Verbeelding Book Challenge 2021 | uitgelezen in november

Voor de zevende keer op rij neem ik dit jaar deel aan de Verbeelding Book ChallengeWant: lezen is geweldig en #nevernotreading en al.
Heel wat volgers hier zijn ook boekenverslinders, dus daarom blijf ik maandelijks leesupdates delen.

Ik november las ik 9 boeken uit.
In de eerste van het lijstje was ik al in augustus begonnen, en we gingen in november ook een weekje op reis naar de zon. Vakantie is altijd héél veel lezen hier, en ik heb er deugd van gehad: er waren zowel (ont)spannende romans als inspirerende non-fictie.

De kracht van kwetsbaarheid (Brené Brown) – 4,5*

Wat betekent het om je kwetsbaar op te stellen in een wereld die gericht is op perfectionisme?
Op basis van twaalf jaar onderzoek stelt Brené Brown dat kwetsbaarheid geen teken van zwakte is, maar juist de weg naar moed, betrokkenheid en betekenisvolle verbindingen. In De kracht van kwetsbaarheid moedigt ze je aan om perfectionisme te laten varen, kwetsbaarheid te omarmen en uitdagingen aan te gaan. Want of het nu om werk, relaties of opvoeding gaat: het is niet makkelijk om risico’s te nemen zonder dat succes gegarandeerd is, maar het is wel de moeite waard.

Dit boek kocht ik al jaaaaren geleden, maar was er pas in augustus in begonnen nadat ik zag dat Robin er ook in bezig was. We moedigden elkaar een beetje aan (veel dingen gaan bij mij beter vooruit als er wat accountability is) en enkele maanden later had ik het boek uit. Er waren vooral veel persoonlijke verhalen en ervaringen, maar Brené Brown haalt zo veel herkenbare en belangrijke thema’s aan: perfectionisme, schaamte, dankbaarheid, mildheid, kwetsbaarheid, moed, …
Het kwam hard binnen, en vooral al de 10 wegwijzers naar een bezield leven (blz. 19) raakten me heel erg. Ik nam deze al over in mijn journal en eigenlijk zouden die ergens boven mijn bed of zo moeten hangen.
Anyways, heel blij dat ik dit boek eindelijk heb gelezen. Ik kan dan eens verder lezen in ‘De moed van imperfectie’.

Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge 2021 afstrepen.

Lily (Tom De Cock) – 4*

Buiten is het vijftig graden. De zeespiegel stijgt elke dag en er is om de haverklap een lockdown door een of ander nieuw virus – of erger: een vieze schimmel. Maar het zal Lily allemaal worst wezen. Ze is veertien, baadt in luxe, en is altijd druk druk druk als een van de bekendste influencers van haar tijd.
Wanneer ze op vakantie halsoverkop verliefd wordt op de goddelijke mopperpot Samuel, stort ze zich in een knettergek avontuur om zijn hart (en zijn lippen) te veroveren. Waar ze niet op gerekend had, was de harde waarheid over het leven dat ze leidt. Een ontdekkingstocht die niet alleen haar bestaan, maar dat van elke jongere op de planeet op z’n kop zal zetten.

Tom De Cock ken ik vooral van zijn podcasts ‘Gebladerte’ en ‘Groen gebladerte’ (aanraders!), en met dit boek blijkt dat zijn geschreven woord minstens even aangenaam is als zijn stem.
In de bibliotheek stond dit boek bij de young adult afdeling. Heel wat klimaatproblemen worden aangehaald: de klimaatsverandering, the plastic soup, virussen, … In zekere zin futuristisch, maar sinds maart vorig jaar zijn heel wat van die dingen geloofwaardiger.
Het boek is heel leuk geschreven, met grappige en romantische stukken. Ik vond het ook een heel vlot boek, ik deed er niet zo lang over.

Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge 2021 afstrepen.

