fieke deelt meer dan 13 tips voor meer leesinspiratie

Heel erg vaak krijg ik de vraag: maar hoe komt het dat jij zo veel boeken leest? Eén van de belangrijke dingen is: keuzes maken. Maar een andere tip is ook: altijd weten wat het volgende boek zal/kan zijn dat je gaat lezen. Enter: de leeslijst!

Jawel, ik heb ondertussen al een behoorlijk lange leeslijst (waarvan ik nooit alles zal kunnen lezen, dat besef ik goed), van waaruit ik dan een keuze maak als ik nieuwe boeken wil lenen of kopen of ruilen. Die lijst is een digitale lijst, zodat ik die ook kan raadplegen op mijn smartphone als ik in de bibliotheek of boekenwinkel ben. Ik heb mijn leeslijst opgesplitst in fictie en non-fictie, en ik heb er ook een kolom in staan waar ik noteer van waar ik de tip voor dat boek heb.

En dan zijn we bij het doel van deze blogpost aangekomen: waar vind je in godsnaam toch al die tips voor leuke boeken? Ik stelde de vraag een tijdje geleden aan Ellen, die mij altijd van leuke tips voorziet. Ze kaatste de bal terug, en ziehier: mijn leesinspiratie in een blogpost!

Hier vind ik allemaal inspiratie voor nieuw leesplezier:

 • De bibliotheek! Heel vaak zoek ik boeken op voorhand thuis op, met behulp van de digitale catalogus, maar ik laat me ook vaak verrassen door het moment. In onze bibliotheek staan de nieuwe aanwinsten uitgestald, en ook het rek met sprinters passeer ik zelden zonder te stoppen. Het hoeft trouwens niet bij een fysiek bezoek te blijven: heel wat bibliotheken bieden een nieuwsbrief aan, of hebben een bibliotheekkrant bomvol tips (zo ontdekte ik nog maar vrij recent het bestaan van De Krookkrant).
 • De boekenwinkel! Het is o zo leuk om in boekenwinkels rond te dwalen, of je nu van plan bent om een boek te kopen of niet. Ik ga het liefste bij onafhankelijke boekhandels binnen (Theoria, Paard van Troje, …) maar ook Standaard Boekhandel is een vaste stek. Net als bij de bibliotheek: check ook de nieuwsbrieven en/of infomagazines en/of sociale mediakanalen.
 • Fysieke boeken probeer ik zo vaak mogelijk fysiek te gaan kopen, maar voor e-boeken maak ik een uitzondering. Grote inspiratiebron is hier de Kobo Plus catalogus van bol.com.
 • Ik schreef het bij de vorige puntjes al: nieuwsbrieven. Ik ben heel picky wat nieuwsbrieven lezen betreft, maar als het om boeken gaat heb ik wel mijn favorieten: #vergeetniettekijken van Kelly Deriemaeker, De Boekenbrief, Lang Zullen We Lezen, de nieuwsbrief van Merel Wildschut, diverse nieuwsbrieven van uitgeverijen, …
 • Maak boekenvrienden! Door de jaren heen weet ik zo’n beetje wie hetzelfde genre boeken graag leest, en bij hen vind ik altijd inspiratie. Dat is trouwens een wisselwerking; het is zo fijn om samen over boeken te praten. In het verlengde hiervan: heel vaak noteer ik ook tips uit reacties op blogposts over de gelezen boeken die ik deel.
 • Ook nog een beetje in het verlengde: Goodreads. Hier kan je gericht zoeken, of zien wat boekenvrienden hebben gelezen. Ook de recensies lees ik vaak.
 • Lees ook eens een (boeken)blog. Favorieten zijn hier Zwartraafje en This is how we read, maar er zijn ook heel wat bloggers die geregeld boekentips delen zonder enkel en alleen maar over boeken te schrijven. Hierbij denk ik onder andere aan: Evi, Mieke, Flavie, Irene, …
 • Ook sociale media kan hier niet ontbreken: volg zeker ook enkele leuke (boeken)instagramaccounts! Deze volg ik graag: mybookishempire, _booksbitesandbits, readingwithaview, marciavdzwan, c.andbooks, _actafabulaest.
 • Veel inspiratie kan je ook opdoen op boekenevenementen. Vroeger was er de Boekenbeurs in Antwerpen, maar er zijn ook kleinschaligere projecten zoals vb. Druk in Leuven.
 • Ga eens op zoek naar de short- of longlists van boekenprijzen.
 • Veel kranten of tijdschriften hebben een boekenrubriek, of schrijven recensies over (recente) boeken.
 • Naast lezen over boeken, kan je ook luisteren over boeken. Dat kan met de vele leuke boekenpodcasts die er zijn. Enkele van mijn favorieten: Bende van het Boek, drie boeken en Groen Gebladerte.
 • En last but not least: zorg er net als ik voor dat je alle boekentips op één plek bewaart. Maak je eigen leeslijst en kom nooit zonder leesinspiratie te zitten!

