Kaneelrolletjes met sinaasappel en cranberries

Kaneelrolletjes met sinaasappel en cranberries - Fiekefatjerietjes

Na de eerste uitdaging kwam het team van Libelle Lekker met een tweede opdracht op de proppen. Alle deelnemers van de Libelle Lekker Foodbloggerscontest werden volgende uitdaging voorgezet: maak een dessert dat niet alleen lekker is, maar er ook lekker uitziet (zowel het dessert op zich als de foto). Heel weinig beperkingen dus deze keer! De uitdaging zat zaterdag in onze mailbox; vandaag is al de deadline. Toch wel een beetje krap!

Voor deze opdracht maakte ik een variant op de ‘klassieke’ kaneelrolletjes (oftewel Cinnamon Buns): ik voegde er ook nog sinaasappel en cranberries aan toe. Zo krijgen de rolletjes een feestelijk tintje, een ideaal dessert voor de komende feestdagen! Maar je kunt ze natuurlijk ook tijdens een High Tea eten…

NODIG:

(voor 14 rolletjes)

Voor het deeg:

  • 50 gram suiker
  • een snufje zout
  • 100 gram plantaardige margarine
  • 1 tl vanille-extract
  • 60 ml lauw water
  • 1 zakje droge gist (11 gram)
  • 1 tl suiker
  • 200 ml sojamelk
  • 500 gram tarwebloem

Voor de vulling:

  • 20 gram plantaardige margarine, gesmolten
  • 50 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 1 tl kaneel
  • 100 gram gedroogde cranberries
  • zeste van 1 (bio) sinaasappel

Voor het glazuur:

  • 60 gram poedersuiker
  • 2 tl vers sinaasappelsap

Ook handig:

  • een keukenrobot
  • bakpapier

WERKWIJZE:

Verwarm de suiker samen met het zout en de margarine tot de margarine gesmolten is. Voeg het vanille-extract toe en laat een beetje afkoelen.

Meng het water met de gist en de suiker en laat een 10-tal minuutjes staan, tot de gist begin te schuimen.

Meng het margarine- en het gistmengsel in een keukenrobot en voeg de sojamelk toe.
Voeg in enkele keren de tarwebloem toe en meng tot een homogeen deeg.
Haal het deeg uit de keukenrobot en kneed het nog enkele minuten met de handen.

Doe het deeg terug in de kom van de keukenrobot, dek af met een schone keukenhanddoek en laat 45 minuten rijzen.

Rol het deeg uit tot een rechthoek (ongeveer een halve centimeter dik).

Bestrijk het deeg met de gesmolten margarine. Meng de donkerbruine basterdsuiker met de kaneel en strooi dit mengsel over het deeg.
Verdeel er ook de cranberries over en rasp de sinaasappelschil boven het deeg.

Rol het deeg op, aan de lange zijde. Zorg ervoor dat de naad onderaan ligt en snijd vervolgens met een scherp mes schijfjes van de rol.
Zet de rolletjes met het snijvlak naar onderen op een bakplaat bekleed met bakpapier. Zet ze niet tegen elkaar, maar laat een 2-tal centimeter ruimte tussen de rolletjes: ze zullen nog rijzen.

Dek de rolletjes af met de keukenhanddoek en laat nog eens 45 minuten rijzen.

Verwarm de oven voor op 180°C en bak de rolletjes ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven.
Laat de rolletjes afkoelen en besprenkel ze tenslotte met de sinaasappelglazuur (meng hiervoor de poedersuiker met het sinaasappelsap).

Doen jullie ook mee met de Libelle Lekker Foodbloggerscontest? Ik ben benieuwd naar de andere deelnemers!

Advertisements