Nooit meer (Colleen Hoover) – 4*

Lily heeft ondanks tegenslagen altijd hard gewerkt om te komen waar ze zijn wil. Als ze neurochirurg Ryle ontmoet, lijkt het leven haar toe te lachen. Lily kan hem niet uit haar hoofd zetten: hij is assertief, koppig en zelfs een tikje arrogant, maar ook gevoelig, briljant en gek op haar. De vraag is: hoeveel kan hun relatie aan?

Toen we op reis gingen vertrekken (een vrij last minute beslissing), besloot ik om mijn Kobo Plus abonnement terug te activeren. Op vakantie lees ik altijd heel veel, en een e-reader past makkelijk in een (hand)tas en je hebt tientallen boeken bij. Dit boek las ik als eerste. Van Colleen Hoover las ik eerder al romantische boeken; de voorbije jaren vermeed ik alles wat te spannend of thriller zou zijn.
Dit verhaal lijkt romantisch en feel good, maar niks is minder waar. Het heeft zeer rauwe kantjes, en is heftig en aangrijpend.

Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge 2021 afstrepen.

Verlost, en nu? (Uwe Porters) – 4*

In 2019 publiceerde Uwe Porters haar bestseller Verlos ons, waarin ze verhalen uit de verloskamer deelde. Maar Uwe is meer dan een vroedvrouw, ze is een vroedvrouw die toevallig ook moeder werd. In haar nieuwe boek, Verlost, en nu? schrijft zij over de periode die start vlak na de verlossing, over hoe allesoverheersend mooi en tegelijkertijd verlammend die kan zijn. Na de bevalling beginnen moeder, partner en kind aan een fase waarin niets zeker is. Op de tast, en gewapend met groot kraamverband, is het zoeken naar evenwicht, diep graven naar die nieuwe identiteit. Uwe Porters diept het begrip ‘postpartum’ in al zijn facetten uit, tot wat het is, wat het kan zijn en wat het zou moeten zijn. Ze bespreekt taboes zoals bezoek in je kraamperiode en verschillende vormen van mentale veranderingen, maar bovenal wil ze een schouder bieden om op te leunen. Een openhartig en herkenbaar boek over de groeipijnen van een moeder.

Dat onze kraamperiode niet bepaald roze was, dat lazen jullie al. Het is geen blijvend trauma (meer), en ook al is het een afgesloten hoofdstuk (Juliette zal ons enig kind blijven), ik blijf graag lezen over de postpartumperiode. En zeker als dat eerlijk en puur is, met ook de mindere kanten (postnatale depressie, angsten, …). Het boek vertelt vooral het persoonlijk verhaal van Uwe en haar partner; in tegenstelling tot haar vorige boek miste ik hier wel de getuigenissen van andere ouders.

Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge 2021 afstrepen.

Toen liefde leven werd (Lisanne De Gendt) – 3,5*

Na haar studie is Laura op zoek naar haar plek in de wereld. De doelgerichtheid die zij mist, vindt ze terug bij Thomas. Hij weet wat hij wil: een carrière als acteur, een stabiele relatie en kinderen. Gaandeweg vindt Laura rust in zijn armen, maar tegelijk verliest ze zich ook in zijn verlangens. Tot het leven hen plots voor een tweesprong plaatst en Laura twijfelt of haar pad wel het zijne is.
Toen liefde leven werd is een stemmig en overweldigend verhaal over keuzes en over de eeuwige spanning tussen de verwachtingen van anderen en je eigen verlangens.

Van dit boek had ik op één of andere manier hoge verwachtingen. Ik moest heel erg wennen aan het vertelperspectief en had ook wat moeite met het hoofdpersonage waardoor het lang duurde voordat ik in het verhaal geraakte. Het is wel eerlijk en echt, maar mij heeft het niet helemaal geraakt.

Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge 2021 afstrepen.

