In december kookte ik uit ‘Soul Kitchen‘, een kookboek van Kim Vercoutere en Tine Tomme (ook wel bekend van De Avalonhoeve). Deze twee dames zijn schoonzussen, en hebben samen al heel wat in de keuken gestaan. Ze delen dezelfde ‘kookfilosofie’, en die is ook heel mooi weerspiegeld in dit boek.
Toen ik nog in Gent woonde, en Avalon (het restaurant) nog bestond, ging ik daar regelmatig een dagschotel eten. Nooit stelde dat teleur, en de borden waren altijd enorm gevarieerd en bomvol smaak. Ik kan me ook niet herinneren dat ik ooit twee keer hetzelfde at.
Dit boek verscheen al in 2018. Ik kocht het toen niet meteen, maar ik kreeg het van mijn metekindje voor kerst in 2020. Het boek bleef dus even onder de radar, geheel onterecht eigenlijk.
Alle (165) recepten zijn volledig plantaardig, maar daar houdt het niet bij op. Het boek focust op de seizoenen, en naast recepten worden ook weekplanningen voorgesteld met zowel lunch- als dinerrecepten. Je krijgt er heel wat inspiratie om voor meerdere dagen te koken, om te koken met restjes of om aan ‘kettingkoken’ te doen. Variatie op heel veel vlakken dus: niet enkel in de recepten, maar ook in het verwerken van ingrediënten (koken, bakken, stomen, rauw, …). Net door die variatie zijn de gerechten enorm kleurrijk, en daar word je alleen maar nog vrolijker van!
Persoonlijk vond ik de recepten vrij eenvoudig, maar het is net door de combinatie van verschillende ‘componenten’ in één maaltijd dat het boeiend en smaakvol wordt (waarmee ik zeker niet wil zeggen dat de bereidingen op zich niet smaakvol zijn). Recepten hoeven dus niet altijd ingewikkeld te zijn om lekker te zijn.
Voor de hand liggende side note: door de combinatie van die verschillende bereidingen in één maaltijd, ben je best een tijdje bezig in de keuken (maar dan heb je er vaak ook meerdere dagen eten van).
De recepten zijn, naast plantaardig, ook biologisch en bevatten volwaardige ingrediënten en geen geraffineerde suikers. Net zoals ik hierboven al schreef, zit de kookfilosofie van Kim en Tine – zie zijn oorsprong vindt in de macrobiotische keuken – verweven in alle recepten.
De foto’s in het boek – die net zoals in de vorige kookboeken van Tine zijn gemaakt door Heikki Verdurme – stralen één en al gezelligheid uit; een gevoel van samen aan tafel te zitten bij de schrijvers van dit boek. Het boek is ook wel een beetje gericht op koken voor het hele gezin, en dat stralen de foto’s ook wel uit.
Ik vond alle ingrediënten wel herkenbaar en toegankelijk, maar voor minder ervaren vegans zullen bepaalde ingrediënten uit de macrobiotische keuken als Chinees klinken. Voor sommige ingrediënten plan je dus best wel een tripje naar de biowinkel (dan denk ik aan dingen zoals vb. amazake, kombu, kuzu, mochi, …). Maar laat je hier zeker niet door afschrikken: in lang niet alle recepten komen deze ingrediënten voor, en met een beetje creativiteit kan je sommige dingen ook vervangen.
Het boek heeft deze indeling:
- Inleiding (met vb. kooktabellen voor granen en peulvruchten)
- Ontbijten
- Het belang van de seizoenen
- Winter
- Lente
- Zomer
- Nazomer
- Herfst
- Lunchbox
- Desserts
- Voorraadkast
- Partners
- Dankwoord
- Index
Deze recepten heb ik uitgetest:
Tempé à l’orange met bulgur, radijsjes, ovenbietjes en gewokt groen (p. 74)
Zoals ik hierboven al schreef, volgt dit boek de seizoenen. Ik wou me echter niet laten beperken in de recepten door enkel wintergerechten klaar te maken, dus dit recept (uit het hoofdstuk lente) kwam op tafel zonder de radijsjes. De bulgur werd gekookt in wortelsap, wat ik niet alleen lekker vond, maar wat een geweldige kleur geeft op het bord.
Rode rijst met currysaus en groenteburger (p. 112)
Deze stond in het hoofdstuk zomer, en ook hier werden enkele aanpassingen gedaan. Het werd gewone rijst, wegens geen rode rijst in huis. De eerste dag vond ik het stoofpotje redelijk droog, de saus ontbrak voor mij eigenlijk helemaal. De tweede dag voegde ik er wat sojaroom aan toe, en dat smaakte me al heel wat meer. Toch was dit geen topper.
Pompoenpuree met rijst, gebakken seitan met mosterdsaus, boontjes en aramé (p. 137)
Deze haalde ik uit het hoofdstuk nazomer, en de aramé liet ik weg. Amai, dit heeft mij ZO hard gesmaakt! Ik kan me niet meer herinneren wanneer ik voor het laatst seitan at (het was écht láng geleden), en mmm, het was smullen!
