Over bloggen en het Blogboek

Over bloggen

Toen ik, ondertussen al bijna 6 jaar geleden, mijn eerste stappen in het WordPress-wereldje zette, had ik geen idee waar ik aan begon. Bloggen leek me wel leuk, maar ik had totaal geen idee wat, waarom en  hoe. Ik kende toen ook helemaal niemand die een blog had en bloggen was toen nog niet zo populair als toen. Dus ik deed maar wat.

Pas na een tijdje vond ik mijn ‘focus’: het zou een receptenblog worden, maar eentje met 100% plantaardige recepten. Als veganist én zoetebek was ik niet tevreden met het aanbod in de winkels en ik dacht bij mezelf dat ik dan even goed zelf kon experimenteren met gebak. Engelstalige plantaardige blogs waren er al genoeg, dus die van mij zou er één in het Nederlands worden.

Een fout die ik toen misschien heb gemaakt is de naam van mijn blog. Een blognaam moet blijven hangen, herkenbaar zijn en vooral te onthouden zijn. Gelukkig gebruiken heel wat mensen Feedly, Bloglovin en dergelijke, maar als ik aan  iemand vertel over mijn blog vragen ze me altijd om het te herhalen of om het op te schrijven. Note to self: blogvisitekaartjes maken!

In de loop der blogjaren zijn er heel wat veranderingen gebeurd op mijn blog, vooral om het geheel wat overzichtelijker te maken:

 • berichten die niet (meer) relevant waren werden in de prullenbak gegooid
 • ik begon te werken met categorieën en tags, zodat recepten makkelijker terug te vinden zouden zijn
 • een aparte receptenpagina werd aangemaakt; deze wordt consequent na elke blogpost aangevuld zodat alle recepten die ik heb geblogd daar terug te vinden zijn
 • mijn haakwerkjes werden op een aparte pagina geplaatst om de kern van mijn blog duidelijk te houden
 • de blogroll werd vervangen door een inspiratie-pagina en ook mijn kookboeken kregen een plaatsje

Ook de lay-out werd meermaals volledig veranderd en aangepast. Achteraf gezien vind ik het ontzettend jammer dat ik niet van elke ‘fase’ screenshots heb bewaard!

Niet alleen qua inhoud en vormgeving moet een blog groeien, maar ook qua bezoekersaantallen. In het begin had ik er geen idee van hoe bekend mijn blog was, maar met de jaren zijn ook de (vaste) bezoekers gekomen. Via EVA werd mijn blog enkele keren in de spotlights gezet en ook de sociale media (o.a. Facebook) doet zijn werk.

Zelf heb ik geen ambitie om bekend te worden met mijn blog. Zoals Kathleen het al meerdere keren schreef: je moet bloggen vooral zélf leuk vinden. Het grootste doel van mijn blog is mensen inspireren, en laten zien dat plantaardig gebak helemaal niet saai is en dat je als veganist, of als persoon met lactose-intolerantie, wél nog lekkere gebakjes kan / mag eten!

Omdat iedereen altijd en overal bij kan leren, las ik onlangs het Blogboek.

Over het Blogboek

Het Blogboek is geschreven door Kelly Deriemaeker van Tales from the Crib. Haar blog bestaat al tien jaar, maar toch heb ik hem pas een tijdje geleden ontdekt. Een vriendin had één van de blogposts van Kelly op Facebook gedeeld en zo geschiedde: Tales from the Crib werd aan Feedly toegevoegd en sindsdien ben ik fan. Tales from the Crib is een persoonlijke blog waar zowel over alledaagse dingen – met een vleug humor – worden geschreven, als over serieuzere dingen (zo schreef Kelly zonder schaamte over haar huilbaby). Heel eerlijk en herkenbaar allemaal. En Kelly heeft, net als ik, West-Vlaamse roots (en niet eens zo ver uit de buurt van mijn roots), dus nog een plusje!

Toen het Blogboek af was heb ik geen seconde geaarzeld om een – gesigneerd, aja! – exemplaar te bestellen. Het boek is al een maand in mijn bezit en het is even blijven liggen om gelezen te worden. Dat is zo’n klein kantje van mezelf: leuke dingen willen uitstellen omdat ik het altijd jammer vind als ze voorbij zijn.
Tijdens het lezen hield ik pen en papier in de aanslag en maakte ik voortdurend aantekeningen.

Nu ik het boek helemaal uit heb, wil ik jullie allemaal warm maken om het ook te lezen!

Wat ik leuk vind aan het boek:

 • De vormgeving. Mooie boeken hebben bij mij een streepje voor. Dit boek straalt vrolijkheid uit!
  (Voor dit boek werkte Kelly samen met Leen De Pelseneer.)
 • Het boek is geschikt voor mensen die een blog willen beginnen, maar staat ook boordevol tips en inspiratie voor gevorderden.
 • Het boek is heel vlot geschreven en leest als een trein.
 • Kelly houdt van lijstjes. Fieke houdt ook van lijstjes.

