#kookboekweek | oktober en november 2021 | Gebak met groenten

Zeggen dat dit boek hét boek is dat me het meest nieuwsgierig maakte dit jaar, is een understatement. Want zeg nu zelf, bakken met groenten? Waarom dan? En hoe dan?

Bij mij was het helemaal geen ongeloof, maar een zeer gezonde nieuwsgierigheid. Want ik volg Eveline Versluys – aka Vegamuze – al een hele tijd en weet dat ze gék is op groenten. Bij Vegamuze kan je terecht voor take-away, catering en workshops, maar dus ook voor overheerlijk gebak met groenten. Een eigen kookboek kon dus niet in het rijtje ontbreken!

Op bovenstaande foto staan twee kookboeken, want de afgelopen maanden kookte en bakte ik uit twee boeken tegelijk. Een review van ‘Karola’s Kitchen – het kookboek’ volgt zeer binnenkort!

Gebak met groenten‘ bevat 45 plantaardige bakrecepten, waarin groenten de hoofdrol krijgen. In het boek staan ook heel veel baktips, leuke verhalen én frisse, speelse foto’s (die zijn trouwens van de al even getalenteerde Toos Vergote). Het is overduidelijk dat Eveline niet alleen houdt van groenten, maar ook van véél kleur.

Oké, ik ga dus beginnen met een spoiler. Ik heb redelijk op safe gespeeld met het testen van de recepten deze keer, en voorlopig enkel vrij toegankelijke recepten uitgekozen. Volgende zomer ga ik zeker nog eens aan de slag met dit bakboek, want er staan heel wat frisse en zomerse recepten in dit boek. De toegankelijkheid van de recepten staat trouwens aangeduid met een ‘knettergekscore’, van 1 tot 4:

  • 1 = gek genoeg heel toegankelijk
  • 2 = net dat tikkeltje anders
  • 3 = voor culinaire curieuzeneuzen
  • 4 = voor de knettergekke lekkerbek

De recepten staan onderverdeeld per groente:

  • aardappel
  • wortel
  • rode biet
  • broccoli en bloemkool
  • peulvruchten
  • asperge
  • venkel
  • sla en ander groen
  • aubergine en courgette
  • tomaat en komkommer
  • maïs
  • pompoen
  • pastinaak
  • selderij
  • paddenstoel
  • witlof

Extra leuk aan de recepten in dit boek is dat je er geen speciale blenders of keukentoestellen voor nodig hebt: met een gewone rasp en een staafmixer kom je al heel ver!

Deze recepten heb ik uitgeprobeerd:

Chai latte-carrotcake (p. 37)

Wortelcake is al superlekker, en ik ben een grote fan van Chai Latte. Het is dus geen verrassing dat ik dit recept zeker wou uitproberen. Het was een schot in de roos; dit recept ga ik zeker nog vaker maken. Alleen al voor de glaze, waar o.a. amandelpasta in verwerkt zit. Njammie!

Rodebietpancakes met roze bessenroom (p. 53)

Deze heb ik verkocht bij de dochter als ‘roze pannenkoeken’, want net zoals bij Eveline is roze ook een lievelingskleur hier. Ik gebruikte echter bietjes uit onze tuin, waardoor het beslag bordeauxrood kleurde (en daarom zeker niet minder mooi was dan roze). Deze pancakes waren heerlijk fluffy en je proefde wel de biet maar het was heel subtiel. Gaan we zeker nog maken, en dat kunnen jullie ook doen want het receptje staat op de website van BE Vegan!

Frangipane met venkel en pruim (p. 99)

Frangipane is één van mijn favorieten, en ook die van papa. Deze taart werd dus een (late) verjaardagstaart voor hem. Toch ben ik een beetje teleurgesteld want de taart was niet goed uitgebakken. Ik denk niet dat het aan het recept ligt (alle andere recepten die ik testte waren top); misschien was de geraspte venkel te vochtig of waren het de pruimen of was het een combinatie van alles. De smaak kon me ook niet 100% overtuigen; ik denk dat ik de venkel te hard proefde en dat op één of andere manier niet kon associëren met frangipane.

Courgettecake met citroen en maanzaad (p. 121)

Citroencake is ook een grote favoriet hier, en het was al lang geleden dat ik nog eens met maanzaadjes bakte. Courgettecake bakte ik eerder al, maar deze combinatie is een topper!

