#kookboekweek | juni, juli en augustus 2021 | Vegan voor iedereen

Er werden enkele #kookboekweek-maanden geskipt, en ik merk dat ik vaak ook langer dan een maand uit een kookboek kook. Meestal is dat een goed teken, omdat er veel interessante recepten zijn. Vandaag deel ik mijn bevindingen na het koken uit Vegan voor iedereen.

Vegan voor iedereen is een boek geschreven/gemaakt door Merel Wildschut, bekend van De Groene Meisjes. Op haar blog deelt ze al jarenlang makkelijke, snelle en betaalbare recepten en dat is nu in haar tweede boek niet anders. In 2015 bracht ze al een boek uit; toen samen met Jamie van Zijl, die ondertussen een andere richting heeft gekozen en geen deel meer uitmaakt van het platform De Groene Meisjes (ik schrijf hier platform, want De Groene Meisjes is ondertussen veel meer dan een ‘groene blog’: Merel schrijft ook over boeken, body positivity, mentale gezondheid en lgbtq+-rechten).
In het eerste boek lag de focus vooral op een duurzame en bewuste levensstijl, maar dit boek is een écht kookboek.

De recepten zijn makkelijk én met betaalbare en makkelijk verkrijgbare ingrediënten en de gerechten zijn zowel voor de ervaren veganist als voor mensen die er graag eens kennis mee willen maken (of voor vegans die niet-vegans uit hun omgeving willen verwennen en verrassen met lekker eten).
Veel mensen denken namelijk nog steeds dat vegan koken en eten niet alleen saai is, maar ook duur en moeilijk. Dit boek bewijst absoluut het tegendeel!

Net als Merel ben ik ervan overtuigd dat op álle vlakken streng vegan zijn niet dé manier is, maar dat je veel meer bereikt door kleine stapjes te zetten naar je omgeving toe, en hen er ook bij te betrekken.

Het boek heeft een mooie en rustige lay-out, met groen / roze kleuren en prachtige foto’s die werden gemaakt door Aline Bouma. Tussen de recepten staan trouwens ook heel mooie sfeerfoto’s.

De recepten in het boek zijn voor het grootste deel nieuw, maar er staan ook 10 succesrecepten van op de blog en uit het eerste boek in. Verder is het echt een no-nonsense kookboek: recepten en foto’s, zonder ellenlange lijstjes van moeilijk te vinden ingrediënten en keukenapparatuur die je amper gebruikt.

Het boek is onderverdeeld in volgende hoofdstukken:

  • Ontbijt
  • Lunch
  • Diner
  • Borrelen
  • Bakken

Deze recepten heb ik uitgetest:

Mango lassi (p. 26)

Een lekker en verfrissend tussendoortje, maar ik ben meer fan van smoothies zonder ‘melk’ of ‘yoghurt’.

Granola (p. 36)

Dit is een heel makkelijk recept, maar het heeft mijn go-to-recept niet kunnen overtreffen. Na één keer granola met verbrandde rozijnen, doe ik ook nooit meer gedroogde vruchten mee de oven in, maar ik meng ze achteraf door de afgekoelde granola.

Bloemkoolsoep (p. 48)

Een hele zachte en romige soep!

Rodelinzensoep (p. 64)

Deze soep komt zeker nog vaker op tafel: lekker, voedzaam en heel smaakvol! Een ideaal koken-uit-de-voorraadkastsoepje.

Chili sin carne (p. 69)

Met stoofpotjes kan je mij altijd een plezier doen, zeker als er avocado en koriander bij te pas komt. We aten deze chili op een zomerse dag, en de tafel zag eruit als een feestje!

Pinda-tomatencurry (p. 77)

M-m-m! Met dit soort gerechten kan je man en dochter niet echt plezier doen, maar ik zou ze elke dag kunnen eten! Deze maak ik zéker nog eens, maar dan misschien nog met extra groenten (vb. aubergine).

Frietje vegan stoof (p. 91)

Deze stoverij is op basis van jackfruit; deze vrucht benadert het uitzicht van draderig stoofvlees, maar ik vond het qua smaak niet aan de verwachtingen voldoen. Het smaakte een beetje zurig, en zonder ‘bite’. Qua voedingswaarde heeft jackfruit ook niet de eiwitwaarde die seitan vb. wel heeft. Op zich is dit dus wel een lekkere stoofpot, maar als je het wil vergelijken met de Belgische stoverij, dan zal je teleurgesteld zijn…

Wortelcake (p. 130)

Deze cake bakte ik ergens tussen het puzzelen met Juliette door, en ik volgende de aanwijzingen in het recept. Achteraf gezien had ik de oven beter in de gaten gehouden, want de cake had minder lang in de oven gemogen. Deze cake bakte ik ook kort na de verjaardag van Juliette, waarna we even een overdosis botercrème hadden en deze wortelcake zonder topping werd gegeten. Lekker, maar wellicht nog lekkerder mét topping.

