maar ik heb mijn doel bewust laag gekozen, omdat ik zo’n vermoeden heb dat er vanaf de zomer minder tijd zal zijn om te lezen ;-).

Doen jullie mee aan de Verbeelding Book Challenge?
Hebben jullie nog leestips of must-reads? Ik lees het graag in de comments!

***

Lees ook:

Vriendjes worden op Goodreads? Hier kan je mijn profiel vinden!

29 gedachtes over “Verbeelding Book Challenge 2016 | gelezen in februari

  1. Alrightee, een update, dat werkt natuurlijk als een magneet op me. Effe overlopen. Myrthe v/d Meer (zelfde voornaam als m’n dochter 🙂 ) en ‘Totaal door het dolle heen’ heb ik op m’n verlanglijstje op de e-reader geplaatst. Nu ik deze updates hiervan lees, weet ik al meer, en spreekt het me zeker aan, dank je voor deze interessante toelichting, Sofie. Boeken geschreven door Diane Broeckhoven en John Boyne lees ik ook heel graag. Een graphic novel, stond bij de Book Challenge van 2015 (als ik me niet vergis?) maar benieuwt me nu toch ook wel, past eveneens perfect onder het puntje dat je aanhaalt zo te lezen. En natuurlijk, dat boekje met voornamen, waarom verbaast me dat nu niet 😉 ?

    Like

    • Behalve boeken lezen, vind ik leesupdates bij anderen ook geweldig! Blijkbaar hebben veel bloggers een gelijkaardige boekensmaak, dus er valt altijd inspiratie te rapen :-).
      En die voornamen, tja, dat hoort er een beetje bij hé ;-).

      Geliked door 1 persoon

  2. Oh, wij hebben een soortgelijke smaak voor boeken!
    Ik zou ze allemaal wel willen lezen, óók dat voornamenboek want wij hebben werkelijk nog geen idee! Helaas ontbreek het me echt aan tijd om te lezen momenteel…
    Ik ben benieuwd naar je volgende update 🙂

    Like

    • Een voornaam kiezen is helemaal niet eenvoudig! Wij hebben gelukkig qua stijl wel dezelfde smaak, maar dé naam? De shortlist is er al, en die laten we nu even rusten, want zoiets moet je ook een beetje aanvoelen vind ik…

      Like

  3. Ik was bij elk boek opnieuw aan het denken “oh, dat moet ik echt wel lezen”, zo’n toffe lijst! Het boek van Fowler is inderdaad moeilijk te omschrijven he als je niets wilt weggeven. Ik vond het alleszins ook wel de moeite!
    Het enige dat ik zelf uiteraard niet zou lezen is het voornamenboek, maar ik vind het wel zalig hoe je dat laat inpassen als “stiekem” boek 🙂

    Geliked door 1 persoon

  4. Oh, zo leuk, wat een hoop inspiratie weer! Vroeger stond ik wel eens in de bibliotheek en had ik geen idee wat mee te nemen, die dagen zijn tegenwoordig definitief voorbij :-). Ik heb er nog niks van gelezen, dus veel nieuwe ideeën.

    Like

  5. Wijs! Meer tips! Wij lezen denk ik wel vaak heel andere boeken (ik lees bijzonder veel non)fictie de laatste tijd) maar er staan er wel een paar tussen die in aanmerking komen. Merci 🙂

    Like

  6. Super, ik kan weer wat inspiratie opdoen! Februari was hier geen topper qua leesmaand, dus hopelijk gaat het beter in maart.

    Voornamen kiezen vonden wij ook geen makkelijke taak. We hadden vrij snel een shortlist met 5 namen en hebben er toen rustig de tijd voor genomen. En eenmaal we definitief beslist hadden was het opletten geblazen dat we de naam niet per ongeluk zouden verklappen 🙂

    Like

  7. Ik las nog twee mooie boeken: ‘De onderwaterzwemmer’ van P. Thomèse. En net uit: ‘De komst van de wolven’ van Sarah Hall! 📚

    Like

  8. Dat is een origineel boek voor puntje 13. 🙂
    Ik las vorig jaar Het Winterpaleis van John Boyne. Zit er in De jongen die zijn vader zocht ook een twist op het einde? Ik heb het gevoel dat dat zijn handelsmerk is, maar ik kan mij vergissen natuurlijk.
    Succes met je zoektocht naar dé voornaam, dat lijkt mij inderdaad niet eenvoudig.

    Like

    • Nee, ik vond niet dat er een twist in zat. Maar wel een ‘goed’ einde, in tegenstelling tot het andere boek van hem dat ik vorig jaar las.
      Gelukkig hebben we nog enkele maanden de tijd om een passende naam te vinden, ik ben benieuwd wat het zal worden 🙂

      Geliked door 1 persoon

  9. Alle boeken die je hier opsomt zijn boeken waar ik uit mezelf nooit naar zou grijpen, maar door je recensies ben ik toch wel curieus. Vooral de “Totaal door het Dolle Heen”, “de Poppendokter” en “De jongen die zijn vader zocht” lonken. Mercikes!!

    Like

  10. Nu je toch in de oorlog zit: Private Peaceful van Michael Morpurgo. En De boekendief van Markus Zusak. Alletwee jeugdboeken maar heel pakkend.

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.