fiekes boekentic-tag

Boeken en ik, die twee kan je niet los van elkaar denken. Doorheen het jaar lees ik zo goed als elke avond (en als dat niet zo is, mag je ervan uitgaan dat er iets mis is), en in de vakantie wordt er al eens wat meer gelezen. We zijn nu dag 5 en er is al één boek uit, en twee (één fictie en één non-fictie) zitten al over de helft. Heerlijk!

Naast het boeken lezen zelf, lees ik ook graag over boeken of luister ik graag podcasts over boeken. Of lees ik graag andere dingen die met boeken te maken hebben, zoals deze boekentic-tag die ik voor het eerst bij Tiny zag en daarna ook bij Djaktief. De oorspronkelijke vragenlijst komt van Liesbeth. Leuk om te lezen, maar ook leuk om zelf eens in te vullen. Here we go!

1. Hoeveel boeken wil je dit jaar lezen? Heb je daar een planning of uitdaging voor?

Sinds ik Goodreads leerde kennen (via een boekenvriendin), stel ik elk jaar een leesdoel. De afgelopen paar jaar is dat steeds mijn leeftijd in boeken, maar een échte uitdaging is dat niet persé, want ik weet dat ik er meestal wel los over ga. Dit jaar staat mijn leesdoel op 37 boeken, en as we speak heb ik er al 39 uitgelezen in 2022.

2. Welk boek zou je graag weer voor het eerst lezen?

Goh, ik werd heel erg geraakt door Middernachtbibliotheek, en ook alle boeken van Harry Potter hebben een speciaal plekje in mijn hart én boekenkast. Er zijn nog zo veel meer boeken waar ik van genoten heb (om er enkele te noemen: Het wordt spectaculair. Beloofd.Aan het einde van de wereldIk ben Eleanor OliphantArlo), maar ik lees maar zelden boeken twee keer. Non-fictieboeken neem ik af er en toe wel nog bij om enkele dingen opnieuw te lezen.

3. Welk boek vind jij super maar veel anderen niet?

Dan zeg ik weer Middernachtbibliotheek. Daar hoorde ik toch al van enkele mensen van dat ze ‘m maar niks vinden. Toch scoren de meeste van mijn vijfsterrenboeken op Goodreads ook hoge scores.

4. Kan je leven zonder bibliotheek?

Nee, zeker niet! Ik ga al jarenlang naar de bib: vroeger (bijna) wekelijks met mijn mama en broers, nu is dat minder frequent maar toch zeker maandelijks. Ik heb van vier bibliotheken een lidkaart trouwens. Tijdens Corona was de bibliotheek gesloten, en dan heb ik veel gelezen via mijn Kobo Plus abonnement. Want eigenlijk ook wel een grote digitale bibliotheek is. Dus het antwoord op deze vraag is en blijft nee :-).

5. Welke boekverfilming is beter dan het boek? 

Ik kijk eigenlijk niet zo vaak naar boekverfilmingen, en ik vond geen enkele echt beter dan het boek. Boekverfilmingen die ik gezien heb, en die ik wel goed vond: Harry Potter, Wonder, The Fault in Our Stars.

6. Wat is het gekste wat je ooit in een boek bent tegengekomen?

Onlangs nog vond ik een verjaardagskaart met een hele tekst erop in een boek. Deze werd als bladwijzer gebruikt, en de vorige lener van het boek had het boek niet uitgelezen. Ik heb de kaart in het boek laten zitten, ‘k vond het ook maar stom om ‘m weg te gooien.

7. Welk boek (of boeken) wilde je héél graag hebben maar staat alsnog ongelezen in je kast?

8. Dit boek of deze boeken hadden geen vervolg moeten krijgen. 

Hmm, ik lees niet zo vaak reeksen. De reeksen die ik las (Harry Potter, Pages & Co, …) vond ik wel goed.

9. Favoriete boekwinkel en waarom?

Theoria in Kortrijk, en Paard van Troje in Gent! Ik kom in beiden niet zo heel vaak, maar probeer mijn boeken zo veel mogelijk lokaal te kopen. Als ik niet in Kortrijk of Gent geraak, koop of bestel ik boeken vaak bij de lokale Standaard Boekhandel.

