Verbeelding Book Challenge | Gelezen in april/mei/juni 2015

01-bookchallenge

Begin 2015 besloot ik om een nieuwe uitdaging aan te gaan. Ik heb altijd graag gelezen, maar de laatste jaren beperkte ik mij vooral tot de boeken uit de rekken ‘Romantiek’ en ‘Thriller’ in de  themazaal van de bibliotheek. Tot ik bij Kathleen las over de Verbeelding Book Challenge en een nieuwe uitdaging werd aangegaan! De ‘comfort zone’ werd enorm verruimd en daar ben ik nog steeds heel erg blij mee.

Ik besloot om driemaandelijks een leesupdate te posten, zodat het hoofdthema van mijn blog niet verloren zou gaan. Nu zit ik al weken te popelen om dit bericht te kunnen posten. Hier komen de lijstjes!

GELEZEN IN JANUARI / FEBRUARI / MAART

(lees HIER de update die ik eerder schreef)

3. Een non-fictie boek – Getting Things Done (David Allen)
7. Een mystery of thriller boek – Luxepaardjes (Tille Vincent)
12. Een boek met prentjes – Kies (Wouter Deprez)
14. Een boek dat iemand je heeft aangeraden – Walvismuziek (Wally Lamb)
16. Een reeks (mag een reeks zijn die je al begonnen bent) – The Rosie Effect (Graeme Simsion), vervolg op The Rosie Project
19. Een boek met een 65+ hoofdpersonage – De honderdjarige man die uit het raam klom en verdween (Jonas Jonasson)
20. Een boek dat je kan uitlezen op een dag – Monoloog van iemand die het gewoon werd tegen zichzelf te praten (Dimitri Verhulst), de boekjes van Wouter Deprez (zie puntje 29)
23. Een boek dat al zeer lang op je te lezen lijst staat – Een weeffout in onze sterren (John Green)
27. Een boek dat zich afspeelt in Oceanië – Het Rosie Project (Graeme Simsion)
28. Een boek in een andere taal dan je anders leest – Me Before You (Jojo Moyes)
29. Een bundel kortverhalen – Waarom je moeder en ik bijna altijd een kamerjas dragen (Wouter Deprez, 2009), Gelukkig heeft je moeder twee oren (Wouter Deprez, 2010), De hond is een beetje kapot (Wouter Deprez, 2011), Broere: De oudste, de stilste, de echtste, de verste, de liefste, de snelste en ik (Bart Moeyaert)
30. Een poëziebundel – Verzamel de liefde (Bart Moeyaert)

Kom hier dat ik u kus (Griet Op de Beeck)

totaal = 16 boeken

GELEZEN IN APRIL / MEI / JUNI

3. Een non-fictie boekMake it Blog it Share it (Lobke Gielkens)

Gielkens

Op de Big Blogameetup in maart kocht ik dit boek bij Lobke. Ik heb het vrij snel na de aanschaf gelezen en uitgelezen. Je hoeft het boek natuurlijk niet van voor naar achter te lezen, maar ik deed het wel. Grafisch een heel leuk boek, met praktische tips. Ik las eerder al het Blogboek, maar hier komen ook enkele andere dingen aan bod zoals vb. auteursrechten, google analytics, social media, … Een aanrader, en voor een klein prijsje!

5. Een sci-fi boekDe Cirkel (Dave Eggers)

Eggers

Hoera voor bibliotheken in kleinere steden waar niet iedereen de ‘bekendere’ boeken uitleent! Voor mij is dit boek sci-fi genoeg (zo ontsnap ik mooi aan een genre dat ik volgens mij écht niet graag zou lezen). Veel dingen lijken toch akelig dichtbij en doen je even stilstaan bij wat allemaal gebeurt / kan gebeuren. Het enige vervelende aan dit boek vond ik dat er geen hoofdstukken waren. Meestal zeg ik tegen mezelf: nog één (of twee, of meer) hoofdstukken, en dan ga ik slapen. Bij dit boek was dit dus moeilijker…

7. Een mystery of thriller boekHet meisje in de trein (Paula Hawkins)

Hawkins

Over dit boek las ik heel veel, en mijn verwachtingen waren hoog. Toen ik vorige week aan de bushalte stond te wachten op mijn bus naar huis zag ik dat de bus meer dan 20 minuten vertraging had, en ik besloot even snel in de bibliotheek te gaan kijken. Met ‘sprinters’ (nieuwe boeken die je max. 1 week mag lenen en niet kan verlengen) moet je geluk hebben, en op die dag had ik geluk en lag er één exemplaar van dit boek. Het boek leest heel vlot, maar ik had er misschien iets meer van verwacht. Maar toch wel een goed boek!

