Geluk is besmettelijk

Thijs, de echtgenoot van Sofie (van Natuurlijk Sofie) startte onlangs met een nieuw project: de gelukszaaiers. Dit project is grotendeels een app, maar er hangt ook een blogchallenge aan vast. Sofie daagde me uit voor deze challenge en ik vul de vraagjes graag in, maar ik vertel graag eerst wat meer over dit project.

De bedoeling van de gelukszaaiers is om na te denken wat geluk is voor jou, en om te helpen geluk te verspreiden. Onderzoek heeft aangetoond dat geluk besmettelijk is, en met die gedachte is Thijs met de gelukszaaiers gestart. Een klein gebaar kan, als het vaak genoeg wordt doorgegeven, leiden tot groot geluk. En we staan met z’n alleen veel te weinig stil bij die kleine gelukjes…
Thijs koos voor bloggers als doelgroep om het geluk te helpen verspreiden, omdat wij veel mensen kunnen bereiken. Ondertussen hebben al enkele mensen deelgenomen, en nog meer mensen werden uitgedaagd. Een lijstje vind je hier!

Over de app kan ik weinig vertellen, want die is enkel beschikbaar voor Android en iOS. Het ziet er alvast wel veelbelovend uit!

De vragen

1. Ben je zelf soms eens op zoek naar wat meer geluk? 

Bewust op zoek, nee, dat denk ik niet. Ik sta er eigenlijk ook weinig bij stil, omdat ik altijd bezig ben. We zijn gezond, onze ouders zijn gezond, we hebben allebei een job en een dak boven ons hoofd. Geluk is voor iedereen anders, en je kan natuurlijk altijd gelukkiger zijn. Maar ik geloof er wel in dat je verantwoordelijk kan zijn voor je eigen geluk, door de manier waarop je in het leven staat. Regelmatig probeer ik stil te staan bij de dingen waar ik blij van word: in mijn agenda heb ik per maand een ‘count your blessings’-lijstje gemaakt. Want ik zag dat al vaker voorbij komen bij onder andere Gerhilde en Silke, en die kleine gelukjes noteren doet je er nog vaker bij stilstaan!

2. Wat maakt jou gelukkig? 

Het zijn vooral die kleine dingen, waar ik gelukkig van word. Ik schreef er hier al eens eerder over, maar dat lijstje is ondertussen wel al een beetje gedateerd. Ondertussen ben ik mama geworden, en dat geeft je leven toch wel een andere dimensie. Daar ga ik binnenkort nog eens uitgebreid over schrijven!
Wat mij momenteel gelukkig maakt: buiten kunnen zijn, in de rust en de natuur. Genieten van ons gezin. Genieten van onze tuin in wording. Groenten kunnen oogsten uit onze moestuin. Projecten op het werk tot een goed einde brengen. De leuke sfeer onder de collega’s. Dagen waarop ik erin slaag om vers te koken, mijn to do lijst af te werken én nog tijd hebben om een boek te lezen. Een boek lezen. Mijn man bezig zien met onze dochter. Mijn ouders en schoonouders bezig zien met onze dochter. Het enorme enthousiasme en de zorgzaamheid van de verzorgsters in onze kinderopvang. Leuke boekjes en stiftjes. En zo kan ik nog wel even doorgaan… 🙂

3. Maak jij anderen al eens gelukkig en op welke manier doe je dat dan? 

Ik mag hopen van wel, want ik probeer dat toch te doen. Af en toe stuur ik echte post naar mensen: een zomaar- of verjaardagskaartje. Of ik neem restjes gebak mee naar het werk, voor de collega’s. Groenten uit de tuin die we over hebben breng ik met plezier naar de buren. Op de bus zeg ik altijd goeiemorgen of goeiemiddag tegen de chauffeur. Doorheen het jaar verzamel ik leuke, kleine cadeautjes voor o.a. mijn mama, zodat ik op verjaardagen niet al te hard moet nadenken en zoeken naar leuke dingen. Geven, het brengt zo veel meer geluk met zich mee dan krijgen!

4.Wat ga jij doen om jezelf/anderen gelukkiger te maken?