Waar halen jullie leesinspiratie vandaan? Deel de tips gerust in de comments!

24 gedachtes over “fieke deelt meer dan 13 tips voor meer leesinspiratie

 1. Ik ben een grote fan van goodreads, vooral omdat ik zo het overzicht kan bewaren. Maar mijn want to read lijst is toch een beetje een warboel, haha. Ik krijg ook regelmatig tips van vriendinnen en andere bloggers. Soms laat ik me ook gewoon verrassen in de bib, door een leuke cover of een omschrijving die me aanspreekt. Ik zit in een goede leesflow dit jaar, maar dat is heus niet altijd het geval. Soms kijk ik meer tv of scroll ik eindeloos op mijn gsm en dan wordt er minder gelezen. Zoals je zegt, het is ook een kwestie van keuzes te maken.

  Like

  • Keuzes maken, inderdaad, maar het is best oké als je bepaalde periodes minder leest of iets anders kiest :-). Hier gaat het ook wel wat in golven: in de zomer ben ik vaker buiten in de tuin of op wandel, als de dagen korter worden wordt er wat meer gelezen. Ik duim dat je leesflow goed blijft!
   (Je reactie kwam inderdaad bij spam, wat vreemd is want je komt hier vaker reageren…)

   Geliked door 1 persoon

   • Het is me deze week bij meerdere bloggers overkomen, dat ik in de spam landde, ik snap het zelf ook niet! Ik lees misschien net het vaakst in de zomer, omdat er dan vakantie is en als we in het weekend wat in de tuin zitten, is dat ook meestal met een boek erbij. Al wil ik nu mijn goede leesflow echt wel behouden :-).

    Like

   • Heel vreemd! Misschien een of andere bug die opgelost moet worden?
    Eigenlijk lees ik ook wel veel op vakantie, of tijdens lange zomeravonden (die nu echt héél snel korter worden!). Fijn hé, het gevoel van in een goeie leesflow te zitten? Hopelijk geen leesdipjes dit najaar :-).

    Like

 2. ​​Zo leuk om over jouw boekeninspiratieplekken te lezen, Sofie! Ze komen vrijwel overeen met de mijne. Wat ik zelf ook een fijne boeken- (en thee-)blog vind, is booksometea.com en ik neem ook geregeld een kijkje​ op​ leuvenleest.be, waar naast boekentips en reviews ook boekgerelateerde events en leuke ​(​Leuvense​)​ leesplekken worden gedeeld. Op Instagram volg ik graag @annelies_leest en @marloesleest. ​Ging er in het najaar ​niet terug een​ boekenbeurs in Kortrijk doorgaan? ​Ben jij daar vorig jaar naartoe geweest?​ Fijne start van weer een nieuwe leesmaand (en van het schooljaar voor de dochter)!

