#kookboekweek | maart 2019 | Vegetarisch het jaar door

Het is hier even wat stiller geweest de voorbije weken. Er was een druk werk- en gezinsleven, andere prioriteiten en helaas ook een nieuwe migraine-aanval. Ik deed/doe het dus even wat rustiger aan, maar ik ben hier niet verdwenen. Meer nog: ik mis het bloggen heel erg!

Ondanks de zoektocht naar rust, wordt er hier wel nog altijd gekookt. Want van koken, daar krijg ik energie van! Dat koken is de ene keer al uitgebreider dan de andere, maar een #kookboekweek blijft toch een vaste waarde.

Het conceptbericht met de kookboekweek van maart lag al even stof te vergaren; hoog tijd om deze met jullie te delen!

Vorig jaar kreeg ik het boek ‘Vegetarisch het jaar door‘ van Anna Jones toegestuurd. Want Anna Jones, dat is één van mijn culinaire helden (ik schreef eerder al een review over haar boek ‘Een nieuwe kijk op eten’).
Het boek bleef een tijdje liggen, want eerlijk: ik was niet helemaal enthousiast, zoals ik dat bij haar andere boeken wel was. Ik kan niet precies zeggen waarom, maar er waren gewoon minder gerechten die me aanspraken.

Nadat het boek dus een tijdje langs de kant is blijven liggen, kriebelde het in maart toch om met het boek aan de slag te gaan.
Mijn eerste indruk was de mooie lay-out van het boek: eenvoudig en no-nonsense.
Zoals de titel van het boek doet vermoeden, zijn de recepten in verschillende hoofdstukken – volgens de seizoenen – onderverdeeld. Niet alle recepten zijn plantaardig (er wordt veel zuivel gebruikt), maar de creatieve (hobby-)kok kan daar zeker een weg in vinden!

In het boek staan ook enkele informatieve stukken, vb. over koken met bloemen, of tips bij en voorbeelden van gerechten die je kan invriezen.
Ook een topper bij Anna Jones zijn de handige overzichten (of stappenplannen) om vb. maaltijdsalades te maken. Op één dubbele pagina heb je tientallen mogelijkheden om een heerlijke salade of soep samen te stellen. Dit zijn geen ‘recepten’ (als in: met hoeveelheden), maar ik vind deze overzichten heel inspirerend!

Mijn eerste, minder enthousiaste (maar niet negatieve!), reactie was dus zeker niet terecht. Ik kookte enkele heerlijke gerechten uit het boek, en ga er zeker nog meer uit maken (in een andere periode van het jaar).

Dit maakte ik allemaal klaar:

Snelle wortel-dhal (p. 46)

Dit recept maakte ik volledig klaar volgens het recept, met de bijhorende radijsjessalade. Ik serveerde er rijst bij, en ook nog wat gewokte groenten van de dag voorheen (een restje). Deze dhal vond ik heel lekker, en ook voedzaam door de extra groenten (geraspte wortel) die erin zitten.

Snelle orzo met venkel, amandelen, kappertjes en olijven (p. 267)

Ik geef toe, de foto ziet er niet al te smakelijk uit, maar dat zegt helemaal niks over het gerecht! Deze pastaschotel vond ik echt heerlijk, al vond ik de combinaties op het eerste zicht wel verrassend (zo zit hier vb. korianderpoeder in). Dit gerecht maakte ik als mijn man niet thuis was, want die lust geen venkel. Daarom heb ik enkele porties kunnen invriezen, en het smaakt nog minstens even lekker als het opnieuw wordt opgewarmd!
Dit was trouwens de eerste keer dat ik orzo at, en ik ga dat ongetwijfeld nog vaker klaarmaken.

Boterzachte aubergine met geroosterde couscous (p. 286)

Hier heb ik een beetje vals gespeeld, want aubergine is nu niet bepaald een groente die in maart op zijn best is. Maar aubergine en ik, dat is grote liefde, dus ik maakte een uitzondering. Ik roosterde de aubergine wel in stukjes in plaats van in z’n geheel, en de parelcouscous werd ook niet geroosterd. Enkele stappen werden dus overgeslagen, omdat de peuter nogal hongerig was…
Ook hier was het van ‘eerste keer’: parelcouscous haalde nog nooit eerder het winkelwagentje, maar nu ik het heb leren kennen, ga ik het zeker vaker klaarmaken (ondertussen heb ik al een paar keer tabbouleh gemaakt).

Orzo met kruidige tomatensaus (en feta) (p. 362)

Als je dan toch orzo hebt gekocht, kan je er maar beter meerdere lekkere gerechten mee maken hé. Dit gerecht is heel eenvoudig, en ook snel klaar. De feta liet ik weg, maar ik voegde er wel geroosterde courgette aan toe. Anders zou het wat ‘plattekes’ geweest zijn. Zeker lekker, maar volgende keer doe ik er nog wat meer extra groenten / bonen / … bij.

***

Disclaimer: ik kreeg dit boek toegestuurd als recensie-exemplaar. Ik kocht het boek dus niet zelf, maar alles wat hierboven geschreven staat is mijn eigen, eerlijke mening.

Vegetarisch het jaar door
auteur: Anna Jones
uitgeverij: Fontaine Uitgevers
474 blz.
€ 34,99

***

Doen jullie mee met #kookboekweek? Laat gerust een linkje naar je blog in de comments als je meedoet, dan vul ik dit aan in het lijstje van de volgende #kookboekweek!

11 gedachtes over “#kookboekweek | maart 2019 | Vegetarisch het jaar door

  1. Aan de buitenkant vind ik het boek er erg mooi uitzien! Soms heb je dat he, met kookboeken dat het op de een of andere manier niet echt aanspreekt als je er in bladert. Ik heb nu ook zo’n kookboek. Maar als je dan gaat koken, is het wel lekker 🙂

    Like

      • Ja, dat is ook waar. Eigenlijk gewoon alles uitproberen voordat je oordeelt op t uiterlijk dus. Het enige wat ik persoonlijk irritant vind aan kookboeken is als ze verwijzen binnen een recept naar een ander recept. Bijvoorbeeld een recept van een quiche en dan lijkt het te doen. Maar dan moet je nog even het recept van bijv het bijzondere deeg maken. Vind ik onoverzichtelijk, graag 1 blz waar op staat wat ik nodig heb en wat ik ga maken haha

        Like

  2. Ik vind het altijd zo leuk om je kookboekenreviews te lezen, want ook al heb je het boek gekregen, je geeft gewoon eerlijk je mening! Doet me eraan denken dat ik er ook dringend nog eens eentje moet schrijven eigenlijk, en hopelijk wat gemotiveerd raken om nog eens wat vaker te koken 🙂

    Like

  3. Leuk dat koken voor extra energie zorgt. Al helemaal vermits het iets is dat we dagelijks doen. Je weet het al maar ik zeg het gewoon nog eens … ik hou van jouw kookboekenweek-posts. Ik zit trouwens mee in het team van je man wat venkel betreft. Het smaakt teveel naar anijs en daar kan ik echt niet tegen.

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.