Met Kerstmis vorig jaar kreeg ik van mijn schoonmama ‘Every day vegan‘ van Lenna Omrani cadeau. Het stond op mijn verlanglijstje, dankzij deze blogpost van Zwartraafje. Ik werd meteen enthousiast na het lezen van haar recensie, want ik kende Lenna en haar recepten / Instagram helemaal nog niet. Mijn enthousiasme bleef aanhouden toen ik uit het boek kookte, en ik deel graag met jullie wat ik écht van het boek vond.
Het boek deed me een beetje denken aan ‘Vegan voor iedereen‘ van Merel Wildschut, waarin ook de focus gelegd wordt op lekkere, snelle en eenvoudige recepten.
Fijne extra: vooraan in het boek stond een code die je in op de website van Lenna Omrani in kon wisselen voor een gratis ‘Every Day Vegan Masterclass‘, die normaal 49,95 € kost. Deze masterclass bestaat uit enkele video’s (alles samen minder dan een uurtje kijktijd), downloads / printables en twee extra recepten. Ik vond dit een heel leuke aanvulling op het boek, maar voor mij persoonlijk geen supergrote meerwaarde. Ik vond het eerder voor de beginnende / zoekende vegan.
Maar nu terug naar het boek! Dat start met een persoonlijk voorwoord, FAQ’s, en wat algemene info over ingrediënten in de voorraadkast en basics bij vegan bakken. Een beetje zoals in elk kook- of bakboek dus :-).
De recepten zijn makkelijk te maken (en vaak ook vrij snel klaar), en heel toegankelijk. De gerechten zijn vaak (heel) kleurrijk en elke keer was het overheerlijk. Om vrolijk van te worden, vooral van hoe het eruit ziet, maar ook van de smaken. Lenna schrijft dat haar recepten zowel voor flexi’s, vega’s én vegans zijn, maar ook omnivoren doe je plezier met deze smaakbommetjes. Enkele recepten komen hier zeker nog vaker op het menu!
Bij elk recept staat bovenaan hoeveel porties je krijgt, en ook of de gerechten glutenvrij en/of sojavrij zijn. Heel handig, al klopte het niet altijd (in sommige recepten die als sojavrij zijn aangeduid, zit wel degelijk soja in). Ook ontdekte ik nog enkele andere foutjes in het boek (vooral in inleidende teksten, niet in de recepten die ik uittestte).
De recepten zijn als volgt onderverdeeld:
- ontbijt en lunch
- soepen en salades
- snacks en tussendoor
- hoofdgerechten
- desserts
- feestelijke recepten
- manfood
Deze recepten heb ik uitgetest:
‘Notella’ ontbijtpap (p. 34)
Een heel lekkere variatie op de klassieke havermoutpap! Ik gebruikte wel minder cacaopoeder (10 gram in plaats van de voorgeschreven 30 gram) en vond het al ‘zwaar’ genoeg…
Chunky Monkey Muffins (p. 78)
Njam, njam, njam! Ik bakte nog niet vaak glutenvrij (dit recept is op basis van gemixte havervlokken), maar dit recept was een schot in de roos. Ik deelde een deel van de muffins uit aan het vriendinnetje van Juliette en haar broertje, want zij mogen geen tarwe en soja eten. Ook door hen goedgekeurd!
Zoete ananascurry (p. 94)
Hartige gerechten waar iets zoets is aan toegevoegd, daar scoor je mee bij mij. Deze curry is heel lekker, ook na invriezen en weer opwarmen.
Vegan mac & cheese (p. 98)
De smaak van deze saus doet me niet echt aan kaassaus denken, maar het is wel een lekkere saus. Bij dit gerecht miste ik wat ‘bite’, dus de tweede dag gratineerde ik de pasta in de oven met wat pompoenpitten.
Pokébowl met wortel (p. 117)
Pokébowls zijn hip momenteel, en ik hou heel erg van vanalles-wat-slaatjes. Deze salade maken we zeker nog; de gemarineerde noriwortel was lekker. Toch zal ik volgende keer nog tofu of een andere eiwitbron aan de salade toevoegen, want dat miste ik hier wel een beetje.
Indiase vegan ‘butter chicken’ (p. 122)
Een topgerecht, bij het hele gezin én bij de buren die een tweede portie als kraamkost kregen. De tweede keer voegde ik er nog extra groenten aan toe: in het recept worden enkel paprika en tomaten vermeld, ik voegde er ook nog aubergine en zoete aardappel aan toe.
