2021 bakchallenge | update juli + augustus + september

Doelen voor 2021, die stelde ik bewust niet. Om mezelf geen extra druk op te leggen, koos ik dit jaar voor het woord ‘ont-moeten’. Enkele dagen na die beslissing stuurde mijn BFF een berichtje, of we dan toch niet een bakchallenge zouden doen? Even voelde dat als extra druk, maar toen dacht ik: ik bak zo vaak, elke maand één gebakje moet toch wel lukken? Insert de burn-out, die mij zelfs de energie om te bakken ontnam.

Het afgelopen jaar is het me, ondanks de energieproblemen die mijn burn-out met zich meebracht, toch gelukt om de opdrachten van de bakchallenge te voltooien. Eerder deelde ik al twee updates, en nu komt de volgende eraan!

JULI | een fruittaart met kruimeldeegbodem en vulling met crème patissière

Een ideaal taartje voor tijdens de zomermaanden! Deze kleine taartjes maakte ik met een restje fruitsalade; op de kruimeldeegbodem streek ik nog een laagje chocolade (dat is niet alleen lekker, maar zorgt er ook voor dat de bodem niet zacht wordt door de vulling). Heel lekker, maar de bodem bleef – ondanks het invetten – aan de vorm kleven. Uitlepelen dan maar :-).

Eva ging ook voor kleine taartjes:

Sofie koos voor heerlijk zomerfruit uit eigen tuin:

En Liesbet interpreteerde de opdracht op een hele creatieve en lekkere manier, en ik moet toegeven dat ik bij deze opdracht geen enkele keer aan banoffeetaart heb gedacht:

AUGUSTUS | een red velvet cake

Dit jaar kreeg Juliette heel wat kleine verjaardagsfeestjes, en eind augustus kwamen deel twee van de nonkels (mijn broers). Voor deze gelegenheid bakte ik deze taart, en de set spuitmondjes die ik had gekocht voor de eenhoornregenboogtaart kwam hier ook goed van pas. Lekker, én mooi!

Eva deed mee, maar vond het niet het beste gebak van het jaar:

En ook Sofie deed weer mee:

SEPTEMBER | een taart met een citrusvrucht naar keuze

Bij het opstellen van de challenge wist ik al dat ik een meringuetaart wou maken. Tijdens een kookboekweek uit Taart ende Koeck zag ik hiervoor al een recept, maar de maand was toen te kort om álle recepten te testen. Maar ik was het recept niet vergeten, en testte het in september van dit jaar uit. De meeste mensen kennen een meringuetaart met een citroenvulling. Maar deze taart is op basis van pompelmoes, wat zorgt voor een fluo-oranje vulling. Het recept is echt geweldig: een perfecte balans tussen zoet en bitter. Eerder al werkte ik met aquafaba, maar nog nooit eerder maakte ik gebrande meringue (ik zette de taart even onder de grill, bij gebrek aan brandertje). Ik deelde deze taart meteen uit aan de buren, omdat ik schrik had dat de meringue zou inzakken. Maar nee hoor, de volgende dag was het zelfs nóg lekkerder. Deze taart komt zéker nog op het menu!

Eva loos voor een taart met limoen:

En Sofie ging voor de combinatie citroen-framboos (njammie!):

Ondertussen loopt de bakchallenge op z’n einde; we zijn al december. Maar het is nog niet te laat, jullie kunnen nog altijd deelnemen aan de laatste uitdaging! En je kan het jezelf ook een klein beetje makkelijker maken door te doen zoals ik: een klant-en-klaar huisje kopen bij vb. Ikea en dan enkel nog ineen zetten en versieren!

Lees ook:

13 gedachtes over “2021 bakchallenge | update juli + augustus + september

 1. Instant zin in taart bakken! Wat doe ik dit toch graag… Alles ziet er weer prachtig en lekker uit. Bij een taart met citrus denk ik ook meteeen aan een meringue taart, maar er is ook een leuke variant met chocolade van Jamie Oliver, waarbij in het midden een ganse appelsien verwerkt zit.

  Like

 2. Ik ben de laatste tijd wel gebeten door het bakvirus, maar ik hou het voorlopig bij simpele cakes met fruit of iets anders. Ik hoop dat het ooit verandert in taarten en ingewikkeldere creaties, maar het belangrijkste is wel genieten tijdens het bakken. En dat is altijd aanwezig!

  Like

  • Er is niks mis met simpele cakes hé, integendeel: die zijn vaak het lekkerst. Je moet vooral doen wat je leuk vindt, en als ingewikkeldere dingen je niet de nodige ontspanning brengen dan moet je het niet doen. Veel bakplezier nog!

   Like

 3. Amai, al dat lekkers dat voorbijkomt, ik krijg er honger van! En het ziet er ook allemaal zo mooi uit. De echtgenoot is zijn zin om te bakken wat verloren in de drukte van alledag. Ik vind dat ergens jammer, maar voor de lijn is het misschien wel beter. Best dat we niet naast jullie wonen, wij zouden heel enthousiaste buren zijn, haha :-).

  Like

  • Misschien dat hij met de strengere maatregelen, en het meer thuis zijn (en de donkere dagen) de bakkriebels weer terug kan vinden?
   Onze buren hebben we nog niet horen klagen; ik ben vooral blij als ik uit kan delen eigenlijk want voor onze lijn zou het ook niet goed zijn als we altijd alles zelf zouden moeten opeten :-).

   Like

 4. Nom nom nom. Die eerste foto’s zorgen meteen voor een zomers gevoel. Ik heb lang niet alle opdrachten gedaan maar ben wel nog steeds blij dat ik heb meegedaan vermits ik door jouw bakchallenge voor het eerst zowel madeleines en rolbiscuit als pompoentaart (net te laat maar toch) heb gemaakt.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.