#kookboekweek | september, oktober en november 2021 | Karola’s Kitchen – het kookboek

Ik zit een beetje achterop met het delen van #kookboekweek-blogposts, en dat is eigenlijk een beetje jammer. Zeker voor dit boek, want het is echt een topper!

Karola’s Kitchen – het kookboek‘ pre-orderde ik in september al, nog voor het in de winkel te koop was. Ik ben namelijk grote fan van de recepten en de filosofie rond eten van Karolien: ze is tegen diëten en kiest voor eten volgens je buikgevoel. Bezoek zeker ook eens haar blog, Karola’s Kitchen, want die staat ook bomvol met overheerlijke (heel vaak plantaardige) recepten!

Hier zou een heel lang stuk tekst kunnen komen waarin ik omschrijf waarom ik dit boek écht zo leuk vind, maar ik zal voor de verandering eens een lijstje maken.

Dit vind ik allemaal leuk aan dit kookboek:

  • er is een index die is opgesteld op basis van een hoofdingrediënt en dat is ontzettend handig, zeker voor een kookboek met groenten in de hoofdrol
  • naast groenten, worden ook heel veel (verse) kruiden en specerijen gebruikt, wat smaakbommetjes oplevert
  • je kan, door middel van icoontjes, heel snel zien of het recept vegan, glutenvrij, lactosevrij en/of in te vriezen is
  • je hebt geen dure en speciale keukentoestellen nodig; de toestellen hebben ook een icoontje: spiraalsnijder, foodprocessor, hakmolentje, blender, staafmixer of handmixer
  • ook de ingrediënten zijn heel makkelijk te vinden in de supermarkt
  • de ingrediënten worden op twee verschillende manieren opgelijst: de verse ingrediënten staan vet gedrukt, de ingrediënten uit de voorraadkast gewoon gedrukt
  • er staan niet alleen veel recepten in het boek, bij elk recept staan ook talloze variaties, of tips hoe je een recept kan aanpassen naar vb. glutenvrij of vegan
  • Karolien is tegen voedselverspilling, en deelt daarom ook veel tips om gerechten te bewaren, of om te werken met restjes

Wat je misschien ook wil weten voor je met dit boek aan de slag gaat:

  • het boek lijkt een vegetarisch/vegan kookboek, maar er staan toch enkele recepten met vis en schaaldieren in (dat had ik eerlijk gezegd niet verwacht, en vond ik wel een beetje jammer)
  • de porties zijn behoorlijk groot. Dat geeft Karolien zelf ook aan in de inleiding, maar zelfs voor grote eters zoals wij zijn het écht grote porties. Gelukkig zijn veel recepten in te vriezen (of is een restje als lunch zeker geen straf).

Deze recepten heb ik getest:

Pastinaak, rode biet, witloof en linzen (p. 65)

Een heerlijke salade met een mix van smaken en texturen, heerlijk ‘aards’. Ook de overload aan verse kruiden vind ik echt top!

Kokos-banaanrotsjes (p. 74)

Deze worden gemaakt met aquafaba, en kunnen dus vegan gemaakt worden. Ik deelde ze met vriendjes van Juliette die allerhande allergieën hebben, en nam ze ook mee op een wandeldate. Ideale powerfood!

Broodpudding met citroen, blauwe bessen en maanzaad (p. 80)

Wij eten best regelmatig broodpudding, maar meestal is dat een versie met appeltjes. Deze variant is een superlekkere qua smaken!

Fusilli met geroosterde bloemkool en wortelsaus (p. 109)

Heerlijke saus, maar best veel qua hoeveelheid. Ik voegde al meer pasta toe dan in de ingrediëntenlijst, maar dan was het nog altijd veel saus. Ik voegde er ook kipstuckjes aan toe voor wat extra bite, en dat was een goed idee en paste er perfect bij.

Vol-au-veg (p. 110)

Overal waar het kan, voegt Karolien groenten toe aan klassieke recepten. In dit recept was het prei en het heeft enorm gesmaakt!

Midden-Oosters gekruide groenten met linzen (p. 116)

Deze salade met pompoen, rode biet, courgette en rode ui was ook een heerlijke herfstige maaltijdsalade. Karolien werkt vaak met sausjes en dressings op basis van yoghurt (of een plantaardige variant). Dat deed ik zelf nog niet eerder, maar ik ga het zeker vaker doen. Het is niet alleen pakken gezonder, maar de smaken blenden ook veel beter (en je hebt er een extra eiwitbron bij). Met granaatappelpitjes blijf ik het moeilijk hebben, maar dat is een persoonlijk iets :-).

Loaded Sweet Potatoes met zachte prei en yoghurtsaus (p. 119)

Alweer eentje met een overheerlijke yoghurtsausbomvol verse kruiden. Dit recept maakten we ondertussen al drie keer, waarvan één keer met prei en zoete aardappel uit de tuin. De tweede keer maakte ik er wel nog iets van burger bij, want enkel de groenten vond ik niet vullend genoeg.

