Vegan MoFo 2014 #19: Uit in Antwerpen 2 – Robuust (The Zero Waste Shop)

Zoals jullie gisteren konden lezen bracht ik gisteren in Antwerpen ook een bezoekje aan Robuust – The Zero Waste Shop. Ik had al heel wat gelezen en gehoord over deze shop en wou er zeker eens zelf naartoe. De winkel is op wandelafstand gelegen van de Groenplaats, heel goed bereikbaar dus.
Je komt terecht in een heel rustig en warm interieur; de kasten zijn gemaakt uit steigerhout. De sfeer is een beetje zoals in een oude kruidenierswinkel, maar dan met een moderne toets.

Robuust is de eerste ‘supermarkt’ zonder verpakkingen in België. De winkel wordt uitgebaat door Savina Istas, zij heeft een master in de ‘sustainability science and policy’.
De verkochte producten zijn zo biologisch en zo lokaal mogelijk.

Enkele sfeerbeelden:

Hoe werkt het? 
Je koopt geen (afval)verpakkingen, je brengt je eigen (herbruikbare) verpakking mee. Alle producten zitten in grote silo’s of schepbakken. Bij het binnenkomen in de winkel kan je je eigen potjes wegen en dan krijg je een sticker. Bij het afrekenen wordt rekening gehouden met het gewicht van de verpakking (je betaalt dus alleen de inhoud). Als je zelf geen verpakking bij hebt kan je in de winkel ook herbruikbare bokalen of flessen kopen.

Wat kan je er allemaal kopen?
Muesli, crunchy, allerhande granen, gedroogde vruchten, noten, koffiebonen, losse thee, oliën, notenpasta’s, vruchtensappen, huishoudproducten, groene gedroogde kruiden, specerijen, verse groenten en fruit, …

Wat heb ik er gekocht?
Mijn voorraadkast thuis is goed gevuld, dus ik kocht enkel quinoa en zwarte linzen (deze had ik nog nooit eerder ergens gezien).

En de prijzen?
Vergelijkbaar met de prijzen in de natuurvoedingswinkel.

Voordelen?
– Geen wegwerpverpakkingen, uiteraard 🙂
– Je kan precies de hoeveelheid kopen die je nodig hebt
– Bio en lokaal
– Je vindt er producten die je op weinig andere plaatsen vindt (vb. zwarte linzen, volkorencouscous, gedroogde aardbeien, …

Nadelen? Niet echt nadelen, maar eerder bedenkingen:
– Als je vb. granen koopt heb je geen idee van de exacte bereidingstijd
– Idem voor de houdbaarheid (maar dat wordt vanzelf opgelost omdat je meestal toch enkel koopt wat je nodig hebt)
– Ingrediënten van vb. snoepjes of ontbijtgranen staan niet vermeld (kan handig zijn voor mensen met bepaalde allergieën)

Hopelijk slaat dit concept aan en worden binnenkort meer winkels geopend. Eentje in Gent zou leuk zijn!

Robuust vind je in de Reyndersstraat 2/1, 2000 Antwerpen.
De website van Robuust.
De facebookpagina van Robuust.

(Alle foto’s zijn met een smartphone gemaakt, vandaar de mindere kwaliteit. Ik had geen zin om mijn camera mee te zeulen :-).)

14 gedachtes over “Vegan MoFo 2014 #19: Uit in Antwerpen 2 – Robuust (The Zero Waste Shop)

    • Ja hoor, dat denk ik ook. In verband met ingrediënten: ik had niet meteen iets nodig dat ‘gevaarlijk’ was, of heb ook geen allergieën, maar vermoedelijk weet de eigenares de ingrediënten wel, dus gewoon vragen kan ook al een oplossing bieden!

      Like

  1. Ik wou dat er meer zo’n winkels waren !
    mag ik vragen wat voor smartphone je hebt? 😡 de foto’s zijn van vrij goeie kwaliteit en ik zoek ook zo iets !

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.