2021 bakchallenge | update oktober + november + december

Doelen voor 2021, die stelde ik bewust niet. Om mezelf geen extra druk op te leggen, koos ik dit jaar voor het woord ‘ont-moeten’. Enkele dagen na die beslissing stuurde mijn BFF een berichtje, of we dan toch niet een bakchallenge zouden doen? Even voelde dat als extra druk, maar toen dacht ik: ik bak zo vaak, elke maand één gebakje moet toch wel lukken? Insert de burn-out, die mij zelfs de energie om te bakken ontnam.

OKTOBER | gebak met een groente als één van de ingrediënten

Toen we deze challenge opstelden, vond ik dit een leuke uitdaging. Eerder had ik al (zoet) gebakken met wortel, courgette, rode biet, … dus onmogelijk was het zeker niet! Het kookboek van Vegamuze – Gebak met groenten – kwam als een cadeautje uit de lucht vallen voor deze uitdaging! In mijn kookboekreview kan je meer lezen over dit boek, maar ik deel nog even enkele foto’s hieronder:

Chai latte-carrotcake
Rodebietpancakes met roze bessenroom
Frangipane met venkel en pruim
Courgettecake met citroen en maanzaad

Ook Sofie bakte mee:

NOVEMBER | brood of een ander hartig gebak

Eigenlijk was het een beetje de bedoeling om iets nieuws te proberen, maar november ging voorbij… Toch beschouw ik de challenge als voltooid, omdat wij sinds maart 2020 (bijna) dagelijks zelf brood bakken (met een broodmachine, niet helemaal met de hand). Oorspronkelijk was het omdat we mogelijke Corona-besmettingen wouden voorkomen door telkens bij de bakker binnen en buiten te gaan, maar heel snel werd het een gewoonte. En we vinden zelf gebakken brood ook gewoon het lekkerste. Meestal maken we een mix met verschillende soorten bloem, en we voegen er ook vaak noten of pitten en zaden aan toe. Njammie!

DECEMBER | een peperkoeken huisje, versiering naar keuze

Dit stond al zoooooooo lang op mijn bakverlanglijstje, maar het was er nog nooit van gekomen. Tot nu dus! Ik maakte het mezelf wel iets makkelijker door een kant-en-klaar huisje bij Ikea te kopen, zodat we het alleen nog maar in elkaar moesten zetten en versieren. ‘Alleen nog maar’ bleek toch een grotere uitdaging dan verwacht, want we versierden het dak eerst – behoorlijk royaal – met snoepjes, waardoor de muren door het gewicht weer inzakten. Met de nodige stutwerken (mijn maquetteskills kwamen hierbij nog eens van pas!) lukte het om het huisje staande te houden. De glazuurversieringen kunnen nog wat verbetering gebruiken, maar voor een eerste poging ben ik meer dan tevreden!

Tip: vegan snoepjes vond ik bij o.a. Colruyt en Albert Heijn. Ik gebruikte deze lijst, superhandig!

Sofie bakte ook mee:

En als kers op de taart: het huisje van Eva:

Conclusie

Alle puntjes van de challenge werden afgewerkt; de één was al succesvoller of leuker dan de andere. De grenzen van de comfort zone werden serieus afgetast (hello, macarons!), en dat was echt leuk! Eva en ik proefden geregeld van elkaars gebak, vaak buiten tijdens een wandeling. Samen bakken is er niet van gekomen, maar dat doen we ongetwijfeld nog een keer zonder challenge!

Lees ook:

14 gedachtes over “2021 bakchallenge | update oktober + november + december

  1. Oh ik wilde zo graag mee doen, maar 2021 was zo een raar jaar… ik claim wel dat peperkoekenhuisje, gemaakt eind 2020 en er drie pogingen voor nodig gehad, dus voor mij telt dat nog wel even 🙂

    Like

  2. Sowieso alweer geslaagd. Alles ziet er heerlijk uit, en eentje is zeker goedgekeurd 🙂 Mijn mama bakt ondertussen al jaren zelf brood en sinds een tweetal jaar desembrood (enkele jaren moeten voor pushen, maar ik kon een starter bemachtigen!). En gelukkig krijg ik wekelijks ook een heerlijk broodje (in ruil voor chocolade!).

    Like

  3. Dat huisje is wel fantastisch! Ik heb het ook eens met mijn jongens geprobeerd, maar die kwakken daar alles maar op. Zoveel mogelijk snoep, mooi moet dat niet zijn, haha. Ik weet nog dat ik de madeleintjes meedeed vorig jaar en toen ging het bergaf met mij en is er verder niks meer gekomen. Wel jammer.

    Like

  4. Vegan gebak blijf ik fascinerend vinden. Wij zijn zo gewoon om traditioneel te bakken, maar dat je dingen als bananen of appelmoes kan gebruiken om eieren te vervangen, daar experimenteer ik wel graag mee. Of aquafaba, dat is gewoon zotjes eigenlijk.
    Alleen, vegan gebruikt ook vaak kruiden en smaken waar ik niet echt van hou (kaneel, munt, rozenwater), dus dat houdt me soms wel tegen … Zo vind ik wortelcake in theorie een lekker idee, maar niet zo in de praktijk, lol

    Jouw gebakjes vind ik er altijd zo mooi ook uit zien. Zo schoon afgewerkt, precies uit de bakkerij. Doet mij altijd watertanden!

    Like

    • Wel, ik ben eigenlijk meteen vegan ‘leren’ bakken. Als kind hielp ik wel eens met mama of mémé, maar bakken met eitjes en zo vond ik altijd maar moeilijk en dat mislukte vaak.
      Aquafaba is echt magic, ik snap nog altijd niet hoe iemand daar ooit is opgekomen eigenlijk :-).

      Goh, ik weet niet of vegan gebak altijd vreemde smaken bevat. Zelf ben ik wel een grote kaneelfan, maar ik ben vooral fan van alle ‘klassieke’ baksels: appeltaart, frangipanetaart, brésiliennetaart, …

      Dankjewel voor de mooie complimenten, zo lief!

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.