Citroencake met bosbessen

Citroencake met bosbessen - Fiekefatjerietjes

Onlangs waren we een weekje op reis in Frankrijk. Het viel ons op dat her en der langs de weg fruitstalletjes stonden. Op de terugweg kwamen we langs een stalletje waar ze allerhande bessen verkochten. Bij ons zijn bosbessen en dergelijke vrij prijzig, maar daar zijn het lokale seizoensvruchten, dus ik scoorde twee bakjes van een halve kilo bosbessen voor 3 € per bakje! Een deel werd meteen opgegeten, een deeltje gebruikte ik om deze cake mee te bakken en de rest werd in porties ingevroren. Om smoothies mee te maken, of om deze heerlijke zomerse cake in de herfst of de winter nog eens te kunnen maken!

NODIG

(voor een cake van ongeveer 20 x 30 cm)

  • 185 gram tarwebloem (of speltbloem, of helft-helft)
  • 3/4 tl bakpoeder
  • 1/2 tl baksoda
  • 1/4 tl zout
  • 75 ml plantaardige olie
  • 75 ml yofu
  • 75 ml sojamelk
  • 120 gram rietsuiker
  • 3 EL citroensap
  • 1,5 EL citroenzeste
  • 1 tl vanille-extract
  • 150 gram bosbessen
  • eventueel poedersuiker voor de afwerking

WERKWIJZE

Meng alle droge ingrediënten (bloem, bakpoeder, baksoda en zout) in een kom. Meng de natte ingrediënten (de rest, behalve de bosbessen en de poedersuiker) in een andere kom.
Voeg de droge ingrediënten bij de natte en meng tot een homogeen deeg. Schep de bosbessen er voorzichtig door.

Giet het deeg in een ingevette vorm en bak de cake ongeveer 30-35 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C.

De afgekoelde cake kan je indien gewenst nog bestrooien met poedersuiker.