Onlangs waren we een weekje op reis in Frankrijk. Het viel ons op dat her en der langs de weg fruitstalletjes stonden. Op de terugweg kwamen we langs een stalletje waar ze allerhande bessen verkochten. Bij ons zijn bosbessen en dergelijke vrij prijzig, maar daar zijn het lokale seizoensvruchten, dus ik scoorde twee bakjes van een halve kilo bosbessen voor 3 € per bakje! Een deel werd meteen opgegeten, een deeltje gebruikte ik om deze cake mee te bakken en de rest werd in porties ingevroren. Om smoothies mee te maken, of om deze heerlijke zomerse cake in de herfst of de winter nog eens te kunnen maken!
NODIG
(voor een cake van ongeveer 20 x 30 cm)
- 185 gram tarwebloem (of speltbloem, of helft-helft)
- 3/4 tl bakpoeder
- 1/2 tl baksoda
- 1/4 tl zout
- 75 ml plantaardige olie
- 75 ml yofu
- 75 ml sojamelk
- 120 gram rietsuiker
- 3 EL citroensap
- 1,5 EL citroenzeste
- 1 tl vanille-extract
- 150 gram bosbessen
- eventueel poedersuiker voor de afwerking
WERKWIJZE
Meng alle droge ingrediënten (bloem, bakpoeder, baksoda en zout) in een kom. Meng de natte ingrediënten (de rest, behalve de bosbessen en de poedersuiker) in een andere kom.
Voeg de droge ingrediënten bij de natte en meng tot een homogeen deeg. Schep de bosbessen er voorzichtig door.
Giet het deeg in een ingevette vorm en bak de cake ongeveer 30-35 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C.
De afgekoelde cake kan je indien gewenst nog bestrooien met poedersuiker.
Mmm, bosbessen! Mmm, citroen!
LikeGeliked door 1 persoon
daarom hou ik zo van Frankrijk! Hier kosten die bessen een fortuin, daar is het altijd feest! 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Hmm, ziet er lekker uit. Wie te lui is om te bakken (zoals ik meestal ben), kan in de Alpro Cremoso Citroentaart wel een alternatief vinden.
LikeGeliked door 1 persoon
Bedankt voor de tip! Onlangs kocht ik de appeltaart-variant en die vond ik heerlijk. Naar die met citroen ga ik zeker eens op zoek binnenkort!
LikeLike
Wow, alleen al daarvoor zou je naar de Elzas trekken 😀 als mijn bosbessenstruikje volgend jaar wat beter z’n best doet, ga ik deze zeker ook een keer maken!
LikeGeliked door 1 persoon
Die hebben meestal wat tijd nodig om te groeien hé, en je legt er best ook een net over zodat de vogeltjes niet sneller zijn dan jij 🙂
LikeLike
Klinkt geweldig! Ik heb vandaag net een grote bak bessen gekocht die er bij thuiskomst iets minder fris uitzag dan gehoopt, dus misschien volg ik je voorbeeld wel!
LikeLike
Zeker proberen! Laat gerust weten wat je ervan vond!
LikeLike
Gisteren cupcakes gemaakt (slechts een kwartier in de oven, had niet zoveel tijd, er kwam onverwachts bezoek) en ze waren super! Heb ze aan de kant moeten zetten, wou er graag nog mee naar het werk vandaag!
LikeLike
In kleinere vormpjes moeten ze inderdaad minder lang bakken hoor!
Fijn om te horen dat je ze ook lekker vond :-).
LikeLike
Dol op dingen met citroen! Die ga ik ook eens proberen.
LikeGeliked door 1 persoon