November is alweer halfweg, en het leven zonder (met zo weinig mogelijk) suiker gaat hier goed. Bewust gezondigd heb ik nog niet, en ik ben altijd op zoek naar alternatieven.
Voor ik een recept met jullie deel wil ik graag nog eventjes iets kwijt, onder andere naar aanleiding van het lezen van het blogbericht van ‘Teveel kookboeken!?!’ dat gisteren verscheen.
In november besloot ik met mezelf de uitdaging aan te gaan om een maand lang suikervrij te leven (lees meer HIER). Ik legde mezelf enkele regeltjes op, en die bestonden er vooral in dat ik geraffineerde suikers zou schrappen uit mijn menu. Natuurlijke zoetmiddelen laat ik wel nog toe, hetzij alleen in gebak (dus ik voeg deze niet toe aan mijn havermoutpap, thee, …). Uiteraard zijn deze natuurlijke zoetmiddelen, net als fruit en zelfs granen, ook suiker. Suikers die je als diabeet ook niet mag eten. Dus de recepten die hier als ‘suikervrij’ worden gelabeld zijn vrij van geraffineerde suikers, maar bevatten wel nog natuurlijke suikers, als daar zijn: fruit, stropen, …
Ik kan jullie allemaal aanraden om het blogbericht van Koen (zie link bovenaan deze alinea) te lezen!
Geraffineerde suiker schrappen gaat dus vrij goed, maar met tussendoortjes heb ik het soms lastig. Vaak bak ik koekjes of muffins die ik meeneem naar het werk om in de namiddag als tussendoortje te eten. Energie heb ik zeker nodig, want ik ga vaak met de fiets naar het werk en terug (een rit van 10 km enkel). In november vervang ik gebakjes door o.a. noten en gedroogde vruchten, rijstwafels en vers fruit. Af en toe mag het eens wat meer zijn, en vorige week probeerde ik granolarepen uit.
NODIG:
(voor een bakvorm van +/- 20 x 30 cm)
- 2 rijpe bananen
- 12 dadels, in kleine stukjes
- 1 tl chiazaadjes + 3 tl water
- 1 tl kokosolie
- 100 gram havervlokken
- 30 gram geraspte kokos
- 1 tl kaneel
- een snufje zout
- een handvol walnoten, in stukjes gehakt (of andere noten naar keuze)
- 50 gram gojibessen
WERKWIJZE:
Plet de bananen in een kom en meng er de dadelstukjes, het chiazaadjesmengsel en de kokosolie doorheen.
Voeg havervlokken, geraspte kokos, kaneel en zout toe en meng het ‘deeg’.
Voeg walnoten en gojibessen toe en meng.
Doe het ‘deeg’ in een ingevette bakvorm en druk het wat aan.
Bak 20 à 25 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C. Laat de bakvorm afkoelen en snijd in repen.
Deze granolarepen zijn vrij zacht, vooral door de banaan denk ik. Maar ze zijn wel heel erg lekker!
Ik begrijp de frustratie van Koen wel. Vrij van geraffineerde suikers wordt nogal snel omschreven als suikervrij, he. Ziet er wel een leuk recept uit!
LikeGeliked door 1 persoon
Ziet er lekker uit! Ik eet vaak fruit tussendoor, of een klein broodje kaas en soms een stukje pure (85% cacau) chocolade. Ook eet ik vaak noten tussendoor. Ik ben ook op zoek naar andere alternatieven, zoals de repen die je hier beschrijft. Ga eens kijken wat ik er mee kan 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Chocolade eet ik nu niet, omdat zelfs de puurste variant nog suiker bevat. Tot mijn verbazing mis ik het nog niet! 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Mmmmm dat ziet heerlijk uit én suikervrij 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Mmm, die zien er zó lekker uit! Heb alle ingrediënten in huis, dus ik ga ze zeker eens maken binnenkort!
LikeGeliked door 1 persoon
Zeker eens proberen!
LikeLike
Dat ziet er inderdaad erg lekker uit! Als tussendoortje kies ik naast fruit en noten nogal eens voor een boterham of soep of een portie havermoutpap of een overschotje van het avondeten van de dag voordien.
LikeGeliked door 1 persoon
Ooh, ik zeg al zo lang dat ik eens zal proberen granola zelf te maken en dit ziet er een leuk recept uit (min de kaneel en kokos 😉 ). Dankjewel!
Vreemd genoeg heb ik weinig tussendoortjes nodig.
Vroeger had ik altijd tegen 10u opnieuw honger, maar sinds ik havermout eet ’s morgens kan ik het uithouden tot de middag. In de namiddag eet ik wel nog een paar stukken fruit (mandarijntjes voor het moment). Op de trein naar huis heb ik vaak wel een hongertje, maar omdat ik meestal vergeet iets mee te nemen moet ik wachten tot ik thuis ben en dan is het al tijd voor het avondeten 😉
LikeLike
Je kan kaneel en kokos wel weglaten hoor. Ik zou dan wel iets meer havervlokken toevoegen, of je ‘deeg’ zal te plakkerig zijn.
Met havermout kom ik hier ook veel langer toe 🙂
LikeLike
Ben onlangs begonnen met granola. Ben nu zeker ook fan hiervan. En je receptje hierboven houd ik zeker in gedachte, als meeneem-tussendoortje naar het werk 🙂 . Ziet er erg smaakvol uit.
LikeGeliked door 1 persoon
Staat gepind om eens uit te proberen!
En inderdaad, we eten/aten allebei ongeraffineerde-suikervrij, maar dat bekt natuurlijk niet zo goed als suikervrij 🙂 Wel iets om op te letten!
Ben benieuwd hoe je maand uiteindelijk verlopen is!
LikeLike
‘k Ben benieuwd wat jullie ervan vinden! Ondertussen schrijf ik nog altijd in stukjes aan de update, maar ik ben tegelijk ook met nog enkele andere blogberichten bezig. Het komt eraan! Binnenkort! 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Intussen probeerde ik zelf iets uit met cranberries. Granola is een begrip geworden in m’n dagelijkse voedingspatroon. Smaakt heerlijk en doet ook goed. 🙂
LikeLike
Super! Leuk hé, om zelf aan de slag te gaan met verschillende combinaties?
LikeLike
Inderdaad superleuk. En hoe meer ik ermee bezig ben, hoe meer ideeën er op me afkomen.
LikeGeliked door 1 persoon
[…] Eerder deelde ik al een recept voor granolarepen. […]
LikeLike
Nog even een vraagje. Hoe bewaar je best granolarepen of -koekjes aub?
LikeLike
Hier gingen ze niet echt lang mee :-). Ik heb de schotel gewoon afgedekt en in de koelkast bewaard. Doordat ze vrij zacht waren door de banaan dacht ik dat het beter was om ze koel te bewaren in plaats van op kamertemperatuur…
LikeLike
Ik had een vrij grote hoeveelheid gemaakt in een ovenschaal. Volgende keer probeer ik het op jouw manier te bewaren, dank je voor de reactie.
LikeGeliked door 1 persoon
[…] In 2015 besloot ik het eens een maand zonder suiker te proberen. Mijn bevindingen waren positief en doorheen het jaar postte ik heel wat suikervrije recepten: onder andere muffins, bananenbrood en granolarepen. […]
LikeLike