Pompoenlasagne met spinazie en champignons

unnamed

foto via Libelle Lekker

Pompoenen zijn hier talrijk aanwezig, vers uit ‘den hof’!

Onlangs schreef ik me in voor de Libelle Lekker Foodbloggerswedstrijd.  Helemaal niet omdat ik denk dat ik de beste foodblog heb, er zijn véél anderen die beter zijn. Wel omdat het mij een leuke uitdaging lijkt om aan te tonen dat plantaardig niet moeilijk of onmogelijk is. Regelmatig zullen we opdrachten krijgen en zo zal een selectie worden gemaakt. We zien wel hoe ver we geraken🙂.
De eerste opdracht is: iets met pompoen.

Voor EVA ontwikkelde ik vroeger al eens een recept voor pompoenlasagne, deze keer maakte ik een variant zonder tomatensaus.

Pompoenlasagne - Fiekefatjerietjes

NODIG:

(voor 4 personen / een ovenschaal van ongeveer 20 x 30 cm)

Voor de groenten:

  • 1 EL plantaardige margarine
  • 500 gram champignons, in schijfjes gesneden
  • Peper en zout
  • Olijfolie
  • 1/2 hokkaido-pompoen, in blokjes
  • 4 tenen knoflook, gepeld
  • Rozemarijn
  • Tijm
  • Zout
  • Olijfolie
  • 400 gram verse spinazie, gewassen
  • Peper en zout

Voor de saus:

  • 50 gram plantaardige margarine
  • 50 gram tarwebloem
  • 600 ml ongezoete sojamelk
  • Peper en zout
  • Nootmuskaat
  • Een beetje groentebouillon

Ook nog nodig:

  • 6 lasagnevellen
  • 30 gram amandelschilfers
  • 30 gram pompoenpitjes

WERKWIJZE:

Bak de champignons op hoog vuur in de margarine. Kruid af met peper en zout.

Rooster de pompoenblokjes samen met olijfolie, knoflook, rozemarijn, tijm en zout gedurende 30 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C. De tenen knoflook kan je indien gewenst na het roosteren verwijderen.

Stoof de spinazie aan in wat olijfolie. Kruid af met peper en zout.

Maak de saus: maak een roux van de margarine en de bloem. Giet beetje bij beetje de sojamelk bij de roux en roer stevig tot je een gladde saus bekomt. De saus mag vrij lopend zijn; de lasagnevellen nemen veel vocht op tijdens het garen. Breng de saus op smaak met peper, zout, nootmuskaat en groentebouillon.

Stel vervolgens de lasagne samen: vet een grote ovenschaal in met wat olijfolie en leg de helft van de geroosterde pompoenblokjes op de bodem. Ga verder met de helft van de spinazie en de helft van de champignons. Leg er drie lasagnevellen op en overgiet met de helft van de saus. Herhaal met de andere helft van de ingrediënten. Werk de bovenkant af met de amandelschilfers en de pompoenpitjes.

Plaats de lasagne 30 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C.

TIPS:

  • De pompoen kan je op voorhand roosteren. Rooster ineens een hele pompoen en gebruik de rest om soep mee te maken of serveer ze samen met pasta, pesto en rucola.
  • Voor een zachtere lasagne kan je de geroosterde pompoenblokjes ook pureren in de blender.

Wat is jullie favoriete gerecht met pompoen?