Recensie | Ecozoet (met gratis recept en *** GIVE-AWAY***)

Ecozoet 1 - Fiekefatjerietjes

In het voorjaar kreeg ik een mailtje van Leentje: of ik geen zin had om recepten te testen voor haar eerste publicatie bij Velt? Het zou een boekje worden met allemaal recepten zonder suiker. Zonder enige aarzeling zei ik ja, en al snel kreeg ik twee recepten toegestuurd. Heel leuk, en ook vooral heel lekker, dat testen!

Ondertussen is het boekje verschenen en kan ik het resultaat hier laten zien!
Ik schrijf ‘boekje’, omdat het een klein formaat heeft (15 x 15 cm) en omdat het slechts 50 blz. telt. Dit is helemaal niet erg, want de inhoud is geweldig!

De ondertitel van het boek is “over het hoe en waarom van een duurzaam zoet leven”, en daarmee is eigenlijk alles gezegd. Er zijn heel wat mogelijkheden om je suikergebruik te verminderen of om suiker te vervangen, en dit boekje toont heel wat duurzame manieren.

Wat ik leuk vind aan het boek:

  • De prachtige foto’s en styling van de recepten! Dit vind ik zelf heel belangrijk en haalt mij over de streep als ik twijfel om een boek aan te schaffen. De foodstyling werd verzorgd door Debby de Mangelaere en de foto’s zijn gemaakt door Wout Hendrickx.
  • Het boekje begint met wat algemene informatie over zoet / suiker (o.a. over het duurzame aspect ervan) en de mogelijkheden om suiker te vervangen. De nadruk ligt in de eerste plaats op groenten, fruit, kruiden, granen en noten als zoetmiddelen, maar er wordt ook aandacht besteed aan enkele biologische ongeraffineerde zoetmiddelen (vb. diksap, ahornstroop, kokosbloesemsuiker, …). In het boekje staat ook een ‘Ecozoet spiekblad’, met mogelijke suikervervangers en hun zoetkracht, gebruik en bewaartips.
  • Er wordt ook rekening gehouden met de seizoenen: bij elk recept staat aangegeven in welke seizoenen je het het beste klaar kunt maken.
  • Zowel in het inleidende hoofdstuk als bij de recepten staan talloze tips!
  • In het boekje staan zowel hartige als zoete recepten.

Wat ik minder leuk vind aan het boek:

  • Niet persé ‘minder leuk’, maar gewoon ter info: niet alle recepten in het boek zijn plantaardig. Het boekje telt 23 recepten; het grootste deel van de recepten is wel plantaardig, of heel makkelijk te ‘verplantaardigen’.

Een voorsmaakje uit het boek:

Ecozoet 2 - Fiekefatjerietjes

Ecozoet 3 - Fiekefatjerietjes

Ecozoet 4 - Fiekefatjerietjes

Ecozoet 5 - Fiekefatjerietjes

Ecozoet 6 - Fiekefatjerietjes

Enkele recepten die ik zeker ga testen:

  • Chutney van pompoen en appel
  • Haverwafeltjes
  • Abrikozen-maanzaadkoekjes
  • Basilicum-rodebessenlolly’s

Een recept voor jullie: Peer-vijgenvierkantjes

In het boekje staat het recept voor ‘Appelvierkantjes’. Dit recept testte ik eerder al en vond het toen al heerlijk. Toen ik in de gedrukte versie een leuke variant zag staan met peer en vijgen besloot ik deze ook eens uit te testen. Met succes!
(recept met toestemming van de auteur – Leentje Speybroeck)

NODIG

(voor ongeveer 20 vierkantjes)

  • 2,5 dl water
  • 200 gram gedroogde vijgen, fijngehakt
  • 100 gram gedroogde abrikozen, fijngehakt
  • 75 gram speltbloem
  • 100 gram amandelmeel
  • 1/2 tl baksoda
  • 100 gram havermout
  • 1 mespunt zeezout
  • 150 gram plantaardige margarine
  • 2 grote peren
  • 100 gram amandelschilfers

WERKWIJZE

Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een bakvorm van 20 x 20 of 17 x 28 cm met bakpapier en laat het een beetje overhangen.

Doe het water bij de fijngehakte vijgen en abrikozen in een steelplan en breng dit aan de kook. Laat de vruchten ongeveer 10 minuten sudderen op halfhoog vuur, tot het water verdampt en opgenomen is en je een zachte, stijve massa hebt. Roer af en toe. Neem de pan van het vuur en laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Schil de peren en snijd ze in dobbelsteentjes. Zeef de bloem bij het amandelmeel en de baksoda in een grote mengkom. Voeg havermout en zout toe en meng alles goed. Doe de plantaardige margarine erbij en wrijf met je vingertoppen door elkaar tot je een kruimeldeeg hebt.

Druk het deeg gelijkmatig aan in de vorm. Verdeel het vijgen-abrikozenmengsel over de bodem en leg daarop de blokjes peer. Bestrooi met amandelschilfers en druk lichtjes aan.

Bak de koek 40 minuten in de oven tot de amandelen goudbruin zijn en het deeg stevig aanvoelt. Laat de koek in de vorm koud worden en snijd hem daarna in vierkantjes.

*** GIVE-AWAY ***

Van Leentje kreeg ik nog een boekje om weg te geven aan één van jullie!

Wat moet je doen om ‘Ecozoet’ te winnen?

  1. Like de pagina’s van Kookeetleef  en Velt vzw op facebook
  2. Like de pagina van Fiekefatjerietjes op facebook
  3. Vertel hieronder in de comments waarom jij het boekje graag wil winnen!