10. Je hebt nog 100 ongelezen boeken in de kast staan, hoe bepaal je welke je gaat lezen?

Meestal heb ik wel een soort van volgorde, en kies ik op het gevoel voor een boek dat ik écht heel graag wil lezen, of één dat me op dat moment het meeste aanspreekt. In de realiteit komt het echter heel vaak voor dat ik toch nog voor een boek uit de bib kies (en dat moet dan zeker eerst gelezen worden, want daar zit een deadline op), of toch nog een nieuw boek durf kopen. The Never Ending TBR, voor veel mensen herkenbaar (ik kijk naar niemand, maar enkelen zullen zich hier wel aangesproken voelen denk ik!).

11. Welk boek van je boekenlijst voor school herinner je?

Enkele boeken van Anne Provoost, waaronder Vallen.

12. Heb je nog boeken uit je jeugd?

Veel boeken las ik uit de bib (ik las véél Bart Moeyaert, Patrick Lagrou, Dirk Bracke, …), maar Duet met Valse Noten heb ik nog en koester ik ook. Op zolder staan er nog heel wat boeken die we voor school moesten lezen, waarvan ook enkele Franse (Amélie Nothomb) en Engelse boeken (Lord of the Flies en 1984). Die staan niet in de boekenkast, maar ik kan ze precies ook (nog) niet wegdoen.

13. Wat doet je afknappen op een boek?

Moeilijk leesbare lettertypes of kleuren, het ontbreken van foto’s (bij kookboeken dan), ezelsoren in bibliotheekboeken, te veel personages waardoor ik het verhaal niet kan volgen.

14. Is er een boek dat je leven veranderd heeft?

Jazeker: Hoogsensitieve personen van Elaine N. Aron.

15. Leen je je boeken uit en zo niet hoe vertel je dat?

Ik draag graag zorg voor mijn boeken, en ik leen ze niet zo snel uit. Behalve aan (boeken)vriendinnen of familieleden waarvan ik weet dat ze er zorg voor zullen dragen. Ik heb wel een (uit)geleendlijstje, waar ik bijhoud welk boek bij wie is (of wel boek ik van wie heb geleend), want anders kan ik dat nooit onthouden. De boeken die ik al heb uitgeleend, stelde ik altijd zelf voor. Nog maar zelden hebben mensen mij gevraagd om een boek te mogen lenen.

16. Wat is het meest opvallende boek/titel in je boekenkast of in je bezit?

Goh, ik weet niet of ik opvallende boeken bezit eigenlijk. Ik koop vooral boeken die ik écht wil hebben, en dat zijn vooral kookboeken, boeken rond persoonlijke ontwikkeling, creatieve boeken, boeken over moestuinieren en ook wel fictie (boeken die me écht geraakt hebben). De afgelopen jaren zijn daar uiteraard ook kinderboeken bij gekomen. Als ik er eentje mag noemen: Art d’Eco, omdat ik er zelf aan heb meegewerkt, en ik nog altijd heel fijne herinneringen heb aan die periode.

Zin om deze tag over te nemen? Deel gerust een linkje naar jouw blogpost in de comments, dan kom ik graag bij jou lezen!

Advertentie

22 gedachtes over “fiekes boekentic-tag

 1. Leuk dat je dit stokje hebt overgenomen. Ik volg teveel blogs daarom kom ik alleen af en toe eens langs om te kijken wat je gelezen hebt. Ik zoek nog wat titels van je op. Het troostboek van Matt Haig kende ik niet. Zijn boek redenen om te leven heeft mij heel veel gebracht.

  Like

 2. Fijn om te lezen, Sofie! Ik moest glimlachen bij Vallen van Anne Provoost. De boeken die wij in de laatste jaren van het middelbaar moesten lezen, waren of met heel de klas hetzelfde boek (Trein der traagheid, Wit is altijd schoon, Hersenschimmen, …) of een boek van een lijst die de leerkracht ons gaf. Bij die laatste mocht je eventueel ook zelf een voorstel doen voor een ander boek. Ik heb toen Vallen voorgesteld, wat pas verschenen was en bij mijn weten zowat het eerste Nederlandstalige boek voor adolescenten was: voordien moet je van de jeugdboeken (voor 12-15 jarigen) rechtstreeks naar de volwassen literatuur, er bestond geen tussencategorie. Mijn voorstel werd goedgekeurd en dus mocht ik Vallen lezen in het vijfde middelbaar. Wat me erg beviel trouwens, en een verademing was tussen al die volwassen literatuur waar ik qua onderwerpen helemaal niet klaar voor was op mijn 16.

