Pompoenlasagne met spinazie en champignons

Pompoenen zijn hier talrijk aanwezig, vers uit ‘den hof’!

Onlangs schreef ik me in voor de Libelle Lekker Foodbloggerswedstrijd.  Helemaal niet omdat ik denk dat ik de beste foodblog heb, er zijn véél anderen die beter zijn. Wel omdat het mij een leuke uitdaging lijkt om aan te tonen dat plantaardig niet moeilijk of onmogelijk is. Regelmatig zullen we opdrachten krijgen en zo zal een selectie worden gemaakt. We zien wel hoe ver we geraken :-).
De eerste opdracht is: iets met pompoen.

Voor EVA ontwikkelde ik vroeger al eens een recept voor pompoenlasagne, deze keer maakte ik een variant zonder tomatensaus.

NODIG:

(voor 4 personen / een ovenschaal van ongeveer 20 x 30 cm)

Voor de groenten:

  • 1 EL plantaardige margarine
  • 500 gram champignons, in schijfjes gesneden
  • Peper en zout
  • Olijfolie
  • 1/2 hokkaido-pompoen, in blokjes
  • 4 tenen knoflook, gepeld
  • Rozemarijn
  • Tijm
  • Zout
  • Olijfolie
  • 400 gram verse spinazie, gewassen
  • Peper en zout

Voor de saus:

  • 50 gram plantaardige margarine
  • 50 gram tarwebloem
  • 600 ml ongezoete sojamelk
  • Peper en zout
  • Nootmuskaat
  • Een beetje groentebouillon

Ook nog nodig:

  • 6 lasagnevellen
  • 30 gram amandelschilfers
  • 30 gram pompoenpitjes

WERKWIJZE:

Bak de champignons op hoog vuur in de margarine. Kruid af met peper en zout.

Rooster de pompoenblokjes samen met olijfolie, knoflook, rozemarijn, tijm en zout gedurende 30 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C. De tenen knoflook kan je indien gewenst na het roosteren verwijderen.

Stoof de spinazie aan in wat olijfolie. Kruid af met peper en zout.

Maak de saus: maak een roux van de margarine en de bloem. Giet beetje bij beetje de sojamelk bij de roux en roer stevig tot je een gladde saus bekomt. De saus mag vrij lopend zijn; de lasagnevellen nemen veel vocht op tijdens het garen. Breng de saus op smaak met peper, zout, nootmuskaat en groentebouillon.

Stel vervolgens de lasagne samen: vet een grote ovenschaal in met wat olijfolie en leg de helft van de geroosterde pompoenblokjes op de bodem. Ga verder met de helft van de spinazie en de helft van de champignons. Leg er drie lasagnevellen op en overgiet met de helft van de saus. Herhaal met de andere helft van de ingrediënten. Werk de bovenkant af met de amandelschilfers en de pompoenpitjes.

Plaats de lasagne 30 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C.

TIPS:

  • De pompoen kan je op voorhand roosteren. Rooster ineens een hele pompoen en gebruik de rest om soep mee te maken of serveer ze samen met pasta, pesto en rucola.
  • Voor een zachtere lasagne kan je de geroosterde pompoenblokjes ook pureren in de blender.

Wat is jullie favoriete gerecht met pompoen?

Advertenties

22 gedachtes over “Pompoenlasagne met spinazie en champignons

  1. Je hebt wél de beste foodblog ;).

    En heel erg bedankt voor het pompoenrecept! Ik heb hier nog twee kanjers liggen, dus nu weet ik wat ermee te doen (buiten soep en puree maken).

    Like

    • Daar twijfel ik sterk aan, maar toch bedankt dat jij dat vindt :-).
      Met geroosterde pompoen kan je heel veel doen: soep maken, gewoon opeten als groente-bijgerecht, puree maken, als broodbeleg, in muffins (maar dan wel zonder de rozemarijn en zo). Succes ermee!

      Like

    • Er is – bij mijn weten toch – nergens een lijst van alle deelnemers. Ik heb per toeval enkele bloggers ontdekt die deelnemen omdat ik hun blog volg. Wellicht komt er binnenkort wel ergens een lijstje?

      Like

      • Zoveel deelnemers heb ik nog niet ontdekt. Enkel jij, Kitchenary Tales en Hapjesprinces. Misschien is dat omdat ik vooral vegetarische blogs volg, of omdat niet elke blogger bekend maakt dat hij / zij deelneemt aan de wedstrijd?

        Like

      • Nemen ook deel: Hap&Tap, Cookameal, Peggy’s Passtime. Zijn er toch al een stuk of 7 samen. Goestjes publiceerde 14/10 ook een recept met pompoen, maar dat kan natuurlijk toeval zijn 😉

        Like

      • Idem hier :-). Ik doe gewoon mee voor het plezier, voor de leuke uitdagingen en om andere leuke blogs te leren kennen.
        Jouw blog is anders wel goed hoor vind ik!

        Liked by 1 persoon

    • ‘k Heb helemaal niet de ambitie om te winnen hoor! Maar een beetje (positieve) reclame voor de plantaardige keuken is altijd mooi meegenomen 🙂

      Like

  2. Hij ziet er geweldig lekker uit! En jeej voor pompoen! Ik heb niet een favoriet recept, denk ik, maar ik hou enorm van zijn veelzijdigheid. Ik heb nu wel ineens heel veel zin in pompoencake!

    Like

    • Haha, dat fornuis wil ik niet eens! Ik vind het wel mooi hoor, maar ’t zou niet passen in onze nieuwe keuken. Deelnemen is veel belangrijker dan winnen 🙂

      Like

    • Veel succes ermee, je mag altijd laten weten wat je ervan vond!
      De champignons kan je gerust weglaten, of vervangen door iets anders. Jammer dat je vriend ze niet lust, hij weet niet wat hij mist 🙂

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.