Mijn journal van 2021 | een terugblik

Vroeger was ik grote fan van de agenda van Flow, tot ik her en der begon te lezen en zien over bullet journaling. Insert: mijn eerste bullet journal / blogplanner / lijstjesschriftje. Jawel, met al die slashes, want een bullet journal (wat ik ondertussen afgekort journal noem) is zo veel meer dan enkel een agenda of planner. Toen gebruikte ik mijn journal nog naast mijn Flow agenda, maar al snel ondervond ik de voordelen van alles in één boekje te bundelen.

Ondertussen gebruik ik het journalsysteem al jaren, en het grootste voordeel is dat je alles naar je eigen hand kan zetten in zo’n blanco (of in mijn geval gestippeld) boekje. Je kiest zelf wat je erin zet, hoeveel plaats je ervoor neemt en in welke volgorde je het zet.

Nog een plus voor mij: ik kon ook het uitzicht – op de kaft na dan – zelf gaan bepalen.
Side note: dit is helemaal geen vereiste als je zelf een journal wil maken, maar ik hou gewoon heel erg van knutselen met papier en tape en stickers. Ik kan er mijn creativiteit in kwijt, en het werkt voor mij heel ontspannend. En laat knutselen nu ook net iets zijn wat dochterlief geweldig vindt. Ze heeft trouwens haar eigen schrift, met eigen stickers (een apart doosje, want MIJN stickers zijn van MIJ). En heel soms mag ze mijn washitape gebruiken (maar ik blijf dan best in de buurt want anders, tja…). We gaan het er ook niet over hebben dat mijn collectie tape al behoorlijk is uitgebreid sinds 2017. Ik durf ze al niet meer tellen…

Door de jaren heen hebben mijn journals wat transformaties doorstaan, en ik hou ook steeds meer digitaal bij, en ook mijn journal voor 2022 wordt iets anders dan deze van 2021. Maar dat is voor de volgende blogpost, en die komt er snel aan.

Voor 2021 kocht ik een CreaChick journal. De kwaliteit (vooral de papierdikte) was me heel goed bevallen in 2020, zodat ik nog eens dezelfde koos maar in een prachtige gele kleur deze keer.

De quote op de kaft is een sticker; die kwam er vooral omdat er een vlek op de kaft zat :-).

Doelen stellen deed ik niet in 2021, maar ik koos wel een woord voor dat jaar. Daar maakte ik een aparte spread voor:

Mijn journal van 2021 bestaat, net zoals de vorige, uit drie grote ‘hoofdstukken’. Ook deze keer maakte ik een soort van titelpagina’s die ik langs de rand afplakte met washitape om ze makkelijk terug te kunnen vinden:

Een beetje tegen het systeem in, verdeel ik het boekje al in deze hoofdstukken, omdat ik ongeveer weet hoeveel ruimte ik voor elk stuk nodig zal hebben (mijn blogplanner zit vooraan en is vrij beperkt, en lijstjesgedeelte komt achteraan en is ook niet zo uitgebreid, en alles ertussenin is ruim voldoende als journal voor 1 kalenderjaar). Ik werk dus het liefste met 1 boekje per kalenderjaar, en dat is tot nu toe altijd gelukt.

BLOG

Hier nam ik de focuspagina, waar mijn blogthema’s op staan, over uit mijn vorige journals.

De maandelijkse setup, waarop elke kalendermaand één bladzijde krijgt, werd ook overgenomen want die werkte perfect. Elk gepubliceerd bericht komt dan in een lijstje per maand te staan. Ook de vaste rubrieken op het blaadje is onderanderd gebleven; ik verhuisde het blaadje gewoon van de ene naar de andere journal.

JOURNAL

Dit hoofdstuk noem ik bewust niet meer planner of agenda, omdat het door de jaren heen heel erg werd uitgepuurd. Ik gebruik geen maand- of weekoverzichten meer, maar noteer er enkel nog (wel per week) mijn weekmenu’s en losse ideeën / to do’s in zodat ze uit mijn hoofd zouden zijn. Die neem ik dan over in mijn digitale to do lijst, en ook alles van afspraken, verjaardagen en terugkerende dingen wordt digitaal bijgehouden. Mijn journal is dus een soort van verzameltool waarin ik alle losse eindjes kan bundelen. Ik gebruik het graag als aanvulling op all things digital en voor mij werkt het goed zoals het nu is. Ik plak er ook leuke herinneringen in: een treinticket, een stukje cadeaupapier van een leuk pakje, een sticker van de lijn van het vaccinatiecentrum, …

Dit zijn de functionele pagina’s, waar vooral op gekrabbeld wordt!

Er zit trouwens wel nog een overzichtskalender van het jaar in, samen met de verlofkalender van mijn werk. Schoolvakanties plannen lukt net iets beter als je alle weken op één blad bij elkaar hebt staan.

LIJSTJES

Ook hier blijft veel hetzelfde: lijstjes met gelezen boeken, een zelfzorglijstje, een master meal list, een inpaklijstje (dat we helaas bitter weinig hebben gebruikt dit jaar), …

Voor mijn journal van 2021 heb ik onder andere deze dingen gebruikt:

Lees ook:

Hebben jullie een (bullet) journal of een ander leuk schriftje? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen. Deel ze gerust in de comments!

26 gedachtes over “Mijn journal van 2021 | een terugblik

  1. Wat een leuk bericht én wat een inspiratie voor mijn eigen schrijfsels en creatieve uitspattingen zowel op papier als met de computer.