Seitanstoofpot met geroosterde groentemengeling en savooislaatje (p. 165)
Deze heerlijke stoverij (uit het hoofdstuk herfst) maakte ik klaar om mee te nemen op Kerstavond bij de schoonfamilie. Heel, heel lekker, en ik kon er wel vier dagen van eten. Ik at het met kroketjes, en met heerlijke stoofpeertjes die mijn schoonmama maakte. Een receptje om nog vaker klaar te maken!
Appelcake (p. 221)
Deze cake, zonder geraffineerde suikers maar wel met ahornsiroop, was minder zoet dan de appelcake die we gewend zijn, maar daarom niet minder lekker. In de cake zelf zit ook sojaroom verwerkt, wat zorgt voor een heerlijk, volle, smeuïge cake.
***
Soul Kitchen
auteur: Kim Vercoutere & Tine Tomme
uitgeverij: Lannoo
240 blz.
€ 26,99
***
Ja, ik kookte uit The weekday vegetarians, echt een aanrader. Niet volledig plantaardig, maar er wordt vaak een vegan alternatief gegeven en de recepten zijn toegankelijk. Maar vooral erg lekker, en dat is toch het belangrijkste om mensen te stimuleren om eens wat vaker vegetarisch te eten. Het boek is geschreven door iemand die zoveel mogelijk plantaardig wil eten maar die wel zelf ook nog nu en dan vlees eet. Want dat is soms een beetje het punt, veel vegetariërs lustten vaak al niet echt vlees, en zo is het natuurlijk niet moeilijk om vlees helemaal achterwege te laten.
LikeLike
Dankjewel voor de tip! Ik ga het boek zeker eens opzoeken, het klinkt inderdaad echt als een aanrader.
LikeLike
Ik heb nog nooit seitan gegeten, gek he… ik weet eigenlijk niet goed waarom!
En bulgur koken in wortelsap, wat een goed idee, wow!
LikeLike
Oh, zeker eens proberen, ik vind het qua textuur wel fijn eigenlijk. Een ‘bite’, maar niet taai zoals wat ik me van vlees herinner.
Er zitten inderdaad wel enkele originele tips in het boek :-).
LikeGeliked door 1 persoon
Ik heb dus nog nooit seitan gegeten maar die stoofpot ziet er echt héél lekker uit. Ik lust geen stoofvlees om het vlees maar de saus vind ik wel jammie, misschien is dit eens een tof alternatief!
LikeLike
Ja, dan is dit zeker een fijn recept! Seitan heeft een beetje de textuur van vlees, maar dan zonder het draderige en het taaie. Eigenlijk kan je stoofvleessaus perfect maken zonder vlees, er zijn veel veggie/vegan recepten van te vinden.
LikeLike
Ik heb het kookboek zelf thuis ook, en ik vind het geen echte topper. Ik weet het gelijk niet echt. Het is zeker geen slecht boek, maar ik had er mss meer van verwacht. Ik at altijd graag bij Avalon, dus was het mss een beetje een ontgoocheling toen ik hieruit kookte. Je hebt idd wel enkele specialere ingrediënten nodig, en het vergt wel wat tijd om een complete maaltijd te maken (en als single sta ik niet graag elke dag lang in de keuken – voor taart en pralines kan ik gelijk meer tijd vrijmaken 🙂 ).
LikeLike
Het boek vond ik zeker ook niet slecht, en ook al was alles best lekker, ik werd er ook niet echt overenthousiast van. De gevarieerde bordjes vind ik zalig, maar het kost best veel tijd en als je dan – zeker als single – meerdere dagen hetzelfde moet eten is dat ook niet leuk…
LikeLike
Ik ben eigenlijk nog steeds recepten uit Every Day Vegan aan het proberen. Zowel jouw kookboekweken als dat specifieke kookboek hebben er voor gezorgd dat ik nu meer vegan en vegetarisch kook dan vroeger. Het meest recente recept dat ik heb uitgeprobeerd was een broodje met pulled jackfruit en dat bleek (nadat ik het jackfruit eerst heel goed had uitgespoeld) lekkerder te zijn dan verwacht. Niet meteen een favoriet uit het kookboek maar wel ok.
LikeLike
Zo leuk om te lezen! Er staan ook nog heel wat recepten in het boek die ik graag nog eens wil proberen, dus het zal nog vaak uit de kast gehaald worden. Met pulled jackfruit heb ik niet zo’n geweldige ervaring, maar misschien dat het spoelen de zuurdere smaak wel wegneemt, dat zou ik eens moeten proberen. Dankjewel voor de tip!
LikeGeliked door 1 persoon
Ja, ik herinnerde me dat je dat had gezegd. Bij dit gerecht leek het spoelen een groot verschil te maken qua smaak.
LikeGeliked door 1 persoon