Wat ik minder leuk vind aan het boek:

 • Ik had misschien wel wat meer foto’s verwacht. Maar eigenlijk hoeft dit niet echt in dit boek.
 • Door het formaat van het boek kan je het niet zomaar even open laten liggen. Niet zo handig als je het even opzij wil leggen om iets te noteren. Lang leve de (zelfgemaakte) bladwijzer dus!

Wat ik zelf heb bijgeleerd:

 • Dat een goeie titel belangrijk is. Duust ideetjes voor goeie titels zijn te vinden in het boek!
 • Dat er heel wat mogelijkheden bestaan om je site statistieken te checken.
 • Dat ik eens werk ga maken van een Spark File en een Succesfile.
 • Een goeie organisatie en voorbereiding is het halve werk. Een blogkalender, dat gaan we hier ook eens proberen te maken.
 • In plaats van je af te vragen waarom je weinig reacties op je eigen blogberichten krijgt moet je je eigen reageergedrag eens onder de loep nemen. Nu ik zelf veel vaker reageer op andere blogs stijgen de bezoekersaantallen hier toch wel een beetje! Reacties als ‘Wow, wat een leuk bericht!’ kan iedereen plaatsen, maar dit biedt niet echt een meerwaarde. Ik reageer nu bijvoorbeeld op leuke recepten, in plaats van ze enkel en alleen maar te pinnen voor later. Of als ik een herkenbare blogpost lees post ik daar een reactie met mijn ervaring op. Of als ik over een gelijkaardig thema zelf al eens heb geblogd laat ik in een reactie een link naar mijn blogbericht achter.
 • En eigenlijk nog héél veel meer…

Nog enkele foto’s uit het boek:

Benieuwd geworden naar meer?
Het Blogboek kost 24,95 € en je kan het HIER bestellen.

En verder?

Iedere blogger zal ooit wel eens met een blogdip te maken hebben (gehad). Je vraagt je af waarover je nog zou schrijven, je hebt heel wat andere dingen te doen waardoor je blog op een laag pitje staat, je vraagt je af of mensen je blog wel leuk vinden, … Ook ik heb ook al zo’n dip gehad.

Het Blogboek heeft mij een ferme inspiratieboost gegeven: honderden ideetjes staan klaar om uitgewerkt te worden. Hopelijk zijn jullie even benieuwd als ik!
Dankzij het boek heb ik ook heel wat andere blogs leren kennen (en via die blogs dan weer nieuwe blogs). En voor mij persoonlijk blijft dat toch één van de allerleukste dingen aan bloggen: de interactie met mensen. Reacties schrijven én krijgen, mailtjes sturen en krijgen, … Enkele keren heb ik al met andere bloggers afgesproken en sommige van hen zijn vrienden geworden waarmee ik regelmatig ‘in het echt’ afspreek. Geweldig toch?

En dan is er nog #projectblogboek. In elk hoofdstuk van het Blogboek staan lijstjes met ideeën voor je volgende blogpost. In totaal 120 ideeën.
I. van de blog Kerygma startte met het idee om élk idee uit te werken en roept andere bloggers op om ook mee te doen. En dat werkt aanstekelijk! Overal zie ik berichten opduiken van andere bloggers die vertellen hoe ze werken, laten zien wat ze de afgelopen week als ontbijt hebben gegeten, … Zelf doe ik ook mee, maar enkel aan de puntjes die in de lijn liggen van mijn blog. Want elke dag posten welke kleren ik draag, daar zitten jullie niet op te wachten, toch?

Hebben jullie het Blogboek al gelezen?

35 gedachtes over “Over bloggen en het Blogboek

 1. Super. Ik heb het blogboek meteen gekocht toen het uitkwam. Kelly heeft me over de streep getrokken om op een eigen domein verder te bloggen. Maar er staan zoveel leuke tips en handige links in dat het een must-have is voor elke blogger! 🙂

  Like

 2. Ik had het boek een paar maanden geleden ook uit! Heel leuk boekje maar zoals je zegt, geen handig formaat om mee te brainstormen. Door enkele oefeningen uit het boek te doen, heb ik ook veel geleerd over de bezoekers op mijn blog en ja…ik heb genoeg inspiratie opgedaan om content te schrijven tot eind dit jaar haha. Ideaal tegen writers block.

  Ik ben trouwens ook van West-vlaanderen! Toch wel leuk om meer blogs van ‘dichterbij’ te leren kennen. 🙂

  Like

  • Als het formaat het enige negatieve is dat we kunnen bedenken is Kelly goed bezig!
   Die West-Vlaamse, dat zijn toch toffe hé 😉

   Like

 3. Leuk om te lezen! Ik heb vandaag Lilith ontmoet, wat ik leuk vond, want ze is toch wel een beetje mijn blog-idool ;).
  Leuk ook om te lezen hoe jouw blog gegroeid is. Ik vind jouw blog trouwens nog steeds echt uitblinken in schoonheid en zorg, net zoals jouw gebakjes ;).
  En wat de posts uit het blogboek betreft, denk ik dat het heel verstandig is om de posts te doen die in de lijn van je blog liggen. Ben bijvoorbeeld al benieuwd wat jouw dagelijkse ontbijt is ;). Eet jij helemaal vegan?