Minder moeten, meer leven (Annemiek Leclaire) – 4*

Op een ochtend realiseert journalist Annemiek Leclaire zich dat ze genoeg heeft van het gejakker in haar leven. Als ze wakker wordt, kijkt ze niet meer verlangend uit naar de dag, maar ziet ze een oneindige reeks ‘moetjes’. Dat geploeter ziet ze ook om zich heen. Stress, spanning en burn-outs zijn de kwalen van deze tijd. Welvarende, intelligente mensen raken overspannen van veelal zelf opgelegde verplichtingen; jongeren worden overweldigd door het aantal mogelijkheden en afleidingen. Willen we ons leven echt zo leiden?
Leclaire besluit haar leven in het teken te stellen van ‘ontploeteren’. Hoe doe je dat: minder moeten, meer leven? Het is het begin van een zoektocht waarin ze met wetenschappers en schrijvers praat over meer rust, meer plezier en meer betekenis in het leven. Waar het om gaat, merkt ze, is hoe je omgaat met je eigen vrijheid. 

Nog eentje uit Kobo Plus! Ik wou het al een hele tijd lezen, en ben blij dat ik het eindelijk gedaan heb. Het boek komt binnen, en sluit heel erg aan bij wat er in mijn leven omgaat momenteel (burn-outherstel en de zoektocht naar dat ideale evenwicht, maar ook kwetsbaarheid en authenticiteit). Heel graag gelezen (het leest ook best vlot), en ik denk dat ik het binnen een jaar (of twee) nog eens wil herlezen.

Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge 2021 afstrepen.

Kom naar huis (Emma Anna) – 3,5*

Verliefd worden is niet moeilijk, maar vechten voor die liefde wel.
Wanneer Hannah Mackenzie een baan krijgt bij de uitgeverij waar ze altijd al wilde werken, gaat er een wereld voor haar open. Na een gewelddadige relatie is haar zelfvertrouwen ver te zoeken, maar wanneer ze haar baas Luc beter leert kennen, komt daar verandering in.
Luc Wennam heeft het allemaal: twee fantastisch lopende bedrijven, genoeg geld om nooit meer te hoeven werken, en een bloedmooie verloofde. Wanneer hij echter bedrogen wordt, realiseert hij zich dat hij niet terug wil naar het leven waarin hij ooit zo succesvol was. Maar vechten voor de liefde is niet makkelijk als de vrouw van wie je houdt voor haar leven verminkt is en je verleden nog een troef achter de hand heeft.

Veel boeken in deze lijst hebben dingen gemeen: in twee boeken zit een hoofdpersonage dat Lily heet, en in drie boeken komt partnergeweld aan bod.
Dit boek stond al een tijdje op mijn lijst nadat ik erover las bij Céline. Het moet de eerste New Adult zijn die ik ooit las, en ook al vond ik het qua schrijfstijl mijlenver af staan van vb. Colleen Hoover, het was wel een vlot lezend en relatief ontspannend boek (los van de rauwe stukken).

Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge 2021 afstrepen.

Blijf bij mij (Emma Anna) – 3,5*

Hoewel Hannah’s hart is gebroken door de allesbeslissende onthulling die Luc heeft gedaan, heeft ze haar leven toch weer weten op te pakken. De afgelopen maanden is haar leven drastisch veranderd. Ze heeft een nieuwe baan, nieuwe vrienden en probeert haar verleden een plekje te geven. Maar wanneer ze uiteindelijk toch wordt geconfronteerd met Luc, blijkt ze meer naar een leven met hem te verlangen dan ze zichzelf heeft geprobeerd wijs te maken.
Luc is getrouwd en staat op het punt vader te worden, maar niets gaat zoals hij zou willen. Zijn relatie, zijn gezondheid en zijn gemoedstoestand laten hem in de steek, wat uiteindelijk maar één oorzaak heeft: een leven zonder Hannah, de vrouw die hem alles zou kunnen bieden wat hij nodig heeft. Maar is dat andersom ook zo?
Wat is er voor nodig om toch samen gelukkig te worden? En kunnen Luc en Hannah wel daadwerkelijk gelukkig zijn wanneer buitenstaanders er alles aan doen om dat tegen te houden?

Dit boek is het vervolg op bovenstaande, dus ik las het eigenlijk meteen erna. Ook Céline schreef een review over dit boek. Ik ben niet zo lyrisch als Céline, maar het verhaal had me wel genoeg in zijn greep om het vervolg te willen lezen.

Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge 2021 afstrepen.

Grip: Het geheim van slim werken (Rick Pastoor) – 4*

Het is best gek dat we nooit écht hebben leren werken. Hoe houden we ons staande in deze tijd van voortdurende bereikbaarheid? Hoe bewaren we overzicht, met die uitpuilende mailbox, overvolle agenda en eindeloze takenlijst? En nog veel belangrijker: hoe zorgen we ervoor dat we eindelijk toekomen aan de plannen die we wel hebben maar niet uitvoeren? Sommige mensen lijken altijd grip op de zaak te hebben. Een van hen is Blendle-man Rick Pastoor. In dit boek deelt hij zijn razendslimme werkmethode GRIP, die hij door de jaren heen ontwikkelde. Zijn no-nonsenseaanpak leert je hoe je rust, ruimte en richting in je werkweek krijgt. En hoe je jezelf kunt uitdagen, ook al heb je het druk. Het resultaat? Je gaat niet alleen efficiënter aan de slag, maar vooral effectiever. En zodra je grip hebt, ontstaat er ruimte voor grotere plannen en levensdromen. GRIP toont hoe je die kunt realiseren. In dit boek geen eindeloze theorieën, maar eenvoudige, concrete stappen. En je begint gewoon vandaag. 

Dit boek stond ook al heel lang op mijn leeslijst, en onlangs vond ik het in de bibliotheek bij mijn ouders. Het boek heeft een duidelijke structuur: grip op je werk (over agenda’s, takenlijsten en mail), grip op je jaar en grip op je leven.
Zoals veel non-fictieboeken over productiviteit en time management is dit een heel praktisch boek, vol bruikbare tips. Omdat ik er eerder best al veel over las, was er voor mij niet zo veel nieuws, maar het was wel fijn om enkele dingen nog eens op te frissen.

Met dit boek kon ik geen puntje van de Verbeelding Book Challenge 2021 afstrepen.

***

tussenstand Verbeelding Book Challenge: 21/30
tussenstand Goodreads Reading Challenge: 69/36

***

Wat lazen jullie in november?
En hebben jullie nog leestips of must-reads?

***

Lees ook

Vriendjes worden op Goodreads? Hier kan je mijn profiel vinden!

29 gedachtes over “Verbeelding Book Challenge 2021 | uitgelezen in november

  1. Wauw, dat was een erg productieve leesmaand, Sofie! Ik las in november vier boeken uit. In het boshuisje waar we een week logeerden stonden in de boekenkast enkele (non-fictie) boeken die me aanspraken en die ik daar las, ook al had ik zelf een hele tas vol boeken mee. Het leukste van de twee vond ik Hygge: de Deense kunst van het leven. Toen dit een jaar of 5 geleden een hype was, had ik er hier en daar eens een stukje in gelezen, maar nu las ik het helemaal. Je wordt al helemaal zen enkel van het boek te lezen! Echt iets voor op een druilerige herfstdag of koude winteravond. Van de fictieboeken vond ik Twaalf dagen voor kerst (Jenny Bayliss) een heel leuk, ontspannend boek.

    Like

      • Samen met mijn man. We boekten een huisje in Friesland en genoten volop van lezen bij de houtkachel, boswandelingen, kringwinkelbezoekjes en ook 2 dagen in Zwolle (een prachtig compact stadje, echt een aanrader). Veel leesplezier in december!

        Like

      • Klinkt geweldig! Ooit zou ik dat eens alleen willen doen, voor een paar dagen. Bos, wandelen, stilte, geen internet, boeken, journal en zo. Klinkt heerlijk!
        Naar Zwolle zijn we nog nooit geweest, ik kan me er weinig bij voorstellen eerlijk gezegd. Maar Nederland heeft veel verborgen parels :-).

        Like

      • We hebben nu een keer of vier zo’n boshuisje gehuurd (telkens een ander) en ik vind het super! Inderdaad ook ideaal om alleen te doen. We komen heel graag in Nederland en hebben er al veel steden gedaan, maar in Zwolle was ik nog niet eerder geweest en ik had er buiten enkele leuke adresjes van winkeltjes en horeca die ik verzameld had ook niet echt een beeld bij. Maar het is dus heel erg meegevallen.

