Verbeelding Book Challenge 2016 | gelezen in mei

01-bookchallenge

Ook in 2016 neem ik opnieuw vol enthousiasme deel aan de Verbeelding Book Challenge en zal ik hier maandelijks een overzichtje maken van de boeken die ik heb gelezen.

De bedoeling van de Verbeelding Book Challenge is dat je breder gaat lezen, en buiten je eigen comfort zone gaat lezen. Vroeger las ik bijna uitsluitend detectives en chicklits, maar sinds vorig jaar heb ik ontdekt dat vb. ook historische boeken me heel erg kunnen aanspreken.
Hopelijk ontdek ik in 2016 ook weer enkele pareltjes!

In mei las ik 3 boeken. Benieuwd welke dit waren? Lees dan snel verder!

Gelezen in mei voor de Verbeelding Book Challenge

5. Een humoristisch boek Pogingen iets van het leven te maken (Hendrik Groen) – ****

pogingen iets van het leven te maken

Het geheime dagboek van Hendrik Groen, 83 ¼ jaar
Hendrik Groen is wel oud maar niet dood, en niet van plan zich eronder te laten krijgen. Toegegeven: zijn dagelijkse wandelingen worden steeds korter omdat de benen niet meer willen en hij moet regelmatig naar de huisarts. Technisch gesproken is hij bejaard. Maar waarom zou het leven dan alleen nog maar moeten bestaan uit koffiedrinken achter de geraniums en wachten op het einde? In korte, ogenschijnlijk luchtige, maar vooral openhartige dagboekfragmenten laat Hendrik Groen je een jaar lang meeleven met alle ups en downs van het leven in een bejaardentehuis in Amsterdam-Noord.

Een humoristisch boek, dat was dit zeker wel. Met de nodige tristesse, dat ook. Naast de belevenissen van Hendrik zelf lees je ook over die van zijn medebewoners. Leuk om te lezen, en ook vlot omwille van de dagboekvorm. Blijkbaar zou er ondertussen ook een vervolg zijn, dus daar ben ik wel benieuwd naar.

12. Een boek waarin eten centraal staatGoed Eten (Dorien Knockaert) – *****

goed eten

Tonijn is bedreigd, boontjes vreten kilometers en koeien stoten broeikasgassen uit. De Standaard-journaliste Dorien Knockaert is een keukenprinses die over zulke dingen piekert. Een jaar lang zocht ze naar goed eten, eten waar niemand last van heeft, en iedereen plezier. Dat smaakte.

Dat Dorien kan koken, dat wist ik al langer (check zeker eens haar blog: Jonge Sla). En dat ze kan schrijven, dat wist ik ook, maar was ik precies een beetje vergeten.
In dit boek gaat Dorien op zoek naar wat écht goed eten is, en onderzoekt ze onder andere de ecologische voetafdruk van vlees, vis, kaas, … Dorien kent de kunst van het restjeskoken en probeert iedereen daar warm voor te maken.
Heel erg graag gelezen, dit boek. Al vond ik het wel lichtjes frustrerend, omdat ik meteen de keuken in wou duiken. Als alles zoals gepland was verlopen, was dit het boek voor de #kookboekweek van mei, maar de baby besliste er anders over. Ondertussen heb ik al drie weken niet meer in mijn keuken gestaan, en het kunnen er nog enkele extra worden. Die extra weken zijn geweldig voor de baby, maar minder leuk voor een foodie. Ik mis Goed Eten! 🙂

29. Een boek van een auteur waarvan je in 2015 al iets lasAfter You (Jojo Moyes) – ****

after you

Lou Clark has lots of questions. Like how it is she’s ended up working in an airport bar, spending every shift watching other people jet off to new places. Or why the flat she’s owned for a year still doesn’t feel like home. Whether her close-knit family can forgive her for what she did eighteen months ago. And will she ever get over the love of her life. 
What Lou does know for certain is that something has to change. Then, one night, it does. 
But does the stranger on her doorstep hold the answers Lou is searching for – or just more questions? 
Close the door and life continues: simple, ordered, safe. Open it and she risks everything. 
But Lou once made a promise to live. And if she’s going to keep it, she has to invite them in… 

Het voorbije jaar las ik al enkele boeken van Jojo Moyes, en ‘Me Before You’ vond ik het beste. ‘After You’ is het vervolg op dit boek, waarin het gaat over het leven van Lou na het overlijden van Will. Iets minder dan ‘Me Before You’, maar zeker een leuk boek. Ik hou van de schrijfstijl van Moyes. Het boek leest heel vlot, en je wil eigenlijk alleen maar verder lezen om te weten hoe het zal eindigen. Nuja, eindigen: het boek heeft een open einde, waardoor nog een vervolg zeker mogelijk is. En daar kijk ik best wel naar uit!

***

Misschien had ik verwacht in mei meer boeken te lezen. Tijdens normale werkweken lees ik gemiddeld 1 boek per week: ik lees op de bus naar en van het werk, en nog even voor het slapengaan. Begin mei moest ik op doktersadvies relatieve platte rust houden, dus ik dacht: hoera, veel boeken lezen! Helaas was de realiteit een stuk minder: ik kon me moeilijk concentreren en had heel wat andere zorgen aan mijn hoofd. Ik was nog in ‘Up’ van Myrthe Van der Meer begonnen, maar omdat ik het niet tijdig uitgelezen kreeg, heb ik het moeten (laten) terugbrengen naar de bib.

Maar nu, eind mei, heb ik wel mijn Goodreads-challenge – 24 boeken lezen dit jaar – gehaald! Ik moet zeggen dat ik de baby wel ingecalculeerd heb, waarmee ik wil zeggen dat ik ervan uitga dat ik veel minder zal kunnen lezen als de baby er is. Of ik de Verbeelding Book Challenge zal kunnen voltooien: geen idee. Ik streepte ondertussen al 15 puntjes af, dus nog 15 te gaan.

Puntje 30

De voorbije weken heb ik wat opgeruimd in mijn boekenkast. Er zijn veel boeken waar ik niks meer mee doe, en dan is het zonde dat die in de kast blijven staan. Ik heb hier een aparte pagina aangemaakt waar de boeken op staan die ik weg doe. Kookboeken vinden jullie daar alvast niet, maar misschien zijn er wel andere boeken waar jullie iets mee kunnen doen? Sommige komen ook in aanmerking voor puntje 30 van de Verbeelding Book Challenge.
Stuur gerust een mailtje als er iets bij zit wat jullie interessant vinden en dan spreken we verder af!

Doen jullie mee aan de Verbeelding Book Challenge?
Hebben jullie nog leestips of must-reads? Ik lees het graag in de comments!

***

Lees ook:

Vriendjes worden op Goodreads? Hier kan je mijn profiel vinden!

Advertenties