#kookboekweek | maart en april 2022 | The Little Book of Vegan Bakes

Ai ai, jaren na de lancering van #kookboekweek, vallen er precies toch enkele steken. Niet alleen kookte ik enkele maanden niet uit een uitgekozen kookboek, ik liet de review van de laatste #kookboekweek ook wat te lang liggen. Tot vandaag, en ik besloot ook om meteen nog een laatste recept te bakken. Want voor één keer deze zomer is het geen 400°C buiten (dit is één van de redenen waarom ik – op no-bake speculooscheesecakes en no-bake chocomoussetaarten – de afgelopen weken en zelfs maanden amper heb gebakken).

Eigenlijk heb ik geen idee meer hoe ik precies bij het boek van Holly Jade terechtkwam, maar ik denk dat het via haar zeer inspirerende instagrampagina was dat ik op haar blog terecht kwam en dan zal ik wel ergens gelezen hebben dat er een boek aan zou komen. Dat bestelde ik dan, want vegan bakboeken zijn nóg leuker dan vegan kookboeken, ahja. Vol spanning wachtte ik tot het boek in de brievenbus viel en tijdens het doorbladeren werd er volop gewatertand (en werden er ook veel post-its gekleefd). De #kookboekweek spreidde ik over twee maanden, en uiteraard werd er ook zeer veel gedeeld met familie, vrienden, buren en collega’s.

Eerst nog even wat meer over het boek: het is een volledig vegan bakboek, in het Engels (maar de hoeveelheden staan zowel in ml/gram als in cups). Het boek bevat ongeveer 80 recepten en is onderverdeeld in volgende hoofdstukken:

  • Cakes and Cupcakes
  • Doughnuts, Pastries and Buns
  • Biscuits, Cookies and Bars
  • Cheesecakes, Tarts and Desserts
  • Basics (in dit hoofdstuk staan naast basisrecepten ook tutorials over hoe je koekjes moet versieren en hoe je een cake moet ‘icen’)

Holly is naast fervent bakker, ook foodstyliste en -fotografe en dat is duidelijk te merken doorheen het boek. Wat een prachtige foto’s!

Vooraleer de recepten starten, wordt er ook wat algemene uitleg gegeven over keukenbenodigdheden en ingrediënten.

In het boek staan zowel makkelijkere recepten (muffins, cakes, …) maar ook uitdagendere taarten. Je neemt de recepten dus best helemaal door voor je eraan begint.

Wat ik een beetje vreemd vond is dat geen zout wordt gebruikt. Ik doe dat eigenlijk altijd wel; ooit leerde ik in een bakworkshop dat zout zoet versterkt. Ik volgende de recepten en voegde geen zout toe, en ik miste het ook niet, maar toch een kleine bemerking dus.

Deze recepten heb ik uitgetest:

Speculoos cake (p. 38)

Als je even rondkijkt op de blog/insta van Holly, valt meteen op dat er veel speculoos (Biscoff) recepten zijn. In het boek staat zelfs vermeld dat ze ook wel de ‘Biscoff Queen’ wordt genoemd.
Deze taart is best wel wat werk om te maken, en gezond is de taart zeker niet. Maar lekker, dat zeker wel!

Cookies and cream cupcakes (p. 64)

Nog een bommetje, maar een zeer lekker bommetje! Uit dit recept haalde ik 20 cupcakes in plaats van de 12 die voorzien waren in het recept. De collega’s waren blij :-). Ook hier: best wat werk, en ik gebruikte 3 rollen Oreo’s voor deze cupcakes.

Blueberry and chai muffins (p. 71)

Weinig op aan te merken: heerlijke, luchtige muffins met friszoete besjes. Als variant zou ik er nog wat citroenzeste aan toevoegen voor wat extra frisheid.

Pecan cookies (p. 106)

Deze koekjes vullen heel goed, maar zijn niet té zoet.

Double chocolate cookies (p. 109)

Deze koekjes bakte ik vandaag nog, toen ik tijdens het doorbladeren van het boek nog echt geen afscheid kon nemen van al dat lekkers. Het deeg leek in eerste instantie wat droog en brokkelig, maar de koekjes zijn zo mooi gecraqueleerd en zijn heerlijk knapperig aan de randen en zacht vanbinnen. Njum, topreceptje!

Chocolate and hazelnut brownies (p. 129)

Bij gebrek aan hazelnoten gebruikte ik pecannoten, maar dat deed zeker geen afbreuk aan het recept. Deze brownies zijn heel fudgy en enorm zoet, maar worden steviger als ze in de frigo staan.

Lemon meringue pie (p. 160)

Deze taart maakte ik voor mijn schoonouders en schoonbroer, toen ze eens op bezoek kwamen. Het was de tweede keer dat ik een vegan meringue pie maakte, maar deze viel wat tegen: de korst brokkelde helemaal uit elkaar, de vulling was té sterk qua citroensmaak en de vulling was ook niet zo stevig als de vorige poging.

(Onder andere) deze recepten wil ik heel graag nog eens uittesten:

  • Coffee and walnut loaf cake (p. 29)
  • Red velvet cake (p. 31)
  • Chocolate lava cakes (p. 51)
  • Baked cookie dough cheesecake bars (p. 139)
  • Cherry Bakewell tartlets (p. 162)

***

The Little Book of Vegan Bakes
auteur: Holly Jade
uitgeverij: 
Ebury Press
224 blz.
€ 26,
95

***

Kookten jullie onlangs uit een leuk boek?

Een gedachte over “#kookboekweek | maart en april 2022 | The Little Book of Vegan Bakes

  1. Dat zien er allemaal keilekkere dingen uit! Ik gebruik eigenlijk ook nooit zout in mijn baksels. Héél soms als ik chocolate chip cookies maak wel omdat ik het daarin wel lekker vind, maar ik smaak ook nooit een verschil in andere dingen dus ik laat het maar gewoon weg.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.