Goh, ik weet niet als ik iets zou veranderen. We leven van dag tot dag, en proberen er altijd het beste van te maken. Voor mezelf wil ik wel graag proberen om nog meer los te laten en ‘foert’ te zeggen.
Ik probeer wel altijd klaar te staan om anderen te helpen, ook al is dat niet altijd evident. Ik herinner me wel nog een voorval van een paar jaar geleden, toen ik nog in Gent woonde, in een appartement boven een winkeltje. Ik wou naar de winkel vertrekken, en er stond een oud mevrouwtje aan de poort beneden. Ze had een bestelling gedaan in de winkel, maar die was gesloten. Ze was van een paar straten verder gekomen, met haar rollator, en was bekaf. Ze zei dat ze veel te moe was om later terug te komen, en dat ze het maar zou laten voor wat het was. Ik heb haar naam en adres opgeschreven, en de dag daarna ben ik naar de huisbaas gegaan (de eigenaar van de winkel), en ik ben het pakje naar de mevrouw gaan brengen. Ongelofelijk hoe dankbaar ze daarvoor was. Voor mij kleine moeite, voor haar een groot gebaar. En dat zouden mensen veel vaker moeten doen: eens zomaar, zonder iets terug te verwachten, iets voor iemand anders doen!

5. Als je één boek of film over geluk zou mogen aanraden aan de gelukszaaiers, welke zou dat dan zijn? 

Films bekijk ik veel te weinig, en één boek over geluk noemen? Moeilijk. Onlangs las ik wel nog ‘Het Geluk Project‘ van Gretchen Rubin, en dat was wel de moeite waard. Niet persé heel erg vernieuwende inhoud, maar wel veel dingen om wat verder over na te denken.

6. Op welke drie blogs zou je graag wat geluk zaaien? 

Natuurlijk mogen jullie allemaal helpen om het geluk te verspreiden, dus neem de tag gerust over :-).

Hoe verspreiden jullie geluk?

Advertentie

17 gedachtes over “Geluk is besmettelijk

 1. Zo lief dat je dat dametje hielp! En inderdaad, voor jou maar een kleine moeite, voor haar een heel verschil. Zo’n dingen probeer ik ook te doen (recent ook een oudere vrouw geholpen die zwaar beladen de helling aan het opstappen was en zo blij was dat ik haar zakken overnam), al is het evenzeer genieten wanneer iemand dat voor mij doet (zoals gisteren toen ik zelf te geladen terugkwam van de winkel en een koppel elk een zak van mij overnam).
  Fijne tag in alle geval!

  Like

 2. Hier kan ik mezelf echt in terugvinden. Ik ga niet bewust op zoek naar geluk maar sta wel regelmatig stil bij alle kleine dingen die me gelukkig maken en probeer dat door kleine attenties ook naar andere toe te verspreiden. Een kaartje om iemand proficiat te wensen of net om hen op te beuren wanneer het wat minder gaat, mee rondkijken wanneer je weet dat iemand al lang naar iets specifiek op zoek is én er dan zelf ook gelukkig van worden wanneer je die persoon daar een plezier mee kan doen, gebak uitdelen, recepten delen, vriendelijk zijn, lachen en dag zeggen tegen de mensen, een gepersonaliseerd cadeautje maken, … Al die kleine dingen kunnen echt wonderen doen. Een slechte dag kunnen ze er iets rooskleuriger laten uitzien en een goede dag wordt er nog leuker door.

  Like

 3. Het doet me denken aan RAK (Random Acts of Kindness) en dat kan ik alleen maar toejuichen. Ik ben ook absolute voorstander van een beetje vriendelijkheid, hulpvaardigheid en gedienstigheid elke dag. De wereld ziet er zoveel mooier uit met zulke gebaren. Bij klein geluk sta ik elke dag stil en kom dat maandelijks met veel plezier delen (bij mij noemt het mOOimenten). Door de manier waarop je in het leven staat, trek je inderdaad geluk aan: positiviteit trekt positiviteit aan. Omgekeerd geldt net zo goed. Mooi, Sofie!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.