Enkel de reacties in de comments gelden als deelname.

Deelnemen kan tot zaterdag 10 oktober 2015 middernacht. Op zondag 11 oktober kies ik de winnaar!

Deze give-away werd afgesloten!

De winnaar krijgt het boekje thuis opgestuurd, of kan het persoonlijk in Gent komen afhalen.

‘Ecozoet’ is ook te koop bij Velt voor slechts 4,95 € (en slechts 3,95 € voor Velt-leden).
Bestellen kan via de webshop of lokale afdelingen.

Succes!

* Dit boek heb ik gekregen als recensie-exemplaar. Ik kocht het boek dus niet zelf, maar alles wat hierboven geschreven staat is mijn eigen mening.*

22 gedachtes over “Recensie | Ecozoet (met gratis recept en *** GIVE-AWAY***)

  1. Ik ben een echte zoetebek! Zo durf ik regelmatig van de smeltchocolade te snoepen die in de kast ligt te wachten om chocoladesaus te worden. Maar ik wist niet dat suiker zo on-eco was en ik dacht ook een echte eco-freak te zijn. Ik hoop dus om dit boekje te winnen want ik heb het duidelijk nodig om er veel uit te leren en uit te proberen!

    Like

  2. Ik heb al ervaren dat zonder suiker leven zoveel prettiger voelt. Het is echter niet zo gemakkelijk om suikervrij te leven omdat ik te weinig recepten ken om tegemoet te komen aan mijn zoetbehoefte. Ik hoop dus op extra inspiratie …

    Like

  3. Oh, dit lijkt me heel erg fijn! Ik ben bezig met suiker minderen, maar inspiratie is zeer welkom! Het is niet altijd makkelijk om leuke en haalbare recepten te vinden. Ik zou ook erg graag nieuwe recepten vinden die ik ook voor mijn moeder kan maken (ze heeft diabetes), maar dat is niet zo eenvoudig…
    Dank je wel voor de recensie, als ik niet win, ga ik hoogstwaarschijnlijk bestellen!
    Liken op Facebook kan ik niet, wegens geen fb, maar reclame maken kan ik wel 🙂

    Like

  4. ik zou het boekje graag winnen omdat ik dan misschien toch lekkere recepten erin vind zonder suiker. ik zou willen minderen (stoppen) met suiker te gebruiken maar weet niet goed hoe, hopelijk kan dit boekje mij op weg helpen.

    Like

  5. Het boekje ziet er mooi uit, ben benieuwd naar de overige recepten. Hoop dat ik het boekje win zodat ik kan gaan proberen wat gewicht te verliezen.

    Like

  6. Ah, ziet er interessant uit; ik ga het eens opzoeken, want met die suikervrije maand die ik mij dit jaar had voorgenomen, is extra recepteninspiratie altijd welkom!
    Meedoen kan ik niet wegens geen Facebook meer (en dit is toch nét niet verleidelijk genoeg om er weer mee te beginnen 😉

    Like

  7. Ik vind het heerlijk om mezelf steeds uit te dagen lekker zoete dingen te maken die toch gezond zijn! Het boekje zou dus perfect tussen mijn andere boeken in de keuken staan! 😉
    Verwennerij om anderen te verwennen, én dat zonder schuldgevoel!

    Like

  8. Ik probeer al een aantal jaar minder suiker te eten. Tijdens de vasten doe ik het zelfs 40 dagen helemaal zonder. Maar ik bak en kook ook heel graag. En veel recepten zijn met suiker. Het zou fijn zijn om wat recepten te ontdekken zonder suiker.
    Bij ons zoontje (nu 9 maanden) willen we suiker zo lang mogelijk uitstellen. Met leuke alternatieven zouden we dit ook langer kunnen volhouden.

    Like

  9. Hé wat leuk dat je receptjes mocht testen!!! Ik heb onlangs in het boek staan bladeren en het is veel belovend. Dus ik doe graag mee met de wedstrijd, ik zou het graag winnen omdat ik graag een suikervrij kookboekje wil én omdat ik nu een dik jaar suikervrij eet.

    Like

  10. Lees al een tijdje uw blog mee zonder te reageren. Ik vind hem geweldig en zorgt voor bijzonder veel inspiratie.
    Natuurlijk zou ik graag winnen, maar er kan er maar eentje winnen he.
    Groetjes Nancy T

    Like

  11. Mijn ouders zijn nog steeds niet akkoord met mijn plantaardige levenstijl, maar zelf ondervind ik hier alleen maar voordelen bij, en zit ik zowel fysiek als mentaal beter in mijn vel door mijn veranderd eetpatroon. Koken op zich vind ik pure ontspanning, maar goede recepten vinden is niet altijd even makkelijk (hoewel ik wel vaak het water in de mond krijg bij het zien van jouw heerlijke foodpics 🙂 ik hoop ook ooit zelf zo’n leuke blog te hebben! ).
    Dit boekje winnen zou dus superleuk zijn, en ik zal zeker en vast zo veel mogelijk uitproberen en af en toe ook voorschotelen aan mijn ouders 😉
    Vele groetjes en hopelijk tot in mijn mailbox met heel leuk nieuws 😉 groetjes

    Like

  12. Ik ben geen pro-ditjes of anti-datjes, maar wel al jaren volger van je blog en eveneens lid van velt. Gezonde gerechtjes en de kennis erachter vindt ik zalig om te lezen, te weten en uit te proberen. Het boekje staat bovenaan mijn lijstje van gewilde “te kopen” en de perentaart die erin staat bijt echt wel in mijn been. Ik zou er heel gelukkig mee zijn fiekefatjerietjes ☺

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.