Speculoos-koffiekoekjes

Speculoos-koffiekoekjes - Fiekefatjerietjes

’t Is hier de laatste tijd precies een beetje stil geweest hé? Maar zeg nu eens eerlijk: had iemand van jullie zin om met de hittegolf van afgelopen week vaak in de keuken te staan, laat staan de oven op te zetten? Ha, ik dacht het al🙂.

De voorbije weken werd elk moment van onze vrije tijd besteed aan werken in het huis en in de tuin.

In huis wordt alles in gereedheid gebracht om de definitieve EPB-score te bepalen. Daarvoor werken we onze zolder af en werden de plinten beneden geplaatst. Ook plaatsten we tegeltjes als spatwand in onze keuken. Ik word zó blij van mijn nieuwe tegeltjes! Binnenkort krijgen jullie hier enkele beelden van onze keuken te zien!

De tuin, dat is ook een hele klus. Onkruid en wilde grassen verwijderen, de grond proberen effen te leggen. En mijn eerste mini-moestuin onderhouden! De meeste groenten doen het vrij goed, maar alles lijkt traag te groeien. Dit jaar werd alles snel-snel gezaaid / gepland, volgend jaar wil ik iets doordachter te werk gaan. Op de planning staat: het Moestuinboek lezen dit najaar! Binnenkort ook een update over de moestuin!

Maar goed, bakken! Een tijd geleden zag ik een blogpost over speculoos-koffiekoekjes passeren. Meteen pinde ik het recept op mijn bord ‘koekjes’, waar het net zoals heel wat andere pins gewoon bleef staan. Donderdagavond wou ik koekjes bakken en ik dacht: we kijken eens op dat Pinterest-bord. De keuze was snel gemaakt! Ik volgde het recept niet helemaal, wegens niet al te veel tijd. Het resultaat werd goedgekeurd, zelfs door mijn man die geen koffie-fan is! Alleen die glazuur, ik krijg dat niet mooi in streepjes. Als iemand daar tips voor heeft…

NODIG:

(voor ongeveer 12 koekjes)

  • 1/2 cup plantaardige margarine
  • 1/3 cup speculoospasta
  • 1/2 tl oploskoffie
  • 1 1/4 cup bloem
  • 1/4 cup poedersuiker
  • 1/2 tl zout
  • 3 tl amandelmelk
  • chocolate chips

voor de glazuur

  • 1/2 cup poedersuiker
  • 1 tl oploskoffie
  • 2-4 EL water

WERKWIJZE:

Klop de margarine samen met de speculoospasta tot een romig geheel. Voeg de oploskoffie, bloem, zout en poedersuiker toe en meng goed. Voeg tl bij tl de amandelmelk toe en kneed tot een stevig deeg.

 

Hier volgde ik het recept niet volledig, ik maakte meteen balletjes van het deeg in plaats van het deeg een uur in de koelkast te laten rusten en er dan schijfjes van te snijden.
Verwarm de oven op 180°C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg de koekjes op de bakplaat en bak ze ongeveer 12 minuten.
Laat de koekjes even afkoelen op de bakplaat en verplaats ze dan op een rooster om ze verder te laten afkoelen.
Meng de poedersuiker en oploskoffie en voeg EL per EL water toe, tot je glazuur van de gewenste dikte krijgt. Sprenkel de glazuur over de afgekoelde koekjes.