Doelen voor 2021, die stelde ik bewust niet. Om mezelf geen extra druk op te leggen, koos ik dit jaar voor het woord ‘ont-moeten’. Enkele dagen na die beslissing stuurde mijn BFF een berichtje, of we dan toch niet een bakchallenge zouden doen? Even voelde dat als extra druk, maar toen dacht ik: ik bak zo vaak, elke maand één gebakje moet toch wel lukken? Insert de burn-out, die mij zelfs de energie om te bakken ontnam.
OKTOBER | gebak met een groente als één van de ingrediënten
Toen we deze challenge opstelden, vond ik dit een leuke uitdaging. Eerder had ik al (zoet) gebakken met wortel, courgette, rode biet, … dus onmogelijk was het zeker niet! Het kookboek van Vegamuze – Gebak met groenten – kwam als een cadeautje uit de lucht vallen voor deze uitdaging! In mijn kookboekreview kan je meer lezen over dit boek, maar ik deel nog even enkele foto’s hieronder:
Ook Sofie bakte mee:
NOVEMBER | brood of een ander hartig gebak
Eigenlijk was het een beetje de bedoeling om iets nieuws te proberen, maar november ging voorbij… Toch beschouw ik de challenge als voltooid, omdat wij sinds maart 2020 (bijna) dagelijks zelf brood bakken (met een broodmachine, niet helemaal met de hand). Oorspronkelijk was het omdat we mogelijke Corona-besmettingen wouden voorkomen door telkens bij de bakker binnen en buiten te gaan, maar heel snel werd het een gewoonte. En we vinden zelf gebakken brood ook gewoon het lekkerste. Meestal maken we een mix met verschillende soorten bloem, en we voegen er ook vaak noten of pitten en zaden aan toe. Njammie!
DECEMBER | een peperkoeken huisje, versiering naar keuze
Dit stond al zoooooooo lang op mijn bakverlanglijstje, maar het was er nog nooit van gekomen. Tot nu dus! Ik maakte het mezelf wel iets makkelijker door een kant-en-klaar huisje bij Ikea te kopen, zodat we het alleen nog maar in elkaar moesten zetten en versieren. ‘Alleen nog maar’ bleek toch een grotere uitdaging dan verwacht, want we versierden het dak eerst – behoorlijk royaal – met snoepjes, waardoor de muren door het gewicht weer inzakten. Met de nodige stutwerken (mijn maquetteskills kwamen hierbij nog eens van pas!) lukte het om het huisje staande te houden. De glazuurversieringen kunnen nog wat verbetering gebruiken, maar voor een eerste poging ben ik meer dan tevreden!
Tip: vegan snoepjes vond ik bij o.a. Colruyt en Albert Heijn. Ik gebruikte deze lijst, superhandig!
Sofie bakte ook mee:
En als kers op de taart: het huisje van Eva:
Conclusie
Alle puntjes van de challenge werden afgewerkt; de één was al succesvoller of leuker dan de andere. De grenzen van de comfort zone werden serieus afgetast (hello, macarons!), en dat was echt leuk! Eva en ik proefden geregeld van elkaars gebak, vaak buiten tijdens een wandeling. Samen bakken is er niet van gekomen, maar dat doen we ongetwijfeld nog een keer zonder challenge!
Lees ook:
Dat huisje is prachtig versierd!
LikeLike
Dankjewel! Het was een behoorlijke klus, ik denk dat we er een uurtje of twee zoet mee zijn geweest… Maar het was wel leuk, en lekker ook :-).
LikeLike
Oh ik wilde zo graag mee doen, maar 2021 was zo een raar jaar… ik claim wel dat peperkoekenhuisje, gemaakt eind 2020 en er drie pogingen voor nodig gehad, dus voor mij telt dat nog wel even 🙂
LikeLike
Dat telt zeker! 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Sowieso alweer geslaagd. Alles ziet er heerlijk uit, en eentje is zeker goedgekeurd 🙂 Mijn mama bakt ondertussen al jaren zelf brood en sinds een tweetal jaar desembrood (enkele jaren moeten voor pushen, maar ik kon een starter bemachtigen!). En gelukkig krijg ik wekelijks ook een heerlijk broodje (in ruil voor chocolade!).
LikeLike
Desembrood probeerde ik nog niet zelf. Ik las en hoorde er wel al veel over, maar ik ben er nog niet aan durven beginnen. Ik vind het zelf wel heerlijk, maar man en dochter zijn er helaas geen fan van…
LikeLike
Dat huisje is wel fantastisch! Ik heb het ook eens met mijn jongens geprobeerd, maar die kwakken daar alles maar op. Zoveel mogelijk snoep, mooi moet dat niet zijn, haha. Ik weet nog dat ik de madeleintjes meedeed vorig jaar en toen ging het bergaf met mij en is er verder niks meer gekomen. Wel jammer.
LikeLike
De versieringen deed ik zelf, maar inderdaad: dochterlief wou ook zo veel mogelijk snoepjes. En ondertussen proeven, haha!
Dit jaar is nog lang genoeg om veel lekkers te bakken hé?
LikeGeliked door 1 persoon
Ja komt zeker goed dit jaar 😊.
LikeGeliked door 1 persoon
Het recept voor de Chai Latte wortelcake ga ik toch echt eens een keertje moeten opzoeken en uitproberen en jullie peperkoekenhuisje ziet er super uitnodigend uit.
LikeLike
Of ik kan er meebrengen als we onze bloggersdate hebben? 😀
LikeGeliked door 1 persoon
neem mij meeeeeeeee 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Vegan gebak blijf ik fascinerend vinden. Wij zijn zo gewoon om traditioneel te bakken, maar dat je dingen als bananen of appelmoes kan gebruiken om eieren te vervangen, daar experimenteer ik wel graag mee. Of aquafaba, dat is gewoon zotjes eigenlijk.
Alleen, vegan gebruikt ook vaak kruiden en smaken waar ik niet echt van hou (kaneel, munt, rozenwater), dus dat houdt me soms wel tegen … Zo vind ik wortelcake in theorie een lekker idee, maar niet zo in de praktijk, lol
Jouw gebakjes vind ik er altijd zo mooi ook uit zien. Zo schoon afgewerkt, precies uit de bakkerij. Doet mij altijd watertanden!
LikeLike
Wel, ik ben eigenlijk meteen vegan ‘leren’ bakken. Als kind hielp ik wel eens met mama of mémé, maar bakken met eitjes en zo vond ik altijd maar moeilijk en dat mislukte vaak.
Aquafaba is echt magic, ik snap nog altijd niet hoe iemand daar ooit is opgekomen eigenlijk :-).
Goh, ik weet niet of vegan gebak altijd vreemde smaken bevat. Zelf ben ik wel een grote kaneelfan, maar ik ben vooral fan van alle ‘klassieke’ baksels: appeltaart, frangipanetaart, brésiliennetaart, …
Dankjewel voor de mooie complimenten, zo lief!
LikeLike