knotsgekke kinderboekentip | De NEEhoorn en de Slangzaam

#relame

Het succesvolle boek ‘De NEEhoorn’, waarvan intussen al meer dan 75.000 exemplaren van zijn verkocht, heeft en vervolg: ‘De NEEhoorn en de Slangzaam‘!

Toen ik ergens in 2020 in de boekenwinkel aan het rondneuzen was, viel ‘De NEEhoorn‘ mij meteen op. Dochterlief was toen vier en gek op alles wat roze en joeniekorns was. Ik besloot het boek te kopen voor haar verjaardag later dat jaar. Maar enkele weken voor haar verjaardag vroeg de mama van een van haar beste vriendinnetjes of ze Juliette ‘De NEEhoorn‘ cadeau mocht doen. ‘Mij best’ (de mensen die het boek gelezen hebben, zullen nu even gniffelen!) dacht ik, dan geef ik het eerder gekochte boek wel door aan iemand anders. Spoiler: ondertussen kocht ik nog meerdere exemplaren van dit boek om cadeau te doen, en binnenkort doe ik dat nog een keertje, want tot nu toe is iedereen die ik ken gék op de knotsgekke avonturen van de NEEhoorn en zijn vrienden (en dus niet alleen meisjes, maar ook jongens!).

Groot was ook mijn enthousiasme toen ik las dat er een vervolg op dit boek zou komen. Juliette telde met mij even hard af tot eind augustus, wanneer het tweede (en hopelijk niet het laatste?) boek in deze reeks zou verschijnen.

Korte inhoud van ‘De NEEhoorn en de Slangzaam’:

De NEEhoorn en de WELLES-prinses hebben ruzie, maar eigenlijk weten ze allebei niet meer waarom. Als de KUS-m’n-KONT-hond zich er ook nog mee gaat bemoeien, is de NEEhoorn het zat en gaat hij ervandoor. Na een lange tocht belandt hij in de Dichte Donkere Jungle, waar de Slangzaam zich aan een tak hangt te vervelen. Wat de NEEhoorn ook voorstelt om te gaan doen, de Slangzaam heeft er geen zzzin in…

Voor de liefhebbers ook de korte inhoud van ‘De NEEhoorn’ (eerste deel):

In het Heerlijke Hartenwoud wordt een kleine poezelige eenhoorn geboren. Hoewel iedereen hem ontzettend li-la-lief vindt en hem gesuikerd geluksgras voert, gedraagt hij zich helemaal niet als een eenhoorn. Hij zegt constant op alles NEE, dus noemt zijn familie hem de NEEhoorn.
Op een dag ontsnapt de NEEhoorn uit het Hartenwoud en ontmoet hij een wasbeer die niet wil luisteren, een hond die echt nergens van houdt en een prinses die het met niks eens is. Samen trekken ze eropuit. Want samen chagrijnig zijn, is veel leuker!

Wij begonnen met voorlezen uit ‘De NEEhoorn‘ toen Juliette een jaar of 4 was; dan keek ze vooral naar de (prachtige!) kleurrijke illustraties en lachte ze met bijna alles. Sinds ze vorig jaar in de derde kleuterklas zat, begint ze zelf wat woorden uit de tekstballonnetjes te herkennen en leest ze mee voor (of ze vult mij aan, omdat we het boek al zo vaak hebben gelezen waardoor ze hele stukken uit het hoofd kent).

Het tweede deel, ‘De NEEhoorn en de Slangzaam‘, is een even groot succes. De personages uit het eerste boek komen allemaal weer aan bod, en de stijl van illustraties is dezelfde. We maken hier kennis met de Slangzaam die zich heel erg verveelt. Bonus aan dit boek zijn de prachtige uitvouwpagina’s. Maar eigenlijk is dit boek, net zoals zijn voorganger, gewoon ontzettend grappig. Een ferme hoek eraf, zou je kunnen zeggen.

De thema’s die aan bod komen zijn vooral heel herkenbaar voor kinderen: fantasie, vriendschap, iedereen heeft z’n eigen karakter, boosheid, … In tegenstelling tot wat de sfeer en de kleuren doen vermoeden (regenbogen! suikerspinkleuren!), zit er ook een serieus rebels kantje aan het boek. Iedereen gaat er namelijk van uit dat eenhoorns altijd schattig en lief zijn, maar dit exemplaar is niks van dit alles: op de kaft lijkt hij zijn best te doen om éxtra boos te kijken.

Ook in dit boek staat aan de binnenzijde van de kaft een soort ‘kaart’ van waar de NEEhoorn allemaal naartoe gaat. Achteraan in het boek staan enkele leuke bonussen: een vriendenboekpagina, een heleboel fantasiedieren waarmee je zelf verhalen kan verzinnen én een laddersspel. Een dobbelsteen en enkele pionnen en het boek wordt nóg leuker!

Kleine noot: dit boek is een heel fijn voorleesboek, maar het is vrij lang en heeft best veel tekst. Bij kleinere kindjes lees je het best in meerdere stukken voor. Grotere kinderen kunnen het boek dan zelf lezen. Kortom: plezier voor alle leeftijden!

***

Disclaimer: ik kreeg dit boek toegestuurd als recensie-exemplaar. Ik kocht het boek dus niet zelf, maar alles wat hierboven geschreven staat is mijn eigen, eerlijke mening. Mijn persoonlijke regel is dat ik alleen boeken of producten review die ik zelf ook zou kopen (en die bij mij(n blog) passen), en dus een plekje in mijn (en in dit geval: ook die van Juliette) (boeken)kast verdienen.

De NEEhoorn en de Slangzaam
auteur: Marc-Uwe Kling
illustrator: Astrid Henn
vertaling: Jaap Robben
uitgeverij: Uitgeverij Volt
54 blz.
€ 15,99

4 gedachtes over “knotsgekke kinderboekentip | De NEEhoorn en de Slangzaam

    • Oeh, leuk! Dan zou ik toch het eerste boek (met de blauwe kaft) als eerste aanraden, dan leer je de dieren/karakters beter kennen. Je kan de boeken los van elkaar lezen, maar voor mij voelen ze meer aan als reeks en volgen ze op elkaar. Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden!

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.