Over bloggen en het Blogboek

Over bloggen

Toen ik, ondertussen al bijna 6 jaar geleden, mijn eerste stappen in het WordPress-wereldje zette, had ik geen idee waar ik aan begon. Bloggen leek me wel leuk, maar ik had totaal geen idee wat, waarom en  hoe. Ik kende toen ook helemaal niemand die een blog had en bloggen was toen nog niet zo populair als toen. Dus ik deed maar wat.

Pas na een tijdje vond ik mijn ‘focus’: het zou een receptenblog worden, maar eentje met 100% plantaardige recepten. Als veganist én zoetebek was ik niet tevreden met het aanbod in de winkels en ik dacht bij mezelf dat ik dan even goed zelf kon experimenteren met gebak. Engelstalige plantaardige blogs waren er al genoeg, dus die van mij zou er één in het Nederlands worden.

Een fout die ik toen misschien heb gemaakt is de naam van mijn blog. Een blognaam moet blijven hangen, herkenbaar zijn en vooral te onthouden zijn. Gelukkig gebruiken heel wat mensen Feedly, Bloglovin en dergelijke, maar als ik aan  iemand vertel over mijn blog vragen ze me altijd om het te herhalen of om het op te schrijven. Note to self: blogvisitekaartjes maken!

In de loop der blogjaren zijn er heel wat veranderingen gebeurd op mijn blog, vooral om het geheel wat overzichtelijker te maken:

 • berichten die niet (meer) relevant waren werden in de prullenbak gegooid
 • ik begon te werken met categorieën en tags, zodat recepten makkelijker terug te vinden zouden zijn
 • een aparte receptenpagina werd aangemaakt; deze wordt consequent na elke blogpost aangevuld zodat alle recepten die ik heb geblogd daar terug te vinden zijn
 • mijn haakwerkjes werden op een aparte pagina geplaatst om de kern van mijn blog duidelijk te houden
 • de blogroll werd vervangen door een inspiratie-pagina en ook mijn kookboeken kregen een plaatsje

Ook de lay-out werd meermaals volledig veranderd en aangepast. Achteraf gezien vind ik het ontzettend jammer dat ik niet van elke ‘fase’ screenshots heb bewaard!

Niet alleen qua inhoud en vormgeving moet een blog groeien, maar ook qua bezoekersaantallen. In het begin had ik er geen idee van hoe bekend mijn blog was, maar met de jaren zijn ook de (vaste) bezoekers gekomen. Via EVA werd mijn blog enkele keren in de spotlights gezet en ook de sociale media (o.a. Facebook) doet zijn werk.

Zelf heb ik geen ambitie om bekend te worden met mijn blog. Zoals Kathleen het al meerdere keren schreef: je moet bloggen vooral zélf leuk vinden. Het grootste doel van mijn blog is mensen inspireren, en laten zien dat plantaardig gebak helemaal niet saai is en dat je als veganist, of als persoon met lactose-intolerantie, wél nog lekkere gebakjes kan / mag eten!

Omdat iedereen altijd en overal bij kan leren, las ik onlangs het Blogboek.

Over het Blogboek

_DSC6412

Het Blogboek is geschreven door Kelly Deriemaeker van Tales from the Crib. Haar blog bestaat al tien jaar, maar toch heb ik hem pas een tijdje geleden ontdekt. Een vriendin had één van de blogposts van Kelly op Facebook gedeeld en zo geschiedde: Tales from the Crib werd aan Feedly toegevoegd en sindsdien ben ik fan. Tales from the Crib is een persoonlijke blog waar zowel over alledaagse dingen – met een vleug humor – worden geschreven, als over serieuzere dingen (zo schreef Kelly zonder schaamte over haar huilbaby). Heel eerlijk en herkenbaar allemaal. En Kelly heeft, net als ik, West-Vlaamse roots (en niet eens zo ver uit de buurt van mijn roots), dus nog een plusje!

Toen het Blogboek af was heb ik geen seconde geaarzeld om een – gesigneerd, aja! – exemplaar te bestellen. Het boek is al een maand in mijn bezit en het is even blijven liggen om gelezen te worden. Dat is zo’n klein kantje van mezelf: leuke dingen willen uitstellen omdat ik het altijd jammer vind als ze voorbij zijn.
Tijdens het lezen hield ik pen en papier in de aanslag en maakte ik voortdurend aantekeningen.

Nu ik het boek helemaal uit heb, wil ik jullie allemaal warm maken om het ook te lezen!