Deze recepten zou ik nog wel eens willen proberen:

  • De ultieme vegan Berlinerbol met vanillecrème (met aardappel)
  • Epic chocolade-fruittaart (met zoete aardappel)
  • De allerbeste Snickers-taart (met kikkererwten)
  • Chocoholic brownies met courgette én aubergine
  • Mojito-komkommertaart

***

Disclaimer: ik kreeg dit boek toegestuurd als recensie-exemplaar. Ik kocht het boek dus niet zelf, maar alles wat hierboven geschreven staat is mijn eigen, eerlijke mening. Mijn persoonlijke regel is dat ik alleen boeken of producten review die ik zelf ook zou kopen, en dus een plekje in mijn (boeken)kast verdienen.

Gebak met groenten
auteur: Eveline Versluys
uitgeverij: Sterck & De Vreese
184 blz.
€ 22,50

***

Kookten jullie onlangs uit een leuk boek?

Advertentie

14 gedachtes over “#kookboekweek | oktober en november 2021 | Gebak met groenten

  1. Afgelopen weekend voor vrienden de vegan snowball cookies uit Chloe’s Vegan Desserts gemaakt. Die zijn nog nooit mislukt, meer zelfs: ik oogst er veel lof mee. En dat wil wat zeggen voor een bakprutser zoals ik.

    Geliked door 1 persoon

  2. Ohja, een zalig kookboek! Ik heb het boek dan ook onmiddellijk gekocht… fan van Vegamuze en haar knettergekke recepten. En de chance gehad om het gebak zelfs al thuis geleverd te krijgen 🙂 (Thanks again… ik zal ter bedanking eens een chocoladetablet opsturen! I promise!).

    De frangipane met venkel staat ook op mijn wishlist, maar ja, het ligt aan zoveel. Afhankelijk van de ouderdom van de venkel kan die ook harder doorsmaken. Ooit venkel in mijn tuin gezet, die smaakt echt (te) hard.

    PS: de brownie met champignons zijn zoooo lekker!
    PS2: de snickertaart met kikkererwten staan op je wishlist, en idd ook een topper!
    PS3: de taart met rauwe bloemkool (type cheesecake – stracciatella), ook heel lekker.

    Like

    • Dat was héél graag gedaan! Het staat in mijn lijstje om je eens mijn adres door te sturen, maar er is geen haast bij hé.
      Venkel in de tuin is hier nog nooit gelukt, helaas. Ik ben er wel fan van (zeker geroosterd in de oven, of in combinatie met vb. pompoen), maar de rest van het gezin helaas niet.
      Die andere recepten wil ik zeker ook eens proberen, maar ergens blijft de drempel er toch wel. Misschien omdat ik het bij de venkel zo hard proefde, ik weet niet. Even weer wat ‘gewoon’ vegan bakken, en dan geef ik de andere recepten zeker nog eens een kans!

      Like

  3. Ik ga niet liegen, ik vind het echt super vreemd klinken (bijvoorbeeld een berlinerbol met patatjes in???) maar ik ben ook wel nieuwsgierig. Ik ben zo iemand waartegen je niet moet zeggen dat er groenten in zitten, haha, ook al vind ik groenten wel lekker :p

    Like

    • Wel, ik begrijp je tweestrijd volledig! Op het frangipanerecept na was ik echt zeer aangenaam verrast. En ik denk inderdaad dat als je het verzwijgt, dat veel mensen het niet eens zouden doorhebben. Bij de andere recepten die ik getest heb is dat zeker het geval, alleen verraden de kleur van de pancakes een beetje de bietjes (al kan dat ook perfect door kleurstof zijn natuurlijk).

      Like

  4. Ik ben zelf niet zo’n koker/bakker, maar ik smul wel graag 😁 en gelukkig roert de hubby wel al eens graag in de potten of beslagkommen. In de bib ontleende ik het boek All-day breakfast van Denise Kortlever. Op vakantie in Friesland maakte hij daaruit als brunch de wentelteefjes van Fries suikerbrood met compote van bosvruchten. Het was heerlijk! Hopelijk wil hij binnenkort eens uittesten of het met gewoon Belgisch suikerbrood even lekker is. En misschien test ik één van de eenvoudige receptjes in het boek zelf eens uit.

    Like

  5. Zo zijn de taken perfect verdeeld hé 😀 Het Friese suikerbrood was wat vaster van textuur, maar ik vermoed dat het met het onze ook wel lukt. Uiteindelijk kan je ook gewone wentelteefjes bakken van luchtig wit of lichtbruin bruin. Maar net als met gewone wentelteefjes misschien beter geen supervers (suiker)brood gebruiken.

    Geliked door 2 people

  6. Dit boek had ik ook in de aanbiedingsfolders zien staan en ik was er meteen benieuwd naar. Misschien moet ik binnenkort toch maar eens opzoeken of ze het in de bibliotheek hebben zodat ik er is kan doorheen bladeren. De Chai Latte Carrot-cake klinkt alleszins heerlijk.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.