  Like

  • Ja, ‘Wit is altijd schoon’ stond volgens mij ook op de lijst! Maar ik denk niet dat we allemaal hetzelfde boek moesten lezen. Er was een leeslijst aan het begin van het schooljaar, en veel medeleerlingen kozen er altijd de dunste boeken uit. ‘Vallen’ zou ik nog eens moeten herlezen, ik weet er nog maar bitter weinig van.

   Like

 3. Toffe taf! Misschien neem ik hem ook eens over 🙂 Ik zou graag The Invisible Life of Addie LaRue nog eens voor het eerst kunnen lezen. Of de Harry Potter boeken.

  Like

 4. De Harry Potter reeks heb ik onlangs nog eens herlezen, voor het eerst in het Engels, en ik was alweer zoveel vergeten, dat ik er erg van genoten heb. Middernachtbibliotheek vond ik zelf erg goed, ik hou er ook van om over zo’n zaken na te denken: ‘wat als’ of ‘in een ander leven’ en dat past natuurlijk erg goed bij het uitgangspunt van het verhaal. Ik heb nog niets anders gelezen van Matt Haig, maar ik kom soms quotes van hem tegen die ik steengoed vind, dus het prikkelt me wel om meer te gaan verkennen. Leuke tag!

  Like

  • Oh, in het Engels is ook tof! Ik las vroeger de eerste drie delen in het Nederlands en daarna in het Engels, en dan was het wel wennen aan de namen van de personages vond ik. Herlezen heb ik enkel in het Nederlands gedaan; Engelse boeken vragen altijd veel meer concentratie bij mij.
   Je zal hier wel zien verschijnen wat ik van Het Troostboek vond, misschien is het dan ook iets voor jou. Matt Haig zit er inderdaad héél vaal boenk op met zijn quotes en wijsheden, ik ben ook grote fan!

   Like

 5. Ik schijn zeldzaam te zijn, ik heb vorig jaar en dit jaar Harry Potter gelezen en hoewel ik allereerst anders dacht heb ik lang geleden deel 1 maar half gelezen. Middernachtbibliotheek ken ik niet maar ben ik benieuwd naar en heel toevallig ligt Provoost in de buurt, ik gebruikte het boek in een stapelgedicht. Bedankt voor je leuke invulling!

  Like

 6. Leuke tag! We hebben dezelfde boekensmaak: Middernachtbibliotheek vond ik ook mooi, net als Aan het einde van de wereld. De Harry Potters zitten ook voor altijd in mijn hart. Appel vallen niet vond ik ook echt goed, die had op jouw site gezien. De laatste tijd koop ik niet zoveel boeken meer, nu ga ik veel meer naar de bibliotheek, maar ik heb er nog heel veel staan in huis van als ik tiener/twintiger was.

  Like

  • Fijn dat je inspiratie haalt uit mijn boekenblogs, dat is wederzijds. Het is fijn om te weten wie een beetje hetzelfde graag leest, zo kom je nooit zonder inspiratie te zitten. Ik las vorige week nog eentje van Colleen Hoover uit, die zal jij ook wel mooi vinden denk ik.
   Boeken koop ik bijna alleen nog als ze non-fictie zijn, of anders moet ik ze al écht willen hebben. ’t Zou anders helemaal niet goed komen met de boekenkast in huis :-).

   Geliked door 1 persoon

 7. Wel straf dat je naar niemand kijkt maar ik toch zo de ogen in mijn rug voel prikken. 🙂 Ik heb ooit tussen een bibliotheekboek een brief gevonden die iemand had geschreven naar een blijkbaar ex-vriendin waarin vrij gedetailleerd alles werd uitgeschreven waar ze niet gelukkig mee was. Heel bizar om zo iets persoonlijks te lezen te krijgen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.