Wat ik leuk vind aan het boek:

 • De vormgeving. Mooie boeken hebben bij mij een streepje voor. Dit boek straalt vrolijkheid uit!
  (Voor dit boek werkte Kelly samen met Leen De Pelseneer.)
 • Het boek is geschikt voor mensen die een blog willen beginnen, maar staat ook boordevol tips en inspiratie voor gevorderden.
 • Het boek is heel vlot geschreven en leest als een trein.
 • Kelly houdt van lijstjes. Fieke houdt ook van lijstjes.

Wat ik minder leuk vind aan het boek:

 • Ik had misschien wel wat meer foto’s verwacht. Maar eigenlijk hoeft dit niet echt in dit boek.
 • Door het formaat van het boek kan je het niet zomaar even open laten liggen. Niet zo handig als je het even opzij wil leggen om iets te noteren. Lang leve de (zelfgemaakte) bladwijzer dus!

Wat ik zelf heb bijgeleerd:

 • Dat een goeie titel belangrijk is. Duust ideetjes voor goeie titels zijn te vinden in het boek!
 • Dat er heel wat mogelijkheden bestaan om je site statistieken te checken.
 • Dat ik eens werk ga maken van een Spark File en een Succesfile.
 • Een goeie organisatie en voorbereiding is het halve werk. Een blogkalender, dat gaan we hier ook eens proberen te maken.
 • In plaats van je af te vragen waarom je weinig reacties op je eigen blogberichten krijgt moet je je eigen reageergedrag eens onder de loep nemen. Nu ik zelf veel vaker reageer op andere blogs stijgen de bezoekersaantallen hier toch wel een beetje! Reacties als ‘Wow, wat een leuk bericht!’ kan iedereen plaatsen, maar dit biedt niet echt een meerwaarde. Ik reageer nu bijvoorbeeld op leuke recepten, in plaats van ze enkel en alleen maar te pinnen voor later. Of als ik een herkenbare blogpost lees post ik daar een reactie met mijn ervaring op. Of als ik over een gelijkaardig thema zelf al eens heb geblogd laat ik in een reactie een link naar mijn blogbericht achter.
 • En eigenlijk nog héél veel meer…

Nog enkele foto’s uit het boek:

Blogboek - inhoudstafel

Aan het begin van het boek staat een heel duidelijke inhoudstafel. Handig!

Blogboek - inspiratielijstjes

Een van de lijstjes met ideeën.

Blogboek - grafisch

Instant vrolijkheid!

Blogboek - tips

Heel veel tekst in het boek, maar ook heel veel kadertjes met handige tips.

Blogboek - experts

Het Blogboek is vooral geschreven uit haar eigen ervaring, maar is ook een samenwerking: Kelly interviewde heel wat andere bloggers en hun antwoorden kregen ook een plaatsje in het boek.

Blogboek - lijstjes

Lijstjes. Need I say more?

Benieuwd geworden naar meer?
Het Blogboek kost 24,95 € en je kan het HIER bestellen.

En verder?

Iedere blogger zal ooit wel eens met een blogdip te maken hebben (gehad). Je vraagt je af waarover je nog zou schrijven, je hebt heel wat andere dingen te doen waardoor je blog op een laag pitje staat, je vraagt je af of mensen je blog wel leuk vinden, … Ook ik heb ook al zo’n dip gehad.

Het Blogboek heeft mij een ferme inspiratieboost gegeven: honderden ideetjes staan klaar om uitgewerkt te worden. Hopelijk zijn jullie even benieuwd als ik!
Dankzij het boek heb ik ook heel wat andere blogs leren kennen (en via die blogs dan weer nieuwe blogs). En voor mij persoonlijk blijft dat toch één van de allerleukste dingen aan bloggen: de interactie met mensen. Reacties schrijven én krijgen, mailtjes sturen en krijgen, … Enkele keren heb ik al met andere bloggers afgesproken en sommige van hen zijn vrienden geworden waarmee ik regelmatig ‘in het echt’ afspreek. Geweldig toch?

En dan is er nog #projectblogboek. In elk hoofdstuk van het Blogboek staan lijstjes met ideeën voor je volgende blogpost. In totaal 120 ideeën.
I. van de blog Kerygma startte met het idee om élk idee uit te werken en roept andere bloggers op om ook mee te doen. En dat werkt aanstekelijk! Overal zie ik berichten opduiken van andere bloggers die vertellen hoe ze werken, laten zien wat ze de afgelopen week als ontbijt hebben gegeten, … Zelf doe ik ook mee, maar enkel aan de puntjes die in de lijn liggen van mijn blog. Want elke dag posten welke kleren ik draag, daar zitten jullie niet op te wachten, toch?

Hebben jullie het Blogboek al gelezen?

Advertenties