Recensie | Ecozoet (met gratis recept en *** GIVE-AWAY***)

Ecozoet 1 - Fiekefatjerietjes

In het voorjaar kreeg ik een mailtje van Leentje: of ik geen zin had om recepten te testen voor haar eerste publicatie bij Velt? Het zou een boekje worden met allemaal recepten zonder suiker. Zonder enige aarzeling zei ik ja, en al snel kreeg ik twee recepten toegestuurd. Heel leuk, en ook vooral heel lekker, dat testen!

Ondertussen is het boekje verschenen en kan ik het resultaat hier laten zien!
Ik schrijf ‘boekje’, omdat het een klein formaat heeft (15 x 15 cm) en omdat het slechts 50 blz. telt. Dit is helemaal niet erg, want de inhoud is geweldig!

De ondertitel van het boek is “over het hoe en waarom van een duurzaam zoet leven”, en daarmee is eigenlijk alles gezegd. Er zijn heel wat mogelijkheden om je suikergebruik te verminderen of om suiker te vervangen, en dit boekje toont heel wat duurzame manieren.

Wat ik leuk vind aan het boek:

  • De prachtige foto’s en styling van de recepten! Dit vind ik zelf heel belangrijk en haalt mij over de streep als ik twijfel om een boek aan te schaffen. De foodstyling werd verzorgd door Debby de Mangelaere en de foto’s zijn gemaakt door Wout Hendrickx.
  • Het boekje begint met wat algemene informatie over zoet / suiker (o.a. over het duurzame aspect ervan) en de mogelijkheden om suiker te vervangen. De nadruk ligt in de eerste plaats op groenten, fruit, kruiden, granen en noten als zoetmiddelen, maar er wordt ook aandacht besteed aan enkele biologische ongeraffineerde zoetmiddelen (vb. diksap, ahornstroop, kokosbloesemsuiker, …). In het boekje staat ook een ‘Ecozoet spiekblad’, met mogelijke suikervervangers en hun zoetkracht, gebruik en bewaartips.
  • Er wordt ook rekening gehouden met de seizoenen: bij elk recept staat aangegeven in welke seizoenen je het het beste klaar kunt maken.
  • Zowel in het inleidende hoofdstuk als bij de recepten staan talloze tips!
  • In het boekje staan zowel hartige als zoete recepten.

Wat ik minder leuk vind aan het boek:

  • Niet persé ‘minder leuk’, maar gewoon ter info: niet alle recepten in het boek zijn plantaardig. Het boekje telt 23 recepten; het grootste deel van de recepten is wel plantaardig, of heel makkelijk te ‘verplantaardigen’.

Een voorsmaakje uit het boek:

Ecozoet 2 - Fiekefatjerietjes

Ecozoet 3 - Fiekefatjerietjes

Ecozoet 4 - Fiekefatjerietjes

Ecozoet 5 - Fiekefatjerietjes

Ecozoet 6 - Fiekefatjerietjes

Enkele recepten die ik zeker ga testen:

  • Chutney van pompoen en appel
  • Haverwafeltjes
  • Abrikozen-maanzaadkoekjes
  • Basilicum-rodebessenlolly’s

Een recept voor jullie: Peer-vijgenvierkantjes

In het boekje staat het recept voor ‘Appelvierkantjes’. Dit recept testte ik eerder al en vond het toen al heerlijk. Toen ik in de gedrukte versie een leuke variant zag staan met peer en vijgen besloot ik deze ook eens uit te testen. Met succes!
(recept met toestemming van de auteur – Leentje Speybroeck)

Peer-vijgenvierkantjes - Fiekefatjerietjes

NODIG

(voor ongeveer 20 vierkantjes)

  • 2,5 dl water
  • 200 gram gedroogde vijgen, fijngehakt
  • 100 gram gedroogde abrikozen, fijngehakt
  • 75 gram speltbloem
  • 100 gram amandelmeel
  • 1/2 tl baksoda
  • 100 gram havermout
  • 1 mespunt zeezout
  • 150 gram plantaardige margarine
  • 2 grote peren
  • 100 gram amandelschilfers

WERKWIJZE

Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een bakvorm van 20 x 20 of 17 x 28 cm met bakpapier en laat het een beetje overhangen.

Doe het water bij de fijngehakte vijgen en abrikozen in een steelplan en breng dit aan de kook. Laat de vruchten ongeveer 10 minuten sudderen op halfhoog vuur, tot het water verdampt en opgenomen is en je een zachte, stijve massa hebt. Roer af en toe. Neem de pan van het vuur en laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Schil de peren en snijd ze in dobbelsteentjes. Zeef de bloem bij het amandelmeel en de baksoda in een grote mengkom. Voeg havermout en zout toe en meng alles goed. Doe de plantaardige margarine erbij en wrijf met je vingertoppen door elkaar tot je een kruimeldeeg hebt.

Druk het deeg gelijkmatig aan in de vorm. Verdeel het vijgen-abrikozenmengsel over de bodem en leg daarop de blokjes peer. Bestrooi met amandelschilfers en druk lichtjes aan.

Bak de koek 40 minuten in de oven tot de amandelen goudbruin zijn en het deeg stevig aanvoelt. Laat de koek in de vorm koud worden en snijd hem daarna in vierkantjes.

*** GIVE-AWAY ***

Van Leentje kreeg ik nog een boekje om weg te geven aan één van jullie!

Wat moet je doen om ‘Ecozoet’ te winnen?

  1. Like de pagina’s van Kookeetleef  en Velt vzw op facebook
  2. Like de pagina van Fiekefatjerietjes op facebook
  3. Vertel hieronder in de comments waarom jij het boekje graag wil winnen!

Enkel de reacties in de comments gelden als deelname.

Deelnemen kan tot zaterdag 10 oktober 2015 middernacht. Op zondag 11 oktober kies ik de winnaar!

Deze give-away werd afgesloten!

De winnaar krijgt het boekje thuis opgestuurd, of kan het persoonlijk in Gent komen afhalen.

‘Ecozoet’ is ook te koop bij Velt voor slechts 4,95 € (en slechts 3,95 € voor Velt-leden).
Bestellen kan via de webshop of lokale afdelingen.

Succes!

* Dit boek heb ik gekregen als recensie-exemplaar. Ik kocht het boek dus niet zelf, maar alles wat hierboven geschreven staat is mijn eigen mening.*

Advertenties