  Like

  • Wat leuk, dat je Lilith hebt ontmoet!
   De berichten in #projectblogboek komen er wel aan, maar er staan nog een paar andere berichten op de planning. En natuurlijk post ik best af en toe een receptje ook, wat dat is en blijft toch wel het doel van mijn blog…
   Zelf eet ik niet meer 100% plantaardig, maar zo vaak mogelijk!

   Like

 4. Vind het ook een heel leuk blogboek. Voor mij gaf het boek de aanzet om het bloggen eindelijk eens serieus te gaan aanpakken. Bovendien zijn de vele inspiratietips echt wel de moeite. Ik volg ze ook, op mijn manier, zoals elke blogger dat doet zeker 😉

  Like

 5. Leuk bericht!
  Mooie vormgeving zeg, dat boek. Ik kende haar blog ook niet, al heb ik wel eens van dit boek gehoord.
  Ik heb je fijne blog toegevoegd aan Bloglovin!
  Liefs

  Like

 6. Ik heb hem ook! Ik heb meteen een “Evernote” aangemaakt met blogideeën! 🙂 En ik wil het boek nu al opnieuw lezen om nog wat zaken extra onder de loep te nemen en nog meer nieuwe ideeën op te doen. 🙂

  Like

  • Hier geen Evernote, maar dat lees je binnenkort wel in mijn ‘Hoe ik werk’-post :-). Ik heb heel veel aantekeningen gemaakt, maar neem het boek er zeker nog wel bij om dingen op te zoeken!

   Geliked door 1 persoon

 7. Ik heb gisteren de eer gehad om Kelly te ontmoeten op de boekenbeurs en ze was zo spontaan!
  Intussen heb ik het boek al helemaal doorlezen en ga ik het nog eens doen maar nu stap per stap. Ik kon gewoon in het begin niet stoppen met lezen. Tussendoor heb ik al nieuwe ideetjes opgeschreven in een notitieschrift, maar ik denk toch eens over na om andere apps te gebruiken. Maar het leukste vind ik wel dat ik eindelijk mensen leer kennen zoals jij die van West-vlaanderen zijn. Ik vind het nog moeilijk om Belgen te vinden tussen al het blogverkeer.

  Like

  • Wat leuk!
   Vroeger maakte ik ook lijstjes op papier, maar digitale zijn leuker, vooral omdat ze netter zijn.
   De laatste tijd leer ik veel blogs kennen, en Vlaamse vind ik ook wel de leukste!

   Like

 8. Hihi, ik ontdek nu ook pas je blog door de reacties. Maar dat blijf ik me wel afvragen: wanneer leest iedereen elkaars blog, wanneer reageert iedereen op elkaar als er ook nog eens tijd nodig is om zélf te schrijven? Dat heb ik nog niet helemaal goed door! 😉

  Like

  • Ik moet toegeven dat ik vaak gebruik maak van de optie ‘Save for later’ in Feedly. Als ik dan eens even tijd heb lees ik leuke berichten. Blogs lezen is hier een dagelijks ritueel, het is voor mij ook een vorm van ontspanning 🙂

   Like

 9. Ik ben ook enthousiast gemaakt. Ik heb al een sparkle file aangemaakt … maar nu twijfel ik. Is het sparkle file of spark file?
  Soit … de mijne blijft een sparkle file 🙂

  Like

 10. Dat van die reacties vind ik zeer treffend (“Reacties als ‘Wow, wat een leuk bericht!’ kan iedereen plaatsen, maar dit biedt niet echt een meerwaarde.).
  Dit zie je zo vaak bij recepten blogs. Gewoon namedropping, maar zo kan je wel een hele dag bezig blijven 😉
  Interessante blogpost (en dat zeg ik nu niet zomaar hé 😉

  Like

   • ik vind recepten ook heel interessant en yummie hoor! Laat ze maar komen! 🙂
    Maar soms zie ik dan bij een blog met een recept 40 reacties of zo staan, dan denk ik, amai, zoveel reacties! Blijkt dat 39 van de 40 alleen maar ‘mmmm lekker’ als reactie schrijven (of zoiets, ik overdrijf nu 😉
    Zoals jij ook schrijft, wat is dan de meerwaarde daarvan …

    Like

   • Reacties zijn zeker leuk! Zelf ga ik wel vaker een recept pinnen voor later, ik probeer nu ook een reactie te posten als ik pas na een hele tijd het recept heb uitgeprobeerd. Altijd leuk voor de blogger in kwestie!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.