#kookboekweek | maart 2016

kookboekweek

Sinds de start van #kookboekweek in september vorig jaar heb ik nog niet één maand overgeslagen. Sterker nog: ik kijk er elke maand enorm hard naar uit om weer een nieuw kookboek uit te kiezen en nieuwe recepten te testen. Mijn eigen uitdaging tijdens Dagen Zonder Vlees, #40dagenvariatie, was intensief, maar o zo de moeite waard. Tijdens februari en maart heb ik nóg meer genoten van de kookboekweken!

Al een hele tijd neem ik mezelf voor om geen nieuwe kookboeken meer te kopen. En telkens lijk ik er niet in te slagen mij aan dat voornemen te houden. Oeps! Mijn laatste nieuwe aanwinst is ‘Een nieuwe kijk op eten‘ van Anna Jones. Ik leende het boek al eens in de bibliotheek, maar al snel werd duidelijk dat dit een boek was dat ik graag zelf wou hebben.

een nieuwe kijk op eten

Deze keer zal het een beetje herhaling zijn, want de gerechten die ik klaarmaakte verschenen ook al in mijn weekmenu’s…
Maar toch nog even een apart overzicht!

Salade van gekaramelliseerde prei en jonge krieltjes (p. 104)

salade van prei met krieltjes annajones - fiekefatjerietjes

Dit is eigenlijk een lauwe salade, die eerder als bijgerecht gegeten kan worden. Je eet er dus best nog een eiwitbron bij. Het warme, hartige van de aardappeltjes en de prei wordt mooi aangevuld met frisse, knapperige radijsjes en selder. De radijsjes heb ik drie keer gewassen, en dan toch gegeten, omdat het me een onmisbaar element leek in deze salade. Bij de salade was er ook een mosterddressing met dille, deze paste er echt heel goed bij. Deze salade zou koud ook heel lekker zijn, vb. in een saladebuffet bij een barbecue.

Gadogado (p. 173)

gadogado anna jones - fiekefatjerietjes

De klassieke gadogado is een salade met knapperige groenten en pindasaus, maar deze variant heeft een salade met krieltjes, boontjes en broccoli als basis. De pindasaus wordt volledig from scratch gemaakt en is dus een intensief werkje. Ik besloot meteen een dubbele portie te maken en in te vriezen, en dat bleek een goeie keuze want de saus was echt yummie!

Pastei van zoete aardappels en linzen (p. 208)

zoete aardappelpastei anna jones - fiekefatjerietjes

Eigenlijk is dit een variant op de klassieke shepherd’s pie. Heel erg lekker, maar niet wauw-wauw van smaak.

Bananenbrood met zaadjes en citroen-sesamsiroop (p. 297)

bananenbrood anna jones - fiekefatjerietjes

Sinds mijn zwangerschap heb ik heel weinig energie en zin om te bakken. Heel gek, mijn zin voor zoet is ook een stuk verminderd… Maar toch wou ik een zoet recept uit het boek testen, en ik koos voor dit bananenbrood. Deze versie is een frisse versie met citroen en heel wat zaadjes, en die zaadjes maken het ook wel wat ‘gezonder’. Dit recept bevat wel suiker, maar ik gebruikte rietsuiker en ik gebruikte ook speltmeel.  De siroop maakte ik niet, maar de cake zelf was wel enorm lekker! Ook Bart smulde ervan!

Eigenlijk wou ik nog veel meer recepten uit het boek klaarmaken, maar we trokken afgelopen weekend onverwacht voor een weekendje naar onze ouders, en ik had niet zo veel zin om mijn halve voorraadkast te verhuizen. Dit boek komt ongetwijfeld nog een volgende keer aan bod, er staan heel wat lekkere recepten in!

***

Ondertussen reageerden al heel wat mensen op onze challenge, en enkelen onder hen deden al van #kookboekweek!
Volgende bloggers postten afgelopen tijd een update:

Doen jullie mee met #kookboekweek? Laat gerust een linkje naar je blog in de comments als je al meegedaan hebt, dan vul ik dit aan in het lijstje hierboven!

Advertenties