Gedichtendag 2023 | een ode aan Bart Moeyaert

Sommigen onder jullie hadden het al zien passeren op de socials: 2023 is hét béste poëzieweekjaar ooit, en er zal veel moeten gebeuren om dat te overtreffen. Ik ben namelijk één van de gelukkigen in onze gemeente die een raamgedicht heeft kunnen adopteren, en dan nog wel één van mijn favorieten. Als kers op de taart kwam de schrijfvrijwilliger het gedicht schrijven op mijn verjaardag.

Eerder schreef ik al eens over mijn liefde voor de werken van Bart Moeyaert, maar ik kan niet meer precies vinden waar en wat en hoe, dus nog maar even opnieuw :-). Toen ik 12 was (en al een behoorlijke boekenwurm was), kreeg ik voor mijn communie het boek ‘Duet met valse noten‘ van onze toenmalige buurman cadeau. Dat boek las ik ondertussen al meerdere keren, en ook heel veel andere werken van deze geweldige auteur heb ik met veel graagte gelezen. Wisten jullie dat Bart Moeyaert ook een podcast heeft, waarin hij zijn eigen verhalen voorleest? Aanrader!

Dit jaar is het trouwens 40 jaar (!) geleden dat ‘Duet met valse noten’ verscheen. Om zijn veertigste schrijversverjaarjaar (zo omschrijft hij het zelf in zijn nieuwsbrief) te vieren, is er een feest gepland in de Minardschouwburg in Gent, op 24 februari. Ik heb al een kaartje gekocht, uiteraard! Bart Moeyaert is zeer gekend in ons land en ver daarbuiten; zijn werken werden al meermaals vertaald. Terecht ontving hij in 2019 de Astrid Lindgren Memorial Award.

Maar goed, terug naar gedichtendag! Bart Moeyaert schrijft niet alleen geweldige verhalen, maar ook prachtige gedichten. Van zijn dichtbundels staan ‘Verzamel de liefde‘ (dat al t.w.i.n.t.i.g.! jaar oud is), ‘Gedichten voor gelukkige mensen‘ en ‘Helium‘ hier in de kast. Stuk voor stuk pareltjes die ik koester.

Met heel veel trots deel ik het mooie ‘Goeienacht’ met jullie (ik weet dat ik dat in 2019 ook al deed, maar zoals jullie kunnen lezen is mijn enthousiasme groot). Met bijzondere dank aan Bibliotheek Merelbeke en de fantastische schrijfvrijwilliger Ann!

Vandaag, donderdag 26 januari, Gedichtendag, is de start van de poëzieweek. Het thema van de poëzieweek van dit jaar is vriendschap.

Lees ook:

Advertentie

11 gedachtes over “Gedichtendag 2023 | een ode aan Bart Moeyaert

 1. Ik kende het concept van een gedicht adopteren helemaal niet, maar zag het vandaag een paar keer passeren. Jij hebt een héél mooi geadopteerd, dat ik nog niet kende. Er borrelen allemaal hele fijne herinneringen naar boven daardoor.

  Like

 2. Ik vind het een heerlijk intiatief en hoop dat ze het hier bij ons in de gemeente ook gaan oppikken. Zo bijzonder dat dat een initiatief voor meerdere lichtpuntjes kon zorgen. Niet alleen een mooi gedicht op je raam maar ook nog eens je favoriete gedicht én op je verjaardag. Wat een mooi cadeau.

  Like

  • Ondertussen staat het nog steeds op ons raam (geen haar op mijn hoofd dat eraan denkt om het te verwijderen zolang het leesbaar blijft) en ik ben er nog altijd heel blij mee! Ik duim mee dat jullie gemeente ook meedoet volgend jaar!

   Like

  • Leuk hé? Bij ons zijn ze enorm verspreid over de gemeente, al zag ik er gisteren heel toevallig ook nog eentje op een raam staan. De bedoeling was om ze tijdens de poëzieweek te laten staan, maar de raamstiften gaan mee door weer en wind, dus het gedicht blijft hier staan tot het echt niet meer leesbaar is :-).

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.