#reclame
Een tijdje geleden werd ik benaderd door de fantastische mensen van BonMush, met de vraag of ik enkele van hun nieuwe vegan spreads wou uitproberen. Omdat ik altijd benieuwd ben naar nieuwe vegan producten, en zeker omdat ze lokaal gemaakt worden, ging ik graag op het aanbod in. Eerder al deelde ik er wat over op Instagram, maar omdat de socials toch nog altijd vluchtiger zijn dan een good old blogpost, deel ik hier ook graag mijn bevindingen!
BonMush?
BonMush (vroeger Bonrill, en heel lang geleden een traditionele slagerij, gevestigd in het West-Vlaamse Ieper – hartjes voor de West-Vlamingen!) is er voor vegans, vegetariërs en flexitariërs. Hun missie? Lekker en gezond (vegan en vegetarisch) eten toegankelijker maken.
In 2020 (een jaar dat niemand snel zal vergeten) begonnen ze met het kweken van oesterzwammen (ook hartjes voor lokaal!); deze vormen de basis van hun producten.
Het assortiment bestaat uit spreads, broodbeleg, warme en koude sauzen, vegetarische worsten en burgers. Met deze producten willen ze dus niet enkel vegans en veggies bereiken, maar hopen ze om het lekkers bij iedereen te krijgen. Dat wordt nog makkelijker doordat veel van hun producten ook te koop zijn bij supermarkten zoals vb. Albert Heijn, Colruyt, Spar, Delhaize, …
De spreads
De spreads smeerde ik op toastjes; we deelden ze met vrienden als apérohapje. Eerlijk: ik vertelde achteraf pas dat de spreads vegan waren, en niemand had het door! Zelf kan ik de vergelijking natuurlijk moeilijk maken, want ik eet al jarenlang geen vlees en vis meer.
De salades zijn allebei heel lekker van smaak: de currysalade eerder zoet met een frisse toets van de ananas, de préparé heerlijk kruidig (ik had gehoopt de samenstelling van de kruiden te kunnen afleiden uit de ingrediënten, maar helaas). Absoluut geen fletse of saaie salades dus, en ook op de boterham zijn deze spreads heerlijk. Bij ons komen ze dus zeker nog vaak in huis!
curry-hawaï-salade (vegan, glutenvrij, sojavrij)
ingrediënten: koolzaadolie, ananas (24,1%), water, oesterzwam (6,5%), champignon, ui, alcoholazijn, curry, extracten, dextrose, aardappeleiwit, zout, chicoreiwortel, conserveermiddelen (kaliumsorbaat, natriumbenzoaat), stabilisator (xanthaangom), geleermiddelen (konjak, carrageen, natriumalginaat), erwteneiwit, bamboevezel, gemodificeerd zetmeel (maïs), zuurteregelaar (citroenzuur), specerijen (bevat mosterdpoeder), groentebouillon (water, ajuin, wortelsap, tomaat, kruidenextract), glucosestroop, aroma’s, gistextracten, maltodextrine, suiker, zonnebloemolie
préparé (vegan, glutenvrij, sojavrij)
ingrediënten: oesterzwam (39,4%), champignon, koolzaadolie, water, tomaat, zout, geleermiddel (carrageen), specerijen, kruiden, natuurlijk extract (selderij), kleurstof (paprika-extract), azijn, chicoreiwortelvezel, aardappeleiwit, aroma, conserveermiddel (kaliumsorbaat), gistextract, mosterd (azijn, mosterdzaden, zout, specerijen)
***
Meer weten? Op de website van BonMush vind je heel wat info en verkooppunten, maar check zeker eens je lokale supermarkt!
Richtprijs: 2,99 € voor een potje van 135 gram.
Kleine side note: niet alle producten van BonMush zijn vegan. De twee salades hierboven wel, maar vb. de tune-in salade niet.
***
Disclaimer: ik kreeg deze producten toegestuurd. Ik kocht ze dus niet zelf, maar alles wat hierboven geschreven staat is mijn eigen, eerlijke mening. Mijn persoonlijke regel is dat ik alleen boeken of producten review die ik zelf ook zou kopen (en die bij mij(n blog) passen), en dus een plekje in mijn (boeken)kast verdienen.
***
Hoewel ik niet zo’n fan ben van spreads en platte prut in een potje, vind ik de BonMush producten wel geslaagd.
LikeGeliked door 1 persoon
Vegan is ook per definitie lactosevrij en die préparé spread klinkt heerlijk, dus die schrijf ik op het boodschappenlijstje om te kijken of ze hem hebben in onze Delhaize!
LikeLike
Zeker doen, ik ben benieuwd wat je ervan vindt!
LikeLike
Leuke tip! Ik zal ze eens halen bij de Colruyt hier! Benieuwd!
LikeLike
‘k Ben benieuwd wat jullie ervan vinden :-).
LikeLike
Ben super benieuwd naar de preparé. Smaak je de oesterzwam er door?
LikeLike
Nee, totaal niet eigenlijk! Het is een heerlijk kruidige smaak, de oesterzwam is vooral voor de textuur gebruikt.
LikeLike
De spreads spreken me niet zo aan, maar ja, ik ben een moeilijke op dat vlak. Ik vind deze meestal te zout, en gewoon minder mijn ding. Geef mij maar sesampasta, pindakaas, notenpasta… zo lekker op de boterham of… Op een receptie of bij een gelegenheid kan dit weleens smaken, en ze lijken me wel lekker. (Maar ik denk niet dat ik ze zal kopen) Enkel hummus maak ik weleens zelf, dan kan je ook meer spelen met hetgeen je toevoegt.
LikeLike
Smaken verschillen, en gelukkig maar. Dankjewel voor je eerlijke reactie, zoals altijd!
Notenpasta’s zijn heerlijk hé! Hummus is al lang geleden, zelfgemaakte dan. Eigenlijk ook echt niet veel werk, en met de aquafaba kan je ook veel doen :-).
LikeLike
Idd! Smaken verschillen, en zo wordt het allemaal verkocht. Mijn favoriet momenteel is sesampasta (de volkoren variant) met frambozenconfituur als topping 🙂
Hummus is ook leuk om restjes groenten in te verwerken, zoals pompoen.
LikeLike
Thx voor de tip! Ik ga eens kijken of ze ze hier bij ons in de buurt verkopen.
LikeLike
Met veel plezier gedeeld! Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden.
LikeGeliked door 1 persoon