Minder handig is dat je voor het gerecht een half blik tomaten nodig hebt, maar ik deed er het hele blik bij en het was ook heel lekker!
Luchtige vanille-citroencake (p. 151)
Citroen + maanzaad + besjes = altijd een goed idee!
Vegan apfelstrudel (p. 156)
Het was de eerste keer dat ik apfelstrudel zelf maakte, en ik moet toegeven dat het minder werk was dan verwacht. Heel lekker ook, nog warm en met een bolletje ijs. Njam!
Smokey vegan burger (p. 165)
Het afgelopen jaar hebben wij vaak zelf burgers gemaakt, en ik heb heel wat recepten uitgetest. Dit recept vond ik niet alleen lekker, maar ook heel goed van textuur en makkelijk (en snel) om te maken. Komt zeer zeker nog op ons bord!
Vegan kapsalon (p. 166)
Geen idee wat een ‘kapsalon’ is, maar lekker is het wel! Dit ovengerecht op basis van zoete aardappel aten we met nog wat avocado erbij. Bij de hoeveelheid stond ’12 stuks’, en ik begrijp nog altijd niet wat daarmee bedoeld word :-).
(Onder andere) deze recepten wil ik heel graag nog eens uittesten:
- Double Chocolate Pancakes (p. 25)
- Snickerdoodle Granola (p. 33)
- Super Green Soup (p. 46)
- Orzosoep met citroen en dille (p. 57)
- Zweedse balletjes in romige mosterdsaus (p. 86)
***
Every day vegan
auteur: Lenna Omrani
uitgeverij: Kosmos Uitgevers
176 blz.
€ 22,50
***
Het ziet er een kookboek uit met lekkere recepten, alleen jammer dat er wat foutjes inzitten (al gebeurt dit wel vaker in kookboeken). Ik krijg nu al honger na het zien van de foto’s.
LikeLike
Eigenlijk heb ik nog maar zelden fouten ontdekt in kookboeken, maar bij deze viel het me wel op. Jammer, maar nu ook geen groot drama, omdat de fouten niet in de ingrediënten zitten :-).
LikeLike
Zo leuk om ze nu allemaal op een rijtje te zien .Ik zag heel wat van mijn eigen favorieten maar ook enkele die ik zelf nog een keer wil proberen. Wel grappig dat je dat van die 12 stuks vermeld want ik vraag me al de hele tijd af of ik daar iets niet goed begrepen had. Waarschijnlijk een foutje dan. Er stonden er nog een paar in het boek. De volgende keer dat ik het kapsalon klaarmaak ga ik er ook eens avocado aan toevoegen. Dankjewel voor de vermelding. x
LikeLike
Ja, ik zag bij jou ook gerechten die ik nog wil proberen!
Ondertussen zag ik dat Lenna een tweede boek aan het maken is. Die staat al op mijn verlanglijstje :-).
LikeLike
Kapsalon is frietjes met kip kebab op, daarop kaas, dan gegratineerd en
dan nog sla bij. Dénk ik, want ik heb het nog nooit gegeten
LikeLike
Nee, ik at ook nog nooit de ‘klassieke’ versie. Maar ik ben niet zo’n fastfoodtype eigenlijk :-).
LikeGeliked door 1 persoon
Jouw versie lijkt me ook gewoon veel lekkerder
LikeLike
Ik kan het niet met zekerheid zeggen, maar ik vermoed het ook :-).
LikeLike
Ziet er allemaal lekker uit 🙂
Ik krijg er al goesting naar 😉
LikeLike
Het was allemaal héél erg lekker!
LikeGeliked door 1 persoon
blij te horen 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Dat ziet er allemaal erg lekker uit! Ik ga eens kijken of ze het boek toevallig niet in de bib hebben want ik ben best wel op zoek naar wat nieuwe gluten en zuivelvrije gerechten 🙂
LikeLike
Ik duim mee dat het boek in de collectie zit! 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
[…] eerste kookboek van Lenna Omrani viel hier heel erg in de smaak (zie de #kookboekweek van januari en februari 2022); daarom was ik enorm benieuwd naar de opvolger: Every Day Vegan Budget Friendly. Ik ga meteen al […]
LikeLike
[…] kookboek uit om uit te koken, het werden vaker de gewone gerechten. In januari en februari werd het Every Day Vegan, in maart en april The Little Book of Vegan Bakes en in september en oktober Every Day Vegan Budget […]
LikeLike