8. Een romance of chicklit

De laatste liefdesbrief (Jojo Moyes)

Moyes

Vier plus één (Jojo Moyes)

Moyes (2)

Van Moyes las ik eerder al ‘Me Before You’, en omdat ik dat zo’n mooi boek vond, wou ik nog meer van deze auteur lezen. Vroeger las ik eigenlijk alleen maar romantische verhalen (en af en toe een detective), ik ben blij dat ik nu ook andere genres heb ontdekt. Maar ik blijf wel graag een romantisch verhaal lezen! De boeken van Moyes zijn daar mooie voorbeelden van. Ik lees zeker nog wel meer van haar boeken! ‘De laatste liefdesbrief’ las ik trouwens ook op aanraden van een vriendin.

Eleanor & Park (Rainbow Rowell)

rowell

Dit boek zag ik ook al enkele keren voorbij komen. Ontroerend, zo mooi. Ik heb er niet zo veel meer woorden voor…

11. Een historische romanDe boekendief (Markus Zusak)

Zusak

Tegen dit puntje zag ik enorm op. Vroeger op school had ik een gloeiende hekel aan geschiedenis, en historische films probeer ik ook te vermijden. Ik denk dat ik bij Kelly eens een review voor dit boek zag passeren, dus dacht ik: ik geef dit boek een kans. Geen dun boek, maar het heeft mij mee gesleurd. Ik kan in alle eerlijkheid zeggen dat één van de puntjes waar ik het meest tegenop zag ervoor heeft gezorgd dat ik één van de mooiste boeken ooit heb gelezen.

13. Een boek dat een prijs heeft gewonnenTirza (Arnon Grunberg)

Grunberg

Dit boek won in 2007 de Gouden Uil Literatuurprijs. Ik zag het boek meerdere keren voorbij komen op de blog van Gerhilde en toen het eens niet uitgeleend was in de bib had ik het al snel in m’n handen. Een behoorlijk boek (meer dan 400 blz), maar het heeft me op geen enkel moment verveeld…

17. Een boek waar je gek van was als kindDuet met valse noten (Bart Moeyaert)

Moeyaert (2)

Dit jeugdboek kreeg ik van de buurman bij mijn ouders voor mijn plechtige communie. 12 jaar was ik toen, en ik heb dat boek echt verslonden. Ik heb het minstens zeven keer gelezen denk ik. Ik wou het boek al lang eens herlezen, en ik werd voor de zoveelste keer weer helemaal warm vanbinnen bij het herlezen van het verhaal van Lander en Liselot! En ik was helemaal vergeten dat ik het boekje tijdens het middelbaar eens mee naar school nam omdat Bart Moeyaert kwam spreken. Tijdens de pauze konden we boeken laten signeren, dus ik heb hier een gesigneerde Moeyaert!

20. Een boek dat je kan uitlezen op een dagHet is de liefde die we niet begrijpen (Bart Moeyaert)

Moeyaert

Bart Moeyaert moet wel één van mijn favoriete auteurs zijn. Als kind verslond ik al zijn boeken, en nu vind ik ze nog altijd even geweldig om te lezen. Ongetwijfeld worden dit jaar nog meer van zijn boeken gelezen!