Currygroenten met yoghurtsaus en couscous (p. 143)

Yoghurtsausje: check! Dit recept maakte ik voor mij alleen, want manlief is niet gek op venkel en couscous. Maar ik dus wel, dus het was meerdere dagen smullen.

Grieks stoofpotje met aubergine en orzo (p. 144)

Ook hier weer superlekkere smaken; de olijven zijn een heel lekkere toevoeging.

Black Bean Burgers met guacamole (p. 180)
Sweet Potato Wedges (p. 184)

Yum, yum, yum! Zelf burgers maken kost één keer wat tijd, maar doordat je ze makkelijk in kan vriezen heb je daarna heel snel eten op tafel. De volgende keer zal ik het mengsel voor de burgers toch iets fijner mixen in plaats van te pletten, want ze vallen vrij makkelijk uit elkaar.
De zoete aardappel wedges maakte ik voor het allereerst zelf klaar, en ze waren supergoed gelukt. Voor herhaling vatbaar!

Deze recepten komen zeker nog eens op ons bord:

  • Chunky Cacao-kokosgranola
  • Tortiglioni met tomatensaus, pompoen en (vegan variant van) cottagecheese
  • Zoete-aardappelfalafel met yoghurt-koriandersaus
  • Auberginemakmoor

***

Lees ook:

#kookboekweek | april 2019 | Gewoon gezond

***

Karola’s Kitchen – het kookboek
auteur: Karolien Olaerts
uitgeverij: Horizon
224 blz.
€ 29,
99

***

Kookten jullie onlangs uit een leuk boek?

Advertentie

12 gedachtes over “#kookboekweek | september, oktober en november 2021 | Karola’s Kitchen – het kookboek

  1. Ik ken de website maar het kookboek niet. Het ziet er wel allemaal erg lekker uit.
    Gisteren kreeg ik The Weekday Vegetarians cadeau van mijn man, daarvan heb ik meteen een paar recepten op mijn weekmenu gezet dus daar ben ik ook wel benieuwd naar.

    Like

  2. Ojee! Dat lijkt me een zalig boek (Ik volg Karolien al een tijdje), maar ik krijg instant honger bij het zien van jouw foto’s. Die Midden-Oosters gekruide groenten met linzen zien er zo lekker uit, en gezien ik nog gegrilde pompoen in de diepvries heb zitten… Wortelsaus, eigenlijk ook wel een leuk ideetje.

    Yoghurt dressings maak ik af en toe weleens zelf. Ik combineer deze dan vaak met tahin en kruiden, zeker bij aubergine en pompoen vind ik dit overheerlijK

    Broodpudding maak ik zelf zelden, maar doet me wel altijd aan Elena denken, een ex-collega die af en toe trakteerde op bureau met haar lekkere broodpudding met appeltjes en kaneel.

    Like

    • Het is een zalig boek! De recepten hebben vaak een wereldkeukeninsteek en dat vind ik echt geweldig!
      Is gegrilde pompoen uit de diepvries nog lekker eens die ontdooid is? Of doe je die dan nog eens in de oven?
      Mmm, ja, tahin is daar inderdaad ook lekker in!
      Broodpudding met appel en kaneel is de versie die wij hier ook het vaakst maken. Maar niet meer zo vaak nu we zelf brood bakken en nog maar zelden restjes hebben :-).

      Like

  3. Die twee laatste puntjes van je lijstje spreken me misschien nog wel het meeste aan. Ik hou er van wanneer bij een recept verschillende variaties worden voorgesteld. Je kan er natuurlijk zelf ook heel wat bedenken maar vaak staan daar suggesties bij die me niet meteen te binnen zouden schieten. Verspilling tegen gaan vind ik uiteraard ook heel positief.

    Geliked door 1 persoon

  4. Hier ook een fan van Karolien haar recepten! Had niet verwacht dat er zoveel veggie in zou staan, gezien zij wel nog vis eet inderdaad. Dus nu kom ik toch in de verleiding het te kopen. Wil haar andere twee eigenlijk ook kopen, dus misschien moet ik ze eens op mijn verjaardagslijstje zetten 🙂 Ik heb alleszins honger gekregen van uw foto’s en beschrijvingen!

    Like

    • De vis is wel maar sporadisch aanwezig, mij stoort het niet; je kan altijd creatief omgaan met recepten. Ik vind het echt aanraders, haar boeken. Zeker in de gaten houden bij vb. Standaard Boekhandel, want ze zitten vaak in promotieacties. Ik denk dat ook een van haar boeken in het aanbod van Kobo Plus zit zelfs (ik weet niet als jij ook e-boeken leest eigenlijk).

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.