Brownietaart met speculoosfrosting (p. 136)

De afgelopen maanden waren er veel van wandeldates, en nu mijn energie om te bakken wel weer terug is neem ik dan vaak een tussendoortje mee als er langere wandelingen zijn. Deze brownies nam ik ook mee op een wandeling, en ze hebben gesmaakt! De volgende dag kwam de peter van mijn man toevallig langs met de fiets, en het gebak werd ook door hen goedgekeurd!

Mokkabroodjes (p. 138)

Iedereen kent wel kaneelrolletjes, toch? Dit recept heeft dezelfde basis, maar de vulling is er eentje met cacao en de topping is met koffie. Zelf drink ik niet graag koffie, maar als het koffie in gebak is (dus zonder de bittere nasmaak) ben ik er wel grote fan van. Toch maakte ik de rolletjes maar deels met koffie, want ik ben dus de enige in huis die het in dessertvorm lust. De cacaovulling vond ik wel zwaarder dan de kaneelvulling, maar de combinatie met de koffie is wel heel geslaagd!

Muffins met blauwe bessen (p. 143)

Ik denk dat dit één van de eerste recepten was die ik uit dit boek kookte, en het was meteen een schot in de roos! Dit recept gebruikt appelmoes als ingrediënt, waar door de muffins vetarm zijn (maar wel nog héél erg lekker en zacht en smeuïg). Aanrader, en je kan met dit basisrecept ook heel wat variaties maken.

Klassieke appeltaart (p. 144)

Dit soort gebak is het soort gebak wat in mijn hart zit: klassieke, vullende, smaakvolle desserts. Met ‘boter’, suiker, … We hebben dus heel erg gesmuld van deze heerlijke taart, samen met vrienden. Want wat is er beter dan gebak kunnen delen met andere mensen?

Deze recepten wil ik heel graag nog eens testen:

  • Hartige scones met vegan kaas (p. 40)
  • Herfstige salade met parelcouscous (p. 44)
  • Pita’s met oesterzwammenshoarma en knoflooksaus (p. 47)
  • American cookies (p. 122)
  • Tulband met kokos en limoen (p. 140)

***

Disclaimer: ik kreeg dit boek toegestuurd als recensie-exemplaar. Ik kocht het boek dus niet zelf, maar alles wat hierboven geschreven staat is mijn eigen, eerlijke mening. Mijn persoonlijke regel is dat ik alleen boeken of producten review die ik zelf ook zou kopen, en dus een plekje in mijn (boeken)kast verdienen.

Vegan voor iedereen
auteur: Merel Wildschut
uitgeverij: 
Fontaine Uitgevers
150 blz.
€ 
22,99

***

Kookten jullie onlangs uit een leuk boek?

10 gedachtes over “#kookboekweek | juni, juli en augustus 2021 | Vegan voor iedereen

  1. De meeste dingen zien er echt heel lekker uit! Soep is echt niet mijn ding, en eet/drink ik eigenlijk amper (tot nooit), maar verder kan alles me bekoren 🙂 En ondertussen jouw granola recept eens bekeken. Ik durf ook nooit mijn gedroogde vruchten mee te bakken. Zeker omdat mijn granola meestal lang in de oven zit, ik hou ervan om het sap van een citroen toe te voegen.

    Like

  2. Lap, dat ziet er weer allemaal super lekker uit. De bloemkoolsoep ziet er super uitnodigend uit. Zelfs nu het nog is een keertje mooi zomers weer is. Granola ga ik morgen nog eens maken zodat ik het dit weekend aan onze buren wat verder op in straat kan geven vermits ze een kleine house warming doen. Ik dacht eerst iets van koekjes of gebak te maken maar hoorde via hun dochter dat haar mama op haar suiker moest letten waardoor granola me een beter alternatief leek. Van het gebak zou ik precies alles wel hebben willen proeven. Behalve de kaneelrolletjes met koffie-glazuur. Daar sluit ik me mee aan bij je huisgenoten. 🙂

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.