#kookboekweek | februari 2018 | Veganomicon

In februari kookte ik uit Veganomicon, één van de eerste vegan kookboeken die ik kocht. Veganomicon is een geweldig boek, want dat boek leerde me seitan maken, én de lekkerste chocoladekoekjes bakken. Tegelijk is Veganomicon ook een minder leuk boek, want er staan niet zo veel foto’s in. Ik geef toe dat ik liever kookboeken heb mét foto’s, maar voor dit boek maak ik graag een uitzondering!

Zoals ik hierboven al schreef was dit één van mijn eerste vegan kookboeken; ik moet ‘m al bijna tien jaar hebben denk ik. Ik kookte al heel wat gerechten uit dit boek, maar voor de #kookboekweek beperkte ik mij tot recepten die ik nog niet eerder had uitgetest. Here we go!

Curried Carrot Dip (p. 62)
Broccoli-potato Soup with Fresh Herbs (p. 138)
Fresh Rosemary Focaccia (p. 220)

Meestal plan ik een #kookboekweek in als we bezoek hebben, omdat ik dan meerdere gerechten kan uitproberen. In februari waren Kelly en Stefan op bezoek. De vrouwen hadden het (onder andere) over bloggen, en de mannen amuseerden zich met de playstation. En natuurlijk moeten we ook eten. Veel eten! Hierboven op de foto zie je een heerlijke soep, een heerlijke wortelspread en EEN OVERHEERLIJKE MEGASUPERFANTASTISCH LEKKERE focaccia. Het was de eerste keer dat ik zelf focaccia bakte, en o-o dat ga ik vaker doen. Ik mengde nog een restje olijven door het deeg, en dat paste daar wonderwel bij. Oké, het is wel duidelijk zeker dat die focaccia echt lekker was zeker?

Chocolate Chip Brownie Waffles (p. 74)

Dit recept klonk te mooi om waar te zijn… Het deeg kleefde enorm aan mijn wafelijzer, maar ik wou het deeg niet weggooien dus ik maakte er nog muffins van. Lekker, dat wel, maar toch balen dat het geen wafels werden. Ik heb geen idee wat het probleem was, want alle andere recepten in het boek zijn wel geweldig. Wellicht ligt het dus aan mijn wafelijzer. Tijd voor een nieuw toestel, denk ik!

Roasted Fennel and Hazelnut Salad with Shallot Dressing (p. 86)

Oké, ik heb een beetje vals gespeeld: dit recept maakte ik wel al eerder klaar, en ik maakte het nog eens omdat het zó lekker is. Tijdens de kookboekweek verschoof de planning wat, omdat we altijd veel restjes hadden. Dus ik nam alle ingrediënten mee toen we voor een weekend naar mijn ouders gingen. Op zondag kwam mijn broer met zijn gezin ook langs bij mijn ouders, en we hebben met z’n allen gesmuld van deze salade (behalve mijn broer en mijn man, want zij lusten geen venkel, tsss…).

Herb-scalloped Potatoes (p. 108)

Oké, ik heb eigenlijk nog een beetje vals gespeeld: ook deze patatjes heb ik vroeger al eens gemaakt. Mijn man houdt van klassieke gerechten, en dit gerecht lijkt een beetje op gratin dauphinois, maar wordt niet met room en melk klaargemaakt maar met bouillon. Lichter, maar zeker niet minder lekker! We aten de patatjes met appelmoes en een burger.

Curried tofu (p. 127)
Pineapple-Cashew-Quinoa Stir-fry (p. 175)

Een wokgerecht met quinoa, paprika, erwtjes, ananas, cashewnoten, … Dat kan niet slecht zijn. Ik at het met gemarineerde gebakken tofu. Goeie combinatie! Dat is trouwens nog een voordeel aan het boek: er staan verschillende groenten-, granen-, tofu-, seitangerechten in het boek, en die kan je zelf combineren tot een maaltijd. Achteraan in het boek staan ook volledige voorbeeldmenu’s, ook inspirerend!

Spicy Peanut and Eggplant Soup (p. 147)

Ik ben fan van stevige maaltijdsoepen, en al zeker als er aubergine en koriander aan te pas komt! Meer heb ik daar niet over te zeggen :-).

Spaghetti Squash Mexicana with Tropical Avocado Salsa Fresca (p. 178)

In onze berging lag nog een spaghettipompoen uit de tuin van mama, dus dit gerecht was perfect. De salsa maakte ik niet, maar wel verse guacamole. Ik maakte er ook rijst bij, omdat wij niet genoeg hebben met enkel de groentjes. En de maïs deed ik er apart bij, want mijn man is daar geen grote fan van.

Green Pea and Lemon Risotto with Roasted Red Peppers (p. 199)

Risotto is iets wat wij regelmatig eten, en graag eten. Variaties zijn altijd leuk, en deze was wel een topper. Ik voegde wel iets meer erwtjes toe dan in het recept, maar dat had geen invloed op de smaak.

***

Doen jullie mee met #kookboekweek? Laat gerust een linkje naar je blog in de comments als je meedoet, dan vul ik dit aan in het lijstje van de volgende #kookboekweek!

6 gedachtes over “#kookboekweek | februari 2018 | Veganomicon

  1. Fijne post. Ik heb het boek sindskort ook, maar vind het soms juist lastig dat er van die dingen in staan die je zelf moet combineren ipv een hele maaltijd. Dus altijd fijn om te zien wat anderen ermee maken. Zo’n soep, eet je daar dan nog dingen bij ( en zo ja, wat en hoeveel ) ?

    Like

    • Dat zelf kunnen combineren vind ik wel leuk, zeker omdat er bij elk recept tips staan waarbij je het kan eten. Maar wij eten evengoed gewone patatjes of worteltjes bij iets ‘moeilijkers’, het hoeft niet altijd heel speciaal te zijn. Bij die soep at ik een stuk (stok)brood, of ik doe wat rijst of pasta in de soep. Een heerlijke lunch!

      Like

  2. Wat een heerlijke gerechten zien dat er uit! Ik kende het boek nog niet, maar ga wel eens kijken of ik het niet in de bib of winkel kan vinden. Want het lijken me ook geen extreem moeilijke gerechten te zijn en dat is altijd handig voor een niet zo fantastische keukenprinses als mezelf 🙂

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.