21. Een boek dat verfilmd werd

Extreem luid en ongelofelijk dichtbij (Jonathan Safran Foer)

Foer

De film heb ik nog niet gezien, maar die komt zeker op mijn lijstje! Een heel erg mooi boek, ik heb het graag gelezen en het bleef nog dagen in mijn gedachten. Een boek waarvan ik het jammer vond dat het uit was…

De jongen in de gestreepte pyjama (John Boyne)

Boyne

Van dit boek had ik wel eerst de film gezien. Ik heb geweend bij de film, maar niet bij het boek (omdat ik dus al wist hoe het boek eindigde). Het boek is wel anders dan de film, en veel dingen uit de film vond ik niet in het boek terug. Andere dingen uit de film hielpen me wel om dingen uit het boek beter te plaatsen. Zeker wel een mooi, maar aangrijpend, boekje!

22. Een boek waar een televisiereeks werd op gebaseerdOranje is het nieuwe zwart (Piper Kerman)

Kerman

Heel veel boeken die ik gelezen heb kunnen onder meerdere puntjes ondergebracht worden, maar ik wil welk boek maar onder één puntje zetten. Dit boek is vb. ook gebaseerd op waargebeurde feiten, maar omdat het mijn makkelijker leek om nog een boek gebaseerd op waargebeurde feiten te vinden dan één waar een televisiereeks werd op gebaseerd, besloot ik dit boek onder nummertje 22 te zetten. De serie (Orange Is The New Black) heb ik nog niet gezien, maar ik hoorde van vriendinnen al dat het boek veel ‘softer’ is dan de reeks. Toen de reeksen van Luk Alloo in de gevangenis op tv waren vond ik dat al boeiend om naar te kijken, dus ik ben zeker ook benieuwd naar deze serie! Wellicht totaaaaaaal niet vergelijkbaar, maar het thema is toch al hetzelfde :-).

25. Een boek dat zich afspeelt in AfrikaCécile (Ish Ait Hamou)

Ait Hamou

Voor sommigen onder jullie zal de naam van deze schrijver bekend klinken: Ish is namelijk ook één van de juryleden van het tv-programma ‘So You Think You Can Dance’. Hij is choreograaf, maar schreef ondertussen ook al twee boeken. Ook dit boek kreeg ik als ‘sprinter’ te pakken in de bib en ik heb het heel graag gelezen. Dit boek speelt zich gedeeltelijk af in Zuid-Marokko, dus voor dit puntje kan dit wel tellen. Benieuwd naar dit boek? Op de website van Ish kan je het eerste hoofdstuk van dit boek lezen!

De man van je leven (Arthur Japin)

Japin

Dit was het eerste boek dat ik las in april, en ik heb het graag gelezen. De eerste Japin, dat ook, en ik ben benieuwd naar meer. Dit boek past niet écht onder één van de puntjes vind ik, dus vandaar heb ik ook lijstjes die buiten de Book Challenge vallen. Zo heb ik op het einde van het jaar een mooi overzicht welke boeken ik allemaal heb gelezen.

Wij (David Nicholls)

Nicholls

Ook dit boek was een ‘sprinter’. Bij dit boek was ik precies wat teleurgesteld. Pas op, geen slecht boek, maar ik had er precies meer van verwacht. Of misschien verwacht ik gewoon té veel als meerdere mensen het boek heel erg aanprijzen. Smaken verschillen natuurlijk!

totaal = 16 boeken

NOG TE LEZEN

1. Een boek van 500 pagina’s of meer
2. Een boek gepubliceerd in je geboortejaar (1985)
4. Een fantasy boek
6. Een graphic novel
9. Een boek dat gericht is op kinderen onder de 12
10. Een boek dat gebaseerd is op waargebeurde feiten
15. Een boek dat voor 1900 werd gepubliceerd
18. Een boek dat je ooit begonnen bent maar nog nooit hebt uitgelezen
24. Een boek dat zich afspeelt in Azië
26. Een boek dat zich afspeelt in Latijns-Amerika

Voor nummertje 18 ligt ‘Vingervlug’ van Sarah Waters klaar. Dat leende ik ooit eens van een vriendin, maar ik raakte er maar niet aan toe en ik heb het niet-uitgelezen teruggegeven. Verder heb ik nog géén idee, dus tips zijn zeker welkom!

Wat lazen jullie de afgelopen maanden?
Doen jullie mee aan de Verbeelding Book Challenge? Post in de comments gerust een linkje naar jouw blog!
Hebben jullie nog tips voor de Verbeelding Book Challenge, of andere aanraders voor op de leeslijst?