        Like

      • Nee, met een kleuter komt er van rustig ontspannen waarschijnlijk niet veel in huis. Stuur gerust een pb’tje op Instagram als je ooit een tip voor een huisje zoekt. Oh ja, ik heb er ook wel wat foto’s van in mijn hoogtepunten op IG staan, onder Boshuisjes. De foto’s van het eerste huisje zijn wel erg donker.

        Geliked door 1 persoon

      • Leuke boshuisjes vind je ook in het boek Into the woods van Laura Claessens. Ze heeft ook een Instagram-account over boshuisjes: amongpinetrees.

        Geliked door 1 persoon

  2. Oh wauw haha ge hebt em dus officieel voor mij uitgelezen! Met de verbouwingswerken hier ben ik er niet meer aan toe geweest, moet het eigenlijk dringend eens terug openslaan!

    Well done by the way, indrukwekkend leeslijstje!

    Like

  3. Leuke tips weer! Heb er een paar van Kobo opgeslagen, want ik had mijn abonnement gepauzeerd om in De Zeven Zussen te duiken, maar daar ben ik nu door. Dus deze lijst was zeer welkom 🙂

    Like

    • Oh, fijn om te lezen dat je er wat aan had. Ik vind het dus nog altijd jammer dat je gestopt bent met bloggen, want bij jou waren er ook altijd leuke leestips te vinden. Voel je vrij om hier af en toe te delen wat je graag las hé :-).

      Like

  4. November was hier een heel erg droeve leesmaand want ik las geen enkel boek uit 😦 Iets met een te vol hoofd, te veel zorgen en een gebrek aan concentratie. Jij las wel heel interessante boeken, een paar daarvan staan hier ook al eventjes op de TBR lijst dus misschien moet ik proberen om er eens werk van te maken 😉

    Like

  5. Dag Fieke,

    Je hoeft niet uitgebreid te antwoorden, gewoon “ja” of “nee” is ok. Maar ik wou graag vragen of mijn brief vorige week is toegekomen? Want ik schreef het adres er nogal onconventioneel op. En mijn man vertelde enkele dagen later toevallig dat ze volgens hem in de post nogal strikt zijn over waar het adres moet staan. Dus sindsdien ben ik ongerust of mijn brief er wel geraakt is…

    Liefs, Els

    >

    Like

  6. Die van Lisanne De Gendt heb ik niet uitgekregen. Ik geraakte ook absoluut niet in het verhaal en inderdaad het vertelperspectief vond ik heel vreemd.

    Like

  7. Amaaai, 9 boeken in één maand 😀
    Ik heb al zoveel gehoord over die Brené Brown, tijd om dat boek ook eens op mijn leeslijst te zetten precies. (Ik heb ‘m bij deze gereserveerd in de bib!)

    Like

    • Ja, ik sta er zelf versteld van, maar het is vooral omdat we vakantie hadden en dan echt zo veel meer leestijd heb. Een e-reader mee hebben scheelt dan ook: niet enkel minder boekengewicht, maar toen er vb. best veel wind was buiten, kon ik blijven lezen :-).
      Volgens mij ga jij zeker ook wel iets halen uit de boeken van Brené Brown. Tenminste zeker al herkenbaarheid! Ik vind het wel ‘zware’ boeken om door te geraken, ik denk dat ik ‘m bij de bib drie keer zou moeten hebben verlengd of zo. Ik ben benieuwd naar wat jij ervan vindt!

      Geliked door 1 persoon

  8. Colleen Hoover moet je niet meteen lezen als je jezelf wil opmonteren hé. Ik heb eerder al enkele boeken van haar gelezen en er staat er nog eentje in de kast dat ik een keer bij de Kringloopwinkel tegenkwam (9 november) maar ik ben er nog steeds niet in durven beginnen uit schrik dat het weer zo iets hartverscheurend gaat worden.

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.