Sommigen onder jullie hadden het al zien passeren op de socials: 2023 is hét béste poëzieweekjaar ooit, en er zal veel moeten gebeuren om dat te overtreffen. Ik ben namelijk één van de gelukkigen in onze gemeente die een raamgedicht heeft kunnen adopteren, en dan nog wel één van mijn favorieten. Als kers op de taart kwam de schrijfvrijwilliger het gedicht schrijven op mijn verjaardag.
Eerder schreef ik al eens over mijn liefde voor de werken van Bart Moeyaert, maar ik kan niet meer precies vinden waar en wat en hoe, dus nog maar even opnieuw :-). Toen ik 12 was (en al een behoorlijke boekenwurm was), kreeg ik voor mijn communie het boek ‘Duet met valse noten‘ van onze toenmalige buurman cadeau. Dat boek las ik ondertussen al meerdere keren, en ook heel veel andere werken van deze geweldige auteur heb ik met veel graagte gelezen. Wisten jullie dat Bart Moeyaert ook een podcast heeft, waarin hij zijn eigen verhalen voorleest? Aanrader!
Dit jaar is het trouwens 40 jaar (!) geleden dat ‘Duet met valse noten’ verscheen. Om zijn veertigste schrijversverjaarjaar (zo omschrijft hij het zelf in zijn nieuwsbrief) te vieren, is er een feest gepland in de Minardschouwburg in Gent, op 24 februari. Ik heb al een kaartje gekocht, uiteraard! Bart Moeyaert is zeer gekend in ons land en ver daarbuiten; zijn werken werden al meermaals vertaald. Terecht ontving hij in 2019 de Astrid Lindgren Memorial Award.
Maar goed, terug naar gedichtendag! Bart Moeyaert schrijft niet alleen geweldige verhalen, maar ook prachtige gedichten. Van zijn dichtbundels staan ‘Verzamel de liefde‘ (dat al t.w.i.n.t.i.g.! jaar oud is), ‘Gedichten voor gelukkige mensen‘ en ‘Helium‘ hier in de kast. Stuk voor stuk pareltjes die ik koester.
Met heel veel trots deel ik het mooie ‘Goeienacht’ met jullie (ik weet dat ik dat in 2019 ook al deed, maar zoals jullie kunnen lezen is mijn enthousiasme groot). Met bijzondere dank aan Bibliotheek Merelbeke en de fantastische schrijfvrijwilliger Ann!
Vandaag, donderdag 26 januari, Gedichtendag, is de start van de poëzieweek. Het thema van de poëzieweek van dit jaar is vriendschap.
Lees ook:
- Gedichtendag 2022 – ‘Zullen we een bos beginnen?’ van Jaap Robben
- Gedichtendag 2020 – ‘Geluk’ van Toon Hermans
- Gedichtendag 2019 – ‘Goeienacht’ van Bart Moeyaert
- Gedichtendag 2018 – ‘Poëzie’ van Herman de Coninck
- Gedichtendag 2017 – ‘Vijfjarenplan’ van Herman de Coninck
- Gedichtendag 2016 – ‘Bekentenis’ van Bart Moeyaert
Ik kende het concept van een gedicht adopteren helemaal niet, maar zag het vandaag een paar keer passeren. Jij hebt een héél mooi geadopteerd, dat ik nog niet kende. Er borrelen allemaal hele fijne herinneringen naar boven daardoor.
LikeLike
Ik kwam het ook toevallig te weten dit jaar, één dag voor je kon ‘inschrijven’.
Fijn dat er mooie herinneren bij je boven kwamen bij het lezen van dit gedicht!
LikeGeliked door 1 persoon
Oh, wat mooi! Zowel het gedicht als het handschrift van de schrijfvrijwilliger.
LikeLike
Ja, hé? De schrijfvrijwilliger is jarenlang leerkracht geweest, en heeft ook heel wat ervaring met kalligrafie. Dat laatste is duidelijk te zien, en ik ben er alleen maar ontzettend blij mee!
LikeLike
Wauw, zo’n mooi gedicht! Echt een super idee om dit te adopteren. Je mag trots zijn.
LikeLike
Ben ik zeker :-).
Het gedicht mag na 1 februari verwijderd worden, maar ik ga het zo lang mogelijk laten staan!
LikeGeliked door 1 persoon
Wauw, wat een mooi gedacht. En zo zalig zeg dat je het kon adopteren 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Ik vind het een heerlijk intiatief en hoop dat ze het hier bij ons in de gemeente ook gaan oppikken. Zo bijzonder dat dat een initiatief voor meerdere lichtpuntjes kon zorgen. Niet alleen een mooi gedicht op je raam maar ook nog eens je favoriete gedicht én op je verjaardag. Wat een mooi cadeau.
LikeLike
Ondertussen staat het nog steeds op ons raam (geen haar op mijn hoofd dat eraan denkt om het te verwijderen zolang het leesbaar blijft) en ik ben er nog altijd heel blij mee! Ik duim mee dat jullie gemeente ook meedoet volgend jaar!
LikeLike
Een heel mooi gedicht om te adopteren! Ik spotte er ook ééntje in Brugge.
LikeLike
Leuk hé? Bij ons zijn ze enorm verspreid over de gemeente, al zag ik er gisteren heel toevallig ook nog eentje op een raam staan. De bedoeling was om ze tijdens de poëzieweek te laten staan, maar de raamstiften gaan mee door weer en wind, dus het gedicht blijft hier staan tot het echt niet meer leesbaar is :-).
LikeLike