***
Benieuwd naar mijn volledige lijst van de Verbeelding Book Challenge? Die kan je op deze pagina zien!
Vriendjes worden op Gooodreads? Dat kan HIER!

16 gedachtes over “Verbeelding Book Challenge | Gelezen in april/mei/juni 2015

  1. “Ik kan in alle eerlijkheid zeggen dat één van de puntjes waar ik het meest tegenop zag ervoor heeft gezorgd dat ik één van de mooiste boeken ooit heb gelezen.” -> GE-WEL-DIG!

    Voor Azië had ik ook nog Norwegian Wood of The Joy Luck Club genoteerd. Het is bij mij Stupeur et tremblements geworden, maar die twee klonken zo goed dat ik ze wel nog zou willen lezen. Voor 500+ pagina’s ga ik Als je het licht niet kunt zien / All the light we cannot see lezen.

    Veel leesplezier nog! Maar da’s duidelijk geen probleem met al die busritjes 🙂

    Geliked door 1 persoon

    • Dat leesplezier zal zeker niet ontbreken!
      All the light we cannot see staat ook op mijn lijstje, als het eens niet is uitgeleend in de bib tenminste.
      Misschien kan ik voor Azië mijn eigen boekje nog eens herlezen dan!

      Like

  2. Er staan toch weer enkele van mijn geliefde auteurs tussen… Bart Moeyaert, Arnon Grunberg, Jonathan Safran Foer … Heerlijk!

    Voor het boek van voor 1900 moet je sowieso een Jane Austen of Charlotte Brönte lezen 🙂 mijn top drie: Pride & Prejudice, Jane Eyre, Emma

    Geliked door 1 persoon

  3. Ik dacht in mijn reactie even op te sommen welke boeken uit dit lijstje ik wil lezen, maar het zijn er gewoon veel te veel. Merci voor de inspiratie / bevestiging van wat ik elders al las! 🙂

    Mijn laatste update verscheen gisteren: http://lepetitrequin.com/2015/07/gelezen-in-juni/
    Ongeveer hetzelfde als jij, zowel in aantal gelezen boeken als in aantal doorstreepte puntjes (t.t.z. als ik even inschat wat het bij mij zou zijn als ik geen boeken dubbel zou tellen 😉

    Like

  4. Sprintboeken! Wat een geweldig leuk idee! Zouden ze bij ons ook mogen introduceren, dat moet ik misschien eens niet 2 jaar wachten om een tegen dan al lang niet meer nieuw boek te kunnen uitlenen 🙂
    Van mij verschijnt er volgende week ook een update van de challenge! En deze zondag gelezen boeken van juni.
    ‘De boekendief’ vond ik ook zooo mooi… Ben geen fan van historische boeken, ik bedoel, het kost me altijd heel veel moeite om mezelf te overtuigen erin te beginnen, maar voor ge het weet word ik meegesleept. Thea Beckman vroeger was zo’n auteur waarvan ik de boeken supergraag las maar waar het altijd heel lang duurde voor ik effectief in een boek begon. Ik snap zelf die tegenzin niet goed.
    Maar damn, you’re on a roll!

    Geliked door 1 persoon

    • Die sprinters leggen wel wat druk omdat je maar één week de tijd hebt, maar het is een mooie kans om nieuwe boeken door iedereen te laten lezen! Je kan ze niet reserveren en ook niet verlengen, dus ’t is een beetje op goed geluk…
      Wat historische boeken betreft is het bij mij idem: uit mezelf begin ik er niet écht aan, maar eenmaal uitgelezen vind ik ze meestal wel heel erg mooi.
      Benieuwd of de tweede helft van het jaar evenveel gelezen zal worden hier, ik doe m’n best 🙂

      Geliked door 1 persoon

  5. Nummer 6: Habibi. Dat is prachtig!
    Nummer 10: Zeitoun van Dave Eggers. Over iemand die na orkaan Caroline met een kano mensen gaat helpen, maar voor terrorist aanzien wordt door de Amerikaanse overheid. Onvoorstelbaar!

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.