#kookboekweek | augustus 2017 | Eat Vegan

Het is al bijna een maand geleden dat ik kookte uit ‘Eat Vegan’, het kookboek voor de #kookboekweek van augustus. Ondertussen is het al september, dus hoog tijd voor een #kookboekweek-verslag!

Het boek van augustus, Eat Vegan, is een bijzonder boek. De vormgeving is heel mooi qua lay-out (veel zwart), en de foto’s zijn prachtig (veel low key foto’s). De zijkant van het boek is zwart afgewerkt, en hun logo komt erin terug.

De auteurs van het boek, Shannon Martinez en Mo Wyse, waren mij onbekend. Een stuk van het boek gaat over het leven van de vriendinnen: over hoe ze elkaar ontmoet hebben, waarom ze kiezen voor een plantaardig restaurant (Smith & Daughters), … Je leert deze twee stoere meiden vol tattoos dus wel een beetje kennen. Humor hebben ze zeker ook!

Maar goed, de recepten, want het blijft natuurlijk wel een kookboek.  Het is overduidelijk dat de inspiratiebron voor dit boek Mexico was. Een keuken die ik nog niet zo goed kende, maar die me wel bevalt.
Het boek is onderverdeeld in verschillende hoofdstukken: brunch (vb. maïs-jalapenopannenkoekjes) – klein (vb. tapenade van zwarte olijven en pure chocolade) – groot (vb. Chileense herderspastei) – salades (vb. Peruaanse pompoen-aardappelsalade) – extra’s (vb. Chipotle-cashewnotenkaas) – sauzen en dressings (vb. Salsa verde) – zoet (vb. Sangriacrumble) – drankjes (vb. Horchata).

Het was moeilijk om een selectie te maken, maar volgende recepten heb ik uitgeprobeerd:

Verse guacamole, p. 61

Guacamole, dat is iets wat ik elke dag met hopen zou kunnen eten. Zo lekker! Ik heb mijn vast recept, maar deze variant – met munt en pompoenpitten – is er eentje die ik zeker nog opnieuw ga maken!

Albóndigas con picada de Almendra (Spaanse gehaktballetjes), p. 89 

Deze balletjes, die from scratch gemaakt worden, zijn behoorlijk veel werk, maar o zo de moeite om te maken. Ik maakte de volledige hoeveelheid klaar, en heb nu een voorraadje overheerlijke balletjes in de diepvries zitten. Ik bakte alle balletjes rondom krokant in de pan, en heb ze dan ingevroren. Ondertussen heb ik er nog eens gegeten, en ze zijn nog altijd even lekker als ze even in de oven worden opgewarmd. Dit recept zal zéker nog op tafel komen, zelfs Bart vond ze lekker!
Bij de balletjes maakte ik niet de suggestie van in het boek klaar, maar een tomatensaus en puree. Nomnomnom!

Garbanzos estofados (Kikkererwtenstoofschotel) p. 100

Deze kikkererwtenstoofpot is er ééntje met onder andere aardappelen en spinazie. Lekker, maar ik kan minstens drie andere stoofpotjes met kikkererwten opnoemen die ik lekkerder vond. Geen winner, deze.

Ensalada Arco Iris (Regenboogsalade met quinoa en tomaat) p. 119

Een quinoasalade bomvol groentjes, en met een lekkere basilicumvinaigrette, dat smaakt altijd hé. Ik maakte dit gerecht klaar als een side dish bij een barbecue. Ik verving de asperges door groene boontjes, want asperges in augustus, die zijn er natuurlijk niet meer. Ik mengde de dressing volledig door de salade, maar dat was blijkbaar de bedoeling niet (ik had voor één keer het recept niet helemaal tot op het einde doorgelezen, oeps!) en maakte de salade nogal vochtig.

Ingelegde ui & zo p. 136

Deze ingelegde uien waren nodig bij de salade hierboven. Lekker, en het ziet er best mooi uit ook hé? De uien bewaren enkele weken in de koelkast.

Mexicaanse maïsmuffins met blauwe bessen p. 166 

In het boek staan veel desserts, en het was moeilijk om er ééntje uit te kiezen. Ik heb zeker geen spijt gehad van de keuze, want deze maiïsmuffins met blauwe bessen waren écht lekker. Alleen klopten de hoeveelheden niet echt, want in de bereidingswijze stond aangegeven dat het recept voor 4-6 personen was. Ik maakte met de hoeveelheid deeg meer dan 20 muffins, haha! Jammer wel dat er, zowel in het beslag als in het sausje voor erbij, veel suiker zit. Maar het sausje maakte de muffins wel extra lekker! Er was ook nog een crumbletopping bij, maar die vond ik niet zo geslaagd, en gaf voor mij ook niet echt een meerwaarde.

***

Disclaimer: ik kreeg dit boek toegestuurd als recensie-exemplaar. Ik kocht het boek dus niet zelf, maar alles wat hierboven geschreven staat is mijn eigen, eerlijke mening.

Eat Vegan
uitgeverij: Good Cook B.V.
240 blz.
€ 24,95

***

 

Doen jullie mee met #kookboekweek? Laat gerust een linkje naar je blog in de comments als je meedoet, dan vul ik dit aan in het lijstje van de volgende #kookboekweek!

10 gedachtes over “#kookboekweek | augustus 2017 | Eat Vegan

  1. Wij gaan binnenkort een soort kookboekenweek inlassen. We hebben zo’n map met allerlei recepten die ik van ergens afgeprint heb of die uit een magazine gescheurd zijn en daat zit zoveel lekkers tussen, dat moeten we dringend eens proberen.

    Like

  2. Ik vind jouw kookboekweek-posts steeds super interessant om in te schatten of een boek wel/niet iets voor me is. Eén van mijn favoriete muffinrecepten is er eentje met bosbessen en een kaneelcrumble bovenop. Jammer genoeg is het geen veganrecept anders kon ik het wel even naar je doormailen.

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.