Stoofpotje met tempeh en kurkuma

Stoofpotje met tempeh en kurkuma - Fiekefatjerietjes

Daar zijn we weer! Verhuisd en al!

De nieuwe keuken werd al grondig getest én goed bevonden. Het koken en bakken vroeg wel wat aanpassing, maar lang duurde dat niet. Nu koken we op inductie in plaats van op gas (hoera voor het vlotte schoonmaken van een effen plaat!) en ook de oven is hetelucht in plaats van gewoon warmte vanonder (hoera voor gelijkmatig gebakken cakes!).
Afgelopen weekend heb ik meermaals geroepen: “maar kijk nu, ik zie die cake gewoon omhoog komen terwijl ik erop sta te kijken!” en “amai, die pot staat net op het vuur en dat water kookt al of wat!”. Hoera voor ovens met een deur waar je door kan kijken, en nog meer hoera voor de snelheid en efficiëntie van koken op inductie dus!

De dag voor de verhuis kookte ik op ’t appartement nog een grote kom spaghettisaus. Omdat ik al kon voorspellen dat de verhuis zwaar en hectisch zou zijn en er niet veel energie zou overblijven om nog te koken. De eerste keer maakte ik rijst met groenten en zoetzure saus (niet echt blogwaardig eigenlijk dus), en een curryschotel werd ook al klaargemaakt.

Afgelopen dinsdag kwam de broer van mijn wederhelft op bezoek, de broer die vorige zomer in Ethiopië was en voor ons kurkuma van daar mee bracht. Het ideale moment om een nieuw receptje te bedenken om die avond klaar te maken!

NODIG:

(voor 3 à 4 personen)

  • olijfolie
  • 1 ui, fijn gesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • een flink stuk gember, fijngehakt
  • 1 tl korianderpoeder
  • 2 wortels, geschild en in stukjes
  • een bloemkool, in roosjes
  • 250 gram champignons, in stukken
  • 1 rolletje tempeh, in stukjes
  • 1 à 1,5 EL kurkuma
  • water
  • 1 EL sojasaus
  • eventueel maïzena om te binden
  • peper en zout

WERKWIJZE: 

Stoof de ui, knoflook en gember in olijfolie. Voeg korianderpoeder toe en laat mee bakken zodat de smaak vrij komt. Voeg de wortelstukjes toe en laat even mee stoven. Voeg even later de bloemkoolroosjes toe en daarna ook de champignons en de tempeh. Stoof nog even mee. Bestrooi het geheel met de kurkuma. Blus met wat water, dat wordt de ‘saus’. Breng op smaak met sojasaus en indien gewenst peper en zout. Als je niet houdt van een waterige saus kan je de saus binden met wat maïzena.
Serveren met rijst.

De aandachtige volgers zullen gemerkt hebben dat ik samen met het nieuwe huis, ook een nieuwe toile cirée heb! 🙂

Advertenties