  Like

  • Dankjewel voor de tips, ik ga zeker eens een kijkje nemen!
   Vorig jaar was er in Kortrijk inderdaad een boekenevent, maar ik had het toen geskipt omdat ik me niet 100% veilig voelde met Corona en grotere mensenmassa’s. Voor dit jaar heb ik nog niks gelezen of opgevangen, dus ik weet niet goed wat de plannen zijn.
   September belooft een zeer productieve leesmaand te worden, en niet alleen voor mij. Juliette zal ook haar eerste stapjes met letters en woorden zetten, en dat vinden we heel leuk (en ook een beetje spannend).

   Like

   • Even gezocht en de beurs in Kortrijk zou blijkbaar opnieuw doorgaan dit jaar, in de herfstvakantie: https://www.boektopia.be/ Helaas niet bij de deur voor mij.
    Ik wou dat ik me daar zelf nog meer van herinnerde, die magie van het leren lezen in het eerste leerjaar. Ik herinner me wel nog dat als ik dan met mijn mama in de stad was, ik de namen van alle winkels probeerde te lezen. En dat de kaartjes met woordjes die we thuis moesten oefenen, in een oud oranje blikje van hoestpastilles zaten 😄

    Like

 3. Ik heb eigenlijk eerlijk gezegd nooit gebrek aan leesinspiratie want er staat nog een hoop ongelezens in mijn boekenkast. Ik koop ook geregeld boeken op rommelmarkten.
  Opvallend aan mijn eigen leesgedrag – heb ik door sinds ik ook goodreads zit – is dat ik eigenlijk ook graag oude boeken lees. Boeken zijn zelden gedateerd vind ik. Ik volg dus niet zo heel erg wat er nieuw op de markt komt.
  Maar ik onthou wel wat tips uit de recencies van Els – dingen die fijn zijn en Christine Bonheure op goodreads.

  Like

  • Die leeslijst wordt alleen maar langer hé? Frustrerend ook wel, weten dat je nooit álles van je lijst zal kunnen lezen…
   De blogs van Els lees ik ook af en toe, leuke tips daar!
   Welke zijn je favoriete oude boeken?

   Like

 4. Ik heb ook al een te lange lijst op Hebban met boeken die ik graag wil lezen en er blijven maar bijkomen.
  Sinds we het gemak gevonden hebben om hier in het dorp naar de bib te gaan, gaan we veel vaker… wil zeggen veel meer verleiding om meer en meer te lezen…. wat ik zeker niet erg vind 😉

  Like

 5. Goede tips! Ik haal net als jij de inspiratie zo’n beetje overal. Ik merk wel dat sinds ik een boekenblog heb, in het Engels waardoor ik met nog andere bloggers in contact kom, de inspiratie veelvuldig bloeit. Ik kom precies vroeger nieuwe boeken tegen omdat ze vaak nog niet vertaald zijn en dan kan ik heel vroeg op de leeslijst zet. Het is ook gemakkelijker om bloggers met dezelfde smaak te vinden. Maar gewoon in de bib of de boekhandel rondstruinen is eigenlijk nog de beste manier om snel nieuwe boeken te vinden.

  Like

  • Hier wordt amper in het Engels gelezen, maar het is inderdaad vaak zo dat er langer gewacht moet worden op vertalingen. Waar vind jij dan de Engelstalige boeken? Is het aanbod in de bib groot genoeg, of koop je toch veel boeken zelf?

   Like

   • Ik lees voor 80% in het Engels, de stadsbib in Leuven heeft daarnaast een groot Engelstalig aanbod dus ik leen vaak die versie omdat ze sneller beschikbaar is. De meeste andere boeken lees ik op mijn Kindle, aangekocht of via het reviewplatform Netgalley. En ik stop altijd in de Waterstones, zeker ook wanneer ik richting de UK ga sla ik een voorraad in 😃

    Like

   • Fijn dat er zo een groot aanbod is! Vroeger durfde ik ook al eens een boek in het Engels lezen, omdat de Nederlandse vertaling nog niet uit was. Maar de laatste jaren komt dat er niet meer van, omdat ik lezen in het Engels toch een pak intensiever vind dan lezen in je eigen moedertaal. Misschien geef ik het nog eens een kans, want ik heb nog wel enkele non-fictieboeken in het Engels liggen :-).

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.