    Voor ik het (bullet) journalen ontdekte, schreef, tekende en plakte ik al agenda’s, schriften en dummy’s vol. Mijn journal noem ik al een paar jaar mijn 4d-boek. De 4d’s staan voor dromen, doelen, doen, dagboek. Mijn eerste 4d-boeken waren agenda’s van Moleskine. Het papier was wel erg dun, dus ging ik op zoek naar leuke notitieboekjes. Dat werkte ook niet helemaal voor mij, want ik vond het te tijdrovend. Sinds twee/drie jaar werk ik in een 23-rings multomap. De jaarlijks, maandelijks, wekelijks en dagelijks terugkerende pagina’s maak ik in Word. Ook dat is soms enorm tijdrovend, omdat ik regelmatig nieuwe dingen toevoeg en onwerkbare dingen verwijder. Als de multomap vol is, pak ik naald en draad/draden en maak ik er een boek van.

    Like

    • Zo fijn dat ik je kon inspireren, en bedankt voor je reactie!
      Leuke omschrijving, dat 4d-boek. Dat vat alles een beetje samen hé.
      Ringen zijn een voordeel als je pagina’s wil verschuiven, maar ik ben er persoonlijk niet zo’n grote fan van. Heb je dan een A4-formaat, als je spreekt van 23 ringen?
      Het leukste aan een eigen systeem is dat je het naargelang aan kan passen hé. Elk jaar verandert er wel iets.
      Veel plezier nog met jouw schrijfsels en knutsels!

      Like

  2. Waarom ben ik niet zo creatief… of ja, kan ik me daar niet met bezighouden. Dat ziet er zo mooi en perfect uit. Trouwens, je schrijft echt mooi. Ik zie alleen niet hoe de indeling er langs de buitenkant uitziet. Je sprak over ‘afplakken langs de rand’.

    Je mag er fier op zijn 🙂

    Like

    • Het is iets wat door de jaren heen is gegroeid, en het helpt me ook wel om mijn perfectionisme los te laten. Er plakt wel eens iets scheef, of er zijn vlekken. Vroeger ging ik dan een nieuw boek gepakt hebben, terwijl nu laat ik het gewoon zoals het is, dat heeft ook zo’n charmes.
      Ik denk dat ik morgen een blogpost deel over de journal die ik gemaakt heb voor 2022; ik heb vandaag alvast een extra foto gemaakt waarop je zal kunnen zien wat ik bedoel met het afplakken van de zijkant. Nog even geduld dus, het zal wel duidelijk worden!

      Geliked door 1 persoon

      • Ohja! Ik zou er ook over twijfelen om een nieuw boekje te pakken! Het voordeel van digitaal, je kan eens terugkijken en het zonder problemen aanpassen.

        Like

      • Helemaal waar, maar toch kan ik de charme (of hoe je het ook wil noemen) van een analoog systeem (nog) niet loslaten. Voor mij werkt de combinatie van beide het best!

        Like

  3. Mooi!
    En ik ben, net als Severine, fan van je mooie handschrift. Grappig, je schrijft op een bepaald moment dat je op die pagina vooral krabbelt, en dan staat daar een nette, leuke pagina met je mooie handschrift bij! – ik zie geen krabbels hoor 🙂

    Like

  4. Zo leuk om te zien! Krijg er ook weer inspiratie van. Super leuk om de rand van de pagina’s met washitape te beplakken om de pagina’s terug te vinden. En het ziet er zo mooi uit allemaal!

    Like

  5. Het afgelopen jaar ben ik mijn bujo voor heel veel dingen gaan gebruiken. En nu zou ik echt niet meer zonder kunnen. Alleen … die ziet er helemaal niet zo mooi uit als die van jou want zo creatief ben ik niet. Al ga ik wel een paar ideeën van je overnemen 😉

    Like

    • Doe gerust, ik ben heel blij dat ik anderen kan inspireren! Ik zet altijd heel duidelijk in mijn blogposts dat het creatieve geen must is voor een goed werkend systeem, maar dat ik het zelf wel héél graag doe. Ik weet dat dat niet bij iedereen zo is, en dat hoeft ook niet. Gelukkig zijn we allemaal anders, en dat is net ook zo boeiend :-).

      Geliked door 1 persoon

  6. De voornaamste reden, om voor een BuJo te kiezen, is voor mij ook: omdat ik er m’n creativiteit in kwijt kan. Zonder voorgedrukte pagina’s en iets waar ik helemaal m’n eigen ding van kan maken. Zéér herkenbaar!

    Geliked door 1 persoon

  7. Alweer een heerlijke blogpost. Het is natuurlijk geen verrassing dat ik dit soort posts heel fijn vind om te lezen én zien. Je hebt trouwens helemaal gelijk wat het grote voordeel van een journal betreft. Je kan er echt helemaal je eigen ding van maken hé. Ik vind het zo leuk om te zien hoe iedereen dat op een andere manier doet. Zo tof ook om plots een sticker te herkennen. Ik vind jouw exemplaar er echt super mooi en overzichtelijk uitzien.

    Like

  8. Ik heb de afgelopen maanden geminimaliseerd op BuJo vlak. Ik steek er enkel nog de dingen in die me echt opleveren. Zo noteer ik per maand welke boeken ik kocht en welke ik las, en daarnaast maak ik er dagelijks een overzichtje in van mijn to do’s. Voor de rest staat er enkel af en toe een braindump in. Zo doe ik ongeveer 6 maanden met de mijne. Wel superleuk om een kijkje te nemen in de jouwe, zo creatief. Die van mij is saai met blauwe bic, hier en daar een lijntje in blauwe bic en een accent met gele marker. 😄

    Like

    • Dat is het leukste aan zelf een journal maken hé, dat je het gaandeweg kan aanpassen (uitbreiden of net minimaliseren, inderdaad). En helemaal niks mis met een blauwe bic hé! Het meeste wat ik schrijf is ook met een gewone bic (of een andere stylo die ik tegenkom). Het moet niet allemaal bij elkaar passen :-).

      Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.